Vitakruid
Gratis verzending boven €40
Werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Waarom valt mijn haar uit? De 10 belangrijkste redenen voor haaruitval

Waarom valt mijn haar uit? De 10 belangrijkste redenen voor haaruitval

Als het op haarmode aankomt staat doorgaans het beeld van een volle bos haar op ons netvlies. Want, hoe voller hoe gezonder en hoe langer hoe mooier. Helaas is lang niet iedereen gezegend met een bos weelderige lokken.

Inhoudsopgave

 • Welke haargroeifases zijn er?
 • 1. Haarverlies door leeftijd: Alopecia androgenetica
 • 2. Haaruitval door auto-immuunziekte: Alopecia Areata
 • 3. Haarverlies in de groeifase: Anageen effluvium
 • 4. Geleidelijke haaruitval: Telogeen effluvium
 • 5. Haaruitval door geneesmiddelen
 • 6. Haaruitval door trekken: Tractie alopecia
 • 7. Haaruitval door voedingstekorten
 • 8. Haaruitval door de pil
 • 9. Haaruitval na de zwangerschap
 • 10. Haaruitval door trage schildklier

Laten we alvast één ding voorop stellen: het is meer dan normaal om elke dag een zekere hoeveelheid haren te verliezen. Maar hoeveel haarverlies is normaal? Je hebt tussen de 85.000 en 150.000 haren op je hoofd, waarvan je dagelijks zo’n 50 tot 120 stuks verliest. Niks om je druk over te maken dus. Alleen op het moment dat er meer haren in het doucheputje verdwijnen dan er aangroeien, geeft dit logischerwijs reden tot paniek.

Altijd al willen weten waarom jouw haar uitvalt? Is jouw haarverlies te wijten aan bijvoorbeeld leeftijd, hormonale disbalans, voedingstekorten, zwangerschap of medicijngebruik? In dit blog bespreken we de 10 belangrijkste redenen van haarverlies.

Last van haaruitval?
Zoek een therapeut bij jou in de buurt.
Pos

Welke haargroeifases zijn er?

Om de verschillende soorten haaruitval te verklaren, moeten we de verschillende haargroeifases begrijpen. We onderscheiden er drie.

De anagene fase

In de eerste fase, de anagene fase, zijn de haarzakjes (follikels) druk in de weer om haartjes te produceren. Tijdens dit traject groeien onze haren; dit kan enkele maanden tot zelfs járen duren. De duur van dit proces bepaalt de uiteindelijke haarlengte. Gemiddeld bevindt zo’n 80 tot 90 procent van de haren zich in dit stadium.

De telogene en katagene fase

Slechts 10 tot 15 procent van de haren zit in de rustfase, de zogenoemde telogene fase, die zo’n drie tot zes maanden duurt. Na deze periode vallen de haren uit. De tijd tussen de anagene en telogene fase in noemen we de overgangsfase (katagene fase), die ongeveer een tijdspanne van twee weken heeft.

 

1. Haarverlies door leeftijd: Alopecia androgenetica

De officiële term voor mannelijke en vrouwelijke kaalheid is Alopecia androgenetica. Ruim 70 procent van de mannen krijgt in meer of mindere mate te maken met het verder wijken van de haarlijn. En om direct elk taboe te doorbreken; het gevreesde tafereel komt zeker niet alleen buwen ziij mannen voor. Ook een grote groep vrouwen voelt met pijn in het hart aan hoe hun eens zo wilde bos haren steeds meer aan volume verliest.

Wat is Alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is een vorm van permanente haaruitval die in de meeste gevallen bij mannen voorkomt. Deze vorm kenmerkt zich door zeer geleidelijk haarverlies op de kruin en bij de slapen; de zogenoemde inhammen. Bij vrouwen wordt het haar doorgaans dunner over de gehele hoofdhuid.

Androgene Alopecia noemen we ook wel ‘mannelijke kaalheid’, omdat het doorgaans mannen treft.

 • Deze vorm van haaruitval komt voort uit een gevoeligheid van de haarzakjes voor het mannelijke hormoon DTH (dihydroxy-testosteron).
 • Androgene Alopecia uit zich vaak met het vorderen van de leeftijd, maar kan ook al rond de pubertijd beginnen.
 • Symptomen ontwikkelen zich bij vrouwen doorgaans rond de menopauze.
 • Bij androgene alopecia verkort de anagene fase steeds meer, waardoor de activiteit van haarzakjes vermindert. 

 

2. Haaruitval door auto-immuunziekte: Alopecia Areata

Wanneer haaruitval zich op willekeurige plekken op het hoofd manifesteert, spreken we van Alopecia Areata. In tegenstelling tot Androgene alopecia lijkt deze willekeurige haaruitval het gevolg van een auto-immuunziekte. Het eigen immuunsysteem valt hierbij onder andere gezonde haarzakjes aan. Maar ook hormonale stoornissen lijken een rol te spelen.

Bij Alopecia areata gaan de haren sneller dan normaal van de anagene naar de telogene fase. Door de verkorte haargroei fase vallen de haren versneld uit. Niet alleen haren op de hoofdhuid vallen uit, maar ook de wenkbrauwen, wimpers, baard of andere lichaamsbeharing moeten eraan geloven. In veel gevallen komt de haargroei binnen twee jaar gelukkig vanzelf weer terug.

 

3. Haarverlies in de groeifase: Anageen effluvium

In veel gevallen krijgen mensen te maken met haaruitval op het moment dat de haren al volgroeid zijn. Bijanageen effluvium gebeurt het verlies in een veel vroeger stadium. Deze vorm van uitval kenmerkt zich juist door haarverlies in de het groeistadium van de haarcyclus. Door een versnelde celdeling breken de haren in het groeistadium al af. Anageen effluvium is vaak het resultaat van een traumatische ervaring, maar ook geneesmiddelen gebruik, chemotherapie, bestraling, schimmelinfecties of auto-immuunaandoeningen kunnen oorzaak zijn.

 

4. Geleidelijke haaruitval: Telogeen effluvium

Wanneer er op de hoofdhuid meer haren uitvallen dan gebruikelijk, spreken we van Effluvium. Met een deftig woord noemen we dit ook wel Allopecia diffusa. Het proces verloopt bij diffuse haaruitval zeer langzaam; kaalheid uit zich soms pas na enkele maanden. Gelukkig treedt er bij deze vorm zelden meer dan 50 procent haarverlies op.

Haaruitval door stress: Telogeen effluvium

Een vorm van telogeen effluvium is stress. Stress heeft niet alleen een negatief effect op de gemoedstoestand, maar kan lichamelijk ook voor allerlei vervelende kwalen zorgen. En laten deze kwalen zich nou juist vaak gaan uiten na een stressvolle periode.

De oorzaak van haaruitval door stress ligt in de aanmaak van cortisol. Het stresshormoon zorgt namelijk voor een verhoogde adrenaline-productie, wat resulteert in een verhoogde melkzuurproductie in de talgklieren. Bij een verhoogde melkzuurafgifte treedt er schade op aan de haren, met als gevolg haaruitval.

Bij Telogeen effluvium, zoals de medische naam luidt, verlies je veel haren tegelijkertijd. Goed nieuws, het betreft vaak een tijdelijke aandoening, die bovendien makkelijk te behandelen is door je stressniveau te beperken. Hoe je stress kunt verminderen? Slaaptekort speelt onder andere een grote rol bij het verhogen van stress.

Advies nodig over haargroei?

Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.

Vraag gratis advies aan!
Avatar

Merel

Orthomoleculair Therapeut

 

5. Haaruitval door geneesmiddelen

Ook medicatie vormt een belangrijke factor bij haarverlies. Een bekend voorbeeld van medicatie waarbij haaruitval optreedt zijn cytostatica (behandeling bij chemotherapie). Doorgaans treedt haaruitval op zo’n zeven á tien dagen na de start van de chemotherapie. Na ongeveer een tot twee maanden komt de haaruitval echt tot uiting, waardoor kale plekken ontstaan. Ook andere medicamenten kunnen haaruitval veroorzaken. Soms kan het helpen om in overleg met de arts andere medicatie voorgeschreven te krijgen.

Medicatie die zorgt voor haaruitval:

 • Bloedverdunners, zoals warfarine
 • Accutaan (acne-behandeling)
 • Antidepressiva
 • Bèta-blokkers
 • Cholesterol verlagers

 

6. Haaruitval door trekken: Tractie alopecia

Hartstikke hip die straks ingevlochten haren, maar niet per sé bevorderlijk voor je haargroei. Tractie alopecia vertaalt zich namelijk letterlijk als ‘haaruitval door trekken’; het gevolg van een té strakke haarstijl. Denk hierbij aan dreadlocks, te strakke vlechten of een strak gespannen paardenstaart. Kies je vaak voor dit soort haardrachten, dan ontstaat er een continue spanning op de haarschacht, waardoor op de aanzet haren kunnen uitvallen. Door de aanhoudende trekkracht op de hoofdhuid ontstaat een minder goede doorbloeding en beschadigen uiteindelijk de haarzakjes.

Hoe herken je tractie alopecia?

 • Terugtrekkende haarlijn op het voorhoofd of de inhammen
 • Roodheid
 • Jeuk
 • Kleine puistjes op de hoofdhuid
 • Vergrote afstand tussen de haren
 • In ergere gevallen: pus-producerende zweren of infecties

Wordt de diagnose op tijd gesteld, dan is de uitval omkeerbaar. In sommige gevallen is de huid echter zo erg beschadigd dat de hoofdhuid zich niet meer herstelt.  

 

7. Haaruitval door voedingstekorten

Voedingstekorten kunnen uiteraard een enorme impact op ons hebben. Niet alleen aanhoudende vermoeidheid, maar ook haaruitval is een vaak gezien symptoom. Met één ongezonde maaltijd heb je overigens niet meteen een voedingstekort te pakken. Lange tijd geen goede mix van essentiële micronutriënten binnenkrijgen kan hier echter wél voor zorgen. Bekende nutriënten voor het behoud van normaal haar zijn onder andere zink, selenium, koper en biotine.

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest
Vitaminetest
 

8. Haaruitval door de pil

Stoppen met de pil kan ook haaruitval veroorzaken. Bij pilgebruik wordt de ovulatie on-hold gezet door de combinatie van progestine en estrogeen. Wanneer de anticonceptiepil een hoge dosering van deze zogenoemde androgene stoffen bevat kan dit ervoor zorgen dat je haar van de anagene in de telogene fase komt. Hierdoor valt het haar uit, voordat er nieuw haar kan ontstaan.

Hormonaal haarverlies

Bij vrouwen die een genetische aanleg hebben voor hormoon gerelateerd haarverlies, kan het stofje progesteron in de pil deze erfelijke bepaling aanwakkeren. Ook wanneer je stopt met de pil kunnen de veranderingen in je hormoonhuishouding optreden waarbij haaruitval ontstaat. Wanneer je toch kiest om de pil te gebruiken, raden we aan een variant te kiezen met een lage dosering progesteron.

 

9. Haaruitval na de zwangerschap

Na de zwangerschap maak jij je natuurlijk niet druk om haarverlies. Het wondertje dat je net op de wereld hebt gezet heeft immers je aandacht. Niettemin krijgen veel vrouwen na de bevalling te maken met een overmaat aan haaruitval. De oorzaak? Een daling van de oestrogeenniveaus. Hoewel het even schrikken is, groeien de haren doorgaans binnen een jaar weer terug. Geen reden om je direct zorgen te maken dus. Toch begrijpen we dat je alopecia postpartum, zoals de medische term voor haaruitval na de zwangerschap luidt, het liefst tot een minimum wil beperken. Lees hier wat je zoals kunt doen om haaruitval te beperken.


 

10. Haaruitval door trage schildklier

Deze kleine klier voor in de keel produceert hormonen die verschillende lichaamsprocessen reguleren. Een overactieve schildklier veroorzaakt hyperthyreoïdie, een te trage schildklier veroorzaakt hypothyreoïdie. Werkt je schildklier te snel dan maakt je lichaam te veel hormonen aan, bij een te trage schildklier juist te weinig. Is je hormoonhuishouding in balans dan stimuleren je hormonen de haarzakjes, maar ook de talgproductie. Wanneer hormoonverhouding verstoort raken, kan dit leiden tot haarverlies. Zowel bij een te traag als te snel werkende schildklier kan haaruitval optreden, maar het komt vaker voor wanneer de schildklier te traag werkt.

Haaruitval is te behandelen

Een zekere hoeveelheid haarverlies is normaal en zeker niet meteen reden om je druk te maken. Elke dag verdwijnen er immers ruim 100 haren in ons doucheputje. Wanneer je merkt dat je meer haren verliest dan je lief is, wees dan bewust van de mogelijke oorzaken die eraan ten grondslag kunnen liggen.

Misschien dat je voedingspatroon wel te wensen over laat, ben je nog niet zo lang geleden gestart met nieuwe medicatie of heb je net een klein wondertje op de wereld gezet. Maar het kan ook heel goed dat je geen flauw benul hebt waar je haarverlies ineens vandaag komt. In dat geval raden we aan om eens contact op te nemen met een orthomoleculair therapeut bij jou in de buurt.


menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest