Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Waar moet je op letten bij een multivitamine?

Hidde Robeer

Hidde

R&D 10 nov. 2021Bijgewerkt: 20 sep. 20238 min. leestijd

Het toevoegen van een multivitamine aan je dagelijkse voeding is doorgaans een goed idee. Hierdoor ben je namelijk verzekerd van het binnen krijgen van alle noodzakelijke vitaminen en mineralen. Maar nog veel belangrijker is dat deze voedingsstoffen gericht zijn op de specifieke wensen van de gebruiker.

Alles over onze multi's voor mannen, vrouwen, zwangeren en kinderen lees je op onze categoriepagina Multivitamine.

Lees verder onder de afbeelding

Waar moet je op letten bij een multivitamine?

Onderwerpen in dit artikel

 • Basissupplement in één product
 • Waarom verschillen multivitamines van prijs?
 • Het etiket zegt alles over de kwaliteit
 • Referentie inname is niet leidend
 • De vorm bepaalt de werkzaamheid
 • Wat is een goede multivitamine?
 • Twee tabletten voor een optimaal bioritme
 • Wat is een goede multivitamine voor de vrouw?
 • Wat is een goede multivitamine voor de 50+ vrouw?
 • Wat is een goede multivitamine voor de (toekomstige) moeder?
 • Hoe herken ik een goede multivitamine voor mijn kind?
 • Wat is een goede multivitamine voor de man?
 • Wat is een goede multivitamine voor de 50+ man?
 • Wat is een goede basis multivitamine?
 • Tot slot

Zo heeft een zwangere vrouw behoefte aan andere vitaminen dan een man. Ook onze kinderen verlangen naar andere mineralen dan hun volwassen ouders. Allemaal aspecten waar je bij het kiezen van een goede multivitamine rekening mee houdt. In dit artikel leggen we uit hoe je dit onderscheid maakt in jouw zoektocht naar dé beste multi.

Basissupplement in één product

Een multivitamine categoriseren we als basissupplement en is verreweg het breedst inzetbare en meest gebruikte voedingssupplement.1 Waarom? Simpelweg vanwege het gemak. In plaats van alle vitaminen en mineralen los te slikken biedt een multi een eenvoudige optie om je algehele gezondheid in de basis te ondersteunen.

Om hoogwaardige basisondersteuning te realiseren moet er een verscheidenheid aan essentiële vitaminen en mineralen aanwezig zijn. Daarnaast zijn er ook vaak spoorelementen, kruiden en eventueel vetzuren en aminozuren aan toegevoegd. Gezien ieder persoon in verschillende levensfases behoefte heeft aan andere voedingsstoffen is een weloverwogen keuze op basis van je persoonlijke situatie dus van groot belang. Maar het is misschien nog wel belangrijker om goed te letten op de vorm van de aanwezige vitaminen en mineralen in je multi. De vorm van de nutriënten zegt namelijk alles over de werkzaamheid van het supplement.

Vorm en toedieningsvorm zijn echter niet hetzelfde. Hierover lees je meer in ons blog (Multi)vitamine of vitamine poeder? Welke kies je?

Waarom verschillen multivitamines van prijs?

Niet alleen de werkzaamheid is afhankelijk van de vorm van de nutriënten, ook de prijs. De reden dat multivitaminen dermate van prijs verschillen komt simpelweg door het verschil in ingrediënten. De inkoopprijs van biologische actieve vormen is namelijk aanzienlijk hoger dan zijn synthetische tegenhangers gebruikt in laagwaardige varianten. Synthetische (kunstmatige) vormen hebben een slechte opneembaarheid voor ons lichaam waardoor de werking verwaarloosbaar is.Ze arriveren misschien wel als tablet in ons gestel, ze verlaten het echter net zo makkelijk in de vorm van urine.

Ter illustratie: de inkoopprijs van de synthetische vorm van vitamine B12 – cyanocobalamine – is maar liefst 30 keer goedkoper dan de natuurlijke vorm, methylcobalamine. Cyanocobalamine moet ons lichaam eerst omzetten naar de werkzame vorm: methylcobalamine. De meerwaarde van methylcobalamine is dat het lichaam direct beschikking heeft over de biologische actieve vorm van B12.3 Maar hoe weet je nu of de vormen in jouw multivitamine goed opneembaar zijn?

Het etiket zegt alles over de kwaliteit

De kwaliteit van je supplement is af te lezen van het etiket. Hierbij is het wel van belang dat je weet hoe je informatie op het etiket interpreteert. Om dit inzichtelijk te maken hebben we een niet bestaande multivitamine verzonnen. In het voorbeeld hieronder zie je de ingrediëntenlijst van het etiket van de Every Day multi (zie figuur 1).

Hoe herken je de beste multivitamine?

Figuur 1: verpakking en ingrediëntenlijst van een fictieve multivitamine.

Het eerste wat opvalt aan de ingrediëntenlijst zijn de referentie innames van 100%. De RI of ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is gebaseerd op de aanbevolen dosering voor een gemiddeld gezond persoon. Deze richtwaarde geeft een indicatie van de hoeveelheid vitaminen en mineralen die een gemiddeld persoon nodig heeft om niet ongezond te zijn. Dat is dus iets heel anders dan optimale gezondheid.

Optimale gezondheid bereik je namelijk pas bij een hogere dosering dan de referentie inname van verschillende vitamines.Benieuwd naar de overige informatie op het etiket? Eerder legden we uit hoe je het etiket van een voedingssupplement leest.

Referentie inname is niet leidend

Gerenommeerde merken hanteren geregeld een wetenschappelijk onderbouwde hogere referentie inname, ter optimalisatie van de gezondheid. De Europese Commissie – verantwoordelijk voor het opstellen van de referentie inname – houdt bij het opstellen van de RI’s namelijk geen rekening met variabelen als geslacht, leeftijd of gezondheid. Bovendien lijken deze waarden gedeeltelijk subjectief . De Verenigde Staten hanteert bijvoorbeeld voor vitamine D een referentie inname van 15 microgram. Dit ten opzichte van Nederland waar 5 mcg staat voor een referentie inname van 100 procent.5

De Gezondheidsraad adviseert specifieke doelgroepen om extra vitamine D te suppleren.6 Voor deze doelgroepen raden we Vitamine D3 - 75 mcg aan. Ondanks dat deze dosering in lijn is met het advies van de Gezondheidsraad zal er te allen tijde een referentie inname van 1500% op het etiket van dit supplement staan. Afschrikkend voor de onwetende consument, de normaalste zaak van de wereld voor de specifieke doelgroep.

De vorm bepaalt de werkzaamheid

Afijn, terug naar de fictieve multivitamine. Als we de ingrediëntenlijst (zie figuur 2) bekijken zien we dat de nutriënten in deze multi dusdanig laag gedoseerd zijn dat suppletie om optimale gezondheid te bereiken moeilijk is. Het gebrek aan biologisch actieve vormen zet deze conclusie nog eens extra kracht bij. Op het etiket staat namelijk bij geen enkel nutriënt de vorm.

Wanneer fabrikanten de vorm niet noemen hanteren ze vaak de kunst van het weglaten. Oftewel, ze maken gebruik van synthetische (kunstmatige) vorm met een mindere opneembaarheid voor het lichaam. De nutriënten arriveren misschien als supplement via de mond ons lichaam, ze verlaten het echter net zo makkelijk in de vorm van urine.

Hoe herken je de beste multivitamine?

Figuur 2: ingrediëntenlijst van een fictieve multivitamine.

Wat is een goede multivitamine?

De kwaliteit van een supplement is dus eenvoudig te beoordelen door naar de referentie inname en de vorm van nutriënten te kijken. Wanneer je de ingrediëntenlijst van onze Multi Dag en Nacht bekijkt zie je direct al een groot verschil. Waar bij de Every Day multi de RI’s allemaal rond de 100% zitten, is bij deze multivitamine een grote verscheidenheid in doseringen te zien.

Voordelen product
 • Twee tabletten voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
 • Meer dan 30 vitamines, mineralen, aminozuren en kruiden
 • Met passiebloemextract om rust en slaap op te wekken**
Multi Dag & Nacht®
Multi Dag & Nacht® 2 x 90  tabletten

Twee tabletten voor een optimaal bioritme

De Multi Dag & Nacht is hier een goed voorbeeld van; een formule waarbij we rekening hebben houden met het bioritme. Onderzoek wijst namelijk uit dat de activiteit van onze lichaamscellen afhankelijk is van het moment van de dag.7 Daarom zitten de wateroplosbare vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur), B12 en C in de dagformule. Ons lichaam kan deze namelijk niet goed opslaan waardoor een overschot het lichaam via de urine verlaat. Dagelijkse inname van voldoende wateroplosbare vitaminen is dus van groot belang.

De in vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) zijn van belang voor de aanmaak van cellen en weefsels.* Vandaar dat deze nutriënten in de Multi Nacht aanwezig zijn. Het toedienen van voedingsstoffen op een bepaald tijdstip kan een effectievere werking hebben.7

Ons lichaam kent veel verschillende ritmes. Eén ding hebben ze echter met elkaar gemeen: onze biologische klok stuurt ze aan. Het circadiaans ritme is één van deze ritmes en omvat de lichamelijke, mentale en gedragsmatige veranderingen die een 24-uurs cyclus omvat. Dit beïnvloedt onder andere ons slaap-waak ritme, hormoonafgifte, lichaamstemperatuur en andere belangrijke lichaamsfuncties.8 Licht en donker zetten deze veranderingen in gang, oftewel ons dag-en-nachtritme. Tegenwoordig is er steeds vaker een verband te zien tussen ritmestoornissen en verstoringen van het circadiaans ritme.8 Het doorgronden van onze biologische klok is daarom zeer waardevol.

Wat is een goede multivitamine voor de vrouw?

Naast dat we rekening houden met het bioritme nemen we ook geslacht, leeftijd en persoonlijke situatie mee in de samenstelling van een multivitamine. Onze Multi Dag & Nacht Vrouw is hier een goed voorbeeld van.

De vrouw heeft wat betreft nutriënten net een andere behoefte dan de man, zoals een verhoogde behoefte aan nutriënten die de botgezondheid ondersteunen.* Ook hebben vrouwen over het algemeen meer ijzer nodig, aangezien ze maandelijks gedurende de menstruatie bloed verliezen. Benieuwd waar een multi voor de vrouw nog meer aan moet voldoen? In een eerder blog gingen we hier dieper op in. 

Voordelen product
 • Twee tabletten per dag voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
 • Een compleet vitamine B-complex ondersteunt het energieniveau*
 • Extra nutriënten botgezondheid voor verhoogde behoefte van de vrouw
Multi Dag & Nacht® Vrouw
Multi Dag & Nacht® Vrouw 2 x 90  tabletten

Wat is een goede multivitamine voor de 50+ vrouw?

Speciaal ontworpen voor de behoeften van vrouwen van 50 jaar en ouder. De formule bevat bijvoorbeeld geen ijzer en koper aangezien je hier als 50-plusser minder van nodig hebt. Daarnaast is er gekozen voor hogere doseringen vitamine B12 en choline.

De Dag-formule bevat een compleet vitamine B-complex, ter ondersteuning van de energiestofwisseling.* In de Nacht-formule zorgen vitamine D & K samen voor de calciumstofwisseling en het behoud van sterke botten.* Vitamine D draagt ertoe bij dat calcium goed wordt opgenomen uit voeding, terwijl vitamine K voor de opname van calcium in de botten zorgt.*

Voordelen product
 • Anti-veroudering & natuurlijke huidverjonging
 • Gunstig voor bloeddruk** & geheugen*
 • Helpt om vitaal te blijven**
Multi Dag & Nacht® Vrouw 50+
Multi Dag & Nacht® Vrouw 50+ 2 x 30  tabletten

Wat is een goede multivitamine voor de (toekomstige) moeder?

In ons aanbod houden we ook rekening met één van de meest bijzondere eigenschappen van de vrouw; het ter wereld brengen van nieuw leven. Voor deze groep hebben we namelijk de Multi Dag & Nacht Mama ontwikkeld. Tijdens de zwangerschap verandert onder andere het hormonale systeem en de bloedcirculatie, maar ook de emotionele gesteldheid, smaak-gewaarwording en voedingsbehoefte van de vrouw.11

Gezien de voeding bij de placenta en foetus terecht komt is het belangrijk om rekening te houden met voeding en supplementen.

Voordelen product
 • Twee tabletten per dag voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
 • Foliumzuur in de dosering aanbevolen door verloskundigen
 • Beste foliumzuur wereldwijd beschikbaar Quatrefolic®
Multi Dag & Nacht® Mama
Multi Dag & Nacht® Mama 2 x 90  tabletten

Verloskundigen adviseren gedurende de zwangerschap de belangrijke B-vitamine foliumzuur. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat extra inname van foliumzuur gedurende de zwangerschap de kans op complicaties omtrent de vruchtbaarheid vermindert.12 Aangezien het een maand duurt voordat foliumzuur is opgenomen in het lichaam, geldt het advies vanaf het moment van de zwangerschapswens. Daarom bevat de Multi Mama Quatrefolic®, het best opneembare foliumzuur wereldwijd verkrijgbaar.

Hoe herken ik een goede multivitamine voor mijn kind?

Voor onze kinderen willen we niks minder dan het beste; voedingsstoffen voor energie gedurende de dag en voor herstel tijdens de nacht. Goede ondersteuning van de juiste voedingsstoffen zorgt dat het kroost deze actieve levensjaren goed doorkomt.

De Multi Dag & Nacht Junior bevat het award winnende Aquamin®, een trademark op basis van rode alg (lithothamnion calcareum). Dit nutriënt bevat biologisch beschikbaar calcium, magnesium en 72 andere noodzakelijke sporenmineralen, ter ondersteuning van kinderen in de groei.*

Voordelen product
 • Unieke concept van een Multi en Omega in één!
 • Verbeterde smaak met enkel natuurlijke zoetstoffen
 • Twee flesjes voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
Multi Dag & Nacht® Junior
Multi Dag & Nacht® Junior 300 ml & 60 ml  combipack

Naast dat we óók bij deze multi voor ons kroost rekening houden met het bioritme, hebben we AlphaMega3® toegevoegd. Dit is een hoogwaardige DHA (essentieel omega 3 vetzuur) bron op basis van algen, ter ondersteuning van de visuele ontwikkeling van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden.* Ook bevat de Multi Junior TG; triglyceriden. Dit is de natuurlijke vorm van omega 3 met de hoogste biologische beschikbaarheid.13

Wat is een goede multivitamine voor de man?

In de Multi Dag & Nacht Man houden we rekening met de mannelijke behoefte aan zogenoemde mannenmineralen. Zink en seleen zijn bijvoorbeeld de belangrijkste sporenelementen voor de man. Zo speelt zink een rol in talloze biochemische processen, zoals eiwitsynthese, het immuunsysteem, celdelingsproces en gezichtsvermogen.* Zink en seleen hebben vooral bestaansrecht in een mannen multi door hun rol in de productie van zaadcellen en de positieve weerslag op de kwaliteit van het sperma.*

Voordelen product
 • Twee tabletten voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
 • Uitsluitend de best opneembare vormen
 • Een compleet vitamine B-complex voor het energieniveau*
Multi Dag & Nacht Man®
Multi Dag & Nacht Man® 2 x 90  tabletten

De grotere bouw en energiebehoefte van de man resulteert bovendien in meer belasting voor het lichaam in de vorm van vrije radicalen. Antioxidanten vangen deze radicalen, waardoor de antioxidatieve behoefte van de man dus aanzienlijk groter is. Om deze reden is er N-Acetyl-L-Cysteïne en Zo-enzym Q10 aan de Multi Dag & Nacht Man toegevoegd.

Wat is een goede multivitamine voor de 50+ man?

Een nutriënt dat niet mag ontbreken in een multivitamine voor mannen boven de 50 jaar is zaagpalm (SabalSelect). Het extract ondersteunt het normaal blijven plassen en is goed voor de prostaatfunctie.** Extra voordeel is dat zaagpalm bijdraagt aan de normale haargroei.**

Ook de Nacht-variant van de mannenformule bevat vitamine D & K, voor de calciumstofwisseling en het behoud van sterke botten.* Daarnaast zorgen de antioxidanten zink en selenium voor normale haargroei waarmee ze de haren sterk houden.*

Voordelen product
 • Gunstig voor bloeddruk** & geheugen*
 • Goed voor prostaat en helpt bij het goed blijven plassen**
 • Anti-veroudering en helpt om vitaal te blijven**
Multi Dag & Nacht® Man 50+
Multi Dag & Nacht® Man 50+ 2 x 30  tabletten

Wat is een goede basis multivitamine?

Naast onze rijker gedoseerde Multi Dag en Nacht formules beschikken we ook over een lager gedosseerde multivitamine in zowel poeder als tabletvorm. De Multi Basis is hét supplement wanneer je behoefte hebt aan lichtere doseringen in de juiste verhoudingen. Voor degenen die dus wél aan de dagelijkse adviesinname van 10 porties (ca. 800 gram) groente en fruit komt.14 De vitaminen en mineralen zijn namelijk optimaal op elkaar afgestemd wat het een uitstekende aanvulling op een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon maakt.

Voordelen product
 • Slechts één tablet volstaat
 • De best opneembare vormen
 • Géén etiketvulling, uitsluitend nutriënten in effectieve dosering
Multi Basis
Multi Basis 90  tabletten

Heb je moeite met het slikken van pillen? Naast de Multi Basis tabletten is deze multivitamine ook beschikbaar in poedervorm. De Multi Basis Vegan Poeder is 100% plantaardig en hét alternatief voor jouw pillen-slik-probleem.

Voordelen product
 • 100% plantaardig
 • Neutrale smaak en goed oplosbaar
 • Géén etiketvulling, uitsluitend nutriënten in effectieve dosering

Tot slot

Iedereen heeft baat bij basissuppletie in de vorm van een multivitamine. Om deze reden hebben we verschillende multi’s ontwikkeld die rekening houden met leeftijd, geslacht en persoonlijke situatie. Bij de keuze voor een goede multivitamine is het van belang om eerst deze drie elementen in ogenschouw te nemen.

Daarnaast geeft de ingrediëntenlijst van een multivitamine een goed beeld van de kwaliteit. Zo bevatten kwalitatief mindere producten vaak synthetische (kunstmatige) vormen met een lagere opneembaarheid voor het lichaam. Een goede multi is gericht op jouw persoonlijke situatie en bevat bovendien een grote verscheidenheid aan nutriënten in de biologisch beschikbare vorm. Het laatste wat we willen is namelijk dat een supplement – zonder effect – vloeibaar ons lichaam weer verlaat.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims van Multi Dag & Nacht, Multi Dag & Nacht Vrouw, Multi Dag & Nacht Vrouw 50+Multi Dag & Nacht Mama, Multi Dag & Nacht Junior, Multi Dag & Nacht Man, Multi Dag & Nacht Man 50+Multi Basis en Multi Basis vegan poeder.

 

Referenties
 1. Huang HY, Caballero B, Chang S, Alberg A, Semba R, Schneyer C, Wilson RF, Cheng TY, Prokopowicz G, Barnes GJ 2nd, Vassy J, Bass EB. (2006). Multivitamin/mineral supplements and prevention of [...]. Evidence Report Technology Assessment (Full Rep), (139), 1-117.
 2. Burton GW, Traber MG, Acuff RV, Walters DN, Kayden H, Hughes L, Ingold KU. (1998). Human plasma and tissue alpha-tocopherol concentrations in response to supplementation with deuterated natural and synthetic vitamin E. American Journal of Clinical Nutrition, 67(4), 669-684.
 3. Kelly GK. (1998). The coenzyme forms of vitamin B12: towards an understanding of their [...] potential. Alternative [...] Review, 3(1), 459-471.
 4. Ng K, Nimeiri HS, McCleary NJ, Abrams TA, Yurgelun MB, Cleary JM, Rubinson DA, Schrag D, Miksad R, Bullock AJ, Allen J, Zuckerman D, Chan E, Chan JA, Wolpin BM, Constantine M, Weckstein DJ, Faggen MA, Thomas CA, Kournioti C, Yuan C, Ganser C, Wilkinson B, Mackintosh C, Zheng H, Hollis BW, Meyerhardt JA, Fuchs CS. (2019). Effect of High-Dose vs Standard-Dose Vitamin D3 Supplementation on [...]: The SUNSHINE Randomized Clinical Trial. Journal of the American [...] Association, 321(14), 1370-1379.
 5. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academies. (2011). Dietary Reference Intakes (DRIs): Recommended Dietary Allowances and Adequate Intakes, Vitamins.
 6. Gezondheidsraad. (2008). Naar een toereikende inname van vitamine D.
 7. Yagita K, Tamanini F, van Der Horst GT, Okamura H. (2001). Molecular mechanisms of the biological clock in cultured fibroblasts. Science, 292(5515), 278-281.
 8. Kuehl, L. K., Hinkelmann, K., Muhtz, C., Dettenborn, L., Wingenfeld, K., Spitzer, C., ... & Otte, C. (2015). Hair cortisol and cortisol awakening response are associated with criteria of the [...] in opposite directions. [...], 51, 365-370.
 9. Arts en Zorg. (2020).  Winterdip. Uitleg en tips om somberheid tegen te gaan. 
 10. Greiner, T. (2011). Vitamins and minerals for women: recent programs and intervention trials. Nutrition research and practice, 5(1), 3-10.
 11. Walsh, J. M., & McAuliffe, F. M. (2015). Impact of maternal nutrition on pregnancy outcome–Does it matter what pregnant women eat?. Best Practice & Research Clinical [...], 29(1), 63-78.
 12. Chavarro, J. E., Rich-Edwards, J. W., Rosner, B. A., & Willett, W. C. (2008). Use of multivitamins, intake of B vitamins, and [...]. Fertility and [...], 89(3), 668-676.
 13. Neubronner, J., Schuchardt, J. P., Kressel, G., Merkel, M. V., von Schacky, C., & Hahn, A. (2011). Enhanced increase of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementation from triacylglycerides versus ethyl esters. European Journal of Clinical Nutrition, 65(2), 247-254.
 14. Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. (2017). Fruit and vegetable intake and [...], [...] and [...] -a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of [...], 46(3), 1029-1056.