Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Pollen: wat zijn deze kleine deeltjes in de lucht?

Pollen: wat zijn deze kleine deeltjes in de lucht?

Op een mooie lentedag zie je dat de bloemen, planten en grassen weer volop in bloei zijn. Alleen valt er een ding op: mensen snuiten de hele tijd hun neus en ze kijken je met rode oogjes aan. Dat is het moment dat je je realiseert dat het pollen seizoen weer is begonnen. 

Mensen herkennen met hooikoorts is vrij simpel. Heb je alleen ooit nagedacht over de oorzaak van hooikoorts? Het wordt tijd om de onderliggende reden hiervan te doorgronden!

Inhoudsopgave

  • Wat zijn pollen?
  • Wanneer komen de eerste pollen in de lucht?
  • De pollenkalender: hoe werkt dat precies?
  • Hoe kan ik pollen vermijden?


Wat zijn pollen?

Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen die zich in de lucht bevinden. Zodra de temperaturen stijgen, bloeien bomen, planten en grassen weer op. Wanneer een mannelijke bloem of plant begint te bloeien, veroorzaken ze de zogenoemde pollen; oftewel stuifmeel. Dit zijn voortplantingscellen van een mannelijke plant en kunnen wit, geel of bruin zijn. De wind en insecten verspreiden de pollen die in de lucht dwarrelen. Eenmaal verspreid is het de bedoeling dat ze op de goede plek belanden, namelijk de stamper: het vrouwelijke deel van een bloem of plant. Wanneer het stuifmeel de stamper bereikt, kiemt het zich in het stempelvocht (afscheiding op de stempel) en vormt het zich tot een stuifmeelbuis. De stuifmeelbuis dringt zich door tot de vruchtbeginsel; hierdoor vindt de bevruchting plaats. 

De bevruchting splitst zich op in twee delen. De kern van een mannelijk cel bevrucht de eicel en de andere kern bevrucht de kiemzakken, die vervolgens zorgen voor het voedsel van de jonge plant. Er is dus sprake van een dubbele bevruchting bij planten.1,2,3 

Meer lezen


Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest