Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Rode klaver ondersteunt het overgangsproces:** welke kruiden helpen nog meer?

Associeer jij klaver met het geluksymbool klavertje vier? Zoek niet langer! De echte geluksbrenger is de rode klaver. Rode klaver is geen onkruid, verre van zelfs. Zeker wanneer het gaat over de weldaad die het kruid brengt bij ondersteuning van het overgangsproces.** 

Lees verder onder de afbeelding

Rode klaver ondersteunt het overgangsproces:** welke kruiden helpen nog meer?

Onderwerpen in dit artikel

 • De overgang: een complex proces
 • Wat is rode klaver?
 • Rode klaver en de overgang
 • Fyto-oestrogenen in voeding
 • Meerdere nutriënten kunnen ondersteuning bieden bij het overgangsproces**
 • Hop helpt bij overgangsverschijnselen**
 • Dong quai voor een normale weerstand tegen stress**
 • Feminosan: voor tijdens de overgang
 • Tot slot

De overgang is het proces dat leidt tot het einde van de vruchtbare levensfase van een vrouw. Twaalf maanden na het moment van je laatste menstruatie is de menopauze een feit. De jaren daarvoor en daarna vallen onder de noemer overgang. 

Balans terugvinden is belangrijk tijdens deze vaak woelige periode van ups en downs. Gelukkig laat het natuurlijke proces zich een handje helpen, onder ander door kruiden en supplementen bij de overgang in te zetten.  

De overgang: een complex proces

Gemiddeld genomen start de hormonale transitie rond je veertigste en loopt door tot ongeveer halverwege de vijftig. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. 

Huiver je bij het idee? Geen paniek: iedere vrouw ervaart de ongemakken tijdens de overgang anders. Lees hierover meer in ons blog Menopauze/overgang: 8 fabels & de feiten.  

Wat is rode klaver?

Rode klaver (Trifolium pratense) behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. Samen met witte klaver groeit het in grasvelden en bermen van mei tot en met oktober. De rood-witte, stekelachtige bolletjes zijn typerend voor dit plantje. 

Rode klaver is van Europese oorsprong, maar heeft ondertussen de wereld weten te veroveren. Een geweldig voedergewas voor koeien dat bovendien stikstof in de bodem bindt. De plant kan stikstof uit de lucht in de bodem omzetten tot stikstof die de plant kan opnemen. Natuurlijke ‘kunstmest’ dus eigenlijk. Rode klaver is daardoor geen onkruid maar een nuttige natuurlijke bemester.  

Rode klaver en de overgang

Naast de grondverrijkende kenmerken bevat het kruid rode klaver vitamine B1 en B3, vitamine C, magnesium, calcium en kalium. Deze nutriënten spelen een belangrijke rol in je algehele welzijn en allerlei lichamelijke processen. De rode klaver bevat ook andere gezondheidsgerelateerde stoffen.1 Deze bestaan uit:

 • Flavonoïden. Dit zijn natuurlijke bestanddelen van planten en geven kleur aan groente en fruit. Daarnaast behoren deze stoffen tot de antioxidanten: ze vangen vrije radicalen. 
 • Coumarines. Deze aromastof behoort tot de groep van anticoagulantia en komt van nature voor in Chinese kaneel, tonkabonen, klaver, dadels en bergamot. Hierdoor heeft rode klaver een goede invloed op de bloedcirculatie in het lichaam.** 
 • Fyto-oestrogenen of isoflavonen. Dit zijn plantaardige proteïnen die een vergelijkbare werking hebben als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. De bloemen van rode klaver bevatten isoflavonen en werkt ondersteunend bij het overgangsproces.**
 • Essentiële oliën

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest
 

Fyto-oestrogenen in voeding

Fyto-oestrogenen is een verzamelnaam voor plantaardige stoffen (isoflavonen). Deze isoflavonen maken fyto-oestrogenen aan: genisteïne en daidzeïne. Het woord 'fyto-oestrogenen' is een samenstelling van het Griekse phytos (=plant) en oestrogenen. Het zijn dan ook stoffen die sterk lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen.

Tijdens de overgang neemt de productie van dit vrouwelijke geslachtshormoon af en dat kan leiden tot overgangsverschijnselen.** Fyto-oestrogenen hebben een zogenaamd modulerend effect op de hormoonbalans: ze remmen een overmaat aan oestrogeen maar kunnen ook bij een vermindering aan oestrogeen als ‘oestrogeen vervanger’ optreden.2

Andere hoofdtypen van fyto-oestrogenen in voeding zijn coumestanen, prenylflavonoïden en lignanen. Coumestanen vind je in hele kleine hoeveelheden in groenten zoals erwten, spruitjes en taugé. Prenylflavonoïden zijn te vinden in hop. Volkorengranen zoals lijnzaad en sommige soorten groenten en fruit waaronder selderij, asperges en broccoli bevatten lignanen. 

We vinden fyto-oestrogenen ook terug in voeding als peulvruchten, soja, alfafa, fenegriek, rode klaver en hop. In ons blog Hormonale disbalans? 10 x de beste voeding! vind je meer tips over voeding en hormonen.  

Meerdere nutriënten kunnen ondersteuning bieden bij het overgangsproces**

Naast rode klaver als ondersteuning bij het overgangsproces beschikt de natuur over tal van fytonutriënten om de verschijnselen rondom de overgang beter te balanceren.**  Een tweetal planten verdienen, naast rode klaver, de aandacht: hop en dong quai. 

Wanneer je aan hop denkt, is de associatie met bier snel gemaakt. Hop of Humulus lupulus is een plant uit de hennepfamilie (Cannabaceae) met als bekend familielid Cannabis. De hopplant groeit alleen in Nederland en België in het wild.

Rode klaver ondersteunt het overgangsproces:** welke kruiden helpen nog meer?

 

Hop helpt bij overgangsverschijnselen**

Hop bevat naast veel soorten oliën ook mineralen en vitamines. Hierdoor kunnen we stellen dat hop een anti-oxidatieve werking heeft.** Dit helpt het lichaam te beschermen tegen bepaalde indringers. Naast de typerende bittersmaak is ook de aanwezigheid van prenylflavonoïden kenmerkend: dit zijn actieve fyto-oestrogenen.3

Naast de ondersteuning van fyto-oestrogenen bij lichamelijke overgangsverschijnselen kun je op mentaal vlak ook wel wat steun gebruiken tijdens dit typerende vrouwelijke proces. Hopextract helpt bij het bevorderen van de slaapbereidheid en helpt om lekker te slapen.4** Bovendien helpt hop bij opvliegers en overgangsverschijnselen zoals prikkelbare gevoelens.**  

Dong quai voor een normale weerstand tegen stress**

Angelica sinensis, ook wel dong quai en engelwortel genoemd, is een plant waarvan de bloemen een bol vormen. Ze behoort tot dezelfde familie als de selder en wortelen. Vooral in China en Japan is het een veel gebruikt fyto-oestrogeen bevattend kruid. 

Als vrouw kan je gemoedstoestand veranderen rondom de menopauze. Het gebruiken van dong quai draagt bij aan de normale weerstand tegen stress.** Dit komt doordat het de neurotransmitters stimuleert om meer serotonine en dopamine vrij te geven. Wanneer onze hersenen meer serotonine aanmaken ondersteunt dat de gemoedstoestand.**5   

Feminosan: voor tijdens de overgang 

Elke vrouw ervaart de jaren van overgang rondom de menopauze anders. Het is een periode waarin je een nieuw evenwicht moet vinden. De natuur heeft een uitgebreid assortiment waaruit we op de juiste momenten ondersteuning kunnen putten. Zo ook tijdens de overgang.

Om deze periode dragelijker te maken hebben we Feminosan ontwikkeld. Door het samenvoegen van hoogwaardige extracten ondersteunt deze formule het overgangsproces.** Het ondersteunende nutriënt magnesium bevordert de opneembaarheid van rode klaver, hop en dong quai (angelica sinensis).

Bovendien is het mineraal zelf goed voor de gemoedstoestand en activeert het de natuurlijke energie in het lichaam.*  Daarnaast speelt het een rol bij het behouden van soepele spieren.* Lees hierover meer in ons blog Hoeveel magnesium per dag moet je innemen?

Voordelen product
 • Hop helpt bij opvliegers**
 • Rode klaver & hop ondersteunen het overgangsproces**
 • Hop werkt rustgevend en helpt om lekker te slapen**
Feminosan®
Feminosan® 90  tabletten

OPC: een uniek onderdeel van Feminosan

Daarnaast is antioxidant OPC een uniek onderdeel van de formule. Uit onderzoek blijkt dat OPC een rol speelt bij verschillende functies in het lichaam.  Zo ondersteunt het onder andere het hart, de bloedvaten en het metabolisme.** 

Maar de belangrijkste reden om voor OPC te kiezen is dat de stof het vermogen heeft om andere werkzame bestanddelen beter te laten werken.6  Op deze manier heeft OPC als het ware een soort turbo-effect op de andere nutriënten. 

Tot slot

Je eet gezond, ligt op tijd onder de wol, je beweegt voldoende en drinkt volop water. Ondanks alle weloverwogen inspanningen zijn er veel vrouwen die zich tijdens de overgang niet in evenwicht voelen. De reden hiervoor hangt bijna altijd samen met hun hormoonbalans. 

De natuur een handje helpen, bijvoorbeeld door een overgang supplement, is in dit geval geen overbodige luxe! De formule van Feminosan bevat de fyto-oestrogenen rode klaver en hop en het kruid dong quai die ieder op een eigen manier ondersteunend werken bij het overgangsproces, opvliegers en prikkelbare gevoelens.** Zo beschik je over een uniek team samengesteld om voor iedere vrouw de balans in haar leven terug te brengen. 

Advies nodig over de overgang?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

 • Magnesium speelt een rol bij botaanmaak en het behoud van sterke botten.
 • Magnesium is goed voor de gemoedstoestand.
 • Magnesium activeert de natuurlijke energie in het lichaam

**Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating:

 • Angelica sinensis en hop zijn anti-oxidanten en helpen ter bescherming tegen vrije radicalen
 • Angelica sinensis helpt cellen beschermen tegen oxidatieve schade door UV-staling/zon
 • Angelica sinensis is goed voor de urinewegen, het hart en de bloedvaten
 • Angelica sinensis helpt het immuunsysteem en draagt bij aan de normale weerstand tegen stress
 • Angelica sinensis is goed voor de gewrichtsfunctie en het behoud van gezond kraakbeen
 • Rode klaver ondersteunt het overgangsproces, is goed voor de bloedcirculatie, het hart en heeft een gunstige invloed op de bloeddruk
 • Rode klaver draagt bij aan de instandhouding van sterke en normale botten 
 • Hop werkt rustgevend, helpt bij het bevorderen van de slaapbereidheid en helpt om lekker te slapen
 • Hop draagt bij tot een normale spijsvertering en is goed voor een normale maag- en darmfunctie
 • Hop ondersteunt het overgangsproces, helpt bij opvliegers en overgangsverschijnselen zoals prikkelbare gevoelens 
 • OPC is een anti-oxidant en beschermt tegen vrije radicalen 
 • OPC is ter ondersteuning van hart en bloedvaten en ondersteunt het metabolisme
 • OPC is goed voor de bloedcirculatie en houdt de normale bloeddruk in stand 
 • OPC is voor het behoud van een normale structuur en functie van de huid (anti-oxidant)
Referenties
 1. Beck, V., Rohr, U. (2005). Phytoestrogens derived from red clover: an alternative to estrogen replacement [...]? The journal of steroid biochemistry and molecular biologie. 
 2. Franco, O. H., Chowdhury, R., e.o.(2016). Use of Plant-Based Therapies and Menopausal Symptoms: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA, 315(23), 2554–2563. 
 3. Dietz, B., Hajiramhimkahn, A. e.o. (2016). Botanicals and Their Bioactive Phytochemicals for Women's Health. Pharmacological reviews. 
 4. Salter, S., Brownie, S. (2010). Treating [...] - the efficacy of valerian and hops. Australian family physician.
 5. Sowndhararajan, K. Deepa, P. e.o. (2017). A Review of the Composition of the Essential Oils and Biological Activities of Angelica Species. Scientia Pharmaceutica. 
 6. Aron, P. M. & Kennedy, J. A. (2008). Flavan-3-ols: Nature, occurrence and biological activity. Molecular nutrition food research, 52(1), 79-104.