Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Droge lippen: ben je het zat? Zo kom je er vanaf

Droge en schrale lippen met velletjes erop zijn bekende winterse ongemakken. Maar voor het ontstaan van droge lippen is het koude en gure weer niet de enige oorzaak. Je kunt er het gehele jaar last van hebben. Hoe komt dat en hoe kom je er vanaf?

Lees verder onder de afbeelding

Droge lippen: ben je het zat? Zo kom je er vanaf

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat zijn droge lippen?
 • Droge lippen: wat is de oorzaak?
 • Is vaseline goed voor je lippen?
 • Wat te doen tegen droge lippen? 6 tips
 • Tot slot: wees lief voor je lippen

Wat zijn droge lippen?

Onze lippen spelen een grote rol in onze dagelijkse activiteiten, van eten en drinken tot spreken en zelfs in de liefde. Maar ze zijn ook erg kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. De buitenste laag van de opperhuid van de lippen (het stratum corneum) is vele malen dunner dan die van de rest van het lichaam. Dit maakt ze minder goed beschermd tegen weersinvloeden, UV-straling en andere schadelijke factoren.

In tegenstelling tot de rest van de huid, bevatten lippen nauwelijks talgklieren en geen zweetklieren. Hierdoor verliezen ze sneller vocht en drogen ze sneller uit.

Veel voorkomende klachten bij droge lippen zijn:

 • Schrale lippen
 • Roodheid en irritatie
 • Gebarsten lippen met scheurtjes
 • Wondjes, korstjes en velletjes op de lippen
 • Zwelling van de lippen
 • Jeuk en een branderig of trekkerig gevoel
 • Irritatie bij het eten
 • Droge mondhoeken met scheurtjes, kloofjes of korstjes rond de mond

Meer over de functie van de huid lees je in een eerder verschenen blog.

Droge lippen: wat is de oorzaak?

Lippen zijn erg kwetsbaar en kunnen snel uitdrogen. De belangrijkste oorzaak hiervan is uitdroging oftewel een te lage vochtinname. Daarnaast kunnen droge of schrale lippen ook andere oorzaken hebben:

 • Weersinvloeden: wind, koude lucht, droge lucht en zonlicht kunnen de lippen uitdrogen.
 • Lage luchtvochtigheid: door de verwarming of airco kan de luchtvochtigheid in huis dalen, wat de lippen kan uitdrogen.
 • Slechte nutriëntinname: lage innames van B-vitaminen en ijzer kunnen bijdragen aan droge lippen en droge mondhoeken.1 Ook essentiële vetzuren spelen een belangrijke rol in het behoud van een goede barrièrefunctie van de huid.
 • Bepaalde voedingsmiddelen: pittig, zuur en zout eten, maar ook bepaald citrusfruit (sinaasappel en grapefruit) kunnen de lippen irriteren en uitdrogen.
 • Te veel aan je lippen likken: dit vocht verdampt en neemt daarbij vocht mee uit de lippen. Bovendien zorgt het enzym amylase in het speeksel ervoor dat de lippen moeilijker herstellen en meer geïrriteerd raken.
 • Ademhalen door de mond: hierbij gaat er een constante luchtstroom langs de lippen, eventueel gepaard met wat speeksel.
 • Verzorgings- en cosmeticaproducten: lippenbalsem, lippenstift of lipgloss en tandpasta bevatten vaak irriterende stoffen die de lippen beschadigen zoals geur- en smaakstoffen (parfum), menthol (mint en eucalyptus), kamfer, sodium lauryl sulfate (SLS) en alcohol.
 • Medicatie: sommige medicijnen kunnen droge lippen veroorzaken.

Bekijk ook ons blog over waarom we sulfaten en parabenen moeten vermijden in shampoo.

Is vaseline goed voor je lippen?

Vaseline is een soort zalf die afkomstig is van aardolie en is een populair middel tegen droge lippen. Voordat het als cosmetisch ingrediënt wordt gebruikt, wordt de olie gezuiverd. Maar is vaseline wel de beste keuze voor de lippen?

Vaseline vormt een barrière op de lippen die vochtverlies helpt te voorkomen, maar het voegt zelf geen vocht toe. De beschermende laag kan de huid te vochtig maken. Dit kan de natuurlijke vochtbalans van de lippen verstoren, wat op den duur kan leiden tot een vicieuze cirkel van uitdroging en smeren.

Vaseline bevat geen vitamines, antioxidanten of andere voedende stoffen die de lippen kunnen helpen herstellen. Dit betekent dat het, hoewel het beschermt, de onderliggende oorzaak van droge lippen niet aanpakt.

Er bestaan gelukkig betere alternatieven voor het verzorgen en voeden van de lippen. Denk aan kokosolie, bijenwas en jojoba olie.

Wat te doen tegen droge lippen? 6 tips

Vaseline kun je dus beter niet op je lippen smeren, maar wat helpt dan wel tegen droge lippen? Met deze 6 tips zijn je (extreem) droge lippen wel verleden tijd.

1. Houd je vochtgehalte op peil

Je kunt je vochtinname verhogen door meer water te drinken en meer voedingsmiddelen te eten die veel vocht bevatten zoals groente en fruit. Drink geen alcohol, dit heeft juist een uitdrogend effect op de huid.

Houd ook de luchtvochtigheid in huis op peil door goed te ventileren, een luchtbevochtiger te gebruiken of een bakje met water aan de verwarming te hangen.

2. Eet gezond en gevarieerd: vitamines & vetzuren

Door alle kleuren van de regenboog te eten krijg je een breed scala aan nutriënten binnen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.

Vitamine A en vitamine E helpen de huid gezond te houden,2 terwijl vitamine C de collageenproductie ondersteunt wat belangrijk is voor een goede hydratatie van de huid. Ook essentiële vetzuren zoals omega 3 uit vette vis spelen een belangrijke rol bij de hydratatie.3 Zo lijkt inname van omega 3 te helpen bij droge lippen die ontstaan zijn als bijwerking van bepaalde medicatie.4

3. Gebruik de juiste lipverzorging

De huid van je lippen en rondom je mond heeft een milde verzorging nodig. Vermijd daarom huidverzorgingsproducten met irriterende stoffen en smeer je lippen regelmatig in met een natuurlijke lippenbalsem. Deze moet niet alleen hydraterend en beschermend werken, maar ook verzorgend, voedend en herstellend.

Ga voor ingrediënten die rijk zijn aan vitamines, antioxidanten en goede vetzuren zoals argan olie, kokosolie, castorolie, bijenwas, cacaoboter, shea butter, vitamine E, hyaluronzuur en aloë vera.

Bekijk ook onze tips bij een droge of jeukende hoofdhuid

4. Bescherm je lippen tegen weer & wind

Breng een laagje vet aan op je lippen voordat je de deur uitgaat. Zo kan er geen vocht uit de lippen ontsnappen. Ook het dragen van een sjaal beschermt je lippen tegen kou en wind. Gebruik een lippenbalsem met SPF tijdens wintersport en zonnige dagen.

Meer over zonnebrand en bescherming van de huid vind je in ons ander blog.

5. Blijf van je lippen af

Hoewel het verleidelijk is om aan je lippen te gaan likken wanneer ze droog aanvoelen en te gaan plukken aan de velletjes op je lippen, kun je er maar beter vanaf blijven. Het droogt de lippen juist meer uit en kan de huid van je lippen ook beschadigen. Het herstel van droge en schrale lippen duurt dan langer.

6. Ademhalen door je neus

Een neusademhaling kent vele voordelen en niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor het voorkomen en verergeren van droge lippen. Wanneer je door je neus ademt passeert er minder lucht langs je lippen waardoor ze daar niet van uitdrogen.

Tot slot: wees lief voor je lippen

Loop niet te lang rond met droge lippen en pak de oorzaak aan met de juiste maatregelen. Wees lief voor je lippen en verzorg ze goed. Heb je alles al geprobeerd en blijf je last houden van droge en schrale lippen? Dan is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan en te kijken wat hier eventueel achter schuilt.

Meer advies nodig over droge lippen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 
 1. Sheetal, A., Hiremath, V. K., Patil, A. G., Saijansetty, S., & Kumar, S. R. (2013). Malnutrition and its Oral Outcome – A Review. Journal of Clinical and Diagnostic Research, 7(1), 178-180. 
 2. Evans, J. A., & Johnson, E. J. (2010). The role of phytonutrients in skin health. Nutrients, 2(8), 903-928.
 3. Pilkington, S. M., & Rhodes, L. E. (2010). Omega-3 fatty acids and skin. In Nutrition for Healthy Skin (pp. 91-107). Springer, Berlin, Heidelberg.
 4. Zainab, Z., Malik, N. A., & Obaid, S. (2021). Effectiveness of Oral Omega 3 in Reducing Mucocutaneous Side Effects of Oral Isotretinoin in […]. Journal of Ayub Medical College Abbottabad, 33(1), 60-63.