Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Vegan of vegetariër? Deze vitamines en mineralen heb je nodig

Vegan of vegetariër? Deze vitamines en mineralen heb je nodig

Vegan of vegetariër zijn – of worden – is op de lange termijn noodzakelijk. Om een voorbeeld te schetsen; de wereldwijde veeteelt neemt 83 procent van de wereldwijde landbouwgrond in beslag, maar produceert slechts 18 procent van de voedselcalorieën1.

Een fanatiek vleeseter geeft dan vaak als tegenargument dat oerwouden gekapt worden voor soja. Dit zullen we meteen ontkrachten, want ruim 96 procent van de soja uit de Amazone regio’s gebruiken we als voer voor veeteelt.

Genoeg redenen dus om plantaardig te gaan eten. Toch is veel zorg over een veganistisch eetpatroon en of je lichaam wel alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft. Er zijn een aantal voedingsstoffen waar je als veganist extra op moet letten. In dit blog vertellen we je daar meer over. 

Inhoudsopgave

  • Verschil vegetariër en veganist
  • Veganisme en eiwitten
  • Veganisme en vitamine B12
  • Veganisme en ijzer
  • Veganisme en calcium
  • Zink en een veganistisch dieet
  • Veganisme en omega – algenolie als alternatief
  • Tot slot

Verschil vegetariër en veganist

Vegetariërs eten geen producten van gedode dieren. In eerste instantie denk je hierbij direct aan vlees en vis, maar vaak genoeg zitten er ook dierlijke toevoegingen in minder voor de hand liggende voedingsmiddelen. Denk hierbij aan producten met (varkens)gelatine of kazen met dierlijk stremsel. Dit stremsel is dan gemaakt van de maag van pasgeboren kalfjes.

Waarom eten veganisten ook geen honing, wijn of eieren? 

Veganisten eten geheel plantaardig, maar veganisme omvat veel meer dan het volgen van een plantaardig dieet. Als veganist consumeer je ook geen plantaardige producten waarbij dieren gebruikt zijn. Denk daarbij aan het ei van kippen of honing van bijen. Veel veganisten gebruiken ook geen make-up die op dieren is getest, of wijnen die geklaard zijn met visgelatine of graten. 

Meer lezen


Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest