Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Algenolie of visolie: wat kies je en waarom?

Algenolie en visolie zijn allebei een rijke bron van omega 3-vetzuren, maar visolie is daarbij al jaren de favoriet van de twee. Nu een plantaardige leefstijl steeds meer terrein wint, staat algenolie ook hoger in de belangstelling. Maar wat is beter: algenolie of visolie? In dit blog leggen we de verschillen uit zodat je een bewuste keuze kunt maken.

Lees verder onder de afbeelding

Algenolie of visolie: wat kies je en waarom?

Onderwerpen in dit artikel

  • Waarom heb je visolie of algenolie nodig?
  • Het verschil in bronnen en zuiverheid
  • Wat is beter: het omega 3-profiel in algenolie of visolie
  • Het verschil in duurzaamheid
  • Tot slot: wat is de beste keuze voor jou?

Waarom heb je visolie of algenolie nodig?

Visolie en algenolie bevatten essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, ook wel bekend als omega 3-vetzuren. De belangrijkste hiervan zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren ondersteunen een goede werking van onder andere onze hersenen, ogen, hart- en bloedvaten.1 Lees meer over de voordelen van omega 3 in ons andere blog: Waar is omega 3 goed voor?

Ons lichaam kan EPA en DHA onvoldoende zelf aanmaken, waardoor we ze via voeding moeten binnenkrijgen. Het gaat hierbij vooral om vette vis, schaal- en schelpdieren. Plantaardige bronnen zoals zeewier bevatten slechts kleine hoeveelheden. Ons lichaam kan het essentiële omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) uit plantaardige voeding (noten, zaden en oliën) omzetten in EPA en DHA. Die omzetting verloopt echter inefficiënt en levert daardoor slechts een beperkte hoeveelheid op.2Voor wie weinig tot geen vis eet, wordt suppletie met omega 3 aangeraden. Je krijgt anders simpelweg te weinig EPA en DHA binnen. Bovendien consumeren we doorgaans meer omega 6 dan omega 3, waardoor de verhouding hiertussen uit balans is.

Omega 3 supplementen zijn beschikbaar als visolie of algenolie. In de rest van dit blog lees je hoe deze supplementen van elkaar verschillen.

Bekijk ook onze andere blogs hoeveel omega 3 per dag en wat zijn optimale verhoudingen tussen omega 3-6-9

Het verschil in bronnen en zuiverheid

Een belangrijk verschil tussen algenolie en visolie zit in de bron: de één wordt gewonnen uit algen, de ander uit vette vis.

Algenolie: omega 3 direct van de bron

Algenolie is olie dat gewonnen wordt uit microalgen. Deze olie is volledig plantaardig en daardoor geschikt voor vegetariërs en veganisten, en mensen met een allergie voor vis, schaal- en schelpdieren. In de algenfamilie bestaan er zo'n 40.000 verschillende soorten. Microalgen vormen de basis van de voedselketen in verschillende wateren en zijn de primaire voedingsbron van omega 3-vetzuren voor alle vissen. De vetzuren worden in het vetweefsel van vissen opgeslagen.

Voor een algenolie van goede kwaliteit worden de algen gekweekt in een gecontroleerde, gesloten en schone omgeving, waardoor deze vrij zijn van verontreinigende stoffen. Het is in dat geval niet nodig om de olie te zuiveren, wat een heel raffinageproces bespaart. Een transparant kweek- en zuiveringsproces.

Visolie als indirecte bron van omega 3

Visolie is olie dat afkomstig kan zijn van vis, schaal- of schelpdieren. Vooral vette vissoorten worden gebruikt, zoals zalm, makreel, ansjovis, haring, tonijn en sardines. Een combinatie van verschillende soorten kan ook voorkomen. Levertraan is meestal afkomstig van de lever van kabeljauw, schelvis of heilbot. Het bevat ook vitamine D en vitamine A. Krillolie wordt gemaakt van kleine garnaalachtige schaaldiertjes (krill) die gevangen worden in de wateren bij Antartica.

De vissen kunnen gevangen worden voor de kust van Peru, Chili, Noorwegen en de Atlantische kust. Soms wordt de gehele vis gebruikt, soms de afvalproducten van de vis, zoals de snijresten van het visfilet. Een visolie van hoge kwaliteit wordt goed gezuiverd van verontreinigende en schadelijke stoffen, zoals zware metalen en poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS), die van nature in vis aanwezig zijn.

visolie

Wat is beter: het omega 3-profiel in algenolie of visolie?

Over het algemeen bevat algenolie een lager gehalte aan omega 3 dan visolie. Ook bevatten niet alle supplementen met algen EPA, omdat algen van nature voornamelijk rijk zijn aan DHA.

De vetzuursamenstelling van algen is afhankelijk van de soort, de groeifase en de groeicondities, zoals temperatuur, blootstelling aan UV-licht en de aanwezigheid van voedingsstoffen.3 Door groeicondities aan te passen, kunnen producenten het vetzuurgehalte in algen verhogen. De algenstam Schizochytrium, afkomstig uit de Noordelijke Stille Oceaan, is bijzonder door zijn hoge concentratie DHA, zo'n 30 tot 40% van de totale vetzuren, én EPA.3 Toch heeft algenolie in het algemeen een relatief lage gehalte van deze vetzuren per dosering.

Het omega 3-gehalte in visolie supplementen kan ook variëren, maar bevat doorgaans meer DHA en EPA per dosering dan algenolie. Vissen halen hun omega-3 vetzuren uit algen, wat vervolgens verder geconcentreerd in het lichaam wordt opgeslagen. Deze concentraties van DHA en EPA verschillen per vis en zo ook per supplement. Bij het kiezen van een goed gedoseerd supplement is het lezen van etiketten een must.

Het verschil in duurzaamheid

Wanneer je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan en je CO2 voetafdruk zo laag mogelijk wilt houden, is het goed om te weten welke keuze het meest verantwoord is.

Algenolie is de meest duurzame keuze voor omega 3

Algenolie is de meest duurzame keuze van de twee met een lagere impact op het milieu. Een kwalitatief product wordt op een duurzame manier gekweekt in natuurlijke bassins op het land, waarbij het geen invloed heeft op het zeeleven. In een gecontroleerde omgeving met voldoende zonlicht, CO2 en voedingsstoffen kunnen algen optimaal groeien.3 Algen groeien snel en hebben hiervoor weinig ruimte en voedingsstoffen nodig.

Algenolie wordt meestal geproduceerd via fermentatie, waarbij algencellen zich vermenigvuldigen en suiker wordt omgezet in omega 3-vetzuren die zich ophopen in olieblaasjes. Wanneer de celwand van deze blaasjes kapotgaan, wordt de olie van het water gescheiden en blijft er een sterk geconcentreerde algenolie over. Het bijproduct wordt voor andere doeleinden ingezet. Eén ton van deze algenolie bespaart maar liefst 60 ton aan wild gevangen vis, waardoor aan de grote vraag naar omega 3 kan worden voldaan met behoud van de biodiversiteit in onze oceanen.

De gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel vind je in ons eerder verschenen blog.

Algenolie

Hoe duurzaam is visolie?

Door de groeiende vraag naar omega 3 en visolie raken onze oceanen steeds meer belast. Voor één liter visolie is vaak 20 tot 100 kilo vis nodig, afhankelijk van het soort vis dat wordt gebruikt en hoeveel olie deze oplevert.4 Overbevissing, het teruggooien van ongewenste bijvangst en vervuiling door vissersschepen bedreigen het zeeleven en verstoren het ecosysteem.5 Het kiezen voor visolie is over het algemeen niet bevorderlijk voor het milieu en het klimaat.

Toch kun je hierin duurzame keuzes maken. Kies visolie van kleine, snel voortplantende vissoorten die in grote scholen zwemmen, zoals ansjovis. Of ga voor visolie waarbij gebruik wordt gemaakt van visresten waar niet speciaal extra vis voor is gevangen, bijvoorbeeld het gebruik van filet-snijresten van kabeljauw bij bepaalde levertraanproducten. Let daarbij op keurmerken of certificaten die duurzame visserij garanderen. Deze staan niet altijd op het etiket, maar wel op de website van het product.

Voorbeelden van internationale duurzaamheidscertificaten en keurmerken zijn:

  • MSC (Marine Stewardship Council) is gericht op duurzame visserij en het beschermen van het zeeleven en de zeebodem.
  • Friend of the Sea® heeft strenge eisen voor overbevissing, bijvangst en bescherming van milieu en zeebodem.
  • Marin Trust® ziet toe op een verantwoorde inkoop (van goedgekeurde visserijen) en productie van visproducten.
  • Green-e®is een certificering voor bedrijven die volledig gebruik maken van groene energie en doen aan CO2-compensatie.
  • IFOS® waarborgt de kwaliteit, zuiverheid en veiligheid van visolieproducten.

Wil je meer duurzame keuzes maken binnen jouw voedingspatroon? Lees dan onze 5 tips hoe je dit kunt aanpakken in ons vorig blog.

Tot slot: wat is de beste keuze voor jou?

Of je nu voor algenolie of visolie kiest, dat hangt van jouw leefstijl, voorkeur en behoeften af. Elke olie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Algenolie is plantaardig en de meest duurzame keuze, maar het omega 3-profiel is minder gunstig in vergelijking met visolie. Daarbij is het belangrijk om een product van hoge kwaliteit te kiezen die de zuiverheid van de olie waarborgt. Met de informatie die we je in dit blog hebben aangereikt, weten we zeker dat je een weloverwogen keuze kunt maken die het beste bij jou past.

Meer advies nodig over vis- of algenolie?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Lead Customer Care

Referenties
  1. Shahidi, F., & Ambigaipalan, P. (2018). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annual Review of Food Science and Technology, 9, 345-381.
  2. Plourde, M., & Cunnane, S. C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 32(4), 619–634.
  3. Adarme-Vega, T. C., Lim, D. K., Timmins, M., Vernen, F., Li, Y., & Schenk, P. M. (2012). Microalgal biofactories: a promising approach towards sustainable omega-3 fatty acid production. Microbial Cell Factories, 11(1), 96.
  4. Keuringsdienst van Waarde. Welke vis zit er in visolie supplementen? Geraadpleegd op 13-08-2025 via de website van KRO-NCRV.
  5. Milieu Centraal. Milieubewust eten: vis. Geraadpleegd op 13-08-2025.

Back to routine - early access! Krijg nu al 20% korting + 20% extra credits

Dag
Uur
Min
Sec