Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Verstopte neus verhelpen: 8 tips

Niets is zo vervelend als niet lekker door je neus adem kunnen halen. Het kan je zelfs belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Maar wat kun je doen om een verstopte neus te verhelpen? We geven je 8 tips om je verstopte neus weer vrij te maken.

Lees verder onder de afbeelding

Verstopte neus verhelpen: 8 tips

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is de functie van de neus?
 • Wat is een verstopte neus?
 • Gevolgen van een verstopte neus
 • Wat te doen tegen een verstopte neus: 8 tips
 • Tot slot: een verstopte neus kun je vaak makkelijk verhelpen

Wat is de functie van de neus?

De neus is een belangrijk orgaan dat inwendig bestaat uit een neusholte met twee ruimten die gescheiden worden door het neustussenschot. Van binnen is de neus bekleed met slijmvlies dat klieren, zenuwen en bloedvaten bevat. De neus heeft verschillende functies:

 • Ademhalen: het zorgt ervoor dat schone, warme en vochtige lucht in de longen terechtkomt.
 • Ruiken: het bevat zenuwen waardoor we allerlei geuren kunnen ruiken.
 • Reinigen: het voert slijm met vuildeeltjes af naar de keel waar het wordt doorgeslikt. De zuren in de maag maken deze deeltjes onschadelijk maakt.
 • Beschermen: het slijmvlies in de neus beschermt tegen uitdroging en indringers van buitenaf.
 • Spreken: het speelt een rol bij het maken van je stemgeluid.

Wat is een verstopte neus?

Bij een verstopte neus is er sprake van een (deels) geblokkeerde doorgankelijkheid van één of allebei de neusgaten of de bijholtes, wat je ademhaling belemmert. Je voelt hierbij vaak druk op de neusholte en de bijholtes. Een verstopte neus komt vaak voor wanneer de 'r' in de maand zit en onze weerstand wat lager is. We zijn dan vatbaarder voor ongewenste indringers van buitenaf.

Hoe raakt de neus verstopt?

Als een ongewenste indringer de neus binnenkomt wordt ons immuunsysteem geactiveerd. De bloedvaten in de neus raken ontstoken en verwijden. Hierdoor zwelt het neusslijmvlies op en raakt de neus verstopt. Ook ontstaat er een overtollige productie van slijm.

Een verstopte neus kan verschillende oorzaken hebben zoals:

 • Ziekteverwekkers: bacteriën, schimmels en virussen.
 • Allergenen: pollen, huisstofmijt, huidschilfers van dieren en voedingsmiddelen die de aanmaak van histamine bevorderen.
 • Irriterende stoffen: sigarettenrook, wierook, rook van vuur en kaarsen, bepaalde geuren (baklucht, parfum, verf), uitlaatgassen en stof.
 • Temperatuurswisselingen zoals binnenkomen uit de kou van buiten.
 • Afwijkingen in de neusbouw zoals een scheefstaand neustussenschot.
 • Langdurig gebruik van neussprays met xylometazoline of oxymetazoline.
 • Verkeerde ademhaling: door de mond ademhalen.
 • Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en de overgang.

Bekijk ook onze andere blogs over voedingsmiddelen die helpen je weerstand te verhogen en leefstijl tips om je immuunsysteem te versterken.


Gevolgen van een verstopte neus

Een verstopte neus geeft niet alleen een vervelend gevoel, maar kan ook andere gevolgen hebben. Doordat je neus verstopt zit, ben je genoodzaakt om meer door je mond te ademen. Dit kan leiden tot kortademigheid, snurken, droge mond, moeite met in slaap vallen en doorslapen, vermoeidheid, verminderd reukvermogen en een verminderde afvoer van slijm uit de oren.

Lees ook ons blog over de voordelen van op de juiste manier ademhalen.

Wat te doen tegen een verstopte neus: 8 tips

Komt die verstopte neus je neus uit? Er zijn vele manieren waarop je een verstopte neus weer vrij kunt maken. We geven je 8 tips om een verstopte neus te verhelpen.

1. Stomen met heet water

Dit is een aloude manier om een verstopte neus te verlichten. De warmte en vochtigheid helpen het slijm te verdunnen en de neusschelpen te ontspannen, waardoor je neus weer vrijer wordt. Stoom boven een kom met heet water (niet kokend!) of neem een warme douche of warm bad. Adem tijdens het stomen in via de neus en uit via de mond. Voeg eventueel een paar druppels etherische olie toe, zoals eucalyptus of pepermunt.

2. Neus spoelen met water en zout

Een neuskannetje, ook wel neti pot genoemd, is een traditioneel hulpmiddel om de neus te spoelen met een zoutoplossing. De oplossing wordt via het ene neusgat ingebracht en stroomt vervolgens door de neusholte naar het andere neusgat, waar het slijm en vuil meeneemt. Dit in tegenstelling tot een neusspray waarbij het slijm in de neus blijft zitten. Toch liever een neusspray? Kies dan voor één met een zoutoplossing.

3. Liever niet (te hard) snuiten

Je neus snuiten verhoogt de druk op je neusholtes waardoor het slijm juist dieper in je bijholtes terechtkomt en de verstopping verergert. Je kunt beter je neus deppen of snuit voorzichtig één neusgat per keer.

4. Eet histamine verlagende voeding

Histamine is een lichaamseigen stof die een rol speelt bij verschillende processen, waaronder de afweerreactie. De stof komt vrij wanneer het lichaam in contact komt met schadelijke stoffen zoals pollen, huisstofmijt, ziekteverwekkers, insectenbeten, alcohol en bepaalde voedingsmiddelen. Histamine kan de bloedvaten in de neusschelpen doen verwijden, waardoor ze opzwellen en de neus verstopt raakt.

Waar moet je dan op focussen bij voeding? Bekijk onze blogs over histamine verlagende voeding en het histamine dieet.

5. Blijf goed gehydrateerd

Drink voldoende water – minstens twee liter per dag – om het slijm in de neus verdunnen. Ook warme thee kan fijn zijn als de neus is verstopt. Beperk of stop met het drinken van alcohol. Het drinken van alcohol bevordert uitdroging en de aanmaak van histamine.

6. Gebruik kruiden, specerijen en essentiële oliën

Menthol wordt vaak gebruikt om een verstopte neus te openen, maar lijkt alleen het gevoel van verstopping te verlichten en niet de verstopping zelf. Wel heeft dit een positieve invloed op de nachtrust.1 Als de verstopte neus het gevolg is van een allergische reactie kan menthol juist averechts werken.2 Rozemarijn, kamille extract, gember en kurkuma zouden in dat geval wel kunnen helpen.3,4,5,6

7. Verlicht je verstopte neus met drukpunten

Oefen ongeveer drie minuten lichte druk uit met je wijsvingers op de zijkanten van je neus, tegen het kraakbeen aan. Hierdoor vermindert de druk op je bijholtes.

8. Let op je ademhaling

Een bekende ademhalingsoefening bij een verstopte neus is de Buteyko techniek. Hierbij herstel je je (neus)ademhaling door lichter in plaats van dieper adem te halen. De hoeveelheid koolzuurgas stijgt in het bloed waardoor de neus openblijft.

 1. Adem langzaam en volledig uit door je neus.
 2. Knijp je neus dicht met je duim en wijsvinger na de uitademing.
 3. Houd je adem in en beweeg je hoofd langzaam van voor naar achteren, alsog je ‘ja’ knikt.
 4. Adem pas weer in wanneer je echt het gevoel hebt dat je moet ademen. Doe dit langzaam en volledig door je neus.

Herhaal deze stappen ongeveer 5 keer, of zo vaak als je nodig hebt.

Tot slot: een verstopte neus kun je vaak makkelijk verhelpen

Een verstopte neus is iets om serieus te nemen, het is een signaal dat er meer aan de hand is. Vaak gaat het vanzelf weer over en is een verstopte neus makkelijk te verhelpen met onze bovenstaande tips. Houdt de verstopping langdurig aan (meer dan 2 weken), ondervind je er veel hinder aan en wil je weten wat de onderliggende oorzaak is? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts. Een neus waarmee je vrij kunt ademen is een kostbaar bezit!

Advies nodig over gezonde leefstijl?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Smith, A., &Matthews, O. (2022). Aromatic ointments for the [...]: what does the science say? Drugs in Context, 11, 5-6.
 2. Azizli, A., & Dilber, M. (2022). Do products containing menthol exacerbate [...]? A narrative review. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 26(2), 61-64.
 3. Yousef, M., Crozier, R. W. E., Hicks, N. J., et al. (2020). Attenuation of allergen-mediated mast cell activation by rosemary extract (Rosmarinus officinalis L.). The Journal of Leukocyte Biology, 107(5), 843-857.
 4. Nemati, S., Yousefbeyk, F., Ebrahimi, S. M., et al. (2021). Effects of chamomile extract nasal drop on [...] treatment: A randomized double blind study. American Journal of Otolaryngology, 42(1), 102743.
 5. Yamprasert, R., Chanvimalueng, W., Mukkasombut, N., & Itharat, A. (2020). Ginger extract versus [...] in the treatment of [...]: a randomized controlled trial. BMC Complementary Medicine and Therapies, 20, 119. 
 6. Wu, S., & Xiao, D. (2016). Effect of curcumin on nasal symptoms and airflow in patients with [...]. Annals of Allergy, [...] & Immunology, 117(6), 697-702.