Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Dikker haar krijgen: supplementen voor meer volume

Er is maar zoveel wat je kunt doen op het gebied van styling om meer volume te creëren. Ook je eet- en leefgewoontes beïnvloeden je haarconditie. Tijd om je futloze lokken nieuw leven in te blazen. Hoe zet je voeding en supplementen in bij dikker haar krijgen?

Benieuwd hoe je levensstijl invloed uitoefent op je haar? Je leest alles op ons gezondheidsdoel haar.

Lees verder onder de afbeelding

Dikker haar krijgen: supplementen voor meer volume

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat betekent dun of dik haar hebben?
  • 5 oorzaken van dun of futloos haar
  • Hoe krijg je dikker haar met voeding?
  • Welke haar supplementen kun je nemen?
  • Tot slot: een volumineuze coupe komt van binnenuit

Wat betekent dun of dik haar hebben?

Met dun of dik haar bedoelen we letterlijk de dikte van een afzonderlijke haar. Dit is grotendeels genetisch bepaald en daar kunnen we niets aan veranderen. Naast genetica hangt je haarconditie ook van je gezondheid en leefstijl af. Een volle bos haar hangt af van hoeveel haren je op je hoofd hebt.

5 oorzaken van dun of futloos haar

Wil je dikker haar? Zoek eerst uit wat jouw lokken zo futloos maakt. Dit zijn de belangrijkste oorzaken:

1. Verkeerde styling

Verkeerde styling kan je haar zowel dunner laten lijken als het daadwerkelijk schade toebrengen. Zo verzwaart het gebruik van teveel producten je kapsel waardoor het gedurende de dag inzakt. Hitte van krul- en stijltangen zorgt ervoor dat je haar vocht verliest wat het extra breekbaar maakt.1

2. Slechte gewoontes

Roken tast de groei van de haarzakjes en haarpigmentatie aan (hallo, grijze haren).3 Daarnaast bestaat er een verband tussen haaruitval en een dieet dat rijk is aan sterk bewerkte producten en geraffineerde suikers.4

3. Stress

Bij stress komen in de hersenen stoffen vrij die de haargroei remmen en schadelijk zijn voor je haarzakjes. Vaak veroorzaakt haaruitval ook weer stress waardoor je al snel in een vicieuze cirkel belandt.5

4. Hormonale disbalans

Hormonen en haargroei zijn nauw met elkaar verbonden. Zo zijn de effecten van androgenen (‘mannelijke’ geslachtshormonen) op haarverlies goed ingeburgerd. Maar ook afwijkende oestrogeenspiegels (‘vrouwelijk’ geslachtshormoon) kunnen leiden tot dunner haar, onder andere doordat het langer duurt om verloren haren te vervangen.6 Eerder beschreven we alles over beste voeding bij een hormonale disbalans.

5. Onvoldoende voedingstoffen

Een normale haargroei is afhankelijk van een aantal vitamines en mineralen. Een gezond en gevarieerd eetpatroon staat daarom aan de basis van voller haar krijgen.

Heb je juist last van haaruitval? Lees meer in het blog De 10 belangrijkste redenen voor haaruitval.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Hoe krijg je dikker haar met voeding?

Door de juiste voeding op tafel te zetten kun je op natuurlijke wijze je haar dikker maken. Een gebalanceerd dieet zorgt er in ieder geval voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor je haren. Hieronder bespreken we belangrijkste nutriënten voor een dikkere bos bovenop je hoofd.

Silicium: brengt belangrijke nutriënten naar je haren en speelt een rol bij de synthese van de bouwstenen van ons bindweefsel. Silicium ondersteunt het behoud van een normale structuur en uiterlijk van haren en nagels. Ook helpt het bij de verbetering van het volume van het haar.7,8

Dit spoorelement krijg je binnen via:

  • gedroogde dadels en rozijnen;
  • haver en gierst;
  • peulvruchten;
  • heermoes en brandnetel;
  • aalbessen, banaan en ananas;
  • spinazie en pompoen.

Biotine (vitamine B8): houdt je haren sterk en draagt bij aan het behoud van glanzend haar.* Je haalt deze vitamine uit:

  • eieren;
  • lever;
  • melk;
  • soja;
  • noten;
  • en pinda’s.

Selenium: draagt ook bij aan de normale haargroei.* Vooral paranoten zijn rijk aan selenium, maar eet er niet meer dan vijf per dag om een overschot te voorkomen.
Zink: is ook goed voor de conditie van het haar en vind je in voedingsmiddelen zoals:*

  • vlees;
  • kaas;
  • granen;
  • noten;
  • en schaal- en schelpdieren.

Welke haar supplementen kun je nemen?

Weten van welke nutriënten de haargroei afhankelijk is, helpt je bij het kiezen van haar pillen of supplementen die echte waarde toevoegen. Zo kunnen we een formule met biotine, selenium en zink wetenschappelijk onderbouwen. Deze voedingsstoffen vind je vaak gecombineerd in een multivitamine, zo hoef je niet drie verschillende haar supplementen in te kopen.

SilSolutions® voor stevig en volumineus haar

Silicium is een belangrijk nutriënt voor ons haar. Zo ondersteunt ons haar om een normale structuur en uiterlijk te behouden. Ook helpt het bij de verbetering van het volume van het haar.

De best opneembare vorm van silicium in onze voeding vinden we terug in heermoes, brandnetel, gierst en haver. Deze planten bevatten het mineraal in de vorm van kiezelzuur, wat in de maag omgezet wordt naar de biologisch actieve vorm orthosiliciumzuur. Deze organische vorm van silicium wordt vele malen beter opgenomen in de bloedbaan dan de andere siliciumvormen uit voeding.

In een eerder blog beschreven we alles over silicium druppels.

Om deze reden is er bij SilSolutions® gekozen voor silicium op basis van een hoogwaardig brandnetelextract. De siliciumopname wordt nog verder ondersteund door de vloeibare vorm én de koppeling van silicium aan een koolstofatoom. Een wondermiddel in een fles!

Voordelen product
  • Helpt het haarvolume te verbeteren
  • Voor mooi, glanzend en stevig haar
  • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
SilSolutions®
SilSolutions® 500  milliliter

SilSolutions® is een ideale partner voor collageen. Silicium is namelijk als hulpstof voor andere enzymen een bouwsteen voor collageen. Ook het toegevoegde vitamine C aan het product draagt bij aan de vorming van collageen.* In een eerder blog behandelden we alles over de wisselwerking tussen silicium en collageen

Collageen helpt het haarvolume te verbeteren

Dermale papilla zijn cellen die belangrijk zijn voor de haargroei. Ze bevinden zich in haarzakjes en stimuleren regeneratie en de groeicyclus. Mensen die last hebben van haaruitval hebben vaak een lager aantal van deze cellen.10

Dat is waar collageen interessant wordt, een eiwit dat onze weefsels bij elkaar houdt en zorgt voor structuur. Zo geeft het ook onze huid stevigheid. Huid- en haargezondheid zijn echter nauw met elkaar verbonden! Collageen bevordert een toename van de dermale papilla cellen. Hierdoor verlengt de groeifase van de haarcyclus.11

Wil je sterk en glanzend haar? Dan is collageen een waardevolle aanvulling om je kapsel onder controle te krijgen. De meeste supplementen bevatten rundercollageen. Maar vanwege de milieulast van de veehouderij, religieuze barrières en veiligheidsrisico’s door veeziekten bestaat er nu ook viscollageen.

Voordelen product
  • Viscollageen gewonnen uit wildgevangen Noorse kabeljauw
  • Met streng duurzaamheidskenmerk Friend of the Sea
  • Voor behoud van de stevigheid, zachtheid en elasticiteit van de huid
Viscollageen
Viscollageen 130  gram

Collageen is helaas niet geschikt voor veganisten en vegetariërs die dikker haar willen krijgen. Wel kunnen zij hun lichaamseigen collageenproductie ondersteunen met bijvoorbeeld een vitamine C supplement.*  Raadpleeg daarnaast dit blog over voeding voor een natuurlijke collageen boost.

Tot slot: een volumineuze coupe komt van binnenuit

Zoals dat voor elk lichaamsproces geldt, is ook je haargroei afhankelijk van de juiste voeding en een goede gezondheid. De eerste stap naar dikker haar krijgen bestaat daarom uit het zoeken naar de oorzaak van je haarproblemen. Heb je veel stress? Of zijn misschien je vitamineniveaus niet optimaal? Maak je inwendige haarverzorging onderdeel van je nieuwe beautyroutine en blaas je kapsel nieuw leven in.

Advies nodig over haar?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

Referenties
  1. Gandhi, A.A., Kipling, S., Wright, L., & Latham S.G. (2018). Curl Reversion and Damage: The Effect of Different Thermal Treatments on Hair. Journal of Cosmetology & Trichology, 4: 1.
  2. Babadjouni, A., Pouldar Foulad, D., Hedayati, B., Evron, E., & Mesinkovska, N. (2021). The Effects of Smoking on Hair […], 7(4), 251–264. 
  3. Babadjouni, A., Pouldar Foulad, D., Hedayati, B., Evron, E., & Mesinkovska, N. (2021). The Effects of Smoking on Hair Health: A Systematic Review. Skin […], 7(4), 251–264.
  4. Sadgrove, N.J. (2021). The […] is caused by the high glycaemic, high cholesterol and low mineral ‘western diet’. Trends in Food Science & Technology, 116.
  5. Hadshiew, I. M., Foitzik, K., Arck, P. C., & Paus, R. (2004). Burden of hair […]. The Journal of investigative dermatology, 123(3), 455–457.
  6. Hu, H. M., Zhang, S. B., Lei, X. H., Deng, Z. L., Guo, W. X., Qiu, Z. F., Liu, S., Wang, X. Y., Zhang, H., & Duan, E. K. (2012). Estrogen leads to reversible hair cycle retardation through inducing premature catagen and maintaining telogen. PloS one, 7(7), e40124.
  7. Araújo, LA., Addor, F., Campos, PM. (2016). Use of silicon […]: an approach of chemical forms available and efficacy. Anais Brasileiros de Dermatologia, 91(3), 331-335.
  8. Wickett, R. R., Kossmann, E., Barel, A., Demeester, N., Clarys, P., Vanden Berghe, D., & Calomme, M. (2007). Effect of oral intake […]. Archives of […] research, 299(10), 499-505.
  9. Sripanyakorn, S., Jugdaohsingh, R., Dissayabutr, W., Anderson, S. H., Thompson, R. P., & Powell, J. J. (2009). The comparative absorption of silicon from different foods and food supplements. British Journal of Nutrition, 102(06), 825-834.
  10. Rahmani, W., Abbasi, S., Hagner, A., Raharjo, E., Kumar, R., Hotta, A., Magness, S., Metzger, D., & Biernaskie, J. (2014). Hair follicle dermal stem cells regenerate the dermal sheath, repopulate the dermal papilla, and modulate hair type. Developmental cell, 31(5), 543–558.
  11. Hwang, S.B.; Park, H.J.; Lee, B.-H. […] Effects of the Fish Collagen Peptide in Human Dermal Papilla Cells and C57BL/6 Mice Modulating Wnt/β-Catenin and BMP Signaling Pathways. Int. J. Mol. Sci. 2022, 23, 11904.