Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Vitamine B12 methylcobalamine vs. adenosylcobalamine: wat is het verschil?

Janneke Lindhout

Janneke

Research & Development 29 sep. 2022Bijgewerkt: 20 feb. 20246 min. leestijd

Zowel methylcobalamine als adenosylcobalamine zijn biologisch actieve vormen van vitamine B12. In onze formules kom je ze afzonderlijk van elkaar tegen, maar ook gecombineerd. Daar hebben we natuurlijk een goede reden voor. We vertellen je over de verschillende toepassingen en wanneer je welke vorm kiest!

Bekijk de vitamine B12 categoriepagina voor meer informatie over dit nutriënt.

Lees verder onder de afbeelding

Vitamine B12 methylcobalamine vs. adenosylcobalamine: wat is het verschil?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is cobalamine (B12)?
 • De ene vorm is de andere niet
 • Wanneer kies je voor vitamine B12 methylcobalamine?
 • Wanneer kies je voor vitamine B12 adenosylcobalamine?
 • Waarom methylcobalamine en adenosylcobalamine combineren?
 • Tot slot: voor elke behoefte een specifieke formule

 

Wat is cobalamine (B12)?

Cobalamine (vitamine B12) bevat het woord kobalt, een metaal dat zich in het centrum van het nutriënt bevindt. Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof, wat inhoudt dat we afhankelijk zijn van externe bronnen om er voldoende van binnen te krijgen. Van nature komt B12 in de vormen methyl-, hydroxy-, en adenosylcobalamine voor in dierlijke producten als vlees, vis, eieren en zuivel. Daarover lees je meer in ons blog Vitamine B12 & voeding.

Vitamine B12 is onder andere betrokken bij je energiestofwisseling, een goede werking van je immuunsysteem en bij de psychologische functies zoals de concentratie en het geheugen.* Een complete lijst van functies vind je in het blog Wat is vitamine B12? Alles over dit nutriënt!

Een vitamine B12 supplement met bijvoorbeeld methylcobalamine of adenosylcobalamine biedt ondersteuning wanneer je er onvoldoende van binnenkrijgt uit voeding. Andere factoren kunnen ook je B12-status verlagen ondanks dat je wel dierlijke producten eet. 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitamine B12-test

 

De ene vorm is de andere niet

Hoewel verschillende vormen van nutriënten uiteindelijk op hetzelfde neerkomen, leggen ze vaak in het lichaam een andere route af. Hierdoor kunnen ze verschillen in opneembaarheid en kwaliteit, maar kan ook de ene vorm effectiever zijn in een specifiek toepassingsgebied dan een andere vorm. Door hier rekening mee te houden haal je simpelweg meer uit je supplement.

Wel geldt over het algemeen dat synthetische (kunstmatig verkregen) vormen van vitamines minder effectief zijn. Vitamines uit natuurlijke bronnen zijn nu eenmaal een betere match voor ons lichaam. Zo moet je lichaam soms een stof nog omzetten naar een bruikbare vorm. Dat neemt veel tijd in beslag en daarbij kan een deel verloren gaan Dat is bijvoorbeeld het geval bij cyancobalamine, de synthetische vorm van B12 (zie figuur 1).

Figuur 1: verschillen in omzettingsproces tussen een synthetische en natuurlijke vorm van B12

In onze supplementen gebruiken we uitsluitend vormen van de allerhoogste kwaliteit, zoals B12 methylcobalamine en adenosylcobalamine. Beiden biologisch actieve vormen die het lichaam niet meer hoeft om te zetten. Meer over onze B12 supplementen zie je in onderstaande video.


 

Wanneer kies je voor vitamine B12 methylcobalamine?

Wanneer er sprake is van een ontoereikend B12-niveau kan dit de status van andere B-vitamines in het lichaam beïnvloeden. Ze noemen het niet voor niets je vitamine B-huishouding. Hierbij is het van belang dat ze met elkaar in balans zijn. Zo kan een hoge inname van de ene B-vitamine, de status van een andere bijvoorbeeld verlagen. Ook kan een te lage inname van de ene, zorgen voor een stapeling van de andere.

Waar adenosylcobalamine een specifiekere toepassing heeft is methylcobalamine de meest algemene biologisch beschikbare vorm. Het is als cofactor betrokken bij het beschikbaar maken van foliumzuur (B11) in het lichaam. Is je B12-niveau ontoereikend, maar je B11 te hoog vanwege een foliumzuur stapeling? Kies dan voor een supplement met de vorm methylcobalamine.

Voordelen product
 • Methylcobalamine helpt gestapeld foliumzuur beschikbaar te maken voor het lichaam
 • Vitamine B12 heeft een gunstige invloed op vermindering vermoeidheid en futloosheid
 • Snelle opname in mondslijmvlies door smelttablet

Methylcobalamine is als enkelvoudig supplement ook verkrijgbaar in B12 1000 mcg, ideaal voor kinderen met een scheve B12-huishouding of als onderhoudsdosering voor vegetariërs en veganisten.

 

Wanneer kies je voor vitamine B12 adenosylcobalamine?

Adenosylcobalamine is net als methylcobalamine een uitstekend opneembare vorm van B12. Door de andere route die het aflegt in het lichaam biedt het echter specifieke voordelen in andere toepassingsgebieden. Voor adenosylcobalamine is dat de energiestofwisseling.*

Eén van de functies van vitamine B12 is het activeren van de natuurlijke energie in je lichaam.* Adenosylcobalamine speelt hierin een rol doordat het betrokken is bij de vorming van ATP (adenosine-tri-fosfaat), de energiebron van onze cellen.

Een supplement met vitamine B12 adenosylcobalamine is daarom bij uitstek geschikt wanneer je energieniveau gebaat is bij extra ondersteuning.* We adviseren deze vorm wanneer je geen andere problemen ervaart die samenhangen een scheve vitamine B12 huishouding.

Voordelen product
 • Adenosylcobalamine specifiek voor energieniveau
 • Vitamine B12 helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen
 • Snelle opname in mondslijmvlies door smelttablet
 

Waarom methylcobalamine en adenosylcobalamine combineren?

Bij een scheve B12-huishouding adviseren we als eerste een combinatie van methylcobalamine en adenosylcobalamine. Daarmee profiteer je namelijk van de specifieke toepassingen van beide vormen, met methylcobalamine voor het vrijmaken van foliumzuur en adenosylcobalamine voor extra energie bij de vermoeidheid die hier vaak bij komt kijken.* Gezien daarin weer unieke situaties kunnen ontstaan, hebben we twee verschillende combi-formules.

De eerste is B12 Combi 6000 met folaat en vitamine B6. Vitamine B6 (P-5-P) verbetert de opname van B12.

Voordelen product
 • Beste vormen van B12 in hoge doseringen
 • Vitamine B12 helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen
 • Quatrefolic®, de best opneembare vorm van foliumzuur

Hoge doseringen zijn compleet veilig, we schreven hierover in onze blog Vitamine B12 teveel: is dat mogelijk?

De tweede formule is de hoog gedoseerde B12 Combi 10.000 met folaat maar zónder B6. In sommige gevallen kan door de scheve B12-huishouding een B6-stapeling optreden. Hoewel dat bij de vorm P-5-P niet optreedt, hebben we gekozen om het niet aan de formule toe te voegen.

Folaat kan een B6-stapeling helpen oplossen, daarom hebben we daarvan het gepatenteerde Quatrefolic ® toegevoegd aan de formule.

Voordelen product
 • Beste vormen vitamine B12 in hoge doseringen
 • Quatrefolic®, de best opneembare vorm van foliumzuur
 • Vitamine B12 helpt bij vermoeidheid
B12 Combi 10.000® met folaat
B12 Combi 10.000® met folaat 60  smelttabletten

Meer over het specifieke toepassingsgebied van deze formule lees je in het blog Vitamine B12 10.000: waarom & wanneer?

 

Tot slot: voor elke behoefte een specifieke formule

Methylcobalamine en adenosylcobalamine, in de basis beide vitamine B12, leggen een andere route in het lichaam af. Hierdoor is een supplement met methylcobalamine zeer geschikt wanneer je foliumzuur aan de hoge kant is. Een supplement met adenosylcobalamine is, dankzij de rol bij de aanmaak van ATP, een uitstekende keuze wanneer je alleen last hebt van vermoeidheid of futloosheid.*
Ben je er nog niet helemaal uit welke formule het beste bij jou past? Raadpleeg dan onze blog Wanneer welk vitamine B12-supplement. Of vraag gratis advies aan bij een van onze aangesloten therapeuten voor jouw ideale formule.

Advies nodig over vitamine B12?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

 • Vitamine B12 bevordert de energiestofwisseling.
 • Vitamine B12 draagt bij aan een goede werking van het immuunsysteem.
 • Vitamine B12 draagt bij tot een normale psychologische functie.
 • Vitamine B12 is goed voor het geheugen.
 • Vitamine B12 is goed voor het concentratievermogen.
 • Vitamine B12 ondersteunt het energieniveau.
 • Vitamine B12, bij futloosheid.
 • Vitamine B12 draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.