Terug naar vitakruid.nl

Vitamine D bijwerkingen: wat merk je als je teveel inneemt?

18 nov. 2022Bijgewerkt: 17 jan. 20234 min. leestijd

Elk najaar breekt er weer een periode aan waarin de meesten van ons gebaat zijn bij extra vitamine D. De juiste dosering vinden die past bij jouw persoonlijke behoefte kan dan een uitdaging zijn. Of teveel vitamine D bijwerkingen veroorzaakt, dat lees je hier.

Lees verder onder de afbeelding. Deze pagina is uitsluitend voor informatieve doeleinden. Vitakruid verkoopt geen geneesmiddelen of medische hulpmiddelen tegen deze indicatie.

Vitamine D bijwerkingen: wat merk je als je teveel inneemt?

Onderwerpen in dit artikel

  • Kun je teveel vitamine D binnenkrijgen?
  • Vitamine D bijwerkingen bij een te hoge inname
  • Wat doe je bij bijwerkingen van teveel vitamine D?
  • Wat heeft vitamine K2 hiermee te maken?
  • Tot slot: slik niet zomaar alles

Wat is vitamine D, en wanneer neem je het?

Vitamine D, wat feitelijk gezien een (pro)hormoon is, maakt het lichaam zelf aan in de huid onder invloed van de zon, specifiek haar UVB-stralen. De vorm die we aanmaken noemen we ook wel cholecalciferol, of vitamine D3, en is gelijk aan de variant die we in kleine hoeveelheden uit dierlijke voeding halen. Er bestaat ook nog een plantaardige variant, namelijk ergocalciferol of vitamine D2, maar deze verwerken we minder goed.

Vitamine D is een belangrijk nutriënt om op peil te houden, zo heb je het onder andere nodig voor de opname van calcium uit voeding. Daarnaast heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem en is het van belang voor een normale spierwerking.

Toch blijkt het op peil houden van de zonvitamine niet altijd even eenvoudig, omdat we voor het grootste deel ervan afhankelijk zijn van een minimale zonkracht van 4.1 Een sterkte die in Nederland tussen oktober en april over het algemeen niet wordt bereikt, aldus het RIVM. Eerder beschreven we hoe je je vitamine D-waarden op peil kunt houden in de maanden met minder zon.

Voeding is onze tweede bron van vitamine D. Maar omdat deze hoeveelheid ontoereikend voor ons is, kiezen we over het algemeen voor een supplement. Net als personen met een ouder wordende of donkere huid, omdat zij het nutriënt zelf minder goed aanmaken.
 

Kun je teveel vitamine D binnenkrijgen?

Laten we voorop stellen dat teveel vitamine D door de zon gelukkig niet mogelijk is. Je huid reguleert namelijk zelf deze productie. Daarentegen kun je natuurlijk wel gewoon verbranden in de zon. Jezelf tegen overmatige blootstelling aan schadelijke UV-stralen beschermen, blijft daarom belangrijk.

Dat je teveel vitamine D binnenkrijgt uit voeding is ook vrij onrealistisch, omdat deze hoeveelheden sowieso al heel laag zijn. Er zijn echter wel veel hoog gedoseerde supplementen te krijgen. En bij een langdurig gebruik is een te hoge inname dan niet onmogelijk. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft daarom een aanvaardbare bovengrens gesteld van maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor een volwassen persoon.

Om een overdosis te krijgen, wat volgens het RIVM nauwelijks voorkomt, moet je hier nog een flink stuk boven zitten.2 Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat je pas een overdosis kunt krijgen wanneer je langdurig vitamine D-waarden hebt van meer dan 150 - 200 mcg per dag.3 Dit sluit echter geen bijwerkingen van vitamine D uit bij een hoge inname.

Vitamine D3 bijwerkingen bij een te hoge inname

Hoewel het fijn is om te weten dat je niet zomaar te maken krijgt met een overdosis, kunnen symptomen van teveel vitamine D wel vervelend zijn. Zeker wanneer je al langere tijd een hoge dosering van het nutriënt slikt.

Mogelijke vitamine D bijwerkingen als je teveel inneemt zijn:4

  • Zwakte
  • Droge mond
  • Misselijkheid
  • Overgeven

Vitamine D bijwerkingen bij een overdosis kunnen zijn:5

  • Overgeven
  • Uitdroging
  • Pijn
  • Weinig eetlust

Wat doe je bij bijwerkingen van teveel vitamine D?

Herken jij een of meer van deze vitamine D bijwerkingen, neem dan altijd eerst contact op met je (huis)arts of specialist. Bij twijfel is het een goed idee om je bloedwaarden na te laten kijken, dit kan eventueel ook bij een gespecialiseerd orthomoleculair therapeut.

Daarnaast is het natuurlijk beter om het supplement even te laten staan. En zodra je bloedwaarden normaliseren te overleggen met een specialist welke vitamine D adviezen voor jou gelden. Voorkom onnodig een te hoge inname.

Wat heeft vitamine K2 hiermee te maken?

Waar vitamine D nodig is voor de opname van calcium uit voeding, stuurt vitamine K2 het mineraal als calciumdistributeur naar daar waar het nodig is, zoals je tanden en botten. Op het moment dat de calciumopname stil komt te liggen omdat vitamine D dit proces niet reguleert, dan ontstaan er ophopingen in de nieren en bloedvaten.6,7

Een hoge inname van vitamine D zou daarom eigenlijk altijd gecombineerd moeten worden met vitamine K2, iets wat het westerse voedingspatroon over het algemeen weinig bevat.

Tot slot: slik niet zomaar alles

Het is niet voor niets dat er zoveel verschillende supplementen, vormen en doseringen verkrijgbaar zijn. Alvorens je besluit te suppleren, is het verstandig om je goed in te lezen of het advies van een specialist in te winnen. Hoewel een overdosis niet veel voorkomt, is het niet onmogelijk. Daarnaast zijn bijwerkingen van vitamine D al een teken dat je inname nog wat beter afgestemd kan worden. Laat je gratis adviseren door een van onze aangesloten therapeuten.

Referenties
  1. Vieth, R. (2016). Vitamin D. University of Toronto. 10.1016/B978-0-12-803678-5.00488-4.
  2. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2015). Maximaal aanbevolen hoeveelheid vitamine D nauwelijks overschreden. RIVM.
  3. Marcinowska-Suchowierska, E., Płudowski, P., Witaminą, Z., & Tałałaj, M. (2016). Vitamin D [...]. Post N Med, 29(10), 756-759.
  4. WebMD. Vitamin D – Uses, Side Effects, and More
  5. Galior, K., Grebe, S., & Singh, R. (2018). Development of vitamin D [...] from overcorrection of vitamin D [...]: a review of case reports. Nutrients, 10(8), 953.
  6. Hauschka, P. V. (1986). Osteocalcin: the vitamin K-dependent Ca2+-binding protein of bone matrix. Pathophysiology of [...], 16(3-4), 258-272.
  7. Theuwissen, E., Smit, E., & Vermeer, C. (2012). The role of vitamin K in soft-tissue [...]. Advances in Nutrition, 3(2), 166-173.