Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Vezelrijk eten: top 10 gevarieerde bronnen

Vezelrijk eten: top 10 gevarieerde bronnen

Weet jij hoeveel gram vezels een mens per dag binnen moet krijgen? 30 tot 40 gram. En weet je hoeveel gram vezels de Nederlander gemiddeld eet op een dag? Ongeveer de helft.1

Ai, dat is aan de lage kant. Wanneer we vervolgens op Google zoeken naar vezelrijke voeding, komt overal die volkoren boterham weer tevoorschijn. Maar één volkoren boterham bevat slechts 2,3 gram vezels. 

Je moet dus een volledig brood verorberen voordat je aan de aanbevolen vezelinname komt. En als we daar het beleg bij optellen, is het gezonde er vaak ook wel vanaf. Met welke voeding kun je gevarieerd én vezelrijk eten? Je leest het in dit blog.

Inhoudsopgave

  • First things first: wat zijn vezels?
  • Vezels als supplement
  • Vezelrijk eten: onze top 10
  • Aan de slag met vezelrijk eten


First things first: wat zijn vezels?

Het woord vezels is eigenlijk een verzamelnaam voor kleine deeltjes uit planten die wij grotendeels niet kunnen verteren. We delen ze op in twee soorten, en beide soorten hebben we nodig voor een optimale gezondheid:

  • Fermenteerbare vezels: dit type vezel wordt in onze darmen afgebroken door probiotische darmbacteriën. Een deel hiervan is bestemd als voeding voor deze bacteriën, dit noemen we ook wel prebiotica. Fermenteerbare vezels leveren ongeveer 2 kilocalorieën per gram.

    • Probiotische goede darmbacteriën maken onderdeel uit van het microbioom, een voor ieder mens unieke samenstelling van goede en slechte bacteriën die in onze darmen wonen. Een gezond eetpatroon zorgt ervoor dat ons microbioom in balans blijft en dat slechte bacteriën niet de overhand krijgen.

  • Niet-fermenteerbare vezels: dit type vezel verlaat ons lichaam ongewijzigd. Ze worden niet afgebroken en niet opgenomen. Vezels leveren dus ook geen energie. Toch hebben we ook niet-fermenteerbare vezels nodig. Deze vezels hebben namelijk een sponsachtige werking en nemen vocht op om zo bij te dragen aan een goede stoelgang. En een goed toiletbezoek, daar wordt iedereen blij van.

Meer lezen

Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest