Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Silicium druppels kopen? 4 punten waar je op moet letten

Janneke Lindhout

Janneke

R&D Officer 3 jun. 2022Bijgewerkt: 27 jan. 20236 min. leestijd

Ons haar en huid zijn een afspiegeling van onze algehele gezondheid. Zakt deze graadmeter bij jou ver beneden peil? Wellicht is silicium de oplossing! We vertellen je waar je op moet letten wanneer je silicium inzet voor zowel het behoud van gezonde haren en nagels als de stevigheid van de huid. 

Wil je meer informatie over voeding en supplementen ter ondersteuning van je huid, haar en nagels? Bekijk dan onze categoriepagina Collageen.

Lees verder onder de afbeelding

Silicium druppels kopen? 4 punten waar je op moet letten

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is silicium?
  • Waar zit silicium in?
  • Silicium druppels: hier moet je op letten
  • SilSolutions: helpt het haarvolume te verbeteren
  • Conclusie

In dit artikel geven we je alle informatie over silicium die je nodig hebt. Je leert niet alleen waarom dit mineraal een natuurlijk voedingssupplement is, maar ook waarom een vloeibare vorm het best wordt opgenomen. 

Wat is silicium?

Mineralen komen in de natuur voor in gesteente. Ook de voedingsbodem (aarde) van planten en dieren bevat van nature mineralen. Deze verdelen we onder in twee categorieën, namelijk mineralen en spoorelementen.

Eén van deze spoorelementen is silicium. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord “silex”, voor kiezelsteen. De aardkorst bestaat voor een kwart uit dit mineraal in de verbindingsvorm van zand. Silicium is voor het menselijk lichaam een belangrijke voedingsstof. Zo is het voor planten en dieren van essentieel levensbelang voor het opbouwen van celwanden.

In de natuur komt het trouwens nooit in zuivere vorm voor, maar altijd in combinatie met zuurstof als siliciumdioxide. Het zuur van siliciumdioxide heet kiezelzuur: de benaming van silicium die je ook vaak tegenkomt. Bij de mens vind je de voedingsstof in de huid, het haar en de nagels en ook in de pezen, botten en weefsels.

Wil je zien welke supplementen voor jou geschikt zijn?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Waar zit silicium in?

Silicium komt verder vooral voor in gierst, aardappelen, spinazie, erwten, paprika’s, peren, druiven, aardbeien, bananen, dadels en rozijnen. Lees meer hierover in ons blog Voeding als basis voor een gezonde en stralende huid
Daarnaast behoort heermoes tot één van de plantensoorten die zeer rijk is aan kiezelzuur (een afgeleide van siliciumdioxide SiO₂.). Ook brandnetel heeft een hoog siliciumgehalte.

Constateer je een teruglopende kwaliteit van je huid, haar en nagels? Grote kans dat je inname toch niet toereikend is. Naast veranderende leefomstandigheden neemt met het verstrijken van de jaren de hoeveelheid silicium in het lichaam geleidelijk af. Deze ontwikkeling is een proces dat al in de puberteit begint en uiteindelijk lichamelijk merkbaar en ook zichtbaar is vanaf het 40e levensjaar.2 In ons blog Functie van de huid: alles over ons grootste orgaan lees je meer over de huid. 

Silicium druppels: hier moet je op letten 

Wil je meer weten de wetenschappelijke achtergrond en de belangrijkste criteria om silicium te kopen? Met deze vier punten moet je rekening houden bij de aanschaf van een silicium supplement:

1. Organisch silicium voor de beste opname 

De hoeveelheid van het aanwezige silicium dat we opnemen uit voeding (bijvoorbeeld een banaan) is beperkt. Dit komt grotendeels doordat de vorm die we in onze voeding vinden moeilijk opgenomen kan worden door het lichaam. 

Planten zoals heermoes, brandnetel, gierst en haver zijn daarentegen rijk aan het silicium die wél goed wordt opgenomen. Uit onderzoek blijkt dat de opname van dit silicium in de bloedbaan vele malen hoger is dan de opname van andere siliciumvormen uit voeding.3 

Bij een dergelijke organische vorm is er al na 30 minuten een piek in het bloedserum zichtbaar. In figuur 1 is te zien dat de opname van organisch silicium beter verloopt ten opzichte van choline-gestabiliseerd orthosiliciumzuur.

Figuur 1: opneembaarheid van organisch silicium in vergelijking met choline-gestabiliseerd orthosiliciumzuur.

2. Silicium gebonden aan koolstofatoom

De beperkte hoeveelheid silicium die we door middel van voeding binnenkrijgen gaat uiteindelijk in ons verteringsgestel voor een groot deel verloren. In een goed silicium supplement is het daarom noodzakelijk dat er een koolstofatoom aan het mineraal gebonden is. Door de toevoeging van een koolstofatoom aan vloeibaar en biologisch beschikbaar silicium, is ons lichaam in staat de stof goed op te nemen.

3. Silicium druppels als supplement in tablet, poeder of capsulevorm? 

Naast het organische karakter en de toevoeging van een koolstofatoom dient silicium voor de beste opneembaarheid vloeibaar te zijn. Bij een element als silicium gebeurt dit middels een proces genaamd hydrolyse. 

Door dit proces wordt het element onttrokken aan een vaste bron waardoor er een binding van twee moleculen ontstaat: een verbinding van silicium (in kleine moleculaire vorm) aan H2O (als grote moleculaire vorm). Een silicium supplement in tablet, poeder of capsulevorm kan dus nooit het goed opneembare silicium in de kleine moleculaire vorm bevatten.

4. Silicium kopen met hoog elementair silicium? 

Silicium beschouwt men niet als essentiële voedingsstof waardoor er geen officiële referentie inname is. Het lichaam moet echter wel voldoende hoeveelheden silicium tot zijn beschikking krijgen, zodat het zijn eigen regeneratiemechanismen activeert om zo de normale structuur, elasticiteit en uiterlijk van de huid te behouden. Een (hoge) dosering elementair silicium is daarom een vereiste.  

Meer weten over wat elementair precies inhoudt? Dit bespreken we uitvoerig in het blog Waar moet je op letten bij het kopen van supplementen? 

SilSolutions: helpt het haarvolume te verbeteren

Met de bovenstaande vier punten hebben we rekening gehouden bij het ontwikkelen van SilSolutions. In dit supplement maken we gebruik van brandnetel als organische siliciumbron. Door deze organische vorm – gekoppeld aan een koolstofatoom en in vloeibare vorm – is ons lichaam in staat om het silicium goed op te nemen. Daarnaast bevat SilSolutions 70 mg elementair silicium per maatbeker. Dit is een uniek hoog silicium gehalte per dagdosering. 

Voordelen product
  • Voor behoud van de stevigheid, zachtheid en elasticiteit van de huid
  • Goed voor de aanmaak van kraakbeen*
  • Helpt het haarvolume te verbeteren
SilSolutions®
SilSolutions® 500  milliliter

Deze samenstelling – met daarin al de eerder genoemde noodzakelijke cofactoren – maakt SilSolutions hét product voor het behoud van de stevigheid, zachtheid en elasticiteit van de huid. Daarnaast helpt het om het haarvolume te verbeteren.1 Ook heeft het een positieve werkzaamheid op de aanmaak van kraakbeen en de bescherming van gezonde lichaamscellen.* Bovendien maakt het de huid van binnenuit mooier, door de toevoeging van vitamine C draagt het namelijk bij aan de vorming van collageen voor de huid.* 

Het zal je daarom niet verbazen dat SilSolutions een synergetische werking heeft met Collageen Solugel® poeder, waardoor ze elkaar aanvullen en versterken.

Voordelen product
  • Goed voor de huid en het kraakbeen*
  • Voor behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid
  • Zuiver gehydrolyseerde collageenpeptiden voor beste opname
 

Conclusie 

Wil jij je haar, huid en nagels ondersteunen in een representatieve afspiegeling van je gezondheid? Organisch silicium gebonden aan een koolstofatoom in vloeibare vorm met een hoog elementaire hoeveelheid van het mineraal zijn dé vier punten waar je op moet letten. 

Advies nodig over silicium of collageen?
Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Avatar

Iris

Orthomoleculair Therapeut

Goedgekeurde gezondheidsclaims voor SilSolutions* en Collageen*

Referenties
  1. Araújo, LA., Addor, F., Campos, PM. (2016). Use of silicon […]: an approach of chemical forms available and efficacy. Anais Brasileiros de Dermatologia, 91(3), 331-335. 
  2. Barel, A., Timchenko, A., Vanden Berghe, D. et al. (2005). Effects of oral intake of choline stabilized orthosilicic acid on […] in women […]. Archives of Dermatological Research, 297(4), 147-153. 
  3. Sripanyakorn, S., Jugdaohsingh, R., Dissayabutr, W., Anderson, S. H., Thompson, R. P., & Powell, J. J. (2009). The comparative absorption of silicon from different foods and food supplements. British Journal of Nutrition, 102(06), 825-834.
  4. Jurkić, L. M., Cepanec, I., Pavelić, S. K., & Pavelić, K. (2013). Biological and therapeutic […], 10(1), 1-12.