Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is vitamine K en waar is het goed voor?

Koagulationsvitamin, stollingsvitamine of gewoon vitamine K. Deze vetoplosbare vitamine draagt onder andere bij tot een normale bloedstolling.* Daarnaast zijn er twee verschillende vormen; K1 en K2. Maar de eerste brandende vraag is: wat is vitamine K?

Meer lezen? Bekijk onze categoriepagina Vitamine K.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is vitamine K en waar is het goed voor?

Onderwerpen in dit artikel

  • Vitamine K1 en K2?
  • Wat doet vitamine K?
  • Wat is een vitamine K-antagonist?
  • Is K Kalium?
  • Tot slot

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine wat betekent dat dit nutriënt vooral in het vet van voedingsmiddelen zit. Verder is het een van weinige vitaminen die je lichaam zelf aanmaakt in je dikke darm. Er zijn twee vormen van deze vitamine: K1 (phylloquinon) en K2 (menaquinon). 

Vitamine K1 en K2 

Het grootste deel van alle vitamine K die je via je voeding binnenkrijgt is de phylloquinon-variant. Deze eerste vorm, vitamine K1 (phylloquinon) zit ruimschoots in ons eten en drinken. Zolang je menu veel zuivel, groene bladgroenten, kaas, eigeel, lever en Japanse natto (gefermenteerde sojabonen) bevat kun je je hart ophalen.1,2 Minpuntje is de summiere opneembaarheid van phylloquinon in het lichaam.

De tweede vorm K2 (menaquinon) is een biologisch beschikbare vorm die direct en dus beter opneembaar is voor het lichaam. Dit deel maakt je lichaam zelf aan in de dikke darm, maar dat is lang niet voldoende voor je dagelijkse behoefte. Deze variant vul je voor een deel aan met het eten van lever, kaas, kwark, eigeel en kip. 

Wil je weten waar vitamine K allemaal inzit? Lees ons blog hierover.

Wat doet vitamine K? 

Deze vitamine draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling*, de opname van mineralen/calcium in de botten* en aan de instandhouding van sterke botten*. Daarin vindt de benaming van dit stollingsnutriënt ook zijn oorsprong.

Het was de Deense onderzoeker Henrik Dam die in 1929 na onderzoek naar de cholesterolsynthese (opstapeling van cholesterol) van kippen stuitte op het bestaan van de Koagulations Vitamin, vrij vertaald: coagulatievitamine. Coagulatie is een ander woord voor bloedstolling. De geboorte van de stollingsvitamine was een feit.3 

Voordelen product
  • Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling
  • Vitamine K2 beter dan K1
  • K2VITAL® DELTA van Kappa Bioscience is de beste K2 bekend
Vitamine K2 100 mcg
Vitamine K2 100 mcg 60  tabletten

Wat is een vitamine K-antagonist?

We weten nu dat vitamine K onder andere een belangrijke schakel is bij het bloedstollingsproces. Wat nu als je bloedverdunners slikt? Bloedverdunners of Santistollingsmiddelen werken als vitamine K-remmer. Deze remmers (ook wel cumarines genoemd) zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm die de werking van het nutriënt tegengaan; het zijn vitamine K-antagonisten. 

In Nederland zijn twee K-antagonisten beschikbaar:

  • Acenocoumarol.
  • Fenprocoumon. 

Wanneer je bloedverdunners slikt, wees dan voorzichtig met te veel vitamine K. Dit kan de werking van de medicatie namelijk beïnvloeden. Slik je een multivitamine of wil je graag extra vitamine K nemen? Overleg de dosering altijd eerst met een arts of orthomoleculair voedingsdeskundige.

Is K Kalium?

Een veel gehoorde fabel; de K van vitamine K staat voor Kalium. Feitelijk is K scheikundig gezien het symbool van Kalium. Vitamine K en kalium zijn echter niet hetzelfde, al doet de letter K dit wel vermoeden! Een aantal verschillen:

  • Kalium is een mineraal en geen vitamine zoals vitamine K.
  • Kalium houdt de normale bloeddruk in stand*, helpt bij de normale werking van spieren* en is van belang voor het zenuwstelsel.* 
  • Vtamine K ondersteunt bij het bloedstollingsproces.*

Naast de overeenkomstige beginletter hebben deze essentiële voedingsstoffen dus geen raakvlak met elkaar!

Wat is vitamine K en waar is het goed voor?

Tot slot

Vitamine K: weinig belicht, maar van groot belang! Via eten en drinken krijg je het meeste van deze vetoplosbare vitamine binnen. Menaquinon is beter opneembaar in je lichaam maar komt minder voor in voeding. Phylloquinon komt rijkelijk voor in voedingsbronnen, maar neemt het lichaam minder goed op. Een goed verloop van de bloedstolling* en de instandhouding van normale botten* zijn de belangrijkste functies van dit nutriënt.

Mogelijke spelbreker in het vitamine K-proces zijn antagonisten, ook wel Vitamine K-remmers genoemd. Wil je zelf je vitamine K op peil houden? Dat kan! Begin je dag met een eitje en een bakje Japanse natto: een slijmerig smaakbommetje voor een echte durfal.

Advies nodig over vitamine K?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims vitamine K:

  • Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling
  • Vitamine K helpt bij de opname van mineralen/calcium in de botten/het botweefsel
  • Vitamine K draagt bij aan de instandhouding van sterke botten

*Goedgekeurde gezondheidsclaims Kalium:

  • Kalium houdt de normale bloeddruk in stand
  • Kalium helpt bij de normale werking van spieren
  • Kalium is van belang voor het zenuwstelsel

 

Referenties
  1. Care by Nature. (2020). Vitamine K onbekend maar steeds meer bemind. 
  2. Vermeer. Dr. C. (2016). VitaK Innovation. Life Science. 
  3. Raju TN. The Nobel chronicles. 1943: Henrik Carl Peter Dam (1895-1976); and Edward Adelbert Doisy (1893-1986). Lancet. 1999 Feb 27;353(9154):761