Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Voedingssupplementen: heb je ze écht nodig voor een gezond leven?

Het antwoord hierop is nee. Misschien verrassend om dit uit onze pen te horen, maar laten we een wedervraag stellen; wat betekent écht nodig? Is het slikken van supplementen van levensbelang? Nee, dat is het niet. Een leven zonder voedingssupplementen behoort zeker tot de mogelijkheden. Of je dit zou moeten willen is echter een tweede. Waarom supplementen van waarde zijn voor onze gezondheid lees je in dit artikel.

Meer informatie? Bekijk onze gezondheidsdoelen Gezonde leefstijl vrouw en Gezonde leefstijl man.

Lees verder onder de afbeelding

Voedingssupplementen: heb je ze écht nodig voor een gezond leven?

Onderwerpen in dit artikel

  • Waarom supplementen?
  • Aangetaste grond en afnemende bodemvruchtbaarheid
  • De vruchtbaarheid van onze landbouw
  • Ecosysteem en voedselproductie
  • Vraag en aanbod
  • Een voedingssupplement to the rescue?
  • Welke supplementen heb ik nodig?
  • Tot slot

Waarom supplementen?

Laten we voorop stellen: er gaat niks gaat boven een gezonde levensstijl in combinatie met een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon. Maar wat ons betreft zijn we er dan nog niet helemaal. Als aanvulling op deze behoeften hebben voedingssupplementen namelijk wezenlijk bestaansrecht.

Zo zorgt het veel vragende moderne gezinsleven voor een verhoogde behoefte aan nutriënten, zoals vitamine C en D. Daarnaast is de grond waar onze groenten en fruit op worden verbouwd aangetast door veranderingen in bodemvruchtbaarheid en de toenemende bodemverarming.1 Hierdoor bevat onze voeding niet de juiste balans van de belangrijkste voedingsstoffen; vitaminen en mineralen. Oorzaak van het probleem? Om daar achter te komen plozen we voor jullie de nodige onderzoeken uit op zoek naar antwoord.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Aangetaste grond en afnemende bodemvruchtbaarheid

De bodemvruchtbaarheid voorziet het gewas – onder andere groenten en fruit – van voedingsstoffen. Hierbij geldt; hoe vruchtbaarder de bodem des te rijker het gewas aan nutriënten.2

De landbouw is dagelijks zeer afhankelijk van de bodemvruchtbaarheid. Hoe vruchtbaarder de bodem, des te minder grondbewerking noodzakelijk is om de gewassen te laten groeien. Bovendien is de bodemvruchtbaarheid van belang voor goede waterregulatie, plaag- en ziektewering, zuivering en het vastleggen van koolstofdioxide (CO2). Het komt vaak voor dat door menselijk ingrijpen de bodem aangetast raakt waardoor het nutriëntengehalte afneemt.1

De vruchtbaarheid van onze landbouw

Zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) naar natuur en milieu dat het bodemleven en -structuur door menselijk toedoen onder druk is komen te staan. Wanneer we de natuur zijn gang zouden laten gaan is er sprake van een natuurlijk ecosysteem waarbij de bodem zijn eigen vruchtbaarheid reguleert. Dit gebeurt door de wisselwerking tussen bodemstructuur (fysisch), het bodemvoedselweb (biologisch) en voedingselementen (chemisch).3

De landbouw is onderdeel van het ecosysteem en maakt er ook gebruik van. Op het moment dat we dit ecosysteem in ons voordeel zijn gaan benutten, door er continue in grote hoeveelheden voedsel op te verbouwen, werd de zogenoemde nutriëntencyclus opengebroken. Door manipulatie van dit natuurlijke proces is de druk op het ecosysteem toegenomen en de bodemvruchtbaarheid afgenomen.1

Voedingssupplementen: heb je ze écht nodig voor een gezond leven?

Ecosysteem en voedselproductie

Onze massale voedselproductie heeft grote invloed op onze omgeving. In Nederland is een groot deel (68 procent) van de totale oppervlakte in gebruik als groene ruimte. Hiervan is het overgrote deel (54 procent) in gebruik voor landbouw.4 Door de doorlopende voedselproductie vragen we het maximale van ons land en manipuleren we de groene ruimte. Dit betekent dat deze gebieden enkel voor landbouw worden ingericht.

Vraag en aanbod

Bij deze inrichting geldt de wet van vraag en aanbod. In de praktijk betekent dit dat bepaalde landbouwproducten de voorkeur krijgen boven anderen. Daarbij komt dat we bijvoorbeeld water en voedingsstoffen specifiek aanpassen op het te telen gewas.3

Zo is vastgesteld dat door de onbalans in mestgiften het nutriëntengehalte in voeding daalt.5 Door bijvoorbeeld alleen gebruik te maken van stikstofmeststoffen komt de groei van het gewas in de problemen. Zo kan de groei door stikstof- of CO2 bemesting in een stroomversnelling raken waardoor de opname van andere belangrijke voedingsstoffen niet gelijk loopt.5

Een voedingssupplement to the rescue?

De aangetaste grond en afnemende bodemvruchtbaarheid zorgen dus voor een onbalans in de hoeveelheid nutriënten in onze voeding. Lineair aan de verarmde voedingsbodem is het moderne hectische leven bestaande uit deadlines, een volle agenda en weinig rust juist desastreus voor onze vitamineniveaus. Daarbij komt dat we minder in staat zijn om nutriënten op te nemen naarmate we ouder worden of bij specifiek medicijngebruik.6,7 Met deze informatie in het achterhoofd kunnen we stellen dat we allemaal baat hebben bij het slikken van een voedingssupplement.

Voedingssupplementen: heb je ze écht nodig voor een gezond leven?

Welke supplementen heb ik nodig?

Het aanbod van supplementen is tegenwoordig enorm. Daarom is het van belang om uit te vinden waar jouw gezondheid baat bij heeft. Hierbij zullen wij te allen tijde het belang van een gezonde levensstijl en gevarieerde voeding voorop stellen. Voedingssupplementen dienen als aanvulling, niet als vervanging.

Aan welke voedingsstoffen we precies behoefte hebben is afhankelijk van persoon tot persoon. Zo weten we bijvoorbeeld dat specifieke doelgroepen zoals senioren, mensen met een donkere huidskleur en gesluierden baat hebben bij een verhoogde vitamine D inname. Verder is het volgens de Gezondheidsraad wenselijk om voor baby’s een dagelijkse vitamine K en D dosering aan te houden vanaf week 1 (dag 8) tot 11 weken na de bevalling.

Daarbij kan een multivitamine een goede basis zijn als toevoeging op je voeding. Benieuwd waar je op moet letten bij het kopen van een multivitamine? Dit beschrijven we in het blog Hoe herken je de beste multivitamine? Ben je überhaupt benieuwd waar je op dient te letten bij het aanschaffen van een voedingssupplement? Onze bevindingen beschrijven we in het blog Waar moet je op letten bij het kopen van supplementen?

Tot slot

Voedingssupplementen hebben vanwege veranderingen in bodemvruchtbaarheid en de toenemende bodemverarming toegevoegde waarde binnen het leven. Althans, een leven waarbij een gezonde leefstijl in combinatie met een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon hoog in het vaandel staan. Gezondheid is immers ons grootste goed!

Wil je advies over welk supplement binnen jouw leven past? Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. Cools N, Van Gossum P. (2014). Hoofdstuk 18 - Ecosysteemdienst behoud van de bodemvruchtbaarheid. In Stevens, M. et al. (eds.), Natuurrapport - Toestand en trend van ecosystemen en ecosysteemdiensten in Vlaanderen. Technisch rapport. Mededelingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. 
  2. Atlas Natuurlijk Kapitaal. (z.d.). Bodemvruchtbaarheid. Natuurlijk Kapitaal.
  3. Melman T.C.P en Van der Heide C.M. (2011). Ecosysteemdiensten in Nederland: verkenning betekenis en perspectieven. Achtergrondrapport bij Natuurverkenning 2011. Wageningen, Wettelijke Onderzoekstaken Natuur & Milieu, WOt-rapport 111.
  4. Centraal Bureau van de Statistiek. (2016). Minder landbouw, meer natuur. CBS. 
  5. Rietra R.P.J.J. (2007). Achteruitgang van nutriëntgehalten in voedselgewassen door een verminderde bodemkwaliteit?. Wageningen, Alterra, Alterra-rapport 1439(47).  
  6. Natural Medicines. (2017). Interaction Checker [Food, Herbs, Supplements], Nutrient [...].
  7. Stargrove, M.B., Treasure, J., McKee, D.L. (2008). Herb, Nutrient, and Drug Interactions: Clinical Implications and Therapeutic Strategies. Mosby Elsevier.