Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Hoe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij stress

Hoe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij stress

Overwerkt, slaaptekort en gestrest? Maar liefst 63 procent van de Nederlanders is niet positief over de eigen slaapkwaliteit en 52 procent ervaart tijdens de tweede lockdown veel stress. Op een schaal van één tot tien geeft meer dan de helft het stressniveau een 6 of hoger. En waar we de eerste lockdown al stressvol vonden, ervaart 38 procent dit nu nóg meer.1

Gelukkig zijn er tal van manieren om dat gevoel van kalmte terug te krijgen zonder dat je daarvoor naar de sauna of masseur hoeft te gaan. In feite is een van de beste ontspanningsmethoden helemaal gratis. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar gezonde longen, je ademhaling en tien minuten van je tijd. We hebben het hier natuurlijk over: ademhalingsoefeningen. 

Inhoudsopgave

  • Borst- versus buikademhaling?
  • Waarom ademhalingsoefeningen?
  • Ademhalingsoefening voor meer energie: de vierkante ademhaling
  • Ademhalingsoefening voor wanneer je nerveus bent: de 5-5 ademhaling
  • Ademhalingsoefening voor meer ontspanning: de 4-7-8-ademhaling?
  • Wat maken ademhalingsoefeningen zo rustgevend?
  • Zelf aan de slag


Borst- versus buikademhaling

Ademen is een eerste levensbehoefte die over het algemeen zonder veel nadenken gebeurt. Wanneer je lucht inademt neemt het bloed via de longen de zuurstof op en geeft het kooldioxide af. Koolstofdioxide is een afvalproduct dat ons lichaam afvoert en uitademt. 

De meeste mensen zijn zich niet echt bewust van de manier waarop ze ademen, maar over het algemeen zijn er twee soorten ademhalingspatronen:

  • Diafragmatische- of buikademhaling
  • Thoracale- of borstademhaling


Verkeerde ademhaling kan bijdragen aan angst

Een verkeerde ademhaling kan de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide verstoren en bijdragen aan angst, paniekaanvallen, vermoeidheid en andere fysieke en emotionele stoornissen.2  

Wanneer mensen angst ervaren hebben ze de neiging om snel, oppervlakkig en hoog in de borst in te ademen. Dit type ademhaling noemen we thoracale of borstademhaling. 

Meer lezen

 

Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest