Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Silicium druppels kopen? Hier moet je op moet letten

Janneke Lindhout

Janneke

Research & Development 3 jun. 2022Bijgewerkt: 20 feb. 20246 min. leestijd

Ons haar en huid zijn een afspiegeling van onze algehele gezondheid. Zakt deze graadmeter bij jou ver beneden peil? Wellicht is silicium de oplossing! We vertellen je waar je op moet letten wanneer je silicium inzet voor zowel het behoud van gezonde haren en nagels als de stevigheid van de huid. 

Wil je meer informatie over voeding en supplementen ter ondersteuning van je huid, haar en nagels? Bekijk dan onze categoriepagina Collageen.

Lees verder onder de afbeelding

Silicium druppels kopen? Hier moet je op moet letten

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is silicium?
 • Waar zit silicium in?
 • Silicium supplement: hier moet je op letten
 • SilSolutions: helpt het haarvolume te verbeteren
 • Tot slot: kies het beste silicium supplement

Wat is silicium?

Mineralen komen in de natuur voor in gesteente. Ook de voedingsbodem (aarde) van planten en dieren bevat van nature mineralen. Deze verdelen we onder in twee categorieën, namelijk mineralen en spoorelementen.

Eén van deze spoorelementen is silicium. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord “silex”, voor kiezelsteen. De aardkorst bestaat voor een kwart uit dit mineraal in de verbindingsvorm van zand. Silicium is voor het menselijk lichaam een belangrijke voedingsstof. Zo is het voor planten en dieren van essentieel levensbelang voor het opbouwen van celwanden.

In de natuur komt het trouwens nooit in zuivere vorm voor, maar altijd in combinatie met zuurstof als siliciumdioxide. Het zuur van siliciumdioxide heet kiezelzuur: de benaming van silicium die je ook vaak tegenkomt. Bij de mens vind je de voedingsstof in huid, haar en nagels, maar ook in pezen, botten en weefsels.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Waar zit silicium in?

Silicium komt onder andere voor in gierst, bonen, spinazie, erwten, bananen, dadels en rozijnen. Daarnaast behoren heermoes en brandnetel tot de plantensoorten die zeer rijk zijn aan kiezelzuur (een afgeleide van siliciumdioxide SiO₂.). Eet jij voldoende van deze producten? Dan krijg je op papier voldoende silicium binnen.

Maar er heerst ook enige discussie over de opneembaarheid van silicium uit voeding. Zo blijkt silicium uit bonen beter opgenomen te worden dan silicium uit bananen.1 Bovendien kunnen factoren zoals leeftijd, zwangerschap en een verstoorde spijsvertering je opname beïnvloeden. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, kun je overwegen je voeding aan te vullen met een silicium supplement.

Silicium supplement: hier moet je op letten 

Silicium supplementen zijn er in verschillende vormen en kwaliteiten. Maar waar moet je nu precies op letten bij het kiezen van het juiste supplement? En wat is de beste vorm: poeder, capsules, tabletten of vloeibaar? We bespreken hieronder de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden.

1. Organisch silicium voor de beste opname 

Silicium komt in verschillende vormen voor, waarvan organisch silicium de best opneembare vorm is. Organisch silicium is in kleine moleculen afgebroken, waardoor het lichaam het niet meer hoeft te verteren. Bovendien wordt deze vorm beter herkend door het lichaam, wat de efficiëntie van de opname verhoogt.

Figuur 1 toont aan dat organisch silicium (monomethylsilanetriol) beter en sneller opgenomen wordt dan choline-gestabiliseerd orthosiliciumzuur.1 Zo is er bij organisch silicium al na 30 minuten een piek in het bloedserum zichtbaar, terwijl dit bij de andere vorm pas na 2 uur het geval is.

Figuur 1: opneembaarheid van organisch silicium in vergelijking met choline-gestabiliseerd orthosiliciumzuur.

2. Vloeibaar silicium beter dan tablet, poeder of capsulevorm

Naast het organische karakter dient silicium voor de beste opneembaarheid vloeibaar te zijn. In zijn natuurlijke, vaste vorm is silicium gebonden aan andere elementen, zoals zuurstof. Deze verbinding moet eerst verbroken worden voordat het silicium opgenomen kan worden door het lichaam.

De beste manier om silicium opneembaar te maken is door middel van hydrolyse. Dit is een proces waarbij water wordt gebruikt om het silicium uit de vaste bron te onttrekken. Hierbij ontstaat er een binding tussen twee moleculen: een verbinding van silicium (in kleine moleculaire vorm) en water (als grote moleculaire vorm).

Een silicium supplement in tablet-, poeder- of capsulevorm bevat niet de kleine moleculaire vorm van silicium die het lichaam goed kan opnemen.2 Het silicium in deze supplementen is nog steeds gebonden aan andere elementen, waardoor het lichaam het eerst moet omzetten via hydrolyse.

3. Hoog elementair silicium

Silicium wordt niet beschouwd als een essentiële voedingsstof, wat betekent dat er geen officiële referentie inname vastgelegd is. Toch is het belangrijk dat we voldoende van het mineraal binnenkrijgen. Bij silicium supplementen is het daarom belangrijk om te letten op de hoeveelheid elementair silicium. Het elementaire deel van de stof verwijst naar de pure, ongebonden vorm van silicium. Een (hoge) dosering elementair silicium is daarom een vereiste.  

Meer weten over wat elementair precies inhoudt? Dit bespreken we uitvoerig in het blog Waar moet je op letten bij het kopen van supplementen? 

SilSolutions®: helpt het haarvolume te verbeteren

Met de bovenstaande punten hebben we rekening gehouden bij het ontwikkelen van SilSolutions®. Dit unieke silicium supplement bevat:

 • 100% natuurlijk organisch silicium
 • Op basis van hoogwaardig brandnetelextract
 • In vloeibare vorm
 • 70 mg elementair silicium per dagdosering

Voordelen product
 • Helpt het haarvolume te verbeteren
 • Voor mooi, glanzend en stevig haar
 • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
SilSolutions®
SilSolutions® 500  milliliter

Onze favoriet voor het haar

SilSolutions® is ons nummer één product voor mooi, glanzend en stevig haar. Het helpt bij het verbeteren van het haarvolume en tilt daarmee je haarverzorging naar een hoger niveau. Daarnaast helpt SilSolutions® ook bij de hydratatie en het behoud van de elasticiteit en zachtheid van de huid.

Het zal je daarom ook niet verbazen dat het een gouden duo vormt met Collageen Solugel®, onze favoriet voor de huid! Deze twee beauty knallers vullen elkaar aan voor volumineus haar en een zachte en gladde huid.
 

Vitamine C is van belang voor de collageenaanmaak

Ter ondersteuning is vitamine C toegevoegd aan SilSolutions®. Deze vitamine ondersteunt de vorming van collageen, wat de huid verstevigt. Door haar antioxidante werking, helpt vitamine C bovendien bij de bescherming tegen invloeden van zonlicht en vervuiling. Ook heeft het een positieve werkzaamheid op de botaanmaak en de opbouw van kraakbeen.

Tropische twist

Ben jij geen fan van de smaak van de originele SilSolutions®? Er is ook een tropische variant met dezelfde voordelen. SilSolutions® Tropical is natuurlijk gezoet met de bladeren van de steviaplant, waardoor het een heerlijk zoete en frisse smaak heeft.

Tot slot: kies het beste silicium supplement

Wil jij je haar, huid en nagels ondersteunen in een representatieve afspiegeling van je gezondheid? Organisch silicium in vloeibare vorm met een hoog elementaire hoeveelheid van het mineraal zijn dé punten waar je op moet letten. 

Advies nodig over silicium of collageen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Sripanyakorn, S., Jugdaohsingh, R., Dissayabutr, W., Anderson, S. H., Thompson, R. P., & Powell, J. J. (2009). The comparative absorption of silicon from different foods and food supplements. British Journal of Nutrition, 102(06), 825-834.
 2. Jurkić, L. M., Cepanec, I., Pavelić, S. K., & Pavelić, K. (2013). Biological and therapeutic […], 10(1), 1-12.