Vitakruid
Vraag gratis advies aan
Doe de vitaminetest

Wat is OPC (druivenpitextract)?

Hidde Robeer

Hidde

R&D Officer 22 sep. 2022Bijgewerkt: 27 sep. 20226 min. leestijd

Met de herfst voor de deur en je weerstand onder druk adviseren we Gebufferde Vitamine C: een complete immuniteitsformule.* Met onder andere het druivenpitextract OPC, voor optimale opneembaarheid. OPC uit druivenpitten? Maar wat is deze drieletterige booster voor de opneembaarheid dan? We leggen het uit.

Alles over ondersteuning middels voeding en suppletie lees je op ons gezondheidsdoel immuunsysteem

Lees verder onder de afbeelding

Wat is OPC (druivenpitextract)?

Onderwerpen in dit artikel

  • OPC in het kort
  • Hoe zet je OPC in?
  • De werking van OPC
  • Waarom OPC in Gebufferde Vitamine C?
  • Tot slot

Om het belang van OPC uit druivenpitten kunnen we eigenlijk niet heen. Dit komt mede door zijn werking als antioxidant.** Welke gezondheidsbevorderende eigenschappen druivenpitextract nog meer kent en waarom het thuishoort in een weerstandsformule lees je in dit blog.*

OPC in het kort

OPC is een drieletterige afkorting voor Oligomere Proantho Cyanidines. Dit zijn zogenoemde bioflavonoïden – plantaardige stoffen die we kennen onder de naam vitamine P. Eind jaren 40 van de vorige eeuw werden deze stoffen ontdekt door de Franse wetenschapper Jack Arthur Masquelier. In zijn proefschrift legde hij uit hoe we bioactieve plantaardige stoffen (fytonutriënten) van elkaar kunnen scheiden. 

Daarnaast ontdekt hij dat de pitten van druiven (Vitis vinifera) overwegend veel van deze bioactieve stoffen (met invloed op onze gezondheid) bevatten. De chemische beschrijving die hij ten tonele bracht was van de fytonutriënten die we vandaag de dag kennen als OPC’s.1

Hoe zet je OPC in?

OPC bevat stoffen die verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen kennen. Om deze reden zien we dat het vaak wordt ingezet als los supplement. Dit terwijl het extract – onder andere – de weerstandsaanvoerder vitamine C goed tot zijn recht laat komen in een formule ontwikkeld ter ondersteuning van de afweer van het lichaam.*

Hieronder gaan we verder in op de werking van OPC en welke rol het vertolkt in onze eerste aanbeveling voor de weerstand: Gebufferde Vitamine C.  

De werking van OPC

Wanneer we OPC innemen begint de plantaardige stof aan zijn spijsverteringsreis door ons lichaam. Via slokdarm en maag komt het in onze dunne darm terecht. Vanuit dit verspreidingspunt komt het vervolgens in andere delen van ons lichaam waar zijn gezondheidsbevorderende werking pas echt tot zijn recht komt. OPC vertolkt vervolgens vijf belangrijke functies in ons lichaam:

1. OPC beschermt als antioxidant**

OPC is bij de meesten bekend als antioxidant ter bescherming van vrije radicalen (de stoffen die onze cellen beschadigen).2** Door het stimuleren van anti-oxidatieve enzymen mogen we OPC in het rijtje scharen van andere bekende antioxidanten, zoals vitamine C en E.*

2. Ter ondersteuning van hart en bloedvaten**

Verschillende studies tonen het verband aan tussen OPC en de ondersteunende werking op hart en bloedvaten.3,4** Onze bloedvaten juichen deze functie ten harte toe. Ze zijn immers gebaat bij een goede doorbloeding zodat ze alle organen en weefsels van voldoende bloed kunnen voorzien. 

3. OPC is goed voor de bloedcirculatie en houdt de normale bloeddruk in stand**

De ondersteunde werking van hart en bloedvaten betaalt zich vervolgens uit in een goede bloedcirculatie.** Dit houdt een normale bloeddruk in stand.** Een normale bloeddruk heeft een rol in de beteugeling van verschillende hart- en vaatongemakken.**

4. Ondersteunt het metabolisme**

Het metabolisme staat voor onze vertering, ofwel de omzetting van voeding in stoffen waar ons lichaam iets mee kan. OPC speelt een rol in deze stofwisseling.** Een actieve stofwisseling is van belang zodat ons lichaam de aangevoerde voedingsstoffen op een nuttige manier kan gebruiken.

5. OPC is voor het behoud van normale structuur en functie van de huid (anti-oxidant)** 

De functie voor de huid heeft OPC te danken aan de Proantho Cyanidines. Als antioxidant beschermt OPC de huid namelijk tegen vrije radicalen waardoor een normale structuur en functie van de huid behouden blijft.** Dit maakt het daarom de ideale ondersteuning voor de huid in combinatie met collageen en silicium

Waarom OPC in Gebufferde Vitamine C?

Gebufferde Vitamine C is een complete immuniteitsformule en hét supplement dat we aanraden voor de weerstand.* Daarnaast draagt het bij aan extra energie bij vermoeidheid, is het goed voor de leerprestaties en geeft het extra energie bij lichamelijke inspanning.* Meer weten over wat dit de meeste complete formule maakt? Je leest het in ons blog over Gebufferde Vitamine C.

De reden dat we OPC aan onze Gebufferde Vitamine C hebben toegevoegd is omdat het andere nutriënten in de formule beter tot zijn recht laat komen. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor een betere opname en krachtigere werking van vitamine C, wat ook geldt voor de twee belangrijke mineralen voor de weerstand: zink en koper.* Daarnaast is de antioxidant mangaan gebaat bij de aanwezigheid van OPC (zie figuur 1).* Bioflavonoïden vinden we in de natuur altijd samen met vitamine C. Om deze reden versterken flavonoïden elkaar in de werking van het immuunsysteem.*


Figuur 1: OPC versterkt de werking van de overige nutriënten in de formule.

Tot slot

Wil je een complete immuniteitsformule om de druk op je weerstand te verlichten?* Dan adviseren we je om Gebufferde Vitamine C met OPC uit druivenpitten te slikken. OPC is namelijk van belang als antioxidant en zie je idealiter als onderdeel van een volledige weerstandsformule.** De plantaardige stof zorgt namelijk voor een krachtigere opname en werking van de andere nutriënten in de formule. 

Wil jij je gezondheid ook op andere gebieden ondersteunen? Doe de vitaminetest en kom erachter.

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest

Referenties
  1. Schwitters B. (1993). OPC in practice. Alfa Omega Editrice. 
  2. Aron PM, Kennedy JA. (2008). Flavan-3-ols: Nature, occurrence and biological activity. Molecular Nutrition and Food Research. 52. 
  3. Shi J, Yu J, Pohorly JE et al. (2003). Polyphenolics in grape seeds-biochemistry and functionality. Journal of Medicinal Food, 6(4), 291-299.
  4. B B agchi D, Bagchi M, Stohs S et al. (2002). Cellular protection with proanthocyanidins derived from grape seeds. Annals of the New York Academy of Sciences, 957, 260-270.