Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Supplementen en zwangerschap: een complete tijdlijn

De zwangerschap is een periode van grote veranderingen, zowel lichamelijk als emotioneel. Om een zwangerschap succesvol te laten verlopen is het belangrijk om gezond te eten en leven. Foliumzuur en vitamine D zijn in deze periode belangrijk, maar er zijn ook andere voedingsstoffen die de aandacht verdienen. In dit blog lees je alles over supplementen en zwangerschap.

Lees verder onder de afbeelding

Supplementen en zwangerschap: een complete tijdlijn

Onderwerpen in dit artikel

 • Voedingsstoffen tijdens de zwangerschap
 • 1. Een multivitamine voor moeders
 • 2. DHA: goed voor de hersenen en het gezichtsvermogen
 • 3. Magnesium draagt bij aan fitheid*
 • 4. Probiotica voor moeder én kind
 • 5. SilSolutions® voor het behoud van een stevige huid
 • Een complete tijdlijn
 • Tot slot

Voedingsstoffen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer voedingsstoffen nodig dan normaal. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de baby, maar ook voor je eigen gezondheid.* Er is met name een verhoogde behoefte aan foliumzuur, vitamine D, ijzer, calcium en jodium.1 Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan er ook vraag zijn naar andere nutriënten zoals vitamine B12, vitamine B6, vitamine C en magnesium.

Ook vóór de zwangerschap is het al van belang om voor een goede inname van voedingsstoffen te zorgen. Het ei dat bevrucht wordt, rijpt namelijk al 3 maanden voor de conceptie. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap – minstens 3 maanden, maar bij voorkeur zelfs 6 maanden – te beginnen met het eten van een gezond en gevarieerd dieet om je lichaam optimaal voor te bereiden.

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen met een zwangerschapswens en zwangere vrouwen om een foliumzuur en vitamine D supplement te nemen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen via de voeding. Eet jij bijvoorbeeld weinig tot geen dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel? Dan is het erg lastig om genoeg vitamine B12, jodium, omega-3 vetzuren, ijzer en calcium uit je voedingspatroon te halen.

We bespreken hieronder de belangrijkste supplementen die als aanvulling kunnen dienen op een gezond voedingspatroon en een goede leefstijl. Overleg altijd met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog of deze supplementen bij jouw situatie passen.

1. Een multivitamine voor moeders

De Multi Dag & Nacht® Mama is speciaal samengesteld voor vrouwen met een zwangerschapswens, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Voordelen product
 • Foliumzuur in de dosering aanbevolen door Gezondheidsraad & verloskundigen
 • Quatrefolic®: beste foliumzuur wereldwijd beschikbaar
 • Met B-vitaminen voor het energieniveau
Multi Dag & Nacht® Mama
Multi Dag & Nacht® Mama 2 x 30  tabletten

Foliumzuur

Er bestaan twee vormen van foliumzuur: de synthetische vorm foliumzuur en de natuurlijke vorm folaat. Foliumzuur wordt vaak toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen en de meeste voedingssupplementen. Folaat zit in onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groene (blad)groenten, eieren en lever. Foliumzuur moet in het lichaam eerst worden omgezet in folaat voordat het gebruikt kan worden.

Folaat draagt bij tot de vorming van de placenta en de groei van de foetus tijdens de zwangerschap. Bovendien is een lage folaatstatus van de moeder een risicofactor voor het ontstaan van een openruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.

De Multi Dag Mama bevat ruim 400 microgram Quatrefolic®, de beste opneembare folaatvorm wereldwijd (zie figuur 1). De dosering komt overeen met de aanbeveling van verloskundigen. Aangezien het ongeveer 4 weken duurt voordat extra foliumzuur opgenomen wordt in je lichaam, luidt het advies om al te starten met suppleren bij een kinderwens.

Bekijk ook ons blog waarom foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap belangrijk is.

Figuur 1: een vergelijking van de opneembaarheid van foliumzuur, 5-MTHF en Quatrefolic®

Nutriënten voor de dag en nacht

De Dag-variant van de Multi Mama bevat een compleet vitamine B-complex dat het energieniveau ondersteunt en helpt bij vermoeidheid. Daarnaast zijn de nutriënten vitamine C (o.a. goed voor het immuunsysteem) en choline (goed voor de lever) aanwezig.

In de Nacht-formule is 20 mcg vitamine D afkomstig van algen (Vita-algae D®) terug te vinden. De zonnevitamine is van belang voor de calciumopname en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten. De rode alg (Aquamin®) in de Multi Nacht Mama is van nature rijk aan biologisch beschikbaar calcium.

IJzer en jodium mogen ook niet ontbreken in de Nacht-variant. IJzer helpt bij de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, draagt bij aan de aanmaak van zowel cellen als weefsels en heeft een gunstige invloed op een normaal zuurstoftransport in het lichaam. Jodium ondersteunt daarnaast een normale schildklierwerking en vitamine A is gunstig voor de ijzerstofwisseling en de slijmvliezen.

Lees ook ons eerder geschreven blog over de beste multivitamine als je zwanger bent.

2. DHA: goed voor de hersenen en het gezichtsvermogen

Omega 3 is een belangrijke voedingsstof, zeker rondom de zwangerschap. De omega-3 vetzuren DHA en EPA zijn goed voor de bloeddruk, triglyceridenspiegel en het hart. Ze zijn voornamelijk terug te vinden in vette vis zoals makreel, zalm en haring.

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is het belangrijk dat de (aanstaande) moeder voldoende DHA binnenkrijgt. Bij een minimale inname van 250 mg draagt DHA op deze manier bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen van de ongeboren baby.

Voordelen product
 • Zeer hoge omega 3-concentratie van >80%
 • Maar liefst 1.120 mg(!) omega 3-visolie per capsule
 • Natuurlijke en beste opneembare triglyceride-vorm

De olie in deze capsules is gewonnen uit ansjovis, een niet bedreigde vissoort. Deze kleine vis staat onderaan de voedselketen, wordt niet bedreigd en is rijk aan omega-3. Hierdoor minimaliseer je de blootstelling aan zware metalen, wat het de meest duurzame keuze maakt.

Meer weten over visolie en zwangerschap? Lees dan ons blog waarom omega 3 van belang is in deze periode.

3. Magnesium draagt bij aan fitheid

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding neemt de magnesiumbehoefte van de moeder toe. Het mineraal activeert de natuurlijke energie in het lichaam, ondersteunt de botten en een normale spierwerking, helpt bij vermoeidheid en is goed voor de gemoedstoestand.

De magnesiuminname verhogen kan door het eten van gezonde voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Mocht dit niet voldoende lukken dan kan er gekozen worden voor een hoogwaardig magnesium supplement. Magnesium 150 Malaat is een magnesiumvorm met hoge opneembaarheid door de binding appelzuur.

Voordelen product
 • Magnesium is goed voor de spierfunctie
 • Magnesium ondersteunt het energieniveau
 • Magnesiumvorm met hoge opneembaarheid door binding appelzuur
Magnesium 150 Malaat
Magnesium 150 Malaat 90  tabletten

4. Probiotica voor moeder én kind

Symflora® Baby is te gebruiken vanaf week 32 van de zwangerschap én tijdens de lactatieperiode (zie figuur 2). Bij het geven van borstvoeding geeft de moeder de probiotica door aan haar kindje. Symflora® Baby bevat vier bifidobacterium-stammen die speciaal geselecteerd zijn voor de baby.

Voordelen product
 • Voor het belangrijke eerste levensjaar
 • Vier probiotica stammen geselecteerd voor baby
 • Met ProbioAct® technologie voor stabiliteit, overleving en metabole activiteit
Symflora® Baby
Symflora® Baby 30  sachet

Daarnaast is het mogelijk je kleintje rechtstreeks probiotica te geven. Symflora® Baby kan toegevoegd worden aan afgekolfde moedermelk en flesvoeding of aangebracht worden op speen en tepel (voor tijdens de borstvoeding).

Figuur 2: tijdlijn voor het gebruik van onze baby en junior probiotica.

Vóór de zwangerschap en tijdens het 1e en 2e trimester kun je voor Symflora Original kiezen. In een eerder geschreven blog gaan we dieper in op de combinatie van probiotica en zwanger.

Voordelen product
 • Maar liefst acht verschillende probiotica stammen
 • Sachet geeft optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
 • Een combinatie van pre- en probiotica
Symflora® Original
Symflora® Original 30  sachet

5. SilSolutions® voor het behoud van een stevige huid

Tijdens het 3e trimester van de zwangerschap groeit de baby het hardst. De buik van de moeder wordt steeds groter waardoor de huid heel wat te verduren heeft. In het laatste trimester en in de periode na de bevalling kan de huid daarom wel een extra steuntje in de rug krijgen. SilSolutions® is goed voor de aanmaak van kraakbeen, helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen en is van belang voor de vorming van collageen wat de huid verstevigt.* SilSolutions® ondersteunt het behoud van de stevigheid en elasticiteit van je huid.

Bekijk ook ons blog met de 10 meest gestelde vragen over SilSolutions®.

Voordelen product
 • Helpt het haarvolume te verbeteren
 • Voor mooi, glanzend en stevig haar
 • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
SilSolutions®
SilSolutions® 500  milliliter

6. Postpartum Mama: complete formule voor na de bevalling

Na de bevalling is er een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Speciaal voor deze periode is er Postpartum Mama: een unieke formule bestaande uit 17 nutriënten die goed aansluiten bij de behoeften van vrouwen in de periode na de bevalling.

Voordelen product
 • Fenegriek helpt om opnieuw fit te worden na de bevalling**
 • Vitamine C, B12, magnesium & folaat zijn goed voor de gemoedstoestand
 • Fenegriek ondersteunt de melkproductie na de bevalling**
Postpartum Mama
Postpartum Mama 90  tabletten

Een complete tijdlijn voor tijdens zwangerschap

 
 Bij kinderwens1e trimester zwangerschap2e trimester zwangerschap3e trimester zwangerschapTijdens borstvoeding
MultivitamineMulti Dag & Nacht® MamaMulti Dag & Nacht® MamaMulti Dag & Nacht® MamaMulti Dag & Nacht® MamaMulti Dag & Nacht® Mama
Omega 3Visolie 1400 TG® met D3Visolie 1400 TG® met D3Visolie 1400 TG® met D3Visolie 1400 TG® met D3Visolie 1400 TG® met D3
MagnesiumMagnesium 150 MalaatMagnesium 150 MalaatMagnesium 150 MalaatMagnesium 150 MalaatMagnesium 150 Malaat
ProbioticaSymflora® OriginalSymflora® OriginalSymflora® OriginalSymflora® BabySymflora® Baby
Extra ondersteuning   SilSolutions®SilSolutions®
     Postpartum Mama

Tot slot

Zwangerschap is topsport! Een gezond voedingspatroon is de beste manier om voedingsstoffen binnen te krijgen, maar dit is niet altijd voldoende. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen daarom om rondom de zwangerschap foliumzuur en vitamine D bij te slikken. In overleg met een specialist kun je overwegen om aanvullende voedingssupplementen te nemen. Dit komt niet alleen ten goede aan je eigen gezondheid, maar ook aan die van je baby.

*Toegestane gezondheidsclaims

Advies nodig over supplementen en zwangerschap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 
 1. Gezondheidsraad (2021). Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen.