Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

De beste multivitamine vrouw? Waar je op moet letten

Een overvolle werkweek, de zoveelste grijze dag of weer geen tijd hebben om te koken. Allemaal factoren die de basis vormen voor een scheve vitaminehuishouding. In dat geval kan een multivitamine uitkomst bieden. 

Lees verder onder de afbeelding

De beste multivitamine vrouw? Waar je op moet letten

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is een multivitamine voor de vrouw?
 • Wat is de beste multivitamine vrouw?
 • De rol van het biologische ritme
 • Specifieke nutriënten afgestemd op de behoeften van de vrouw
 • Tot slot

Als je het dan écht goed wilt doen, kun je ook in acht nemen dat vrouwen weer net andere voedingstoffen nodig hebben dan mannen. Zo kom je terecht bij een multivitamine vrouw. Maar wat is precies een goede multivitamine voor een vrouw en wat zit erin? En wat is hierbij de rol van het bioritme? 

Wat is een multivitamine voor de vrouw?

Je hebt vast wel eens een potje met multivitamine gezien. Misschien op de plank in een winkel, of bij iemand thuis. Maar wat is het eigenlijk precies? In het kort is het een voedingssupplement met vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Je vindt deze stoffen ook terug in je voeding. Maar omdat we toch vaak wat eenzijdig eten en sommige voedingsmiddelen niet de juiste balans van nutriënten bevatten, kan het een toevoeging zijn om een supplement te nemen.1,2 Waarom voedingssupplementen een toevoeging kunnen zijn, lees je in het blog Voedingssupplementen: heb je ze écht nodig voor een gezond leven?

Dat brengt ons terug naar de multivitamine: hiermee vul je eigenlijk de belangrijke voorraad van nutriënten aan in je lichaam. Dit is overigens een aanvulling op je voeding, niet een vervanging. Hoeveel je precies van wat nodig hebt, wisselt per doelgroep. Daarom bestaan er vaak verschillende multivitamines voor specifieke doelgroepen. Bijvoorbeeld een multivitamine vrouw, een multivitamine vrouw 50+ of juist een multivitamine mama voor zwangere vrouwen

Maar wat bepaalt nu de kwaliteit van een multivitamine vrouw? Dit hangt af van verschillende factoren. Zo zijn er multivitamine vrouw-supplementen die wel verschillende vitaminen en mineralen bevatten, maar in zulke lage doseringen dat je er weinig gezondheidsvoordelen uit haalt. Daarom is het belangrijk dat supplementen transparant zijn over de inhoud en aangeven hoeveel er precies in zit.

Wat is de beste multivitamine vrouw?

Om het overzichtelijk te houden, hebben we drie belangrijke punten voor je op een rijtje gezet waaraan je een goede multivitamine vrouw kunt herkennen. Zo weet jij zeker dat je de juiste in huis haalt én weet je waar je naar moet kijken op het etiket.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

De rol van het biologische ritme 

Zo speelt het biologische ritme een rol als we het hebben over de werking van bepaalde nutriënten. Overdag hebben we namelijk behoefte aan andere nutriënten dan ’s nachts. Vitamine B12 bij uitstek een nutriënt om overdag binnen te krijgen, omdat het de natuurlijke energie in je lichaam activeert. Daarnaast is vitamine C ook een nutriënt voor overdag, omdat het goed is voor het concentratievermogen.

’s Nachts slapen we om onszelf op te laden voor een nieuwe dag. Dit proces kun je ondersteunen met nutriënten die aan rust en herstel bijdragen. Dan is bijvoorbeeld vitamine D ideaal voor het opbouwen van sterkte botten en vitamine A voor het herstellen van de huid.

Natuurlijke (biologisch actieve) nutriënten

Bovendien speelt de vorm van een bepaald nutriënt ook mee in een goede multivitamine vrouw. In het lichaam heb je namelijk zowel actieve als inactieve vormen van een bepaalde stof. De inactieve vorm wordt eerst omgezet tot de actieve vorm, wat een extra stap vormt in het proces. Het lichaam neemt hierdoor uiteindelijk vaak minder op.6,7,8 Actieve vormen van een bepaalde stof neemt het lichaam wel meteen op. 

Het liefste wil je dus dat jouw supplement alleen de actieve vormen van alle belangrijke voedingstoffen bevat. Dit kun je terugvinden op het etiket. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine B12 (methylcobalamine), ijzer (bisglycinaat) en magnesium (tauraat). Tussen de haakjes staat de verbinding van het daarvoor genoemde nutriënt. Deze voorbeelden zijn allemaal de lichaamseigen, actieve vormen. En die wil je dus zien op het etiket van jouw supplement. Aan de andere kant heb je dus ook de synthetische, inactieve vormen; in dit geval B12 (cyanocobalamine), ijzer (oxide) en magnesium (oxide). Omdat deze vormen minder goed door het lichaam worden opgenomen, staan ze vaak niet op het etiket vermeld bij kwalitatief lagere producten. Zo kun je ze gemakkelijk herkennen. Kies dus altijd voor een product dat de vorm van het nutriënt vermeldt!

De beste multivitamine vrouw? Waar je op moet letten

Specifieke nutriënten afgestemd op de behoeften van de vrouw

In een goede multivitamine vrouw vind je bovendien een aantal nutriënten in actieve vorm die specifiek voor de vrouw van belang zijn, waaronder: 

 • IJzer bisglycinaat: vrouwen hebben over het algemeen meer ijzer nodig, simpelweg omdat ze maandelijks bloed verliezen tijdens de menstruatie.3 Dit is vooral van belang voor vruchtbare vrouwen; na de overgang is deze behoefte minder hoog. IJzer is o.a. goed voor het celdelingsproces, geheugen, concentratie en bij vermoeidheid en futloosheid. In onze multivitamine vrouw vind je de vorm ijzer bisglycinaat: dit is de biologisch beschikbare vorm en daarom ook de best opneembare vorm voor het menselijk lichaam. 
 • Vitamine D: ook hebben vrouwen een verhoogde behoefte aan vitamine D. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten. Het bevordert namelijk de opname van calcium in de darmen.4 In de Multi Nacht Vrouw zit een plantaardige vorm van vitamine D3. Normaal gesproken wordt vitamine D gewonnen uit schapenwol, maar Vita-algae D® is afkomstig uit algen. 

 • Aquamin® (rode alg): In onze multivitamine vrouw zit daarnaast het hoogwaardige rode alg: hierin zit o.a. calcium, magnesium en 72 andere essentiële sporenmineralen, die allemaal een belangrijke rol spelen bij het behoud van gezonde botten.* Aquamin® is een ingrediënt van een onderneming die zich al ruim 24 jaar specialiseert in het verkrijgen van alg, uitsluitend op duurzame wijze. Deze rode alg vindt zijn herkomst in de zeebodem van de westkust van Ierland en de noordwestkust van IJsland. Deze Atlantische wateren zijn helder, vrij van vervuiling en buitengewoon mineraalrijk. 

 • Actief foliumzuur: Foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) is een belangrijk nutriënt voor de vrouw. Niet alleen is het rondom de zwangerschap essentieel, maar ook is er een dagelijkse hoeveelheid nodig voor verschillende functies in het lichaam.5 Het draagt o.a. bij aan extra energie bij vermoeidheid, hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen en het normale functioneren van het immuunsysteem.

Daarom bevat onze multivitamine vrouw de hoogst biologisch beschikbare vorm van foliumzuur, 5-MTHF gebonden aan glucosaminezout (Quatrefolic®). Niet alle vormen van foliumzuur zijn namelijk even goed opneembaar. Zo is foliumzuur de naam van de synthetische variant, terwijl folaat de natuurlijke vorm is. Het lichaam moet foliumzuur eerst nog twee keer omzetten. Folaat (tetrahydrofolaat) is van nature ook in voeding aanwezig, maar moet ons lichaam nog één keer omzetten voordat we het kunnen opnemen. Daarvoor moet er bovendien genoeg vitamine B6 en B12 in het lichaam aanwezig zijn. De derde vorm, genaamd methyl folaat (5-MTHF), is de direct opneembare vorm van B11. 

De beste multivitamine vrouw? Waar je op moet letten

Voordelen product
 • Met B-vitaminen voor het energieniveau
 • Vitamine D (Vita-algae D®) is goed voor botten en spieren
 • Shatavari ondersteunt een normale menstruatie**
Multi Dag & Nacht® Vrouw
Multi Dag & Nacht® Vrouw 2 x 30  tabletten

Tot slot

Om de beste multivitamine vrouw te kiezen, zijn er dus een heel aantal dingen waar je op moet letten. Zo speelt het biologische ritme een cruciale rol voor het tijdstip waarop je voedingstoffen nodig hebt. ’s Nachts kun je met suppletie bijdragen aan de aanmaak van cellen en weefsels.* Overdag heb je juist meer aan nutriënten die ondersteunen in de energie voor de rest van de dag.*

Daarnaast zijn er grote verschillen in kwaliteit tussen multivitamines voor de vrouw. Zo wil je het liefst de meest actieve vorm hebben van een voedingsstof, omdat het lichaam deze het beste opneemt. Als laatste wil je natuurlijk specifiek die nutriënten waar vrouwen extra behoefte aan hebben. Op die manier geniet je maximaal van alle gezondheidsvoordelen en kies je voor de beste aanvulling op een gezonde levensstijl! 

*Goedgekeurde gezondheidsclaims van Multi Dag & Nacht Vrouw

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
 1. Tolonen, M. (1990). Introduction. Vitamins and minerals in health and nutrition. Elsevier. 11-15.
 2. Hathcock, J. N. (1997). Vitamins and minerals: efficacy and safety. The American Journal of Clinical Nutrition, 66(2), 427-437.
 3. Greiner, T. (2011). Vitamins and minerals for women: recent programs and intervention trials. Nutrition Research and Practice, 5(1), 3-10.
 4. Van Ballegooijen, A. J., Pilz, S., Tomaschitz, A., Grübler, M. R., & Verheyen, N. (2017). The synergistic interplay between vitamins D and K [...]: A narrative review. International Journal [...].
 5. Bayes, J., Agrawal, N., & Schloss, J. (2019). The bioavailability of various oral forms of folate supplementation in healthy populations and animal models: a systematic review. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 25(2), 169-180.
 6. Scaglione, F., & Panzavolta, G. (2014). Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing. Xenobiotica, 44(5), 480-488.
 7. Rudzite, V., Silava, A., Kalnins, U., Erglis, A., Jäger, M., Trushinskis, K., & Fuchs, D. (2001). Association between [...]. Pteridines, 12(3), 130-134.
 8. Armas, L. A., Hollis, B. W., & Heaney, R. P. (2004). Vitamin D2 [...] vitamin D3 [...]. The Journal [...], 89(11), 5387-5391.