Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

''Help, ik kan echt geen pillen slikken.'' 6 tips die kunnen helpen

Kijk jij ook met jaloezie naar mensen die een hand met supplementen achterover gooien?

Waar de één met gemak bakstenen door lijkt te kunnen slikken, ga jij al onderuit met een klein tabletje. We geven je meer kennis over je kokhalsreflex en zes slimme kom-van-je-pillen-slik-probleem-af tips!

Lees verder onder de afbeelding

''Help, ik kan echt geen pillen slikken.'' 6 tips die kunnen helpen

Onderwerpen in dit artikel

 • 6 redenen waarom pillen slikken een probleem kan zijn
 • Kokhalsreflex: wat is het?
 • Kom van je pillen-slik-probleem af met deze 6 tips
 • Van pil naar poeder
 • Tot slot

Met goede moed heb je de nodige stappen gezet om aan je gezondheid te werken. Gezonde voeding die bij je past, voldoende beweging en slaap. Daarnaast de belangrijkste vitamines ter ondersteuning. Maar wanneer je de tabletten in het potje ziet, zakt de moed je in de schoenen. Hoe krijg ik die pillen ooit door mijn keel heen… Herkenbaar? Lees dan snel verder. 

6 redenen waarom pillen slikken een probleem kan zijn

Een uiteenlopende groep heeft moeite met het slikken van pillen. Zo valt bij kinderen de combinatie van de smaak en het slikken van een pil meestal niet in goede aarde. Bij het ouder worden lijkt dit steeds gemakkelijker te gaan. Toch gaat voor veel mensen het slikken van pillen met veel ongemak gepaard. 

Hiervoor zijn verschillende redenen:

 1. Een nare gebeurtenis in het verleden. Zo kan het slikken van een pil een gevoel van verstikking geven. 
 2. Verkeerde houding wanneer je de pillen probeert door te slikken.
 3. Een droge mond (door mogelijke spanning of te weinig speekselaanmaak).
 4. Te weinig watergebruik bij het doorslikken van de pillen.
 5. Andere onderliggende problemen waardoor het fysiek (bijna) onmogelijk is om pillen door te slikken. Lees dan verder bij de laatste alinea (Van pil naar poeder). 
 6. Overgevoelige kokhalsreflex. 

Maar wat is die kokhalsreflex precies? Lees meer over de kokhalsreflex in de volgende alinea.  

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Kokhalsrelfex: wat is het?

Kokhalzen is een normale, nuttige reactie die automatisch (als een reflex) optreedt. Dit kan gebeuren wanneer je jezelf verslikt, iets (bijvoorbeeld een pil) te diep in je keel komt of wanneer je iets vies ziet of ruikt. Het heeft een beschermende functie voor het lichaam, soms zelf levensreddend. 

Wanneer je kokhalst, probeert je lichaam te voorkomen dat er dingen in je keel of buik terechtkomen die er niet horen. De twee delen achter in de keel sluiten de toegang tot je luchtpijp en slokdarm. Op hetzelfde moment trekt je keelholte samen en het strottenhoofd (belangrijk bij de ademhaling, geluidsvorming en luchtpijp bescherming) duwt naar boven. 

De eerste vier jaren van een mensenleven is deze reflex het sterkst. Baby’s en kleuters gaan op verkenning en steken alles wat los en vast zit in hun mond. Hierbij beschermt de kokhalsreflex ze tegen verstikking. 

Oorzaken van kokhalzen

Er zijn allerlei oorzaken van kokhalzen die we kunnen opdelen in twee soorten prikkels:

 • Fysieke prikkels: geluiden, smaak en visuele prikkels.
 • Mentale prikkels: psychische prikkels (denk aan zenuwen en spanning).

Bij sommige volwassenen is deze reflex overgevoelig. In de basis ligt deze gevoeligheid al hoger dan gemiddeld, maar spanning kan de reflex aanzienlijk verergeren. Ademhalen is hierbij de sleutel naar controle. Het blijkt namelijk dat mensen stoppen met ademhalen wanneer ze kokhalzen. 

Belangrijk is dus om hier alert op te zijn en een goede ademhaling aan te leren waarbij je langer uit- dan inademt (bijvoorbeeld 3 seconden in- en 5 seconden uitademen)


 

Kom van je pillen-slik-probleem af met deze 6 tips!

Misschien heb je de moed al (bijna) opgegeven, maar niet getreurd. Er zijn een aantal zeer goede oplossingen die jou helpen pillen door te slikken. 

 1. Drink een slokje water voordat je de pil doorslikt zodat je keel vooraf al iets gesmeerd is.
 2. Buig je hoofd iets naar voren wanneer je de pillen met water doorslikt. Gevoelsmatig houden mensen hun hoofd achterover wanneer ze iets doorslikken. 
 3. Check of je het supplement kunt verpulveren of de capsule open kunt maken. Maar let op (!) voordat je gaat breken, hakken en oplossen. Dit kan niet bij alle supplementen. In sommige gevallen beschermt het buitenste laagje de inhoud van het tablet of de (softgel)capsule tegen je maagzuur.
 4. Gebruik een hulpmiddel om de pillen beter door te kunnen slikken. Zo zijn er bepaalde gels te koop die zorgen dat de pil(len) gemakkelijk door je keel glijden. 
 5. Geen zin om speciale gel hiervoor aan te schaffen? Begrijpelijk! Gelukkig heeft een eetlepel yoghurt of appelmoes ongeveer hetzelfde effect. 
 6. Zoek of het supplement ook in poedervorm verkrijgbaar is. Op deze manier vermijd je het vervelende gevoel van pillen slikken en krijg je toch de benodigde voedingstoffen binnen.

Van pil naar poeder

Supplementontwikkelaars doen hun best om het supplement zo te maken dat ze gemakkelijk in te nemen zijn. Zo hebben veel supplementen een glad laagje en een ronde vorm. Ook zijn er supplementen beschikbaar met een breekstreep waardoor je de pil kleiner kan maken. Wanneer je gewoonweg geen pillen wilt of kunt slikken, is er ook de oplossing van een supplement in poedervorm.

Voor diegenen hebben we nu ook een goede multivitamine in poedervorm. Onze zorgvuldig ontwikkelde Multi Basis Vegan Poeder bevat de best opneembare nutriënten in natuurlijke vorm. Zeker met een veganistische of plantaardige levensstijl is deze natuurlijke multivitamine een goede keuze. Met slechts één maatlepel per dag krijg je alle benodigde nutriënten binnen. Hierover lees je meer in ons blog (Multi)vitamine pillen of vitamine poeder? Welke kies je?

Ben je naast een multivitamine opzoek naar andere supplementen die je gezondheid in de basis ondersteunen? Kom-van-je-pillen-slik-probleem-af met de Makkelijk Slikken Bundel. Deze bundel bestaat uit drie basissupplementen in vloeibare- of poedervorm. Naast de Multi Basis Vegan Poeder bestaat de bundel uit Visolie 1200 TG Vloeibaar en Magnesium Malaat. Hierdoor geniet je van de gezondheidseffecten van dit trio, zonder bang te hoeven zijn voor de kokhalsrelfex. 

Voordelen product
 • Multi Basis Vegan Poeder: veganistische multivitamine met alle belangrijke vitaminen en mineralen
 • Visolie 1200 TG Vloeibaar: voor het hele gezin met een zachte, natuurlijke citroensmaak
 • Magnesium Malaat met P-5-P: magnesiumvorm met hoge opneembaarheid


Tot slot

Er zijn overal tips te vinden om goede vitamine pillen door te slikken. Deze tips kunnen bij een deel van de mensen werken. Misschien heb jij ze allemaal al geprobeerd, maar blijf je erbij dat pillen gewoonweg niet in jouw straatje passen.

De poedervorm met vegan vitamines is in dit geval meer aan jou besteed. Het voorkomt de spanning die hangt rondom het pillen slikken en geeft je een positieve ervaring met het binnenkrijgen van al de belangrijke, natuurlijke vitamines en mineralen. De weg van de minste weerstand is vaak de beste optie!

Advies nodig over supplementen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur