Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Silicium & collageen: jouw antwoord voor huid, haar en nagels

Janneke Lindhout

Janneke

Research & Development 8 jul. 2022Bijgewerkt: 20 feb. 20246 min. leestijd

Lijkt je huid eerder een kreukelzone dan een perzikvelletje? Of zijn je haar en nagels een doffe bedoening? In dit geval kun je smeren tot je een ons weegt, want de ondersteuning moet toch echt van binnenuit komen. Vraag jij je af wat je kunt ondernemen om de elasticiteit en stevigheid van deze uiterlijke kenmerken te behouden? In dit artikel geven we je het antwoord.

Wil je meer weten over voeding en supplementen ter ondersteuning van je huid, haar en nagels? Bekijk dan onze categoriepagina Collageen

Lees verder onder de afbeelding

Silicium & collageen: jouw antwoord voor huid, haar en nagels

Onderwerpen in dit artikel

 • Voeding en huid
 • De beste vorm van silicium is organisch
 • SilSolutions: draagt bij aan stevig haar
 • Collageen: is belangrijk voor de huid*
 • De wisselwerking tussen silicium en collageen
 • Tot slot: het onmisbare duo in uiterlijk vertoon

Je huid is een reflectie van wat er zich in je lichaam afspeelt. Zo reguleert ons gestel bijvoorbeeld zelf de vocht/vethuishouding van de huid. Is deze verhouding uit balans, dan is een droge huid het gezicht dat je spiegelbeeld vormt. Ook je nagels en haar zullen sporen van deze onbalans gaan vertonen. Naast een gezonde leefstijl en gebalanceerd voedingspatroon is organisch silicium, maar ook collageen een joker die je meteen kunt inzetten. 

Benieuwd welke voeding en supplementen bijdragen aan dik haar? Lees dan ons blog Dikker haar krijgen: supplementen voor meer volume.

Voeding en huid 

Kiezen voor voeding rijk aan silicium en collageen wanneer je huid, haar en nagels een flinke boost kunnen gebruiken klinkt als een strak plan. Onze siliciuminname is helaas vaak te laag. De gemiddelde dagelijkse inname van dit mineraal ligt onder de westerse bevolking tussen de 20 en 50 milligram. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die hoge gehaltes van dit magische mineraal bevatten.

Voeding van nature rijk aan silicium:

 • Brandnetel
 • Gierst
 • Haver
 • Dadels
 • Rozijnen
 • Bruine rijst
 • Bonen
 • Bananen
 • Knolgroenten
 • Spinazie

Slechts 40,9% van de in voeding aanwezige siliciumvorm neemt je lichaam echter op
Zo blijkt uit onderzoek dat er een groot verschil bestaat in de absorptie van silicium uit diverse bronnen zowel voeding als supplementen. De opname van organisch silicium in de bloedbaan is bijvoorbeeld sneller in vergelijking met andere vormen.1 Daarom is organisch silicium de beste optie in dit geval.2

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Als meest voorkomende eiwit in ons lichaam is collageen essentieel voor het bindweefsel en daarmee de stevigheid en uiterlijke eigenschappen van de huid. Logischerwijs ondersteun je het lichaam met eiwitrijke voeding. Ook onze weerstandsfavoriet vitamine C heeft door de band met collageen een meerwaarde binnen je voedingspatroon. 

Benieuwd welke voeding bijdraagt aan de natuurlijke collageenvoorziening in je lichaam? Lees het in ons blog 10x voeding voor een collageen boost.

De beste vorm van silicium is organisch 

Interessant om te weten is dat silicium – naast zuurstof – het meest voorkomende element is in onze aardkorst. Ook zand en bijvoorbeeld bergkristal bestaat voornamelijk uit siliciumoxide. Silicium of kiezelzuur komt verder in vele vormen voor in het planten- en dierenrijk.3

Bij plantensoorten en kleine diertjes bestaat het skelet uit deze stof die bescherming, stevigheid en structuur biedt. Wanneer deze organismen afsterven blijft hun kiezelpantser over. Deze pantsers vormen lagen in de aarde. Zo ontstaat kiezel- of diatomeeënaarde: een aan siliciumoxide rijke grond. 

Silicium vinden we daarnaast onder andere terug in voeding zoals spinazie, aardappelen en bananen. De hoeveelheid die ons lichaam echter opneemt uit deze voedingsbronnen is verwaarloosbaar. Ook plantensoorten zoals brandnetel bevatten een aanzienlijke hoeveelheid silicium. Deze organische plantenvormen van silicium verschillen echter van het mineraal dat je in de aardkorst terugvindt. 

Dit verschil zit met name in de opname. Zo toont onderzoek aan dat de opname van dit silicium – met name op basis van brandnetelextract – veel hoger is ten opzichte van het silicium aanwezig in voeding.

Benieuwd welke silicium druppels je het beste kunt innemen? Lees hierover het blog Silicium druppels kopen? 4 punten waar je op moet letten

SilSolutions: draagt bij aan stevig haar

Wanneer je bovenstaande leest kan je misschien wel raden voor welk extract we kozen bij de samenstelling van het silicium supplement SilSolutions. Maar met brandnetelextract als siliciumbron zijn we er nog niet. Wanneer planten de basis vormen voor de siliciumbron is het namelijk noodzakelijk om een chemische verbinding te maken, anders gaat de hoeveelheid silicium die we binnenkrijgen alsnog verloren. 

We geven een kleine inkijk in het scheikundig proces. Bij de winning van dit silicium valt de vaste vorm weg waardoor een vloeistof overblijft, bestaande uit twee moleculen: silicium en water (H2O). Wat vervolgens overblijft is een moleculaire verbinding waar nog een belangrijk puzzelstukje aan ontbreekt. Want pas wanneer we deze verbinding koppelen aan een koolstofatoom is ons lichaam in staat de stof op te nemen.

Voordelen product
 • Helpt het haarvolume te verbeteren
 • Voor mooi, glanzend en stevig haar
 • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
SilSolutions®
SilSolutions® 500  milliliter

Door deze koppeling ontstaat een hoogwaardig siliciumproduct met brandnetel als organische siliciumbron en met een brede toepassing voor ons uiterlijk. Zo ondersteunt SilSolutions het behoud van een normale structuur en uiterlijk van haren en nagels. Daarnaast helpt dit supplement om het volume van het haar te verbeteren.Door 's morgens op nuchtere maag een maatbekertje SilSolutions in te nemen voorzie je jouw uiterlijke gezondheidsmarkers van een goed begin van de dag.  

Door de toevoeging van vitamine C draagt het bovendien bij aan de vorming van collageen, wat de huid helpt te verstevigen.* De ingrediënten silicium en vitamine C hebben bovendien een ideale samenwerkingspartner: collageen. Hieronder leggen we uit hoe dat zit. 

Collageen: is belangrijk voor de huid* 

Collageen is één van de belangrijkste eiwitvormen in ons lichaam en goed voor maar liefst 30% van ons totale eiwitmassa. Collageen maakt ons lichaam tot ongeveer het 25e levensjaar aan, waarna de aanmaak afneemt. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de verminderende elasticiteit van de huid.6

Het supplement Collageen Solugel® poeder is een bron van pure eiwitten met een goed aminozuurprofiel. De kwaliteit garanderen we door de aanwezigheid van de belangrijke hoofdbestanddelen van collageen: glycine en proline en hydroxyproline.

Tip: meng het collageenpoeder door een warm of lauw drankje (zoals water), door de neutrale smaak en geur proef je geen verschil. Let er bij warme dranken (zoals koffie, thee en soep) op dat je het eerst even laten afkoelen, het collageen kan temperaturen tot 80 graden namelijk goed verdragen. Ook is het mogelijk om het poeder aan je smoothie, yogurth of kwark toe te voegen. Genoeg mogelijkheden dus om die stralende huid te behouden. 

Voordelen product
 • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
 • Natuurlijke huidverjonging
 • Vitamine C draagt bij aan de collageenvorming, wat de huid verstevigt

Wil je meer lezen over waar een goed collageen supplement aan moet voldoen? Dit lees je in ons blog Hoe herken ik het beste collageen poeder supplement? 

De wisselwerking tussen silicium en collageen

Collageen is dus één van de belangrijkste eiwitten in ons lichaam en silicium is dus een belangrijk sporenmineraal voor ons gestel. Bovendien zorgt silicium voor een stimulans van bepaalde cellen in ons bindweefsel wat voor een bescherming van de eiwitten elastine en collageen zorgt. Als hulpstof voor andere enzymen is het mineraal bovendien een bouwsteen voor collageen.

Silicium is dus als het ware een boost voor de werking van collageen. Vandaar dat we deze twee supplementen – met positieve effecten op het uiterlijk vertoon – een goede samenwerkingsband toedichten. Silicium voor de glanzende haardos en collageen voor het behoud van het normale uiterlijk van de huid.

BeautyComplex

Als je extra ondersteuning wilt voor je huid, haar en nagels, dan is BeautyComplex de ideale keuze naast SilSolutions® en Collageen Solugel®. Deze schoonheidsformule (die samen met de andere twee tot de beautyroutine behoren) bestaat uit 9 voedingsstoffen die de effectiviteit van de eerder genoemde producten versterken.

BeautyComplex bevat verschillende nutriënten, zoals keratine, hyaluronzuur, MSM en biotine, die worden aangevuld met vitamine C, zink, selenium, koper en vitamine B3. Deze krachtige combinatie van voedingsstoffen werkt samen om je een mooie huid, glanzend haar en sterke nagels te geven.

Voordelen product
 • Vitamine C & B3 voeden de huid (van binnenuit)
 • Biotine is goed voor de haren, zink voor de nagels
 • Met o.a. MSM, keratine (Cynatine® HNS) & hyaluronzuur (Haplex®Plus)

Tot slot: het onmisbare duo in uiterlijk vertoon 

Behoren je uiterlijke kenmerken tot de gezondheidsmarkers die je graag ondersteunt? Silicium is als het ware de mest op het plantje dat collageen heet. Hét uitgelezen tweetal ter beteugeling van het natuurlijke verouderingsproces van huid, haar en nagels.

Advies nodig over je huid, haar en nagels?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Jugdaohsingh, R., Anderson, S. H., Tucker, K. L., Elliott, H., Kiel, D. P., Thompson, R. P., & Powell, J. J. (2002). […]. The American Journal of Clinical Nutrition, 75(5), 887-893.
 2. Jurkić, L. M., Cepanec, I., Pavelić, S. K., & Pavelić, K. (2013). Biological […]. Nutrition & […], 10(1), 2.
 3. Hartsink, T., Schaap, A. (2005). Vitaminen en Mineralen […]. Imanuel Publishing. 
 4. Sripanyakorn, S., Jugdaohsingh, R., Dissayabutr, W., Anderson, S. H., Thompson, R. P., & Powell, J. J. (2009). […] silicon from different foods and food supplements. British Journal of Nutrition, 102(06), 825-834.
 5. Wickett, R. R., Kossmann, E., Barel, A., Demeester, N., Clarys, P., Vanden Berghe, D., & Calomme, M. (2007). Effect of oral intake […]. Archives of […] research, 299(10), 499-505.
 6. Anderson, K. L. (2020). Clinical Evidence […]. Journal of […], 19, 5-10.