Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Waarom valt mijn haar uit? De 10 belangrijkste redenen voor haaruitval

Waarom valt mijn haar uit? De 10 belangrijkste redenen voor haaruitval

Als het op haarmode aankomt staat doorgaans het beeld van een volle bos haar op ons netvlies. Want, hoe voller hoe gezonder en hoe langer hoe mooier. Helaas is lang niet iedereen gezegend met een bos weelderige lokken.

Inhoudsopgave

 • Welke haargroeifases zijn er?
 • 1. Haarverlies door leeftijd: Alopecia androgenetica
 • 2. Haaruitval door auto-immuunziekte: Alopecia Areata
 • 3. Haarverlies in de groeifase: Anageen effluvium
 • 4. Geleidelijke haaruitval: Telogeen effluvium
 • 5. Haaruitval door geneesmiddelen
 • 6. Haaruitval door trekken: Tractie alopecia
 • 7. Haaruitval door voedingstekorten
 • 8. Haaruitval door de pil
 • 9. Haaruitval na de zwangerschap
 • 10. Haaruitval door trage schildklier

Laten we alvast één ding voorop stellen: het is meer dan normaal om elke dag een zekere hoeveelheid haren te verliezen. Maar hoeveel haarverlies is normaal? Je hebt tussen de 85.000 en 150.000 haren op je hoofd, waarvan je dagelijks zo’n 50 tot 120 stuks verliest. Niks om je druk over te maken dus. Alleen op het moment dat er meer haren in het doucheputje verdwijnen dan er aangroeien, geeft dit logischerwijs reden tot paniek.

Altijd al willen weten waarom jouw haar uitvalt? Is jouw haarverlies te wijten aan bijvoorbeeld leeftijd, hormonale disbalans, voedingstekorten, zwangerschap of medicijngebruik? In dit blog bespreken we de 10 belangrijkste redenen van haarverlies.

Last van haaruitval?
Zoek een therapeut bij jou in de buurt.
Pos

Welke haargroeifases zijn er?

Om de verschillende soorten haaruitval te verklaren, moeten we de verschillende haargroeifases begrijpen. We onderscheiden er drie.

De anagene fase

In de eerste fase, de anagene fase, zijn de haarzakjes (follikels) druk in de weer om haartjes te produceren. Tijdens dit traject groeien onze haren; dit kan enkele maanden tot zelfs járen duren. De duur van dit proces bepaalt de uiteindelijke haarlengte. Gemiddeld bevindt zo’n 80 tot 90 procent van de haren zich in dit stadium.

De telogene en katagene fase

Slechts 10 tot 15 procent van de haren zit in de rustfase, de zogenoemde telogene fase, die zo’n drie tot zes maanden duurt. Na deze periode vallen de haren uit. De tijd tussen de anagene en telogene fase in noemen we de overgangsfase (katagene fase), die ongeveer een tijdspanne van twee weken heeft.

 

1. Haarverlies door leeftijd: Alopecia androgenetica

De officiële term voor mannelijke en vrouwelijke kaalheid is Alopecia androgenetica. Ruim 70 procent van de mannen krijgt in meer of mindere mate te maken met het verder wijken van de haarlijn. En om direct elk taboe te doorbreken; het gevreesde tafereel komt zeker niet alleen buwen ziij mannen voor. Ook een grote groep vrouwen voelt met pijn in het hart aan hoe hun eens zo wilde bos haren steeds meer aan volume verliest.

Wat is Alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is een vorm van permanente haaruitval die in de meeste gevallen bij mannen voorkomt. Deze vorm kenmerkt zich door zeer geleidelijk haarverlies op de kruin en bij de slapen; de zogenoemde inhammen. Bij vrouwen wordt het haar doorgaans dunner over de gehele hoofdhuid.

Meer lezen


Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest