Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

(Multi)vitamine pillen of vitamine poeder? Welke kies je?

Rianne Tanis

Rianne

MSc. Nutrition & Health 3 nov. 2022Bijgewerkt: 20 feb. 20247 min. leestijd

Multivitamine gummies, pillen of poeder… Zelfs vitamine kauwtabletten of zelfs bruistabletten. De keuze is reuze wat betreft de vorm van jouw supplement. Waar doe je goed aan? Zit er verschil in kwaliteit tussen bijvoorbeeld vitamine pillen of poeder? Wij zoeken het voor je uit!  

Alles over onze verschillende multi's voor o.a. mannen, vrouwen, zwangeren en kinderen lees je op onze categoriepagina Multivitamine

Lees verder onder de afbeelding

(Multi)vitamine pillen of vitamine poeder? Welke kies je?

Onderwerpen in dit artikel

 • Waarom zoveel verschillende toedieningsvormen?
 • Multivitamine drank of multivitamine sap
 • Vitamine bruistabletten
 • Vitamine pillen
 • Vitamine poeder
 • Bepaalt de vorm de kwaliteit?
 • Tot slot

Waarom zoveel verschillende toedieningsvormen?

Wil je vitamines kopen? Dat er zoveel opties zijn op de supplementenmarkt, lijkt de keuze alleen maar moeilijker te maken. Dit heeft er echter mee te maken dat ieders behoefte voor het innemen van supplementen anders is. Ga bijvoorbeeld maar eens na: ben jij team pillenslikker die zo’n hand vol tabletten achterover gooit, of krijg jij de kleinste pil nog niet weg? Of heb jij geen enkel probleem met een volle lepel vitamine poeder, waar een ander de smaak nauwelijks kan verdragen? 

Zo zijn er velen die geen pillen kunnen slikken, maar wél graag een supplement ter aanvulling op de voeding willen nemen. Het suppleren van een multivitamine is dan een gemakkelijke manier om de vitamines en mineralen binnen te krijgen die je dagelijks nodig hebt. De omvang van een multivitamine tablet kan voor de moeilijke pillenslikkers onder ons echter reden zijn om deze aanvulling links te laten liggen. In dat geval kan een multivitamine in poedervorm uitkomst bieden. 

Heb je moeite met pillen slikken? In ons eerder verschenen blog beschrijven we 6 tips die kunnen helpen.

Supplementenaanbieders willen je het vaak zo makkelijk mogelijk maken, en daarom verschillende opties aanbieden. Maar gaat ‘makkelijk’ of ‘lekker’ niet ten koste van kwaliteit? Zitten er dus kwalitatieve verschillen tussen supplementvormen? We bespreken hieronder de voor- en nadelen van verschillende opties.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest
 

Multivitamine drank of multivitamine sap

Je kent de verpakkingen vast wel, fruitdranken met extra veel vitamines. Een makkelijk vitamine shot, lijkt het. En gezond, toch?

Echter zit er in de meeste fruitdranken evenveel suiker als in frisdrank. Zo zit er in een klein glaasje appelsap (150 ml) al snel vier suikerklontjes. Daarnaast moeten we ook de kunstmatige kleur- en smaakstoffen niet vergeten, daar zijn voorverpakte sappen namelijk ook rijk aan. Zo krijg je met jouw vloeibare vitaminesapje ook een hoop suiker en andere kunstmatige toevoegingen binnen. Goed om rekening mee te houden dus!

Vitamine gummies

De supplementvorm die misschien het makkelijkst en lekkerst lijkt, zijn de vitamine gummies. Gummies zijn namelijk net snoepjes die je zo wegkauwt. Hierdoor zijn ze ook ideaal voor kinderen.

Makkelijk is het zeker, want het smaakt lekker. Echter kan de inhoud en kwaliteit per gummy-supplement behoorlijk verschillen; kijk hier vooral dus naar wanneer je gummies overweegt. Zo bestaan sommige gummies voor wel 50% uit suiker

Er bestaan ook suikervrije varianten. Daarnaast is het grootste deel van de gelatine in gummies afkomstig van dieren, waardoor deze snoepjes niet geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Al zijn er ook vegan gummies te vinden. 

Vitamine bruistabletten

Hoe zit dat met bruistabletten? Deze supplementvorm heeft eveneens een hoog gebruiksgemak, want je lost het bruistablet eenvoudig op in een glas water. Vaak zit er een smaakje bij, waardoor het prettig te drinken is. Ook kun je het brouwseltje eenvoudig meenemen in een waterfles bijvoorbeeld.

Aan de andere kant is er een soortgelijke keerzijde als bij gummies. Een (multivitamine) bruistablet heeft namelijk ingrediënten nodig die het bruisen veroorzaken. Daarnaast worden er soms ook kunstmatige smaak- en zoetstoffen toegevoegd. Niet iedereen vindt dit prettig, waardoor het een reden kan zijn om voor een andere toedieningsvorm te kiezen. 

Vitamine pillen

Als je het niet zo hebt op toegevoegde suikers en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen, dan zijn vitamine tabletten of pillen vaak de oplossing. Deze slik je namelijk in één keer door, waardoor je doorgaans geen smaakje of zoetstof nodig hebt. Daardoor blijft er meer ruimte over in het tablet voor daadwerkelijke vitamines. Al kan deze hoeveelheid erg verschillen per merk. Niet iedere multivitamine bevat namelijk even hoge doseringen of goed opneembare vormen van alle vitamines en mineralen. Op het etiket zie je vaak pas hoeveel er daadwerkelijk in een pil of tablet zit. Leer hier meer over hoe je etiketten van supplementen leest

Ook is een pilvorm makkelijk als je niet zelf wil doseren. In goede multivitamine pillen zitten namelijk de belangrijkste voedingsstoffen in de juiste doseringen. Van sommige vitamines heb je immers meer nodig dan van de rest, en de onderlinge verhouding is ook belangrijk. Lees hier meer over op onze categoriepagina Multivitamine


 

Vitamine poeder

Sommigen verkiezen een vitamine poeder boven een pil. Bijvoorbeeld wanneer je moeite hebt met pillen doorslikken. Zo kun je de lepel poeder droog innemen, maar ook mengen in een glas water, chocomel of zelfgemaakte smoothie. Dat maakt je multivitamine drinken gemakkelijker. 

Of meng het poeder door je bakje yoghurt met noten ’s ochtends. Dat laatste is bovendien extra handig, want je neemt een vetoplosbare vitamine uit een multi makkelijker op wanneer je deze inneemt met een andere vetachtige stof. Zoals met de gezonde vetzuren in noten. Daarnaast is het gemakkelijker om een vitamine in poedervorm zelf te doseren, mocht je daar de voorkeur aan geven.

Vitamine poeder is samen met vitamine pillen over het algemeen de ‘schoonste’ optie. Zoals we al eerder noemden, wisselt dit echter sterk per merk. Bekijk dus altijd even het etiket van je supplement. Maar hoe weet je dan welke vitamine pillen of poeder de beste zijn?  

Bepaalt de vorm de kwaliteit?

We kunnen meteen met de deur in huis vallen: de toedieningsvorm bepaalt namelijk niet per se de kwaliteit van je supplement. Je kunt beter letten op andere kenmerken van het product, bijvoorbeeld de vorm van de vitaminen en mineralen. 

Voordelen product
 • 100% plantaardig
 • Neutrale smaak en goed oplosbaar
 • Géén etiketvulling, uitsluitend nutriënten in effectieve dosering
 

Neem bijvoorbeeld ons product Multi Basis Vegan Poeder (zie onderstaande productvideo). Deze multivitamine in poedervorm bevat uiteraard geen kunstmatige toevoegingen, en bestaat enkel uit vitaminen en mineralen in biologisch beschikbare vorm. Dit is de vorm die ons lichaam het beste opneemt, waardoor er zo min mogelijk nutriënten verloren gaan. In tegenstelling tot goedkopere en vaak synthetische vormen. Lees hier meer over in ons blog Hoe herken je de beste multivitamine? 

In onze multivitamines kiezen we zoveel mogelijk voor organische ingrediënten, zoals ze in de natuur voorkomen. Bovendien is onze Multi Basis Poeder volledig veganistisch, en dus ideaal bij een vegetarische of veganistische levensstijl

Voordelen product
 • Slechts één tablet volstaat
 • De best opneembare vormen
 • Géén etiketvulling, uitsluitend nutriënten in effectieve dosering
Multi Basis
Multi Basis 30  tabletten

Daarnaast hebben we ook de Multi Basis in pilvorm. Deze multivitamine bevat eveneens juiste onderhoudsdoseringen met nutriënten rond de RI (Referentie Inname). Dit product hebben we dus speciaal voor diegenen die voorkeur geven aan het slikken van een multivitamine pil ten opzichte van een poeder. Wat precies de voor- en nadelen zijn van poeder versus pil, zetten we hieronder voor je op een rijtje met een handige checklist.

Multivitamine pil checklist

Wat zijn de voordelen van een supplement in pilvorm?

 • Smaak is geen issue.
 • Makkelijk omdat je niet zelf hoeft te doseren. Ook makkelijker mee te nemen, bijvoorbeeld in de pillendoos van de YOS bottle.
 • Geen geknoei dus met poeder en maatscheppen, maar hap-slik-weg.

Multi poeder checklist

Wat zijn de voordelen van een supplement in poedervorm?

 • Je kunt zelf doseren. Vooral wanneer je liever kleinere of grotere doseringen neemt.
 • Ideaal als je niet goed pillen door kunt slikken.
 • Op deze manier kun je het ook eenvoudig door je eten mengen. Bijvoorbeeld in je yoghurt of smoothie.

Tot slot

Hoewel vitamine gummies, multivitamine bruistabletten en sappen makkelijk én lekker lijken, krijg je er soms ongewenst ook grote hoeveelheden suiker, zout en andere kunstmatige toevoegingen mee binnen. En dat is niet per se bevorderlijk voor je gestel. Vitamine pillen en poeder zijn over het algemeen schoner, al wisselt dat erg per merk. Kijk dus altijd even op het etiket! Let dan bijvoorbeeld op de (biologisch actieve) vorm van de nutriënten, want dit zegt veel meer dan de vorm van je supplement. 

Of je nu multivitamine poeder of pillen kiest, ligt helemaal aan jouw persoonlijke voorkeur. Doe dus vooral waar jij je goed bij voelt! Zo ondersteun jij je gezondheid op een manier die bij jou past.

Advies nodig over multivitamines?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur