Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Zwanger? 3 redenen waarom omega 3 van belang is

Wanneer je zwanger bent vraagt jouw lichaam én de ontwikkeling van je baby om optimale zorg. Een gezond en volwaardig dieet rijk aan vitamines, mineralen – en met name omega 3 – is als zwangere cruciaal. In dit artikel lees je waarom.

Wil je meer informatie over zwangerschap, leefstijl en welke supplementen je hierbij kunnen ondersteunen? Bekijk dan het gezondheidsdoel Zwangerschap & borstvoeding.    

Lees verder onder de afbeelding

Zwanger? 3 redenen waarom omega 3 van belang is

Onderwerpen in dit artikel

 • Vis eten tijdens je zwangerschap - wat wel en niet?
 • Hoeveel omega-3 heb je nodig tijdens de zwangerschap?
 • Waarom is genoeg omega 3 binnenkrijgen belangrijk tijdens de zwangerschap?
 • Zorg voor voldoende omega 3 met een hoogwaardig en zuiver omega 3 supplement

Waarom is omega 3 belangrijk? 

Omega 3-vetzuren noemen we ook wel essentiële vetzuren. Dit heeft te maken met dat ze essentieel zijn voor jouw gezondheid, maar je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Om voldoende vetzuren binnen te krijgen ben je dus afhankelijk van je dieet. 

Lees meer over het belang van de verschillende vetzuren op onze categoriepagina Omega 3 (visolie).

De belangrijkste omega 3-vetzuren voor de gezondheid zijn docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). DHA en EPA vinden we voornamelijk in schaal- en schelpdieren, (vette) vis, vlees en eieren.1 Daarnaast kunnen we een klein gedeelte EPA en DHA omzetten vanuit ALA (alfa-linoleenzuur).2,3 ALA vinden we terug in plantaardige producten als lijnzaad en walnoten.

Ook voor kinderen en (ongeboren) baby’s is omega 3 bij uitstek van belang voor de gezondheid. Essentiële vetzuren worden, net als andere belangrijke voedingsstoffen, doorgegeven via de moedermelk. Om te zorgen dat jouw kindje genoeg omega 3 binnenkrijgt, is het dus essentieel dat jij als moeder voldoende binnenkrijgt via voeding of suppletie. 

Geef je geen borstvoeding? Volgens nieuwe Europese wetgeving is de toevoeging van 20-50 mg DHA per 100 kcal aan flesvoeding sinds 2020 verplicht. Dat gezegd hebbende willen we onderstrepen dat genoeg omega 3 binnenkrijgen ook voor je eigen gezondheid van belang is. Zo is het onder andere goed het hart, de bloeddruk en de triglyceridengehalten in het bloed.*

Naast omega 3 zijn er nog vele andere vitaminen en mineralen van belang tijdens de zwangerschap. Zo raden verloskundigen foliumzuur aan wanneer je zwanger wilt worden of wanneer je dat net bent. Hierover lees je alles in het blog Waarom foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap? 

Benieuwd welk omega 3-supplement bij jou past?

Check het via onze test en ontvang een persoonlijke aanbeveling.

Doe de Omega 3-test

Vis eten tijdens je zwangerschap – wat wel en niet?

Wanneer je voor het eerst zwanger bent dan hoor en lees je van alles over wat je wel en niet mag eten. Rauwe vis is daar één van, vanwege het risico op besmetting met de listeriabacterie. Vis die verhit is kun je wel eten. Helaas gaat bij verhitting wel een deel van de nutriënten verloren. Zo kan het omega 3 gehalte van de vis tot wel 80 procent minder zijn wanneer deze op hoge temperaturen bereid wordt.4

Daarnaast spelen verhoogde gehaltes van schadelijke stoffen en zware metalen, zoals dioxine en kwik, in (vette) vis, ook een rol. Deze schadelijke stoffen stapelen zich op in de weefsels van vissen, dit geldt met name voor de grotere soorten zoals tonijn en zwaardvis. Probeer bij je keuze dan ook voor de kleinere soorten te gaan.

Vissoorten die veilig te consumeren zijn tijdens de zwangerschap (mits verhit en uit biologische kweek of wild gevangen):5

 • Zalm
 • Ansjovis 
 • Sardines
 • Haring
 • Forel
 • Schelvis
 • Tarbot
 • Wijting

Benieuwd in welke voeding omega 3 rijkelijk vertegenwoordigd is? Dit lees je in ons blog Waar zit omega 3 in?  

Hoeveel omega 3 heb je nodig tijdens de zwangerschap?

Voor de dagelijkse omega 3 behoefte is er vanuit de Gezondheidsraad geen officiële referentie inname vastgesteld. Desondanks melden de meeste gezondheidsorganisaties dat 200-500 mg omega 3 per dag (EPA en DHA gecombineerd) voldoende is voor gezonde volwassenen om gezond te blijven.6

Eén keer per week vette vis komt neer op ongeveer 200 mg. Voor zwangere vrouwen is het algemene advies om minimaal twee keer per week vis te eten, wat dus neerkomt op ongeveer 400-1000 mg per week. Als dit niet lukt, dan is het belangrijk dat je tijdens je gehele zwangerschap dagelijks een zuiver en hooggeconcentreerd omega 3-visolie supplement slikt.

Ben je daarentegen opzoek naar algehele ondersteuning gedurende de zwangerschap? Hierover lees je alles in het blog De beste multivitamine als je zwanger bent. 

Waarom is genoeg omega 3 binnenkrijgen belangrijk tijdens de zwangerschap?

Genoeg omega 3 binnenkrijgen is voor iedereen belangrijk, niet alleen wanneer je zwanger bent of zwanger wilt worden. In Nederland ligt de gemiddelde inname van visvetzuren op een magere 158 mg per dag, waarvan 11 mg uit supplementen.7  Wanneer we dit met bovenstaande 200-500 mg vergelijken, zou de gemiddelde Nederlander zijn omega 3-inname beter in de gaten moeten houden

Wanneer je zwanger bent, eet je niet meer alleen voor jezelf maar ook voor een gezonde groei en ontwikkeling van je kind.8,9 Het is daarom extra belangrijk dat je waakzaam bent dat je genoeg van alle nutriënten, inclusief omega 3, binnenkrijgt. Waarom dat precies is leggen we hieronder uit.

1. Belangrijk voor de gezondheid van de moeder

 • DHA en EPA zijn goed voor het hart* 
 • DHA en EPA zijn goed voor de triglyceridenspiegel* 
 • DHA en EPA zijn goed voor de bloeddruk*
 • DHA is goed voor het gezichtsvermogen*
 • DHA is goed voor de hersenfunctie*

2. DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van de foetus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen* 

Onze hersenen en omega 3 zijn nauw met elkaar verweven. De hersenen ontwikkelen zich tijdens het derde trimester zo snel dat een pasgeborene tussen de 100 miljard en 200 miljard hersencellen heeft. Tegen de tijd dat een kind een jaar oud is, is dit aantal verdubbeld.10

3. DHA draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen van de (ongeboren) baby tijdens de zwangerschap en borstvoeding*

Net als bij de hersenen is DHA een belangrijke bouwsteen voor de ogen.* Als (aanstaande) moeder is het dus essentieel om dagelijks genoeg vetzuren binnen te krijgen om de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van je kindje te ondersteunen.

Zorg voor voldoende omega 3 met een hoogwaardig en zuiver omega 3 supplement 

Visolie 1400 TG met D3

Visolie 1400 TG met D3 combineert maar liefst 560 mg EPA en 420 mg DHA uit 1.120 mg omega 3 per softgel. Dit geeft jou per dagdosering een bijzonder hoge concentratie van meer dan 80 procent van de werkzame stof omega 3.

De visolie die wij gebruiken wordt gewonnen uit 100 procent duurzaam gevangen ansjovis. Deze kleine vissoort is enorm rijk aan omega 3, wordt niet bedreigd en staat onderaan de voedselketen. Dit maakt dat dit één van de beste vissoorten is om de consumeren wanneer je jouw blootstelling aan zware metalen wilt minimaliseren. Bijvoorbeeld omdat je zwanger bent.

Voordelen product
 • Zeer hoge omega 3-concentratie van >80%
 • Maar liefst 1.120 mg(!) omega 3-visolie per capsule
 • Natuurlijke en beste opneembare triglyceride-vorm

Naast EPA en DHA vind je ook 25 mcg vitamine D3 in Visolie 1400 TG. Vitamine D werkt goed samen met omega 3 en werkt als een antioxidant die oxidatie van de olie tegengaat.11 Bijkomend voordeel is dat je met de Visolie 1400 TG met D3 en de Multi Dag & Nacht Mama over het algemeen geen extra vitamine D3 hoeft in te nemen.

Zuiver en met lage ToTox (oxidatie-waarde)

Het gehele productieproces gebeurt onder streng toeziend oog van Orivo®, een laboratorium gespecialiseerd in duurzame zee-producten. Zij waarborgen een visolie vrij van verontreinigde stoffen zoals zware metalen.

Tot slot heeft Visolie 1400 TG met D3 een bijzonder lage ToTox-oxidatiewaarde van minder dan 5. Deze waarde geeft aan hoe vers olie is. Hoe lager de waarde, hoe verser. Dit is belangrijk vanwege het feit dat de meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3’s) in visolie gevoelig zijn voor oxidatie. Oxidatie treedt op wanneer deze vetten worden blootgesteld aan licht, zuurstof of hitte. Wanneer dit gebeurt oxideert de olie en wordt ‘ranzig’.

De Europese richtlijn voor de ToTox-waarde ligt op 26, dus onze visolie ligt daar nog ver onder. Een bijkomend voordeel is dat deze lage waarde niet alleen de hoge kwaliteit waarborgt, maar ook visboertjes voorkomt.

Vegan Omega-3 1000 TG capsules

Wanneer je als moeder liever helemaal geen vis eet, bijvoorbeeld omdat je vegetariër of veganistisch bent, dan zijn onze Vegan Omega-3 1000 TG capsules bij uitstek de beste keus. De vegan omega 3 capsules bevatten 500 mg omega 3 waarvan minimaal 100 mg EPA en 300 mg DHA is.

Voordelen product
 • Maar liefst 500 mg omega 3 per softgel
 • Milieuvriendelijk door minimale CO2-uitstoot bij productieproces
 • Natuurlijke en beste opneembare triglyceridevorm
Vegan Omega-3 1000 TG
Vegan Omega-3 1000 TG 60  softgels

De uitzonderlijk pure algenolie wordt volledig uit duurzaam en onder beschermde atmosfeer gekweekte microalgen geproduceerd. Wat maakt dat ze goed voor het milieu zijn (want geen visvangst nodig) en beschermt zijn tegen verontreinigingen zoals zware metalen. Hierdoor heeft ook de vegan alpenolie een bijzonder lage ToTox-waarde van minder dan 8.

Tot slot hebben we een hoge dosering vitamine E toegevoegd. Net als bij visolie zijn de omega 3 vetzuren in algenolie gevoelig voor oxidatie. Vitamine E werkt als antioxidant waardoor het de olie hebt beschermen tegen oxidatie.

Wanneer neem je een omega 3 supplement? 

Wanneer je basissuppletie aanhoudt (Multivitamine, Omega 3 (visolie) en Magnesium) adviseren we om voor je lunch je dagelijkse dosis onverzadigde vetzuren in te nemen. 

Tot slot

Of je nu zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Genoeg omega 3 binnenkrijgen is essentieel, zowel voor jou als voor je (ongeboren) kindje. Toch blijkt het nog knap lastig te zijn om voldoende essentiële vetzuren binnen te krijgen. Als (aanstaande) moeder wil je jezelf niet druk maken of je genoeg omega 3 binnenkrijgt of over zware metalen. Je wilt zeker zijn dat wat je binnenkrijgt genoeg is en van de hoogste kwaliteit. Zo ben je verzekerd van het beste voor jou en je kindje. 

Advies nodig over omega 3 tijdens je zwangerschap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims

 • EPA en DHA zijn goed voor het hart bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA/DHA
 • EPA en DHA zijn goed voor de triglyceridengehalten in het bloed bij een dagelijkse inname van 2 gram EPA/DHA. Aanvullende dagelijkse inname EPA/DHA mag niet boven de 5 gr liggen.
 • EPA en DHA zijn goed voor de bloeddruk bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA/DHA. Aanvullende dagelijkse inname EPA/DHA mag niet boven de 5 gr liggen.
 • DHA is goed voor het gezichtsvermogen, de hersenen en de triglyceridenspiegel. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.
 • De inname van DHA door de moeder, draagt bij tot een goede ontwikkeling van de ogen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.
 • De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.
Referenties
 1. Karsten, H. D., Patterson, P. H., Stout, R., & Crews, G. (2010). Vitamins A, E and fatty acid composition of the eggs of caged hens and pastured hens. Renewable Agriculture and Food Systems, 25(1), 45-54.
 2. Burdge, G. C., & Wootton, S. A. (2002). Conversion of α-linolenic acid to eicosapentaenoic, docosapentaenoic and docosahexaenoic acids in young women. British Journal of Nutrition, 88(4), 411-420.
 3. Gerster, H. (1998). Can adults adequately convert a-linolenic acid (18: 3n-3) to eicosapentaenoic acid (20: 5n-3) and docosahexaenoic acid (22: 6n-3)?. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 68(3), 159-173.
 4. Sébédio, J. L., Ratnayake, W. M. N., Ackman, R. G., & Prevost, J. (1993). Stability of polyunsaturated omega-3 fatty acids […] of Atlantic mackerel (Scomber scombrus L.). Food Research International, 26(3), 163-172.
 5. Environmental Working Group. (2014). EWG’s Consumer Guide to Seafood.  
 6. Gezondheidsraad. (2015). Eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. 
 7. RIVM. (2016). Inname onverzadigde vetzuren. 
 8. Shearer, G. C., Savinova, O. V., & Harris, W. S. (2012). Fish oil […], 1821(5), 843–851. 
 9. Skulas-Ray, A. C., Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., Vanden Heuvel, J. P., Wagner, P. R., & West, S. G. (2011). […] omega-3 fatty acids on triglycerides, […] in healthy persons […]. The American Journal of Clinical Nutrition, 93(2), 243-252. 
 10. Innis, S. M. (2009). Omega-3 Fatty acids and neural development to 2 years of age: do we know enough for dietary recommendations?. Journal of […], 48, S16-S24.
 11. Neubronner, J., Schuchardt, J. P., Kressel, G., Merkel, M. V., von Schacky, C., & Hahn, A. (2011). Enhanced increase of omega-3 index […]. European Journal of Clinical Nutrition, 65(2), 247-254.