Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat zijn snelle koolhydraten?

Merel van Inge - Hage

Merel

Productadviseur 18 okt. 2021Bijgewerkt: 20 feb. 20245 min. leestijd

Als er één belangrijke discussie is in koolhydraatland, dan is het deze: het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Want wat zijn snelle en langzame koolhydraten eigenlijk? En welke soort bevat meer voedingsstoffen? En om welke producten gaat het dan? In dit artikel schijnen we ons licht op de groep snelle koolhydraten.

Lees verder onder de afbeelding

Wat zijn snelle koolhydraten?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat zijn koolhydraten?
  • Wat zijn snelle koolhydraten?
  • In welke producten zitten snelle koolhydraten?
  • Zijn snelle koolhydraten slecht voor je?
  • Tot slot

Wat zijn koolhydraten?

Het onderwerp koolhydraten is in eerder geschreven artikelen uitvoerig aan bod gekomen. Wat koolhydraten precies zijn, lees je in dit blog. Wil je meer informatie over de hoeveelheid koolhydraten je per dag nodig hebt? Bekijk dan ons blog Hoeveel koolhydraten per dag?

In dit artikel is het relevant om te weten dat koolhydraten bestaan uit verschillende soorten. We verdelen koolhydraten onder in verschillende soorten op basis van kleine suikermoleculen en grotere suikermoleculen. Dit geeft ons de volgende soorten: monosachariden (enkelvoudige koolhydraten), disachariden (tweevoudige koolhydraten) en polysachariden (meervoudige koolhydraten). De hoeveelheid suikermoleculen bepaalt de snelheid van afbraak en opname, oftewel: of het snelle of langzame koolhydraten zijn!1

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Wat zijn snelle koolhydraten?

Wanneer je koolhydraten eet stijgt je bloedsuikerspiegel. Dat komt omdat koolhydraten belangrijke energiedragers zijn, en het lichaam ze afbreekt tot de stof glucose (bloedsuiker). Dát komt in je bloedbaan terecht en geeft direct energie, waardoor je bloedsuikerspiegel verhoogt. De snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt gebeurt niet altijd even snel en niet even veel, dit is dan weer erg afhankelijk wat voor soort koolhydraten je op dat moment eet. Dit heeft te maken met de zogenoemde glycemische respons van het product dat je eet; ook wel de glycemische index (GI) genoemd. Simpel vertaald: snelle koolhydraten, die voor een hoge stijging zorgen, hebben een hoge glycemische index. Het lichaam breekt ze snel af, het wordt snel opgenomen en je krijgt snel energie.2,3

Meer lezen over de glycemische index? Lees dan ons blog De glycemische index: wat is het? En waar moet je op letten.

In welke producten zitten snelle koolhydraten?

Er zijn best wat producten waar snelle koolhydraten in zitten. Vaak zijn het producten die bewerkt zijn. Dit betekent dat er óf voedingsstoffen zijn uitgehaald, óf er is (geraffineerde) suiker aan toegevoegd. Denk aan producten als: frisdrank, snoep, koek, vruchtensap, witte pasta, witte rijst, witbrood of producten waar veel suiker in zit zoals hagelslag of chocoladepasta. Klik hier voor een uitgebreide lijst met producten met snelle suikers.

Wat zijn snelle koolhydraten?

Zijn snelle koolhydraten slecht voor je?

Als eerst is het belangrijk om te weten dat één voedingsstof nooit volledig verantwoordelijk is voor jouw gezondheid. De keuzes die je in het geheel maakt zijn doorslaggevend, bijvoorbeeld of je gezonde en bewuste keuzes maakt. Wel is het zo dat – wanneer je producten met snelle koolhydraten bekijkt – dit vaak producten zijn die veel energie (calorieën) bevatten (in de vorm van suiker). Daarentegen bevatten deze producten meestal weinig belangrijke voedingsstoffen. Je lichaam heeft deze producten dus eigenlijk niet nodig.

Buiten het feit dat je lichaam weinig aan deze producten heeft, krijg je in korte tijd veel energie binnen (een piek in de bloedsuikerspiegel). Dat is prettig zou je zeggen, je voelt je immers lekker. Echter daalt de bloedsuikerspiegel ook snel, waardoor je energielevel daalt en je eerder vermoeid raakt en juist weer zin krijgt in eten. Algemeen kan hierdoor zeker gezegd worden: snelle koolhydraten werken niet verzadigend, bevatten weinig belangrijke voedingsstoffen, maar wel veel calorieën.1,2,3

Wanneer je intensief sport kan het soms juist wel nuttig zijn om producten met snelle koolhydraten te nemen. Je hebt namelijk dan flink wat energie nodig om te kunnen blijven presteren. Zie dit wel als uitzondering op de regel.

Lees meer over spierverzuring en voeding in ons blog Verzuring & spieren: 6 voedingstips tegen verzuurde spieren

Tot slot

In dit artikel heb je gelezen dat snelle koolhydraten voor snelle energie zorgen omdat de bloedsuikerspiegel snel omhooggaat. Snelle koolhydraten bevatten korte ketens suikermoleculen en het lichaam breekt dat snel af waardoor het als glucose in het bloed terecht komt. Je vindt deze soort koolhydraten veelal in bewerkte producten, denk aan: frisdrank, snoep, wit brood, witte pasta, vruchtensap of producten waar veel suiker aan is toegevoegd. Echt nuttig kunnen we deze producten niet noemen. Ze zijn vaak calorierijk (door de vele suikers) en bevatten weinig voedingsstoffen. Een ander nadelig effect is dat deze snelle koolhydraten je niet een verzadigend gevoel geven, door gebrek aan voedingsvezels. Het resultaat? Je bent snel moe en krijgt juist méér trek!

Advies nodig over snelle koolhydraten?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Rolfes, S. R., Pinna, K., & Whitney, E. (2009). Understanding normal and clinical nutrition. Eighth Edn Wadsworth Cengage Learning. 101-111.
  2. Atkinson, F. S., Foster-Powell, K., & Brand-Miller, J. C. (2008). International tables of glycemic index and glycemic load values: 2008. [...] care, 31(12), 2281-2283.
  3. Voedingsinformatiecentrum. Glycemische index. (z.d.).