Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

De beste multivitamine als je zwanger bent: hier moet je op letten

Je bent zwanger! De twee streepjes liegen er niet om: het avontuur kan beginnen. De basis van de gezondheid van je kindje begint in jouw buik. Om een gezond verloop van de zwangerschap voor jullie beide veilig te stellen is een multivitamine nu een welkome eenvoudige aanvulling op deze bijzondere prenatale periode. 

Wil je alles lezen over voeding, leefstijl en suppletie tijdens de zwangerschap? Bekijk dan ons gezondheidsdoel zwangerschap & borstvoeding.

Lees verder onder de afbeelding

De beste multivitamine als je zwanger bent: hier moet je op letten

Onderwerpen in dit artikel

 • Vitamine tijdens de zwangerschap
 • Wat is een multivitamine voor de zwangerschap?
 • Wat is de beste multivitamine tijdens de zwangerschap?
 • 1. Rekening houden met het biologische ritme
 • 2. Biologische actieve vormen die ons lichaam goed opneemt
 • 3. Voedingsstoffen afgestemd op de behoefte van zwangeren
 • Tot slot

Een multivitamine speciaal voor zwangeren kan je het maatwerk bieden dat je nodig hebt. Maar wat is precies een goede multivitamine als je zwanger bent? En wat zit erin? En wat is hierbij de rol van het bioritme? 

Vitamine tijdens de zwangerschap

Er zijn een aantal specifieke nutriënten die tijdens zwangerschap bovenaan je prioriteitenlijstje thuishoren. Zo wordt foliumzuur of B11 aanbevolen minimaal vier weken vóór je zwangerschap tot tien weken na de conceptie. 

De Gezondheidsraad adviseert voor zwangeren om – net als het eerdergenoemde foliumzuur – uit voorzorg vitamine D te suppleren. Daarnaast zijn de nutriënten vitamine C en choline een welkomen aanvulling. Voeg daar omega-3 vetzuren aan toe en je zwangerschapsrantsoen is compleet. 

Wil je meer weten over de specifieke vitaminen die je extra nodig hebt tijdens zwangerschap? Lees dan het blog Zwangerschapsvitaminen: welke heb je nodig? 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Wat is een multivitamine voor de zwangerschap? 

Tijdens je zwangerschap heb je niet alleen te maken met een dikke buik en het vooruitzicht op het krijgen van een kindje. Je hormonen zorgen ook voor de nodige afleiding: midden op de dag in slaap vallen, gevoelige borsten en het zomaar vergeten van dingen. Deze prenatale zaken zorgen ervoor dat je misschien niet aan je juiste (extra) voedingsstoffen toekomt. 

Supplementen voor de zwangerschap

Biologisch gezien heeft je lichaam tijdens een zwangerschap andere vitaminebehoeftes.1 Dat brengt ons naar een multivitamine voor de zwangerschap: een supplement speciaal afgestemd op de behoeftes van moeder en kind. Dit is een aanvullend voedingssupplement naast je vaste voedingspatroon met vitaminen en mineralen die je lichaam en je groeiende foetus nodig hebben om optimaal te functioneren. Helemaal wanneer je negen maanden lang bezig bent met topsport genaamd zwangerschap. 

Er zijn een aantal belangrijke factoren die de kwaliteit van een multivitamine speciaal voor de aanstaande mama bepalen. Belangrijk is dat het etiket op het de zwangerschaps multivitamine duidelijkheid verschaft over de dosering en de (opname)vorm van de verschillende nutriënten. En of de formule ook geschikt is voor degenen die een plantaardig voedingspatroon hebben.


 

Wat is de beste multivitamine tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschapsperiode ben je druk genoeg met de voorbereiding op jullie gezinsuitbreiding. Om deze reden zetten we drie verschillende aandachtspunten voor je op een rij waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van de beste multivitamine zwangerschap.

1. Rekening houden met het biologische ritme

Veel processen in ons lichaam volgen een dagelijks ritme van 24 uur, bijvoorbeeld de dag en de nacht. Het mechanisme dat verantwoordelijk is voor dit ritme wordt de biologische klok of circadiaans ritme genoemd. De werking van bepaalde nutriënten is binnen dit biologische ritme verschillend. Overdag hebben we namelijk behoefte aan andere nutriënten dan ’s nachts. 

Zo zijn alle B-vitamines natuurlijke energieleveranciers voor specifiek overdag, waarbij vitamine B12 de natuurlijke energie in je lichaam activeert. Daarnaast is vitamine C ook een nutriënt voor overdag, omdat het goed is voor het concentratievermogen. Iets wat tijdens de zwangerschap van harte welkom is. 

’s Nachts slapen en kunnen we baat hebben bij nutriënten die bijdragen aan de aanmaak van cellen en weefsels. En daarom bevat de Multi Nacht Mama onder andere vitamine D afkomstig van algen (Vita-algae D®). Een innovatieve formule speciaal gericht op de nacht! 

Voordelen product
 • Foliumzuur in de dosering aanbevolen door Gezondheidsraad & verloskundigen
 • Quatrefolic®: beste foliumzuur wereldwijd beschikbaar
 • Met B-vitaminen voor het energieniveau
Multi Dag & Nacht® Mama
Multi Dag & Nacht® Mama 2 x 30  tabletten

Hieronder lees je waar een multivitamine voor tijdens de zwangerschap nog meer aan moet voldoen.

2. Biologisch actieve vormen die ons lichaam goed opneemt

Onder alle supplementen – ook bij multivitaminen voor zwangeren – is er een grote diversiteit wat betreft kwaliteit. Het liefste wil je namelijk dat een goede multivitamine voor zwangeren alleen de actieve vormen van alle belangrijke voedingstoffen bevat. 

De verschillen tussen actieve en inactieve vormen behandelen we uitgebreid in het blog Hoe herken je de beste multivitamine? 

3. Voedingsstoffen afgestemd op de behoefte van zwangeren


Biologisch actief foliumzuur draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid*

De aanbeveling van verloskundigen en de Gezondheidsraad is een minimale inname middels suppletie van 400 microgram foliumzuur per dag gedurende het verloop van de zwangerschap. Eigenlijk zou het advies folaat of biologisch actief foliumzuur moeten zijn. Foliumzuur is namelijk de synthetische vorm van vitamine B11. De biologisch beschikbare of actieve vorm van foliumzuur noemen we folaat en is veel beter opneembaar. 

Foliumzuur moet daarentegen twee omzettingsprocessen doorlopen voordat ons lichaam het kan opnemen (zie figuur 1). Om deze reden kiezen we voor het biologisch beschikbare Quatrefolic®. Deze vorm bevat de omgezette vorm van folaat (5-MTHF) gebonden aan glucosaminezout waardoor het direct bruikbaar is voor ons lichaam. Daarnaast heeft ons lichaam ook geen hulpnutriënten nodig heeft om de werking te ervaren. 


Figuur 1: omzettingsproces van foliumzuur ten opzichte van folaat en het biologisch superieure Quatrefolic®.

Wil je meer weten over het belang van foliumzuur tijdens zwangerschap? Dit beschrijven we in het artikel Waarom foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap? 

Een lage folaat status van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus. Verder heeft folaat een positief effect op het immuunsysteem. De formule van onze Multi Dag Mama bevat de dosering zoals aanbevolen door de Gezondheidsraad; 400 mcg foliumzuur (Quatrefolic®, folaat 5-MTHF).

Combinatie K2 & D3 voor de gezonde calciumstofwisseling

Suppletie van de vitamines D3 en K2 zijn van toegevoegde waarde als zwangere. Naast dat de Gezondheidsraad vitamine D suppletie tijdens deze periode dus adviseert, hebben D3 en K2 gezamenlijk een essentiële rol bij het behouden van een gezonde calciumstofwisseling. Om deze reden vind je deze specifieke combinatie van vitaminen in biologisch beschikbare vormen terug in de Multi Nacht Mama.

Met Rode Alg (Aquamin®)

In onze Multi Dag & Nacht® Mama zit de hoogwaardige rode alg (Aquamin®): een natuurlijke bron van onder andere calcium, magnesium en 72 andere essentiële sporenmineralen.

Tot slot

Om de beste multivitamine te kiezen als je zwanger bent, zijn er een aantal cruciale dingen waar je op moet letten. Zo speelt het biologische ritme een belangrijke rol voor het tijdstip waarop je voedingstoffen nodig hebt. ’s Nachts kun je met suppletie bijdragen aan de aanmaak van cellen en weefsels.* Overdag heb je juist weer andere nutriënten nodig. 

Daarnaast zijn er grote verschillen in kwaliteit tussen multivitaminen speciaal voor de aanstaande mama. Zo wil je het liefst de meest actieve vorm hebben van een voedingsstof. Daarnaast wil je natuurlijk specifiek die nutriënten waar vrouwen tijdens hun zwangerschap behoefte aan hebben. Zo kun jij vol vertrouwen zwanger zijn! 

Een goede multivitamine houdt dus rekening met geslacht en levensfase. We voorzien in deze behoefte met onder andere een Multivitamine Junior of juist een Multivitamine Man. Want ook aanstaande vaders kunnen wel wat ondersteuning gebruiken in deze spannende tijden. 

Advies over multivitamines tijdens je zwangerschap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Gezondheidsraad. (2021). […] zwangere vrouwen.