Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Antioxidanten in voeding: 12 rijke bronnen

Antioxidanten in voeding: 12 rijke bronnen

Heb jij je ooit al eens afgevraagd waar de kleur van blauwe bessen vandaan komt? Los van het feit dat ze technisch gezien paars zijn, komt die rijke kleur van de zogenoemde anthocyaanpigmenten. Deze pigmenten komen van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals blauwe bessen en bosbessen. 

Alle voedingsmiddelen bevatten natuurlijke pigmenten die ze een unieke kleur geven, blijkt uit een studie gepubliceerd in Current Opinion in Food Science1.  Zo maakt betacaroteen wortels oranje, en geeft chlorofyl bladgroenten zoals boerenkool hun groene kleur. Bovendien zijn deze pigmenten tevens antioxidanten. 


Inhoudsopgave

  • Wat zijn antioxidanten en waarom worden ze vrije radicalenvangers genoemd?
  • In welke voedingsmiddelen zitten veel antioxidanten?

Wat zijn antioxidanten en waarom worden ze vrije radicalenvangers genoemd?

De term antioxidant omvat een breed scala aan moleculen en verbindingen die andere moleculen beschermen tegen een chemisch proces dat we oxidatie noemen. Antioxidant betekent letterlijk ‘tegen oxideren’ (anti = tegen, oxidant = oxideren). Oxidatie kan vitale moleculen in cellen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor veel belangrijke lichaamsprocessen. 

Moleculen, zoals DNA, zijn nodig om cellen goed te laten functioneren. Dus wanneer er te veel moleculen worden beschadigd, kan de cel defect raken of afsterven. Om deze reden zijn antioxidanten zo belangrijk, zij kunnen deze schade namelijk verminderen of zelfs voorkomen. 

Meer lezen

Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest