Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Pollen in de lucht? Histamine verlagende voeding biedt uitkomst

In de lente en zomer staan veel gewassen in bloei. Een botanisch hoogtepunt, maar voor velen een doorn in het oog. Veel bloeiend gewas betekent namelijk veel pollen in de lucht! Het goede nieuws is dat je deze tranentrekkers kunt verzachten met histamine verlagende voeding. Kun je niet wachten? Lees dan snel verder…

Lees verder onder de afbeelding

Pollen in de lucht? Histamine verlagende voeding biedt uitkomst

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is histamine?
  • Waar zit histamine in?
  • Histamine voeding
  • Histamine dieet
  • Histamine verlagende voeding
  • Tot slot

Betekent een “pollen in de lucht alert” voor jou ramen dicht en zonnebril op? Je kunt opgelucht ademhalen als we je vertellen dat de verlaging van het histaminepeil in je lijf voor een deel in je eigen hand ligt. Daarvoor is het belangrijk te begrijpen wat er gebeurt wanneer de pollen hun weg vinden naar jouw systeem. En de rol die histamine, mestcellen en je voeding daarbij spelen. 

Mestcel… wat? Mestcellen, ieder mens heeft ze in overvloed. In ons beenmerg vindt de vorming van deze witte bloedcellen of mastocyten plaats. Ze vormen de poortwachters van ons immuunsysteem en bevinden zich overal in ons lijf waar contact is met de buitenwereld, bijvoorbeeld op onze huid en in ons slijmvlies en darmen. Het zijn onze poortwachters en hebben een belangrijke functie in het opsporen, herkennen en bestrijden van ongewenste indringers. Mastocyten zitten vol met blaasjes gevuld met transmitters die deze cellen afgeven als ze merken dat dit nodig is. De bekendste transmitter is histamine.1,2 

Wat is histamine?

Histamine is een essentiële stof die we zowel in het lichaam als in voeding vinden. Deze lichaamseigen stof zit in onze eerdergenoemde mestcellen en komt vrij wanneer een indringer ons immuunsysteem aanvalt. Daarnaast vinden we histamine in voeding als vlees, vis en groente, maar ook in gefermenteerde zuivelproducten als kaas en yoghurt. 

Ons lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid histamine aan en deze hoeveelheid verschilt per persoon. Een teveel aan histamine kan een negatieve reactie teweegbrengen. Door overactiviteit van het immuunsysteem wordt er via het neus- en/of oogslijmvlies bijvoorbeeld meer histamine afgescheiden ter bestrijding van allergenen. In dit geval de pollen in de lucht. De slijmvliesaanmaak neemt toe en het slijmvlies wordt dikker, met als gevolg een hoop narigheid.

Herken jij de volgende symptomen wanneer het pollenseizoen is aangebroken:

  • Jeukende neus en ogen
  • Niezen
  • Snotteren
  • Tranende/geïrriteerde ogen
  • Hoofdpijn
  • Droge keel
  • Vermoeidheid
  • Benauwdheid
  • Piepende ademhaling

Meer informatie over pollen en hoe je ze kan vermijden lees je in het blog Pollen: wat zijn deze kleine deeltjes in de lucht? 

Waar zit histamine in?

Naast dat je lichaam zelf histamine aanmaakt, krijg je het zonder dat je het misschien door hebt ook binnen via je dagelijkse voeding. Dan hebben we het over histamine rijke voeding. Daarnaast bestaan er ook voedingsmiddelen die de aanmaak van histamine uitlokken. In beide gevallen is er in ieder geval sprake van een toename van histamine in je lichaam. Deze toename geschiet mogelijk ook wanneer het enzym dat histamine in het lijf moet afbreken ontoereikend is.3 

Histamine voeding

Het moge dus duidelijk zijn dat er een verband is tussen pollen als histamine trigger, de hoeveelheid histamine in je lichaam en voeding als histaminebron. Het pollenseizoen en het bevruchtingsritueel van onze flora en fauna beïnvloeden gaat een macht te ver. Wel hebben we invloed op ons eigen interne histaminefeestje. Wanneer je lichaam het histamine overschot op een of andere manier niet kan reguleren is het advies om de aanvoer ervan in ieder geval te reduceren. Neem daarbij je eigen voedingspatroon onder de loep. 

Welke van de volgende voedingsmiddelen rijk aan histamine staan bij jou bovenaan?

Voeding rijk aan histamine:

  • Zuivel: zure room/creme fraiche, kwark, yoghurt
  • Kazen: belegen en oude kazen, schimmelkazen, blauwaderkazen
  • Vlees: varkensvlees, lamsvlees, wild
  • Vis: makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, schaal- en schelpdieren
  • Groente: tomaten, spinazie, bietjes, champignons
  • Fruit: avocado, grapefruit, meloen
  • Kruiden: vanille, kaneel, kruidnagel, komijn, koriander, kervel, gember, nootmuskaat
  • Gefermenteerde voeding
  • Marmite, miso, sojasaus, pepermunt
  • Gedroogd fruit
  • Alle voedingsmiddelen of supplementen die gist bevatten (zuurdesembrood, voedingsgist)
  • Bottenbouillon
  • Droge worstsoorten zoals rauwe ham, salami en cervelaatworst
  • Lever, varkensvlees, wild
  • Ingeblikte voeding met vocht
  • Kruidenthee 

Histamine dieet

Wanneer je de inname van bovenstaande voedingsmiddelen beperkt en je richt op het innemen van histamine arme voeding spreek je over het volgen van een histamine (vrij) dieet. Een histamine dieet wil zeggen dat je jezelf beperkt tot het eten van histamine verlagende voeding. Daarbij is het belangrijk om te noemen dat er ook nutriënten zijn die histamine vrij kunnen maken uit lichaamscellen waardoor je een lichamelijk reactie krijgt. Een paar voorbeelden hiervan zijn alcohol, suiker, aardbeien, ananas, diverse soorten citrusfruit, noten, schaaldieren, chocolade en kunstmatige toevoegingen. Dit is slechts een compacte reeks. 

Histamine verlagende voeding

Is je informatie honger aangewakkerd en ben je klaar om die eindeloze niesbuien en branderige ogen vaarwel te zeggen? Dan vraag je je wellicht af wat je dan wél kunt eten om tijdens het pollenseizoen fris en fruitig de buitenwereld tegemoet te treden. We geven je een lijst van histamine verlagende voeding waarmee je aan de slag kunt. 

Histamine verlagende voeding:

  • Vers biologisch, gras gevoerd vlees (met uitzondering van eerder genoemde)
  • Verse wild gevangen vis of vis uit de diepvries
  • Verse groenten (met uitzondering van eerder genoemde) zoals wortels, bloemkool, broccoli, komkommer, zoete aardappel, pompoen, pastinaak, asperges, andijvie, boerenkool, ui, knoflook
  • Vers fruit (met uitzondering van eerder genoemde) zoals appels, biologische bessen, druiven, mango
  • Jonge kaas (zo jong mogelijk)
  • Pindakaas, honing (van lokale imker), appelstroop
  • Zelfgetrokken en gistvrije groentebouillon
  • Glutenvrije granen (rijst, quinoa, boekweit, havermout)
  • Kokosmelk, hennepmelk, amandelmelk en rijstmelk
  • Eidooiers
  • Witte bonen, bruine bonen, kapucijners
  • Kruidenthee van verse kruiden bijvoorbeeld brandnetelthee
  • Olijfolie en kokosolie
  • Verse kruiden

Het eten van biologische voeding met een grote hoeveelheid vitamines en mineralen geven het lichaam veel antioxidanten en flavonoïden. Flavonoïden zijn natuurlijke stoffen met een anti-histaminewerking.4 Je helpt je zelf door preventief ruim voor het pollenseizoen aanbreekt je lichaam op een natuurlijke manier te ondersteunen met bioflavonoïden, vitamine C of een zwarte bes extract. Verder doe je er goed aan om de conditie van de darmflora te verbeteren. Probiotica – bijvoorbeeld zuurkool –  spelen een belangrijke rol in de stofwisseling en absorptie van flavonoïden. En een sterk immuunsysteem begint in je darmen!

Tot slot

Breekt het pollentijdperk aan en verberg je jezelf snotterend achter de zonnebril? Grote kans dat je een overactief immuunsysteem hebt wat hard aan het werk is om indringers aan te pakken. In dit blog heb je gelezen dat de voeding die je tot je neemt een groot aandeelhouder is in de bedorven seizoenspret. Histamine weren is het sleutelwoord hierbij. Als je overweegt een histamine-arm dieet te volgen is het uiteraard verstandig om producten waar veel histamine in voorkomt zoveel mogelijk te laten staan. Hanteer daarbij een gebalanceerde levensstijl en biologische producten. Je zult zien: een zorgeloze pollenparade heb je voor een groot deel zelf in de hand.

Advies nodig bij pollen in de lucht?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Fleck, A. (2021). De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid. Meer energie door de kracht van voeding en leefstijl. Uitgeverij AnkhHermes.
  2. Metcalfe, D., Baram, D., Mekori, Y A. (1997). Mast cells. Physiological reviews. 
  3. Maintz, L., & Novak, N. (2007). Histamine and histamine […] . The American journal of clinical nutrition, 85(5), 1185–1196.
  4. Ross J A., Kasum C M. (2002). Dietary flavonoids: bioavailability, metabolic effects, and safety. Annual  review of Nutrition, 22, 19-34.