Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Waarom vitamine D tijdens de zwangerschap?

Zwanger? Dan krijg je uit voorzorg het advies extra vitamine D te nemen. Maar waarom is dat zo, en hoeveel vitamine D heb je dan precies nodig tijdens de zwangerschap? Dit en meer lees je hier!

Lees verder onder de afbeelding

Waarom vitamine D tijdens de zwangerschap?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat doet vitamine D?
  • Waarom vitamine D tijdens de zwangerschap?
  • Zwanger & Vitamine D: advies van de Gezondheidsraad
  • Ook extra foliumzuur tijdens de zwangerschap
  • Tot slot

Wil je meer informatie over zwangerschap, leefstijl en welke supplementen je hierbij kunnen ondersteunen? Bekijk dan het gezondheidsdoel Zwangerschap & borstvoeding.    

Wat doet vitamine D?

Iedereen heeft vitamine D nodig. Het nutriënt speelt onder meer een rol in de calciumhuishouding, ondersteunt het immuunsysteem en een normale spierfunctie en helpt bij het celdelingsproces. Waar echter voor de meeste vitaminen geldt dat je in principe voldoende binnenkrijgt bij een gezond en gevarieerd dieet, gaat voor vitamine D die vlieger helaas niet altijd op.

We noemen het nutriënt ook wel de zonvitamine. Je maakt het namelijk zelf aan bij blootstelling van de huid aan zonlicht. Een ontzettend slim systeem, mits de zon voldoende schijnt voor jouw specifieke situatie. Zo zijn sommige mensen altijd gebaat bij extra vitamine D, ook wanneer het buiten wel zonnig is.1

Niet zwanger en toch nieuwsgierig naar jouw specifieke aanbeveling? Je leest het in ons eerdere blog Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?

Benieuwd welk vitamine D-supplement bij jou past?

Check het via onze test en ontvang een persoonlijke aanbeveling.

Doe de Vitamine D-test
 

Waarom vitamine D tijdens de zwangerschap?

Toereikende vitamine D-niveaus tijdens je zwangerschap nastreven doe je voor zowel jezelf als voor je ongeboren baby. Het nutriënt is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen en helpt het natuurlijke immuunsysteem van hun lichaamscellen.

Welke vitaminen zijn nog meer belangrijk tijdens de zwangerschap? Je leest het in ons eerder geschreven blog Zwangerschapsvitaminen: welke heb je nodig?  

Zwanger & vitamine D: advies van de Gezondheidsraad

Wanneer je zwanger bent is een gezond en gevarieerde voedingspatroon de basis, een hoge kwaliteit is daarbij extra belangrijk. Hoewel zonlicht je eerste bron van vitamine D is, gaat de Gezondheidsraad ervanuit dat je ook een deel uit je voeding haalt. In Nederland wordt het nutriënt vaak toegevoegd aan smeervetten en bak- en braadvetten. Ook haal je kleine hoeveelheden uit vis, vlees en eieren.

De voedingsnorm voor vitamine D is vastgesteld op 10 microgram per dag. Uit een klein onderzoek kwam naar voren dat dit bij zwangeren in Nederland rond de 3,5 microgram per dag ligt. Om jezelf en je ongeboren baby te ondersteunen is extra aanmaak via de huid of een supplement noodzakelijk.De Gezondheidsraad adviseert om je vitamine D-inname tijdens de zwangerschap aan te vullen met een dagelijks supplement van 10 microgram.1 

Waarom vitamine D tijdens de zwangerschap?

 

Ook extra foliumzuur tijdens de zwangerschap

Foliumzuur, of vitamine B11, verhoogt je folaatstatus tijden de zwangerschap. Folaat speelt een rol bij de aanmaak van vitale verbindingen in het lichaam.1 Wanneer dit niveau te laag is ontstaat het risico op een open ruggetje tijdens de ontwikkeling van je ongeboren baby.

Het advies luidt daarom om ten minste vier weken voorafgaande aan de conceptie tot de tiende week van de zwangerschap dagelijks een supplement met 400 microgram foliumzuur te slikken. Op tijd beginnen met foliumzuur tijdens de zwangerschap is dus heel belangrijk. Let wel op of je supplement foliumzuur bevat en niet folaat. Je lichaam neemt van folaat namelijk een kleiner deel op.1

Om deze reden bevelen ook verloskundigen actief om foliumzuur (minimaal 400 mcg) te suppleren tijdens de zwangerschap. Aangezien het vier weken duurt voordat foliumzuur door het lichaam is opgenomen geldt dit advies vanaf het moment dat je zwanger wil worden. Vandaar dat we deze dosering in de best opneembare vorm Quatrefolic® aan de Multi Dag & Nacht® Mama hebben toegevoegd. De Multi Dag & Nacht® Mama is afgestemd op de specifieke behoefte van jou en je baby. Dit supplement bevat onder andere vitamine D afkomstig van algen (Vita-algae D®) en de foliumzuurdosering zoals aanbevolen door de Gezondheidsraad; 400 mcg foliumzuur (Quatrefolic®, folaat 5-MTHF).

Voordelen product
  • Foliumzuur in de dosering aanbevolen door Gezondheidsraad & verloskundigen
  • Quatrefolic®: beste foliumzuur wereldwijd beschikbaar
  • Met B-vitaminen voor het energieniveau
Multi Dag & Nacht® Mama
Multi Dag & Nacht® Mama 2 x 30  tabletten

Gebruik je nog geen foliumzuur en ben je zwanger óf wil je zwanger worden? Lees dan ons eerdere blog Waarom foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap?  

Tot slot: het allerbeste voor jou én je kleintje

Tijdens je zwangerschap komt er al ontzettend veel op je af. Gelukkig zijn er tegenwoordig supplementen die het iets eenvoudiger kunnen maken. Zo weet je in elk geval dat je voldoende nutriënten binnenkrijgt om dit nieuwe leven een goede start te geven. Multi Dag & Nacht® Mama bevat de juiste voedingstoffen voor moeder en kind. Een supplement met onder andere een toereikende dosering vitamine D en foliumzuur. Al met al het beste voor moeder en kind

Advies nodig over vitamine D tijdens de zwangerschap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  • Vitamine D speelt een rol in de calciumhuishouding.
  • Vitamine D is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen.
  • Vitamine D helpt bij het celdelingsproces.
  • Vitamine D helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen van kinderen.
  • Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem.
  • Vitamine D ondersteunt een normale spierfunctie.
  • Folaat draagt bij tot de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap.
  • Folaat draagt bij tot de vorming van de placenta.
  • Folaat draagt bij tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap.
  • Foliumzuur, voor vrouwen die zwanger willen worden.
  • Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een te lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.

 

Referenties
  1. Gezondheidsraad. (2021). Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen. Den Haag, 22 juni 2021. Nr. 2021/26.