Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Je immuunsysteem verbeteren met de Wim Hof methode?

Chantal van Brandenburg – Naus

Chantal

Productadviseur 15 mei 2020Bijgewerkt: 30 okt. 20236 min. leestijd

We weten dat het immuunsysteem gebaat is bij gezonde voeding. Wat misschien nieuwe informatie is; het autonome zenuwstelsel is minstens net zo belangrijk voor je immuniteit als hetgeen je verorbert. Dit speelt namelijk een grote rol in het controleren van de afweer. Met de Wim Hof methode, die bestaat uit ademhalingsoefeningen, meditatie en koudetraining, zou je dit systeem kunnen activeren. Hoe dit in zijn werk gaat? We leggen het je uit.

Lees verder onder de afbeelding

Je immuunsysteem verbeteren met de Wim Hof methode?

Onderwerpen in dit artikel

 • Het autonome zenuwstelsel
 • Ademhaling, meditatie en koudetraining
 • Onderzoek naar Wim Hof methode
 • Ademhaling is de basis
 • Koude training
 • Meditatie versterkt je focus
 • Beïnvloed jouw immuunsysteem

Het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de zogenoemde vecht-vlucht reactie, onderhevig aan de activiteit van twee standen: de sympathische en parasympatische. In de sympathische stand ervaren we vooral stress, de ademhaling versnelt, de hartslag neemt toe, de bloeddruk verhoogt en het immuunsysteem wordt onderdrukt. Beter bekend als de inspannende of stressvolle fase. In de parasympatische stand gebeurt het tegenovergestelde, dit noemen we de ontspannende fase. Het autonome zenuwstelsel is in balans wanneer de sympathische en parasympatische stand elkaar in correcte mate afwisselen.

Ademhaling, meditatie en koudetraining

Onderzoek suggereert dat er drie wezenlijke manieren bestaan om invloed uit te oefenen op het autonome zenuwstelsel; ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaaldelijke blootstelling aan kou. Verreweg de bekendste uitdrager van deze methode is Wim Hof. The Iceman heeft verschillende vermeldingen in het Guinness Book of Records, waaronder het langdurig zwemmen onder ijs en het blootvoetig voltooien van een halve marathon op bevroren ondergrond. De coole Hollander schrijft zijn prestaties volledig op conto van ademhalingstechnieken en meditatie.

In 2011 werd Wim Hof onderzocht om te achterhalen of de zogenoemde Wim Hof method een positieve invloed kan hebben op het autonome zenuwstelsel. Onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum dienden hem een endotoxine-injectie toe terwijl hij zijn eigen technieken toepaste. Deze injectie bevatte een stukje dode bacterie. Het immuunsysteem reageert hierop alsof er levende bacteriën het lichaam binnendringen en maakt een verhoogd aantal ontstekingseiwitten aan. Normaal gesproken zorgt een toediening in dergelijke dosis voor griepverschijnselen. Wat bleek uit het onderzoek? Hof maakte tot wel de helft minder ontstekingseiwitten aan dan gezonde vrijwilligers die geen techniek toepasten. De hypothese dat de Wim Hof Methode een significant positief effect heeft op het autonome zenuwstelsel lijkt dus rugsteun te vinden.

Onderzoek naar Wim Hof methode

In het kader van de studie trainde Wim Hof in Polen eigenhandig twaalf vrijwilligers met zijn persoonlijke technieken. Gedurende tien dagen mediteerden ze, liepen ze op blote voeten door de sneeuw en deden ze verschillende ademhalingsoefeningen. Eenmaal terug in Nederland werden de technieken voor een korte periode herhaald. Het enige verschil: de proefpersonen namelijk nu dagelijks een koude douche. Vervolgens kregen de twaalf getrainde mannen samen met twaalf gezonde niet-getrainde mannen eenzelfde endotoxine-injectie toegediend. Zo kon de reactie van immuunsysteem bij beide groepen worden achterhaald.

De resultaten waren bijzonder. De symptomen van de groep vrijwilligers die gebruik maakten van de Wim Hof methode waren aanzienlijk milder dan de symptomen van de groep vrijwilligers zonder training. Zo ervaarde de ongetrainde groep serieuze griepverschijnselen. De door Wim Hof getrainde groep kwam er met hooguit lichte verkoudheidssymptomen vanaf. Bovendien hadden de getrainde vrijwilligers een toename in de afgifte van adrenaline. Dit hormoon is onlosmakelijk verbonden aan het sympathische zenuwstelsel en onderdrukt het afweersysteem. Deze hormonale ontwikkeling resulteert in een lager percentage ontstekingseiwitten in het bloed en een hoger percentage ontstekingsremmende eiwitten. Bovendien een mooie bijkomstigheid; verlaagde ontstekingswaardes gaan gepaard met een verhoogde pijngrens.

Zuurstof bomen

Ademhaling is de basis

Wanneer je beheersing uitoefent op je ademhaling maak je bewuster contact met je autonome zenuwstelsel en dus je immuunsysteem, hart  en bloedcirculatie. De techniek bestaat kort gezegd uit herhaaldelijke diepe in- en uitademhalingen. Na verloop van tijd volgen er langere perioden met adempauzes.*
Het lang inhouden van de adem zorgt voor een verhoogt zuurstofgehalte in het lichaam: de zuurgraad in het lichaam gaat schommelen en het zuurstofgehalte in het bloed stijgt. Deze extra zuurstof zorgt ervoor dat onze lichaamscellen meer energie beschikbaar maken.

* Let op. Probeer deze ademhalingstechnieken uitsluitend onder begeleiding of na voldoende training.

Koude training

De rol die koudetherapie binnen de Wim Hof methode speelt? Het opwekken van een acute lichamelijke stressreactie; kou is namelijk een van de grootste stressfactoren. Een verlaagde lichaamstemperatuur zorgt er namelijk voor dat de chemie in het lichaam verandert. Dit betekent niet dat je dagelijks in een bak ijswater moet gaan liggen; koud afdouchen vormt een toegankelijke eerste stap. Door het lichaam aan extreme kou bloot te stellen komt er in een klap een berg adrenaline vrij, een stof die bekend staat om zijn afweer onderdrukkende effect. Bovendien zorgt koudetherapie ervoor dat hart- en vaatstelsel in goede conditie blijven. Je aderen raken als het ware gewend aan openen en sluiten.

Effecten van koude training:

 • Verbeterde lichamelijke en geestelijke balans.
 • Verminderde chronische stress.
 • Verhoogde mentale weerbaarheid.
 • Verhoogt energieniveau.
 • Verbetert doorzettingsvermogen.
 • Verbeterde bloed- en lymfesysteemcirculatie.
 • Verbeterd concentratievermogen.
 • Stimuleert vetverlies.
 • Betere regulatie van de lichaamstemperatuur.

Meditatie versterkt je focus

Na afloop van de oefeningen ga je een meditatiefase in. Je ervaart en visualiseert de stappen binnen de techniek. Daarnaast helpt meditatie om de hartslag en bloeddruk positief te beïnvloeden. Deze stappen zijn bovendien nodig om een sterke focus te krijgen en stress te verminderen. Waar tijdens de ademhalingsoefeningen en de koudetherapie je lichaam en geest op scherp staan, schakel je deze in de meditatiefase uit. Lichaam en geest komen tot rust en je ervaart een diepe staat van ontspanning.

Immuunsysteem beïnvloedbaar?

Tot voor kort dachten wetenschappers dat het onmogelijk was het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat je met ademhalingstechnieken, meditatie en koudetherapie het autonome zenuwstel wel degelijk kan prikkelen. Waar vaak de nadruk ligt op het verbeteren van je voedings- en bewegingspatroon, verdient ook het autonome zenuwstelsel daarom extra aandacht. Spring eens onder een koude douche, mediteer elke dag tien minuten en probeer in je pauzes ademhalingsoefeningen te doen. Voor je het weet loop je ook de Mount Everest op in je onderbroek.

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Iris

Iris

Educational Officer

Referenties
 1. Kox, M., van Eijk, L. T., Zwaag, J., van den Wildenberg, J., Sweep, F. C., van der Hoeven, J. G., & Pickkers, P. (2014). Voluntary activation of the sympathetic nervous system and attenuation of the innate immune response in humans. Proceedings of the National Academy of Sciences, 111(20), 7379-7384.
 2. De Goeij M, van Eijk LT, Vanelderen P, Wilder-Smith OH, Vissers KC, et al. (2013) Systemic [...] Decreases [...] Threshold in Humans In Vivo. PLoS ONE 8(12): e84159. 
 3. Kox, M., (2014). Het immuunsysteem autonoom of zelf in de hand te houden?