Vitakruid
Gratis verzending boven €40
Werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Pollen: wat zijn deze kleine deeltjes in de lucht?

Pollen: wat zijn deze kleine deeltjes in de lucht?

Op een mooie lentedag zie je dat de bloemen, planten en grassen weer volop in bloei zijn. Alleen valt er een ding op: mensen snuiten de hele tijd hun neus en ze kijken je met rode oogjes aan. Dat is het moment dat je je realiseert dat het pollen seizoen weer is begonnen. 

Mensen herkennen met hooikoorts is vrij simpel. Heb je alleen ooit nagedacht over de oorzaak van hooikoorts? Het wordt tijd om de onderliggende reden hiervan te doorgronden!

Inhoudsopgave

  • Wat zijn pollen?
  • Wanneer komen de eerste pollen in de lucht?
  • De pollenkalender: hoe werkt dat precies?
  • Hoe kan ik pollen vermijden?


Wat zijn pollen?

Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen die zich in de lucht bevinden. Zodra de temperaturen stijgen, bloeien bomen, planten en grassen weer op. Wanneer een mannelijke bloem of plant begint te bloeien, veroorzaken ze de zogenoemde pollen; oftewel stuifmeel. Dit zijn voortplantingscellen van een mannelijke plant en kunnen wit, geel of bruin zijn. De wind en insecten verspreiden de pollen die in de lucht dwarrelen. Eenmaal verspreid is het de bedoeling dat ze op de goede plek belanden, namelijk de stamper: het vrouwelijke deel van een bloem of plant. Wanneer het stuifmeel de stamper bereikt, kiemt het zich in het stempelvocht (afscheiding op de stempel) en vormt het zich tot een stuifmeelbuis. De stuifmeelbuis dringt zich door tot de vruchtbeginsel; hierdoor vindt de bevruchting plaats. 

De bevruchting splitst zich op in twee delen. De kern van een mannelijk cel bevrucht de eicel en de andere kern bevrucht de kiemzakken, die vervolgens zorgen voor het voedsel van de jonge plant. Er is dus sprake van een dubbele bevruchting bij planten.1,2,3

De bevruchting van planten is een heel mooi en natuurlijk proces, maar de pollen brengen voor sommige mensen wel problemen met zich mee. Mensen krijgen een verstopte neus of een snotneus en ze niezen erop los. Daarnaast krijgen ze vaak ook tranende ogen en een droge keel, soms gecombineerd met een kriebelhoest.4 Dit is hoe de eerste mensen merken dat het hooikoortsseizoen ze weer heeft getroffen. 


Wanneer komen de eerste pollen in de lucht?

Wanneer de eerste pollen precies ons luchtruim vullen hangt van meerdere factoren af. Het weer is een van de belangrijkste factoren. Indien er een zachte winter heeft plaatsgevonden, begint het hooikoortsseizoen ook eerder. Meestal begint de eerste flora rond september te bloeien. Daarna komen de eerste stuifmeelkorrels vanaf februari in de lucht en dit duurt tot juni/juli.5,6 Je zou denken dat het daarna voorbij is, maar niets is minder waar. Nederland staat natuurlijk bekend als een land waar veel regen valt. Hierdoor blijven ook in juli en augustus veel pollen in de lucht hangen. 

Voordelen van de zomer; het zonnetje schijnt meer, de avonden duren langer en de dagen lijken net iets leuker te zijn dan in de winter. Los daarvan is het alleen wel een zware tijd voor mensen met een pollen allergie! Zo zie je maar weer: ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Gelukkig geven we in dit blog zes tips over wat je kan doen bij de klachten en symptomen bij hooikoorts.

De pollenkalender: hoe werkt dat precies?

We hebben uitgelegd wanneer de eerste pollen in de lucht komen. Ze komen rond maart, maar kunnen door veel regen zelfs blijven hangen tot augustus. Het bijhouden van de pollenkalender is hiervoor een uitkomst. Hier kan je bijhouden wanneer de pollenplanten bloeien, hoe ze eruit zien en hoeveel stuifmeel er vandaag in de lucht is. 

Het voordeel van de pollenkalender; je kunt voor jezelf timen wanneer de pieken zijn. Was je van plan om komend weekend naar een bos te gaan? Door in de kalender te kijken kun je zien welke bomen er op dat moment meer zorgen voor pollen. Mochten er veel pollen zijn op dat moment dan is het misschien geen verkeerd idee om je dagje naar het bos een weekje (of twee) uit te stellen.

Klik hier om de pollenkalender te bekijken. 

Advies nodig over pollen?

Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.

Vraag gratis advies aan!
Avatar

Merel

Orthomoleculair Therapeut


Hoe kan ik pollen vermijden?

We zullen hier maar eerlijk over zijn: het is niet makkelijk om pollen te vermijden, aangezien ze zich in de lucht bevinden. Maar om nu continu binnen te zitten omdat je geen zin hebt in een loopneus is ook weer zo wat. Het LUMC heeft een aantal tips gegeven om contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden:

  • Is de lucht strak en blauw en is het ook nog eens lekker warm? Waag je dan aan een dagje strand! In zeewind bevinden zich namelijk weinig pollen. Een dagje strand heeft nog nooit zoveel voordelen gehad. 

  • Tijd om je modieuze zonnebril weer uit de kast te halen. Door deze op te doen zorg je er namelijk voor dat de pollen je ogen niet kunnen bereiken.

  • Toch gewaagd aan een middagje in het bos? Pollen kunnen blijven vastzitten in je haar. Het is dan ook geen verkeerd idee om je haar aan het eind van de dag te wassen.7

Tot slot

Pollen zijn dus heel effectief voor de natuur, maar kunnen problemen met zich meebrengen voor mensen die last hebben van hooikoorts. Gelukkig is hier de pollenkalender ter voorbereiding! Daarnaast zijn er ook nog tips om stuifmeel te vermijden en tips voor als je hooikoorts hebt. Zo kan je zorgeloos de komende maanden door; snotteren in het openbaar zien we momenteel immers als crimineel vergrijp. 

Referenties

1.    Pollen. Prevalin. [datum onbekend]. https://www.prevalin.nl/hooikoorts/pollen/
2.    Stuifmeel en stuifmeelkorrels: een gezond natuurproduct. Imkers Nederland. [datum onbekend]. https://www.imkersnederland.nl/bijenproducten/stuifmeel
3.    Bevruchting bij planten. Aarts Bij en Groen. [datum onbekend]. https://www.aartsbijengroen.nl/bijen/bevruchting-bij-planten/
4.    Ik heb hooikoorts. Thuisarts. [datum onbekend]. https://www.thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts
5.    Wanneer is het hooikoortsseizoen? Alles over allergie. [datum onbekend]
https://allesoverallergie.nl/wanneer-het-hooikoortsseizoen#:~:text=Het%20is%20echter%20zo%20dat,volop%20aan%20het%20bloeien%20zijn.
6.    Wanneer is de piek van het hooikoortsseizoen? Weeronline. 6 september 2020. https://www.weeronline.nl/nieuws/wanneer-is-de-piek-van-het-hooikoortsseizoen
7.    Hooikoorts voorkomen. Leids Universitair Medisch Centrum. [datum onbekend]. https://www.lumc.nl/org/longziekten/patientenzorg/pollen-en-hooikoorts/105826/105831/#:~:text=Tips%20om%20pollencontact%20te%20verminderen%3A&text=Zeewind%20bevat%20weinig%20pollen.,te%20spoelen%20met%20lauw%20water.


menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest