Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Veel voedingsadviezen zijn omstreden behalve één: zorg dat je veel groente eet! Maar wat is groente eigenlijk precies? Hoeveel gram groente per persoon moet je dagelijks eten? En hoe zorg je ervoor dat je elke dag voldoende binnenkrijgt?
Lees verder onder de afbeelding
Groente is eigenlijk niets meer dan de eetbare delen van een plant. Ze komen over het algemeen van éénjarige planten en men zaait in het voorjaar om het einde van de zomer/begin herfst weer te oogsten. Er zijn allerlei soorten groenten te vinden, we hebben ze op een rijtje gezet voor je:
Wortel-, bol- en knolgewassen | Vrucht- en bloemgewassen |
Aardpeer | Artisjok |
Knoflook | Aubergine |
Knolselderij | Augurk |
Koolraap | Avocado |
Koolrabi | Bloemkool |
Meiraap | Broccoli |
Pastinaak | Courgette |
Radijs | Komkommer |
Rammenas | Okra |
Rettich | Olijven |
Rode biet | Paddenstoel |
Schorseneer | Paprika |
Sjalot | Pompoen |
Ui | Suikermaïs |
Wortel | Tomaat |
Bladgroenten | |
Amsoi | Snijbiet |
Andijvie | Spinazie |
Boerenkool | Spitskool |
Brandnetel | Spruitjes |
Chinese Kool | Sterrekers |
Groenlof | Veldsla |
Paksoi | Waterkers |
Postelein | Witlof |
Prei | Witte kool |
Raapstelen | Zeegroenten |
Rode kool | Zeewier |
Savooiekool | Zuring |
Sla |
Stengelgroenten | Peulgewassen |
Asperges | Doperwten |
Bamboescheuten | Kapucijners |
Bleekselderij | Tuinbonen |
Kardoen | Kouseband |
Rabarber | Peultjes |
Snijbiet | Pronkbonen |
Snijbonen | |
Spekbonen | |
Sperziebonen |
Bij elk van deze groentesoort geldt: was groente altijd grondig onder stromend water om vuil en stof te verwijderen. Heb je milieu hoog in het vaandel staan? Dan zijn seizoensgroenten het beste! Lees ook hoe het zit met pesticiden en bestrijdingsmiddelen op groente.
Van al deze soorten groenten eten we gemiddeld 131 gram per dag waarbij volwassen meer groente eten (145 gram) dan kinderen (79 gram). Peilingen laten zien dat de groente-inname toeneemt met de leeftijd, waarbij we zien dat we 83 procent van de groente tijdens de avondmaaltijd eten en 11 procent tijdens de lunch. Dat mag echt omhoog!1,2
Groente bevat weinig calorieën en veel voedingsstoffen zoals vitamine C, B6, A (bètacaroteen) en foliumzuur, de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium en daarnaast voedingsvezels en bioactieve stoffen, zoals carotenoïden en polyfenolen.3 Het eten van groente voorziet jouw lichaam van essentiële voedingsstoffen, het is geen dikmaker en het geeft een verzadigend gevoel. Groente heeft hierdoor de geur van ‘superioriteit’ om zich heen hangen en dat vinden wij eigenlijk wel terecht!
Besef je overigens wel dat wanneer je groente in losse vorm eet, het meer verzadigd dan wanneer je bijvoorbeeld een groentesap drinkt.
Lees ook wat de gezondheidsvoordelen van groene groenten zijn.
De aanbevolen hoeveelheid groente per dag vanuit de Gezondheidsraad is 250 gram, wat wij heel minimaal vinden. We zeggen hier nadrukkelijk het woord minimaal bij, want meer is wel echt beter. Sterker nog, wij raden 500 gram per dag aan! Zo weet je zeker dat je alle belangrijke voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt. Wees bij groente dus niet bescheiden! In de praktijk eet de gemiddelde Nederlander echter te weinig en komt op zo’n 145 gram per dag uit. Daar valt veel winst te behalen en daarom hebben we hier onder wat tips om de groente inname omhoog te krikken.
Stap van het idee af dat groente alleen bij de avondmaaltijd kan. Ook het ontbijt of lunch leent zich goed om groente te nemen. Maak er een sport van om bij elke maaltijd wat groente te eten.
Voeg standaard wat groente toe als je een boterham of cracker eet. Denk aan schijfjes tomaat,
komkommer of wat dacht je van wat kiemgroente. Niet alleen gezond, maar ook gewoon lekker fris. Win-win situatie!
Snackgroenten, neem er zoveel van als je wilt. Lekker uit het vuistje! Weinig tot geen calorieën maar je krijgt zo wel snel meer groente binnen. Bijvoorbeeld worteltjes, komkommertjes of snoeptomaatjes.
Ga voor de koelkast staan en pak alle restjes groenten. Maak er vervolgens een mooie salade van. Goed om je dagelijkse groente-inname te halen en je gaat voedselverspilling tegen.
Een wrap is dé manier om veel groente binnen te krijgen. En gebruik hier vooral allerlei soorten groente bij. Meer kleur betekent meer voedingsstoffen.
Probeer om bij de avondmaaltijd meer groente te nemen dan je normaal zou doen. Dus niet alleen broccoli bij de aardappels, maar probeer bijvoorbeeld ook wat gewokte spinazie. Wees creatief en kom uit je comfortzone!
Met het maken van een soep krijg je natuurlijk heel veel groente binnen. De ideale manier om je lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheid groente.
Met deze tips krijg je gemakkelijk voldoende groente binnen, succes!
Groenten direct van het land of uit de moestuin bevatten de meeste voedingsstoffen en zijn het allergezondst. Echter duurt het vaak dagen tot weken voordat de groenten in de supermarkt liggen, zeker als het geen seizoensgroenten zijn. Het gevolg? De groente gaat achteruit en verliest vitamines en mineralen. Vergelijk je groente wat niet direct op het bord ligt met groente uit blik, dan is het verschil in voedingsstoffen verwaarloosbaar, het maakt niet écht uit welke keuze je maakt.
Bij beide soorten treedt verlies van voedingsstoffen op, zowel bij groenten die in blik komen, maar ook bij verse groenten die óf te lang bewaard blijven in supermarkt of koelkast. Maar ook tijdens het koken verliezen groenten vaak voedingstoffen. Ga er in eerste instantie vooral voor om minimaal 500 gram groente binnen te krijgen en kijk daarna of je verse of blikgroenten neemt. Let bij blikgroenten wel op! Wanneer je voor blikgroenten kiest, kijk altijd op het etiket of er veel zout en/of suiker in zit, soms voegt de producent dit toe.5
Groente mag wat ons betreft heilig verklaard worden! Het bevat nagenoeg geen calorieën maar juist wel veel voedingsstoffen. Een gezond voedingspatroon zonder groente valt niet te realiseren. Het advies van de Gezondheidsraad luidt om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Dit vinden wij echter nog te karig: wij raden zeker 500 gram groente per dag aan. Meer is in dit geval wel beter. Althans, als je energiek en fit wilt voelen. Samengevat: zie groente als dé basis!