Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Onrustig gevoel? 8 tips om adrenaline te verlagen

In ons jachtige bestaan, waar deadlines, sociale verplichtingen en eindeloze to-do lijsten ons voortdurend op de hielen zitten, speelt adrenaline vaak een onzichtbare maar invloedrijke rol. Maar wat is adrenaline precies? En wat doe je als een teveel eraan je uit balans brengt?

Lees verder onder de afbeelding

Onrustig gevoel? 8 tips om adrenaline te verlagen

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is adrenaline?
 • Wat is de functie van adrenaline?
 • Teveel aan adrenaline: hoe kan dat & wat merk je?
 • Kan een teveel aan adrenaline gevaarlijk zijn?
 • Adrenaline verlagen: 8 tips
 • Tot slot: adrenaline in balans voor een gezonder leven

Wat is adrenaline?

Adrenaline speelt een onmisbare rol in hoe ons lichaam reageert op stress en dreigende situaties. We noemen het hormoon dan ook wel het ‘vecht-of-vlucht’-hormoon. Het vormt de basis van onze instinctieve reacties en stelt ons in staat om in noodsituaties te presteren. Je kunt je voorstellen dat dit systeem vooral heel nuttig was toen onze verre voorouders nog oog-in-oog konden komen te staan met een sabeltandtijger. Hoewel de dreigingen vandaag de dag niet meer hetzelfde zijn – met een focus op sociale en mentale aspecten – functioneert dit oersysteem nog vrijwel hetzelfde.

Waar wordt adrenaline gemaakt?

De bijnieren, kleine klieren bovenop onze nieren, zijn de productiecentra van adrenaline. Wanneer we geconfronteerd worden met een stressvolle situatie, sturen onze hersenen signalen naar deze klieren om adrenaline vrij te laten in onze bloedbaan. Dit leidt tot verschillende fysiologische veranderingen die ons lichaam in een hogere staat van alertheid en paraatheid brengen.

Niet te verwarren met noradrenaline

Hoewel adrenaline en noradrenaline beide betrokken zijn bij de ‘vecht-of-vlucht’- reactie, zit er wel degelijk verschil tussen. Noradrenaline fungeert voornamelijk als neurotransmitter, actief in de hersenen en het zenuwstelsel. Het helpt bijvoorbeeld bij het handhaven van de waakzaamheid en concentratie. Adrenaline, daarentegen, werkt als een hormoon dat snel energie levert en het lichaam voorbereidt op fysieke actie. Dit subtiele verschil tussen adrenaline en noradrenaline toont aan hoe nauwgezet ons lichaam is afgestemd op het beheren van stress en uitdagingen.

Wat is de functie van adrenaline?

Wanneer we geconfronteerd worden met een stressvolle situatie, triggert ons lichaam de productie van adrenaline. Dit zorgt voor een snelle verhoging van de hartslag en bloeddruk, waardoor meer bloed naar de spieren en belangrijke organen wordt gestuurd. Tegelijkertijd zorgt het voor een toename van de ademhalingsfrequentie, wat helpt om de zuurstofvoorziening te optimaliseren. Deze veranderingen maken deel uit van ons natuurlijke overlevingsmechanisme, waardoor we snel en effectief kunnen reageren op dreigend gevaar.

Adrenaline helpt ook bij het mobiliseren van glucose uit energiereserves, waardoor extra energie beschikbaar komt voor onmiddellijk gebruik. Dit is cruciaal in situaties waar snelle actie vereist is, of het nu gaat om een fysieke confrontatie of een snelle reactie op een onverwachte gebeurtenis. Het verbetert ook onze mentale focus en alertheid, waardoor we beter in staat zijn snel beslissingen te nemen.

Daarnaast heeft adrenaline een interessante invloed op het geheugen. Studies suggereren dat adrenaline, door het activerende effect op lichaam en geest, kan helpen bij het vormen van sterke herinneringen aan intense of emotioneel geladen gebeurtenissen. Dit kan verklaren waarom we momenten waarop we hoge adrenalineniveaus ervoeren vaak zo levendig herinneren.1

Teveel aan adrenaline: hoe kan dat & wat merk je?

Wanneer we voortdurend blootstaan aan stressvolle situaties, reageert ons lichaam door meer adrenaline aan te maken. Denk aan die drukke werkdagen, persoonlijke uitdagingen, of het voortdurend jongleren van verantwoordelijkheden. Dit kan ons in een voortdurende staat van verhoogde alertheid brengen, waarbij ons lichaam denkt dat het steeds klaar moet staan om in actie te komen. Ons lichaam maakt bijvoorbeeld extra energie vrij om snel te kunnen handelen. Maar wanneer er geen fysieke reactie volgt, zoals op de vlucht slaan, blijft je lichaam zitten met dit tijdelijke teveel aan energie, wat je rusteloos en prikkelbaar kan maken.2

Naast stressvolle situaties die zich nu afspelen, kunnen traumatische herinneringen zorgen dat je lichaam adrenaline vrijgeeft. Ook zijn er gevallen waarin een teveel aan adrenaline een medische oorzaak heeft, hoewel dit niet vaak voorkomt.

Teveel aan adrenaline in het lichaam kan zich op verschillende manieren uiten. Misschien herken je wel een van deze symptomen:

 • Duizeligheid: door de verhoogde hartslag en bloeddruk kan je een licht gevoel in het hoofd krijgen.
 • Zenuwachtigheid: een gevoel van onrust of nervositeit, omdat je lichaam klaar staat om te reageren.
 • Hyperventilatie: het sneller ademhalen kan leiden tot een overschot aan zuurstof en een tekort aan koolstofdioxide in het bloed.
 • Rusteloosheid: het gevoel dat je niet stil kunt zitten of een constante behoefte hebt om te bewegen.
 • Gespannen spieren: spieren die klaarstaan voor actie, wat kan resulteren in spanning of zelfs spierpijn.
 • Hartkloppingen: een sterk, snel of onregelmatig kloppend hart.
 • Angstige gevoelens: door de verhoogde alertheid en stressrespons kun je meer gevoelens van angst ervaren.
 • Slapeloosheid: inslapen of doorslapen vermoeilijkt doordat je lichaam in een staat van alertheid blijft.
 • Veranderingen in zicht: je pupillen verwijden om meer licht in te laten.

Nadat de trigger is verdwenen, kan het effect van adrenaline tot wel een uur aanhouden.2

Kan een teveel aan adrenaline gevaarlijk zijn?

Adrenaline is een natuurlijke en essentiële reactie van ons lichaam is op stressvolle situaties. Toch kan een langdurige overproductie van dit hormoon gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Overbelasting van het hart

Een van de directe effecten van adrenaline is een verhoogde hartslag en bloeddruk. Dit is in eerste instantie een nuttige reactie op stress, maar als deze staat chronisch wordt, kan dit extra werk voor het hart leiden tot overbelasting.

Slaapproblemen

Als je vaker dan eens moeilijk slaapt door een verhoogde staat van alertheid, kan dat leiden tot slaaptekort. Slaap is cruciaal voor tal van lichaamsfuncties, en een langdurig gebrek eraan kan diepgaande impact hebben op de algehele gezondheid.

Gewichtsveranderingen

Adrenaline beïnvloedt de stofwisseling, en regelmatig een teveel eraan kan leiden tot gewichtsveranderingen. Voor sommigen resulteert dit in gewichtsverlies, terwijl anderen juist gewicht kunnen aankomen. Dit hangt samen met veranderingen in je eetlust en hoe je lichaam energie verbruikt en opslaat. Het handhaven van een gezond gewicht is een essentieel onderdeel van ons welzijn, wat maakt dat veranderingen daarin vervelende gevolgen kunnen hebben.

Hoewel het dus niet direct ‘gevaarlijk’ is, kan aanhoudende stress of andere (chronische) triggers gezondheidsproblemen veroorzaken die verband houden met teveel adrenaline.2,3

Adrenaline verlagen: 8 tips

Het terugbrengen van adrenaline naar een gezond niveau is niet alleen een kwestie van je levensstijl aanpassen. Ook het vinden van de juiste balans in zowel je fysieke als mentale routine is belangrijk.

1. Vermijd adrenaline ‘triggers’

Leer herkennen wat bij jou die adrenaline-stoot veroorzaakt. Dit kunnen specifieke situaties of activiteiten zijn, maar bijvoorbeeld ook het drinken van cafeïne-houdende dranken.

2. Zorg voor fysieke activiteit

Vooral cardio oefeningen zoals hardlopen, zwemmen of fietsen kunnen helpen bij het gebruiken en dus verlagen van adrenaline. Het helpt ook bij het reguleren van je stressniveau.

3. Leer de kunst van diep ademhalen

Technieken zoals buikademhaling of 4-7-8 ademhalingsoefeningen kunnen helpen het zenuwstelsel te kalmeren en de afgifte van adrenaline te verminderen.

Lees ook ons blog over hoe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij stress.

4. Beoefen yoga en meditatie

Ze zijn niet alleen goed voor ontspanning; ze kunnen ook helpen om je lichaam en geest te trainen om beter om te gaan met stressfactoren.

Bekijk ook onze blogposts over de voordelen van mediteren en yoga.

5. Zorg voor een consistente slaaproutine

Creëer een rustgevende slaapomgeving en een slaapritueel waarmee je zowel lichaam als geest leert voorbereiden op de nacht.

6. Eet de juiste voeding

Een evenwichtig dieet dat rijk is aan gezonde voeding met magnesium, B-vitamines en omega-3 vetzuren ondersteunt je zenuwstelsel, geestelijke veerkracht, hartgezondheid en bloeddruk.

Ontdek in onze eerder geschreven blogs waar magnesium en omega-3 in zit.

7. Zoek een creatieve uitlaatklep

Het vinden van een creatieve hobby zoals schilderen, schrijven of muziek maken kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen en je adrenaline-niveaus te beheren.

8. Praat met iemand

Soms kan het delen van je zorgen en stress met een vriend, familielid of professional ongelooflijk bevrijdend werken. Daarnaast biedt het kans om steun en nieuwe inzichten te ontvangen.

Tot slot: adrenaline in balans voor een gezonder leven

Hoewel adrenaline een natuurlijke en noodzakelijke reactie van ons lichaam is, kan het beheersen ervan een ware kunst zijn in de hedendaagse, snelle wereld. Maar door je ervan bewust te worden en onze tips tegen teveel adrenaline toe te passen, kan je zorgen voor aanzienlijke verbeteringen. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn.

Meer advies nodig over adrealine?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. McIntyre, C. K., & Roozendaal, B. (2007). 13 Adrenal Stress Hormones and Enhanced Memory for Emotionally Arousing Experiences. Neural plasticity and memory: from genes to brain imaging, 265.
 2. Bancos, I., M.D. (2022). Adrenal Hormones. Endocrine Society, Patient resources. Opgehaald van: Endocrine.org.
 3. Healthdirect Australia. (2023). Adrenaline. Laatst beoordeeld: augustus, 2023. Healthdirect Austrialia. Opgehaald van: Healthdirect.gov.au.