Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Waar moet je op letten bij het kopen van een DIM supplement?

Jeanne Viet

Jeanne

Research & Development 7 apr. 2022Bijgewerkt: 21 feb. 20247 min. leestijd

De aanmaak, afbraak en het evenwicht van hormonen brengt onze huishouding van tijd tot tijd in onevenwichtig vaarwater. Het verenigen van stoffen uit kruisbloemige groenten met ondersteunde nutriënten in een DIM supplement kan dit evenwicht ten goede komen. Je leest hier waar een goed DIM supplement aan moet voldoen en waar je oplet bij je aankoop. 

Lees verder onder de afbeelding

Waar moet je op letten bij het kopen van een DIM supplement?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is DIM?
 • Waarom een DIM Supplement?
 • I3C en sulforofaan maken DIM
 • DIM Complex: hét supplement ter ondersteuning van de hormoonhuishouding*
 • Tot slot

In de meeste DIM supplementen is alleen de stof Indole-3-Carbinol (I3C) aanwezig. Maar voor de aanmaak van DIM is meer nodig dan I3C alleen. Daarom hebben we een weloverwogen mix aan ingrediënten verenigd in ons DIM Complex. De doordachte formule draagt daardoor bij aan een normale hormoonhuishouding.* 

  

Wat is DIM?

DIM staat voor diindolylmethaan; dit is een zogenoemde metaboliet van Indole-3-Carbinol, ofwel I3C (de voorloperstof van DIM). I3C is een stof die ook voorkomt in kruisbloemige groenten zoals broccoli, witte kool en geel mosterdzaad. 

Deze kruisbloemige groenten zijn stuk voor stuk een rijke bron van glucosinolaten; de hoofdbestandsdelen die nodig zijn voor het omzettingsproces naar het biologisch actieve DIM.1 

De glucosinolaten zijn in eerste instantie bedoeld om de kruisbloemigen te beschermen tegen bijvoorbeeld insecten. De stof komt namelijk vrij wanneer een insect de kruisbloemigen aanziet als avondmaal. Waar dit effectieve beschermingsmechanisme een negatieve uitwerking heeft op ongewenste indringers (ze krijgen last na het eten) heeft het voor ons juist een gezondheidsbevorderend effect.2   

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Waarom een DIM supplement? 

DIM maakt ons lichaam dus zelf aan. Hier is echter wel de juiste balans van voedingsstoffen voor nodig. Wanneer je bijvoorbeeld broccoli en witte kool in grote hoeveelheden aan je voedingspatroon toevoegt geeft dit niet het gewenste effect voor het omzettingsproces naar DIM. 

Van een gemiddeld voedingspatroon bestaande uit 20-120 mg I3C uit kruisbloemigen wordt namelijk slechts 10 tot 20% omgezet in DIM. Een voedingspatroon rijk aan broccoli en witte kool verschaft je daarom niet in de gewenste hoeveelheid DIM. Bovendien gaat er een grote hoeveelheid glucosinolaten verloren bij het koken. 

Daarom kan een DIM supplement ondersteuning bieden voor een normale hormoonbalans.* 

  

I3C en sulforofaan maken DIM

Indole-3-Carbinol (I3C) is dus de stof die essentieel is om DIM te maken. In een DIM supplement mag I3C – idealiter met de glucosinolaat-rijke kruisbloemigen broccoli, witte kool en geel mosterdzaad – dus niet ontbreken. 

Om van Indole-3-Carbinol tot Diindolylmethaan te komen is echter nog een andere stof nodig. Dit omzettingsproces gebeurt namelijk onder begeleiding van sulforafaan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een DIM supplement?

  

DIM Complex: hét supplement ter ondersteuning van de hormoonhuishouding*

Om de omzetting naar DIM in ons lichaam zo efficiënt mogelijk te laten verlopen hebben we een omvangrijke selectie van nutriënten in ons DIM Complex verwerkt. Op de volgende zes punten onderscheidt ons DIM Complex zich: 

 1. Meerdere kruisbloemige groentenextracten (broccoli, witte kool en geel mosterdzaad)
 2. 400 mg I3C
 3. Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding*
 4. NAC zorgt voor langere aanwezigheid DIM in het lichaam
 5. Bioperine® verbetert de opname
 6. De juiste doseringen in één capsule

Hieronder gaan we verder in op deze onderscheidende eigenschappen van DIM Complex.

1. Meerdere kruisbloemige groentenextracten (broccoli, witte kool en geel mosterdzaad)

Ten eerste zijn meerdere kruisbloemige extracten een vereiste voor een goed DIM supplement. Deze glucosinolaat-rijke kruisbloemigen bevatten de belangrijkste ingrediënten voor de vorming van I3C en sulforafaan.3  

Door het enzym myrosinase zet het lichaam glucorafanine om naar sulforafaan. En sulforafaan is nodig om I3C om te zetten naar DIM. Om deze reden kan het toevoegen van gemalen mosterdzaad aan broccoli de hoeveelheid sulforafaan laten toenemen. Mosterdzaden bevatten namelijk zeer veel myrosinase.4  

Daarnaast is uit recent onderzoek gebleken dat in het driemanschap met witte kool de toevoeging van mosterdzaad aan broccoli het totaal aan sulforafaan verviervoudigt.4 Genoeg reden dus om dit kruisbloemige trio te combineren in een DIM supplement. 

2. 400 mg I3C

Ten tweede bevat DIM Complex een grote hoeveelheid (400 mg) I3C. Dit nutriënt werkt namelijk nauw samen met de kruisbloemige groenten, wat je lichaam in staat stelt om I3C om te zetten naar DIM.5 Bovendien is dit de dosering die nodig is voor het gewenste effect volgens het meest recente onderzoek.6  

Waar de meeste DIM supplementen 200 mg bevatten (en een dagdosering dus bestaat uit twee capsules), heb je bij ons DIM Complex dus genoeg aan één capsule per dag.

Waar moet je op letten bij het kopen van een DIM supplement?

3. Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding*

Zink is nodig voor de celproliferatie waardoor het een bijdrage levert aan de aanmaak van cellen en weefsels.* Hiermee is het spoorelement ook van belang voor de hormonale regulatie van de celdeling. Onderzoek toont namelijk aan dat de suppletie van zink bijdraagt aan een normale hormoonhuishouding.7* Het mineraal heeft dus als het ware een ondersteunende werking voor DIM.

4. NAC zorgt voor langere aanwezigheid DIM in het lichaam

Het semi-essentiële aminozuur N-acetyl-L-cysteïne (NAC) zorgt er voor dat DIM langer in het lichaam aanwezig blijft. Dit nutriënt voorkomt namelijk het recyclen van hormonen en hormoon verstorende stoffen.8 Dit recycle proces noemen we ook wel glucuronidering (de koppeling van een lichaamsvreemde stof aan een lichaamseigen stof). NAC fungeert dus als het ware als een puzzelstuk in de effectiviteit van de totale DIM puzzel. 

5. Bioperine® verbetert de opname 

In een formule waarin samenwerkende kruidenextracten verenigd zijn mag het gepatenteerde zwarte peperextract Bioperine® niet ontbreken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit extract met 95-98% werkzame stoffen de opname van verschillende andere kruidenextracten verbetert.9 

Wil je weten bij welke gezondheidsbevorderende kruiden zwarte peper nog meer de opname verbetert? Dit beschreven we in ons blog Kurkuma & zwarte peper: helpt zwarte peper bij de opname van kruiden?

6. De juiste doseringen in één capsule 

Naast de volledigheid van dit DIM supplement is het uniek dat al de nutriënten in de juiste dosering in één capsule zijn verwerkt. Voor een dagdosering DIM heb je dus genoeg aan slechts één capsule.

Voordelen product
 • Maar liefst 400 mg I3C per capsule (voorloperstof DIM)
 • NAC zorgt voor langere aanwezigheid van DIM
 • Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding
DIM Complex
DIM Complex 60  vegan capsules
  

Tot slot

Ben je opzoek naar het beste DIM supplement? Na het lezen van dit blog weet je waar je supplement aan moet voldoen. De beste formule herken je aan een combinatie van de kruisbloemige extracten broccoli, witte kool en geel mosterdzaad. Daarnaast mag Indole-3-Carbinol (I3C) niet ontbreken. Behalve dat deze stof een synergetische (samenwerking) heeft met de kruisbloemigen, is het essentieel voor de DIM-aanmaak. 

De ondersteunde nutriënten zink en NAC maken de DIM-puzzel vervolgens compleet. Met Bioperine® als katalysator; het zwarte peperextract versterkt namelijk de aanwezige ingrediënten in hun werking. Een cocktail van weloverwogen en jarenlang onderzochte nutriënten die bijdragen aan een normale hormoonhuishouding.* Met DIM Complex voorzie je jezelf van een evenwichtig en harmonieus supplement om je hormonale huishouding van rust en vrede te voorzien. 

Advies nodig over je hormoonbalans?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

 • Zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding
 • Zink draagt bij tot een normale vruchtbaarheid
 • Zink is goed voor het skelet, celdelingsproces, gezichtsvermogen, de concentratie, haren, nagels en de vruchtbaarheid van de man
 • Zink draagt bij tot een normale DNA-synthese en een normaal testosterongehalte in het bloed
 • Zink helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit
 • Zink voedt de huid
 • Zink draagt bij tot een normaal metabolisme van de macronutriënten en een normaal zuur-basemetabolisme
 • Zink heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
 • Zink is een antioxidant 

**Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating:

 • Zwarte peper is goed voor de spijsvertering, de luchtwegen, het zenuwstelsel en het behoud van een gezonde spijsvertering 
 • Zwarte peper helpt op gewicht te blijven, is een antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem 
 • Zwarte peper draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie en levert een bijdrage aan het gezond houden van de huid
Referenties
 1. Kim, Y. S., & Milner, J. A. (2005). Targets for indole-3-carbinol in [...]. The Journal of nutritional biochemistry, 16(2), 65-73.
 2. Reed, G. A., Peterson, K. S., Smith, H. J., Gray, J. C., Sullivan, D. K., Mayo, M. S., ... & Hurwitz, A. (2005). A phase I study of indole-3-carbinol in women: tolerability and effects. [...] and Prevention Biomarkers, 14(8), 1953-1960.
 3. Okunade, O., Niranjan, K., Ghawi, S. K., Kuhnle, G., & Methven, L. (2018). Supplementation of the diet by exogenous myrosinase via mustard seeds to increase the bioavailability of sulforaphane in healthy human subjects after the consumption of cooked broccoli. Molecular nutrition & food research, 62(18), 1700980.
 4. Ghawi SK, Methven L, Niranjan K. The potential to intensify sulforaphane formation in cooked broccoli (Brassica oleracea var. italica) using mustard seeds (Sinapis alba). Food Chem. 2013 Jun 1;138(2-3):1734-41.
 5. Castanon, A., Tristram, A., Mesher, D., Powell, N., Beer, H., Ashman, S., ... & Sasieni, P. (2012). Effect of diindolylmethane supplementation on [...]: double-blind, randomised, controlled trial. British journal of [...], 106(1), 45-52.
 6. Kiselev, V. I., Ashrafyan, L. A., Muyzhnek, E. L., Gerfanova, E. V., Antonova, I. B., Aleshikova, O. I., & Sarkar, F. H. (2018). A new promising way of maintenance [...] in advanced [...]: a comparative clinical study. BMC [...], 18(1), 1-16.
 7. Mazaheri Nia, L., Iravani, M., Abedi, P., & Cheraghian, B. (2021). Effect of Zinc on Testosterone Levels and Sexual Function of Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial. Journal of Sex & Marital Therapy, 47(8), 804-813.
 8. Baenas N, Suárez-Martínez C, García-Viguera C, Moreno DA. Bioavailability and new biomarkers of cruciferous sprouts consumption. Food Res Int. 2017 Oct;100(Pt 1):497-503.
 9. Fernández-Lázaro, D., Mielgo-Ayuso, J., Córdova Martínez, A., & Seco-Calvo, J. (2020). Iron and physical activity: bioavailability enhancers, properties of black pepper (bioperine®) and potential applications. Nutrients, 12(6), 1886.