Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat zegt de kleur van je ontlasting over je gezondheid?

Je behoefte, grote boodschap of nummer twee, allemaal synoniemen voor een fenomeen waar iedereen bekend mee is: poep. Desondanks noemen we dit beestje dus niet graag bij de naam en blijft het onderwerp vaak taboe. Zonde, want het is heel natuurlijk en je ontlasting zegt eigenlijk veel over je gezondheid.

Lees verder onder de afbeelding

Wat zegt de kleur van je ontlasting over je gezondheid?

Onderwerpen in dit artikel

  • Welke kleuren ontlasting
  • Gezonde ontlasting: van lichtbruin tot donkerbruin
  • Zwarte ontlasting
  • Rode ontlasting
  • Groene ontlasting
  • Groene kleur ontlasting baby
  • Lichte kleur ontlasting: grijs, witgeel of ontkleurd
  • Tot slot

Des te meer reden om er eens wat vaker bij stil te staan. In dit blog gaan we wat dieper in op de betekenis van de kleur van je uitwerpselen. Want wat betekent lichtbruine of juist donkerbruine ontlasting? Of rood of groen?

Er bestaan allerlei verschillende soorten ontlasting. Niet alleen kun je letten op de vorm, maar ook op de consistentie en dus de kleur. Ieder onderdeel zegt weer net even wat anders over je gezondheid en je gewoontes. Erg interessant dus, en handig. Over de eerste twee aandachtspunten schreven we al eerder een blog: Let's get down & dirty: welk type ontlasting heb jij? Wil je juist meer weten over de kleur van je ontlasting? Lees dan verder!

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Welke kleuren ontlasting

De kleur van je ontlasting kan van moment tot moment best wat verschillen, zoals je misschien weleens hebt gemerkt. Wanneer je een keer goed ziek bent geweest, valt vaak op dat de kleur (naast de vorm) van je poep erg kan veranderen. Ook kunnen je eetgewoonten en voedingssupplementen invloed hebben op de kleur. Maar welke kleuren kan je ontlasting allemaal hebben en wat betekent dat voor jou? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Gezonde ontlasting: van lichtbruin tot donkerbruin

Een normale, gezonde stoelgang is bruin van kleur. Dit kan best wat variëren van lichtbruine ontlasting tot donkerbruine ontlasting. Denk een beetje aan de kleur van pindakaas en chocoladepasta: ergens daar tussenin zit je sowieso goed. De bruine poepkleur komt voor het grootste deel van bilirubine, een stofje dat voorkomt in gal.1 Hoe donkerder de poep, hoe langer het in je lichaam gebleven is. Hoe lichtbruin of donkerbruin het product van je stoelgang is, kan soms ook afhangen van wat je eet. Daarnaast kan hele lichtbruine ontlasting er ook op duiden dat het voedsel niet goed is verteerd en het dus niet lang in het lichaam is geweest. 

Heb je echt hele donkere ontlasting? Geen zorgen wanneer dit altijd zo is. Is het ineens veel donkerder dan normaal? Dan is er misschien wel iets aan de hand. Dat geldt eigenlijk altijd: wanneer de kleur plotseling verandert, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.5

Wat zegt de kleur van je ontlasting over je gezondheid?

Zwarte ontlasting

Is je ontlasting zó donker dat het bijna zwart is? Dit kan duiden op intern bloedverlies rondom het begin van het spijsverteringskanaal, zoals de maag.2 Het bloed is dan al zo lang in het lichaam, dat het geoxideerd is en daarom een donkere kleur heeft gekregen. Het is dus eigenlijk oud bloed. Dit zorgt voor de donkere kleur van je stoelgang. Als dit zo is, kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts. Daarnaast kunnen koolstof- of ijzertabletten ook zorgen voor donkere of zwarte ontlasting.3 

Rode ontlasting

Rode poep kan ook duiden op bloed, maar dan verser. In dit geval zie je doorgaans helderrode bloedsporen in je ontlasting. Het gaat dan doorgaans om bloedverlies aan het eind van het verteringsstelsel.2 Dit kan ook betekenen dat je misschien een wondje hebt, wat niet per se ernstig hoeft te zijn. Neem bij twijfel wel altijd contact op met de huisarts wanneer je bloed in je ontlasting vindt. Daarnaast kan je ook rode ontlasting krijgen door het eten van rood voedsel, zoals bietjes of rode kool. In dit geval is je stoelgang in het geheel wat roder van kleur en hoef je je doorgaans geen zorgen te maken.

Groene ontlasting

Groene poep kan ook komen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan groene bladgroentes, zoals spinazie of sla. Als je verder geen last hebt van je stoelgang is er in dit geval meestal niets aan de hand. Heb je geen groene groenten gegeten en heb je toch groene ontlasting? Dan is het iets om in de gaten te houden. Het kan namelijk duiden op een bacterie of problemen in je galblaas of lever. 

Groene kleur ontlasting baby

Een belangrijke uitzondering hierop is de kleur van ontlasting bij baby’s. Die is in de eerste periode namelijk bijna altijd gelig of groenig. Na 6 maanden verandert dit in de gebruikelijke bruine kleur.4 Geen reden voor zorgen dus. Bij baby’s is zwarte ontlasting overigens ook niet normaal, dus in dat geval kun je wel het beste contact opnemen met je huisarts.

Lichte kleur ontlasting: grijs, witgeel of ontkleurd

Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd. Dit kan ook ontstaan door vetrijke eetgewoontes of wanneer je darm minder voedingsstoffen opneemt. 

Als je meer witgele, okerkleurige of ontkleurde ontlasting hebt, heeft dat vaak te maken met verstopping van je galbuis of leverbuis. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hierdoor krijgt je poep dus ook niet de typische bruine kleur. Als je aanhoudend gele of hele lichte ontlasting hebt, kun je beter even langs de huisarts. Daarnaast kan overmatig alcoholgebruik ook zorgen voor een gele kleur. 

Tot slot

De kleur van je ontlasting kan dus een hoop vertellen. Zolang de kleur bruin is – of het nu wat lichter of donkerder is – zit je meestal goed. Pas op bij hele plotselinge kleurveranderingen die vervolgens aanhouden; dan is het beter om contact op te nemen met de huisarts. 

Zo kan rode en zwarte ontlasting duiden op intern bloedverlies, en gele en groene ontlasting zou juist eerder kunnen wijzen naar een bacterie of een verstopping. Groene poep bij een baby is dan weer niet alarmerend: de eerste 6 maanden is dit zelfs heel normaal. Al met al zijn er dus verschillende indicatoren om in de gaten te houden. En nu weet jij de eerstvolgende keer dat je een grote boodschap doet precies waar je op moet letten als je achterom kijkt!

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? We geven je graag gratis advies op maat.

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. Bonnett, R., Davies, J. E., & Hursthouse, M. B. (1976). Structure of bilirubin. Nature, 262(5566), 326-328.
  2. Zuckerman, G. R., Trellis, D. R., Sherman, T. M., & Clouse, R. E. (1995). An objective measure of stool color for differentiating upper from lower gastrointestinal bleeding. Digestive [...] sciences, 40(8), 1614-1621.
  3. Rimon, E., Kagansky, N., Kagansky, M., Mechnick, L., Mashiah, T., Namir, M., & Levy, S. (2005). Are we giving too much iron? Low-dose iron therapy [...] in octogenarians. The American journal of medicine, 118(10), 1142-1147.
  4. Steer, C. D., Emond, A. M., Golding, J., & Sandhu, B. (2009). The variation in stool patterns from 1 to 42 months: a population-based observational study. Archives of [...] childhood, 94(3), 231-233.
  5. Poepwijzer. (2020, 29 oktober). Maag Lever Darm Stichting.