Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Vitamine B12 10.000: waarom & wanneer?

Een supplement innemen beïnvloedt soms de status van andere nutriënten. Zo werken de verschillende B-vitamines nauw met elkaar samen, waardoor er vaak meerdere van de aanverwante vitaminen nodig zijn om een scheve B12 huishouding te voorkomen. Willen we niet! Lees daarom aandachtig dit blog wanneer je een hoge dosering – zoals vitamine B12 10.000 – overweegt.

Alles over dit nutriënt (zoals wanneer je extra nodig hebt en wat een gezonde waarde is) lees je op onze vitamine B12 categoriepagina.

Lees verder onder de afbeelding

Vitamine B12 10.000: waarom & wanneer?

Onderwerpen in dit artikel

 • Vitamine B12: voor elke toepassing een unieke formule
 • Wanneer neem je 10.000 mcg B12?
 • De twee beste vormen van vitamine B12
 • Vitamine B12 10.000: twee actieve vormen met folaat
 • B12 co-factoren B6 en B11 (folaat)
 • Conclusie: een formule afgesteld op je vitamine B-huishouding

Vitamine B12: voor elke toepassing een unieke formule

Dat er zoveel verschillende vormen, doseringen en formules met vitamine B12 zijn, is natuurlijk niet voor niets. Afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je leeftijd en leefstijl, kennen we zeer uiteenlopende voedingsbehoeften. Elke variant heeft daarom een eigen specifieke toepassing. Zo zijn er B12 formules met de vorm methylcobalamine of adenosylcobalamine, een enkelvoudig supplement of juist aangevuld met vitamine B6, folaat (foliumzuur) of met beide.

Lees meer over vitamine B12 in ons blog Wat is vitamine B12? Alles over dit nutriënt!

In dit blog leer je over de specifieke toepassing van Vitamine B12 10.000. Het getal achter het nutriënt verklapt in deze de dosering. Het gaat dus om een supplement met 10.000 microgram (ook mcg of µg) vitamine B12. We bespreken de vormen in deze formule, de toegevoegde waarde van folaat en waarom wij géén vitamine B6 hebben toegevoegd.

Wanneer neem je 10.000 mcg B12?

Ons aanbod van vitamine B12 formules varieert van 1000 mcg tot 10.000 mcg. Daar zit dus nogal een groot verschil tussen. Vitamine B12 10.000 mcg is zeer hoog gedoseerd en daarom adviseren we dit product niet aan iedereen. Wanneer uit een serum B12 test en/of een Actief-B12 test blijkt dat je waardes in orde zijn, is het niet nodig om een supplement te nemen. 

Alles over vitamine B12 waarden en bijpassend advies lees je in ons blog Wat is een gezonde vitamine B12-waarde?

Wanneer een test een andere uitkomst laat zien, dan kan een supplement toegevoegde waarde hebben. Toch is het verstandig om dit eerst met een gezondheidsprofessional te bespreken.

De twee beste vormen van vitamine B12

Nutriënten in supplementen komen in verschillende vormen voor. Deze vormen kunnen enorm van elkaar verschillen in kwaliteit, opneembaarheid en prijs. Hierover schreven we onlangs een interessant blog Biologisch beschikbaar & opneembaar: wat zijn de verschillen? 

Je lichaam geeft over het algemeen voorkeur aan een actieve of natuurlijke vorm die zoveel mogelijk overeenkomt met de vorm die voorkomt in onze voedingsmiddelen.1 In geval van vitamine B12 zijn dit de actieve vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine.

Toch bevatten veel supplementen de synthetische vorm cyancobalamine. Helaas moet je lichaam voor deze variant maar liefst 4 processen doorlopen om het bruikbaar te maken, en bij elke stap gaat een deel van het nutriënt verloren. Hierdoor blijft er uiteindelijk maar een verwaarloosbare hoeveelheid over.1 

Vitamine B12 10.000: twee actieve vormen met folaat

Vitakruid’s Vitamine B12 10.000 mcg bevat zowel methylcobalamine als adenosylcobalamine voor het behalen van optimale effecten. Zo wordt methylcobalamine met name aangetroffen in het cytoplasma (vocht in de cellen) en adenosylcobalamine de mitochondriën (de zogenaamde ‘energiefabriekjes’ van je cellen).1 Het beste van twee werelden, zeggen we dan. Daarnaast zijn het handige tabletten die je eenmaal daags (bij voorkeur in de ochtend) inneemt door het onder je tong te laten smelten voor een nog betere opname.

Voordelen product
 • Beste vormen vitamine B12 in hoge doseringen
 • Quatrefolic®, de best opneembare vorm van foliumzuur
 • Vitamine B12 helpt bij vermoeidheid
B12 Combi 10.000® met folaat
B12 Combi 10.000® met folaat 60  smelttabletten

Denk je dat een lagere dosering beter bij je past? Alles over het beste B12 supplement lees je in ons blog Hoe herken je het beste vitamine B12 supplement? 

B12 co-factoren B6 en B11 (folaat)

De verschillende B-vitamines werken namelijk nauw met elkaar samen waardoor een plotse verandering van de ene de status van de andere kan beïnvloeden. Een uitvoerig B12-onderzoek neemt daarom op z’n minst ook B6 en folaat (B11) mee, dit zijn namelijk belangrijke co-factoren van het nutriënt. 

Zo gaan ontoereikende niveaus van vitamine B6 geregeld gepaard met ontoereikende niveaus van vitamine B12. Dan kan de inname van alleen vitamine B12 je B6 status soms verergeren.2,3 Ongeveer hetzelfde kan gezegd worden over de wisselwerking met folaat. Ontoereikende B12-niveaus kunnen indirect resulteren in een ontoereikende functionele folaatstatus.4

Waarom bevat Vitamine B12 10.000 geen B6?

Hoewel we vaak zien dat ontoereikende niveaus van B12 en B6 gepaard gaan, is dit niet altijd het geval.2,3 In een verstoorde B-vitamine huishouding kan het voorkomen dat er juist sprake is van een hoge B6 waarde. Zou je dan kiezen voor een supplement met deze B-vitamine dan vererger je het probleem. Bij sommige mensen ontstaat een stapeling van B6 in het bloed en de weefsels omdat ze het nutriënt niet goed afvoeren. 

Hoewel P-5-P (de biologisch actieve vorm van vitamine B6) niet zorgt voor stapelingen, lost het al bestaande stapelingen niet op. Om deze reden bevat Vitamine B12 10.000 geen B6. 

Quatrefolic®: de vierde generatie folaat met superieure opname

Wel hebben we het gepatenteerde Quatrefolic® toegevoegd. Een formule met folaat (vitamine B11) kan namelijk een B6-stapeling oplossen. Hoewel er een groot verschil is tussen folaat en foliumzuur gebruikt men deze termen vaak door elkaar. Foliumzuur is een synthetische verbinding en moet door ons lichaam geactiveerd worden. Folaat is daarentegen de natuurlijke, actieve vorm en daardoor beter opneembaar. 

Conclusie: een formule afgesteld op je vitamine B-huishouding

Vitamine B12 10.000 is een zeer geschikte formule bij een ontoereikend B12-niveau en een hogere B6 status. De toevoeging van het gepatenteerde Quatrefolic® helpt bij of tegen een B6-stapeling en zorgt dat de folaatstatus op peil blijft. Hiermee ondersteun je jouw vitamine B-huishouding en voorkom je dat er een nieuw probleem ontstaat. 

Weet je nog niet zeker of vitamine B12 10.000 mcg de beste keuze is voor jou? Voor gratis advies op maat neem je contact op.

Advies nodig over vitamine B12 10.000?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

 • Vitamine B12 heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid.
 • Vitamine B12 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, de gemoedstoestand, het geheugen en het concentratievermogen.
 • Vitamine B12 zorgt voor een verbeterde functie van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en het heeft een rol in het celvernieuwingsproces.
 • Folaat speelt een belangrijke rol in de aminozuursynthese, is goed voor het celdelingsproces en draagt bij aan de weerstand tegen stress.
 • Folaat kan helpen bij zwanger worden en draagt bij tot de groei van het ongeboren kind. 
Referenties
 1. Paul, C., & Brady, D. M. (2017). Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12 […]. Integrative medicine (Encinitas, Calif.), 16(1), 42–49.
 2. Brown, M.J, Ameer, M.A., Beier, K. (2022) Vitamin B6 […]. IStatPearls. Treasure Island (FL). 
 3. Canissario, R., Stanton, M., Modica, J.S., Logigian, E.L., Lizarraga, K.J. (2021) […] vitamin B12 and B6 […]. Letter to the Editor. 
 4. Shane, B., & Stokstad, E. L. (1985). Vitamin B12-folate interrelationships. Annual Review of Nutrition, 5, 115–141.