Vitakruid
Gratis verzending boven €40
Klanten beoordelen ons met een 9.3
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan
Doe de vitaminetest

Kurkuma & zwarte peper: helpt zwarte peper bij de opname van kruiden?

Rosanna Fincken

Rosanna

R&D Officer 20 jan. 2022Bijgewerkt: 15 apr. 20228 min. leestijd

Kurkuma, curcuma, djinten, geelwortel… ook wel bekend als the golden herb uit Azië. Het geeft onder andere curry’s de kenmerkende gele kleur en wordt al duizenden jaren in de traditionele Indiase Ayurveda ingezet als geneeskrachtig kruid. Het is één van de meest onderzochte kruiden ter wereld.

Lees verder onder de afbeelding

Kurkuma & zwarte peper: helpt zwarte peper bij de opname van kruiden?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is zwarte peper?
  • Zwarte peper verbetert de opname van kruiden
  • Producten waar we Bioperine®(piperine) aan hebben toegevoegd
  • Tot slot

Curcuma wordt daarbij vaak in één adem genoemd met zwarte peper. En dat is niet voor niets, zwarte peper werd lang geprezen als “het zwarte goud” en niet alleen vanwege de uitgesproken smaak. Zwarte peper heeft de bijnaam te danken aan het stofje piperine. Van piperine is aangetoond dat het de bijzondere eigenschap heeft de opname van verschillende voedingstoffen te verhogen.1 We nemen je mee door ons piperine assortiment. 

Wat is zwarte peper?

Zwarte peper, of piper nigrum, is afkomstig uit het Sanskriet van het woord pippali en stond ooit bekend als ‘de Koning der specerijen’ of ‘het zwart goud’. Wereldwijd is het één van de meest gebruikte smaakmakers. Piper nigrum komt uit de tropische bossen van de kust van Malabar in het zuidwesten van India. Dit specerij is de gedroogde onrijpe vrucht – de peperkorrel – van de wijnstokplant, en heeft verschillende kleuren afhankelijk van wanneer de oogst plaatsvindt. 

Het heeft één van de langste geschiedenissen als specerij. Zwarte peper was een geliefd product in het oude Griekenland en het oude Rome, en het werd zelfs nog populairder tijdens de middeleeuwen en de renaissance. Dit komt onder andere vanwege zijn vermogen om gerechten op smaak te brengen, als conserveermiddel te werken en om pit aan een gerecht toe te voegen.

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest

Zwarte peper verbetert de opname van kruiden

Het belangrijkste voordeel van zwarte peper is misschien wel het vermogen om de opname van werkzame stoffen uit kruiden zoals curcumine in ons lichaam te stimuleren.1,5 Zwarte peper bevat namelijk de bioactieve stof piperine, een alkaloïde zoals capsaïcine, een actief component dat wordt aangetroffen in chilipoeder en cayennepeper.2 Deze alkaloïde heeft een positief effect op de biologische beschikbaarheid van verschillende nutriënten zoals vitamines, mineralen en aminozuren.3 Dit betekent dat door de toevoeging van zwarte peper aan een maaltijd of supplement de opname van de voedingstoffen toeneemt.  



Kurkuma & zwarte peper: helpt zwarte peper bij de opname van kruiden?

Hoe verbetert piperine de opname? 

Zoals hierboven beschreven zorgt de bioactieve stof piperine ervoor dat de opname van nutriënten in ons lichaam verbetert. Er zijn momenteel twee theorieën die dit kunnen verklaren:

  1. Piperine maakt het voor de nutriënten gemakkelijker om door de darmwand in de bloedbaan terecht te komen.
  2. Piperine kan de afbraak van de nutriënten door de lever (glucuronidering) vertragen, waardoor het gehalte van de met piperine ingenomen stof in het bloed verhoogt.5,6

Zwarte peper biedt naast smaakverrijkende eigenschappen en bovenstaande voordelen, ook een scala aan gezondheidsvoordelen. Voorlopig onderzoek naar de werkzaamheid van zwarte peper toont namelijk aan dat het:7,8,9,10

  • goed is voor de spijsvertering en het behoud van een gezonde spijsvertering;**
  • goed is voor de luchtwegen en het zenuwstelsel;**
  • helpt op gewicht te blijven;**
  • een antioxidant is en het immuunsysteem ondersteunt;**
  • bijdraagt aan de instandhouding van de normale leverfunctie en dat het een bijdraagt aan het gezond houden van de huid.**

In ons andere artikel over zwarte peper lees je meer over de toepassing en gezondheidsvoordelen van zwarte peper.

Kurkuma & zwarte peper: helpt zwarte peper bij de opname van kruiden?

Producten waar we Bioperine® (piperine) aan hebben toegevoegd

Om te zorgen dat bepaalde kruidenextracten in onze formules nóg beter worden opgenomen hebben we piperine in de gepatenteerde vorm Bioperine® toegevoegd.

Bioperine® is een extract van piperine dat minimaal 95 procent piperine bevat. Dit extract is klinisch getest in de Verenigde Staten waardoor we spreken van een extreem zuiver, veilig en effectief extract.

Ashwagandha KSM-66® & Bioperine®

Ashwagandha is een echte Ayurvedische krachtpatser en wordt dan ook al vele eeuwen gebruikt binnen deze traditionele gezondheidsleer. Het kruid heeft onder andere een ondersteunende rol voor een gezonde hormoonbalans.** Hierdoor maakt de adaptogeen het lichaam beter weerbaar tegen stressvolle situaties.** Aan deze formule hebben we 3 mg Bioperine® toegevoegd om de biologische beschikbaarheid van ashwagandha te vergroten.12

Onderzoek toonde bovendien aan dat piperine de biologische beschikbaarheid tot wel 200 procent verhoogt.12 Onze formule combineert daarom de voordelen van het beste biologische ashwagandha-extract met de eigenschappen van piperine voor maximale effectiviteit.

Voordelen product
  • Wetenschappelijk onderbouwd Ashwagandha KSM-66® extract
  • Ashwagandha heeft een rol in de opbouw van spieren**
  • Helpt bij stress-situaties**

Curcuma C3-2X

Van curcumine is bekend dat het slecht wordt opgenomen in de bloedbaan. Het toevoegen van zwarte peper kan dus helpen om nog beter gebruik te maken van de positieve effecten van de curcuminoïde. Onderzoek toont dan ook aan dat het combineren van piperine met curcumine de opname van curcumine zelfs tot wel 2000 procent verbetert.5,10,11

Het was dan ook een logische toevoeging voor ons uiterst geconcentreerde curcumine supplement Curcuma C3-2X.

Voordelen product
  • Met zwarte peperextract (Bioperine®) voor een betere opname
  • 276 x beter opneembaar dan onbewerkt regulier kurkuma
  • 2X als beste getest door NutraCos en HappyHealthy
Curcuma C3-2X
Curcuma C3-2X 60  vegan capsules

Resveratrol

Resveratrol is net als curcumine niet goed opneembaar, wat piperine ook voor deze formule de ideale compagnon maakt. Met name het biochemische proces glucuronidering (afbraak door de lever) zou de verbeterde opname van resveratrol in combinatie met piperine, in verhouding tot enkelvoudige resveratrol suppletie, verklaren.12 Bovendien is piperine in de door ons gebruikte doseringen veilig gebleken in meerdere klinische studies.13

Voordelen product
  • Resveratrol is een krachtig antioxidant en ondersteunt hart en bloedvaten**
  • Een hoge dosering van 200 mg per capsule
  • Puur en vervuilingsvrij trans-resveratrol extract van ten minste 98%

Groene Thee & Bioperine®

Onze groene thee formule bevat qua hoeveelheid werkzame stoffen het beste groene thee extract wereldwijd beschikbaar. Maar zelfs met deze hoeveelheid werkzame stoffen waren we nog niet helemaal tevreden. Om deze reden hebben we ook aan dit product het zwarte peper extract Bioperine® toegevoegd om het maximale effect uit groene thee te halen. Van piperine is namelijk aangetoond dat het de opname van de polyfenol EGCG verhoogt.14 Mooi meegenomen dus!

Voordelen product
  • Beste groene thee extract wereldwijd
  • Hoge dosering EGCG van 45 – 55%
  • Met ten minste 98% polyfenolen & 80% catechines
Groene Thee & Bioperine®
Groene Thee & Bioperine® 60  vegan capsules

Femme

Femme is ons paradepaardje op gebied van hormoonformules. In dit bijzondere product hebben we een uitgebalanceerde combinatie gemaakt van kruiden en adaptogenen die bijdragen aan een normale hormoonhuishouding en de menstruatiecyclus ondersteunen.** Ook aan Femme hebben we Bioperine® toegevoegd omdat uit onderzoek blijkt dat het zorgt voor een betere opname van allé aanwezige kruidenextracten.15,16

Voordelen product
  • Ondersteunt een normale menstruatie**
  • Gunstig voor een goede geestelijke balans en draagt bij aan de normale weerstand tegen stress**
  • Bij ongemakken rondom de menstruatie**
Femme
Femme 60  tabletten

Saffraan & Bioperine®

Saffraan is een kruid, specerij én kleurstof die al eeuwenlang gebruikt wordt binnen de traditionele Ayurvedische geneeskunde vanwege de gezondheidsbevorderende effecten.** Dat het kruid al zolang ingezet wordt komt door de rustgevende eigenschappen. Het kruid is namelijk goed voor de geestelijke balans en werkt ontspannend.** Iets wat de beoefenaars van Ayurvedische geneeswijzen al lang geleden hadden ondervonden.17

Voor saffraan geldt ook dat de biologische beschikbaarheid verbetert wanneer het gecombineerd wordt met zwarte peper.16 Het was voor ons dan ook niet meer dan logisch om dit prachtige kruid te combineren met Bioperine®.

Voordelen product
  • Affron® is beste saffraan wereldwijd
  • Draagt bij aan een goede gemoedstoestand**
  • Werkt ontspannend**
Saffraan & Bioperine®
Saffraan & Bioperine® 60  vegan capsules

Tot slot

Kurkuma en zwarte peper hebben elk bijzondere gezondheidsvoordelen, dankzij de stofjes curcumine en piperine. En hoewel ze los van elkaar al veelbelovend zijn, doen de twee nutriënten het nog beter wanneer ze gecombineerd worden. En dat laatste is met name te danken aan de kracht van piperine.

Wat meteen ook de reden is dat piperine, in de gepatenteerde vorm Bioperine ®, in zoveel van onze producten terug te vinden is. Want hoewel deze specerij in vrijwel alle kruidenformules schittert als bijrol, zijn de formules aantoonbaar beter opneembaar mét het zwarte goud.

**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating voor zwarte peper, ashwagandha, vitex agnus castus (Femme), shatavari (Femme) en saffraan.

Advies nodig over zwarte peper?
Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Avatar

Iris

Orthomoleculair Therapeut

Referenties
  1. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. 
  2. Zheng J, Zhou Y, Li Y, Xu DP, Li S, Li HB. Spices for Prevention and Treatment of Cancers. Nutrients. 2016 Aug 12;8(8):495. 
  3. Butnariu, Monica. (2018). Spice Plants and the Bioavailability of Nutrients. Journal of Bioequivalence & Bioavailability. 10
  4. Kesarwani K, Gupta R, Mukerjee A. Bioavailability enhancers of herbal origin: an overview. Asian Pac J Trop Biomed. 2013;3(4):253-266. 
  5. Singh J, Dubey RK, Atal CK. Piperine-mediated inhibition of glucuronidation activity in isolated epithelial cells of the guinea-pig small intestine: evidence that piperine lowers the endogeneous UDP-glucuronic acid content. J Pharmacol Exp Ther. 1986 Feb;236(2):488-93. 
  6. Lambert JD, Hong J, Kim DH, Mishin VM, Yang CS. Piperine enhances the bioavailability of the tea polyphenol (-)-epigallocatechin-3-gallate in mice. J Nutr. 2004 Aug;134(8):1948-52. 
  7. Damanhouri, Zoheir & Ahmad, Aftab. (2014). A Review on Therapeutic Potential of Piper nigrum L. (Black Pepper): The King of Spices. Medicinal & Aromatic Plants. 3. 161. 10.4172/2167-0412.1000161. https://www.researchgate.net/publication/270275083_A_Review_on_Therapeutic_Potential_of_Piper_nigrum_L_Black_Pepper_The_King_of_Spices 
  8. Meghwal M, Goswami TK. Piper nigrum and piperine: an update. Phytother Res. 2013 Aug;27(8):1121-30. 
  9. Bang JS, Oh DH, Choi HM, et al. Anti-inflammatory and antiarthritic effects of piperine in human interleukin 1beta-stimulated fibroblast-like synoviocytes and in rat arthritis models. Arthritis Res Ther. 2009;11(2):R49. 
  10. Derosa G, Maffioli P, Sahebkar A. Piperine and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol. 2016;928:173-184. doi: 10.1007/978-3-319-41334-1_8. 
  11. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6. doi: 10.1055/s-2006-957450. 
  12. Johnson, J. J., Nihal, M., Siddiqui, I. A., Scarlett, C. O., Bailey, H. H., Mukhtar, H., & Ahmad, N. (2011). Enhancing the bioavailability of resveratrol by combining it with piperine. Molecular nutrition & food research, 55(8), 1169-1176. 
  13. Sergides, C., Chirilă, M., Silvestro, L., Pitta, D., & Pittas, A. (2016). Bioavailability and safety study of resveratrol 500 mg tablets in healthy male and female volunteers. Experimental and therapeutic medicine, 11(1), 164-170. 
  14. Altland, Klaus & Schreiner, Rupert & Hunstein, Werner. (2009). Of Green Tea, Black Pepper, and Amyloidoses
  15. Fernández-Lázaro, D., Mielgo-Ayuso, J., Córdova Martínez, A., & Seco-Calvo, J. (2020). Iron and physical activity: bioavailability enhancers, properties of black pepper (bioperine®) and potential applications. Nutrients, 12(6), 1886.
  16. Mirmosayyeb, O., Tanhaei, A., Sohrabi, H. R., Martins, R. N., Tanhaei, M., Najafi, M. A., ... & Meamar, R. (2017). Possible role of common spices as a preventive and therapeutic agent for Alzheimer's disease. International journal of preventive medicine, 8.
  17. Dash, V. B. (1976). Saffron in Ayurveda and Tibetan medicine. The Tibet Journal, 1(2), 59-66.