Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Van de slaapkamer naar een duurzaam pand van 2.700 m²

Vitakruid

Vitakruid

Vitakruid 29 sep. 2020Bijgewerkt: 22 apr. 20229 min. leestijd

Dinsdag 15 september is een dag die ons nog lang zal bijblijven. Op deze zonnige nazomerdag sloegen drie generaties van de familie achter Vitakruid de eerste paal van het nieuwe pand rond het middaguur in de grond. Zij aan zij luidden oprichtster Elly Korzelius, haar zoon en huidige eigenaar Bob van Inge en zijn zoon Otis (3 jaar), de start in van een nieuw hoofdstuk in de inmiddels alweer twintigjarige historie van Vitakruid.

Lees verder onder de afbeelding

Van de slaapkamer naar een duurzaam pand van 2.700 m²

Onderwerpen in dit artikel

  • 1994-2002: Van Praktijk Elly Korzelius naar Vitakruid
  • 2003: Vitakruid, een snelle start
  • 2004-2005: Verhuizing naar Lisse en doorgroeien
  • 2006-2009: Verhuizing naar Nieuw-Vennep en volwassen worden
  • 2010-2013: Tweede groeispurt
  • 2014-2018: Productontwikkeling & Kennisdeling
  • 2015-2018: Overname door Bob van Inge
  • 2018-2020: Kennis, Advies en Kwaliteit
  • 2020-Toekomst: verhuizing naar een nieuw hoofdkantoor

1994-2002: Van Praktijk Elly Korzelius naar Vitakruid

Elly Korzelius, oprichtster en grondlegger van Vitakruid, begon haar natuurgeneeskundige praktijk in 1994. Traditionele Chinese Geneeskunde, acupunctuur en voedingsadviezen waren haar voornaamste activiteiten. Meer en meer begon Elly zich te richten op voedingsadviezen ter verbetering van het bewegingsapparaat. Naast haar praktijk verkocht zij al diverse voedingssupplementen.

Van de slaapkamer naar een duurzaam pand van 2.700 m²

Elly Korzelius in 2004

Op 4 juli 2000 richt zij de eenmanszaak Vitakruid op. Vita staat voor leven en vitamines, Kruid verwijst naar haar achtergrond in de Traditionele Chinese geneeskunde. Initieel was deze firma bedoelt voor de handel in voedingssupplementen die uit de praktijk voortvloeide.

Uit ontevredenheid over de supplementen die destijds op de markt waren, begon zij echter haar eigen suppleties te ontwikkelen in samenwerking met diverse consultants. De laatste drie jaar van haar praktijk richt zij zich meer op dit proces, dan op de praktijk zelf. Elly hield zich in die periode voornamelijk bezig met het analyseren van wetenschappelijke artikelen, talloze overleggen met consultants en een netwerk opbouwen voor de werving van kwalitatieve grondstoffen. Ook begon zij toen met het schrijven van haar twee boeken. Aan het einde van 2002 was het dan zover, haar eigen merk was geboren: Vitakruid!

2003: Vitakruid, een snelle start

De slaapkamer werd omgetoverd tot het hoofdkantoor en magazijn van de nieuwe handelsfirma Vitakruid. Vanuit hier begonnen de contacten met therapeuten door heel Nederland en België te groeien. Het assortiment bestond toen nog uit zes producten: Atrimove, Feminosan, Gebufferde Vitamine C, Ostamax, Ostavit en Magnesium Tauraat.

Een klein, maar fijn assortiment. Deze topproducten werden met groot enthousiasme ontvangen en stonden binnen de kortste keren in diverse praktijken, reformzaken en betere drogisterijen op de toonbank.

2004-2005: Verhuizing naar Lisse en doorgroeien

De slaapkamer werd al snel te klein. In Lisse huurde Elly twee grotere kamers die dienden als magazijn en kantoor. Voor de dagelijkse bestellingen werd een bestelauto aangeschaft. Inmiddels was ook de echtgenoot van Elly, Hans van Inge, toegetreden tot het bedrijf. Hun zoon, Bob van Inge, assisteerde als scholier vanaf het begin met allerlei hand-en-spandiensten.

Hans, controller van beroep, nam de financiële aspecten van het bedrijf op zich. Elly kon zich nu volledig focussen op haar kracht. Ze richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige producten, het schrijven van artikelen en het contact met de klanten. Hans houdt zich bezig met de administratie en de structuur van het bedrijf. Als gevolg begon Vitakruid sneller te groeien. 

Wil je zien welke supplementen voor jou geschikt zijn?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

2006-2009: Verhuizing naar Nieuw-Vennep en volwassen worden

Ook het pand in Lisse bleek snel te klein. Het nieuwe pand in Nieuw-Vennep was aanzienlijk groter en had een ideale inrichting qua kantoor en magazijn. Destijds was het pand te groot, maar wie vertrouwen heeft, die durft.

In deze periode werkten wij aan het volwassen maken van de organisatie en het voorbereiden op een grotere groei. Het assortiment werd geleidelijk uitgebreid van 12 naar 18 producten.

Het maatschappelijke aspect krijgt deze periode veel aandacht: diverse stagairs krijgen de kans om zich bij Vitakruid te ontwikkelen, de sociale werkplek krijgt jaarlijks een bezoek van een (bekende) Sint en Piet en het ondersteunen van Stichting Hellabeem zijn enkele voorbeelden.

2010-2013: Tweede groeispurt

Nadat er in 2010 een nieuw plan is gemaakt, is de tweede groei ingezet. Bob is vanaf dit moment ook actief betrokken bij de strategie van de onderneming. De focus ligt op het ontwikkelen van hoogwaardige voedingssupplementen en het delen van de kennis die hieruit ontstaat. Vitakruid verdrievoudigt in 4 jaar tijd, en het pand in Nieuw Vennep voldeed ook niet meer. We verhuisden naar nieuw pand aan de Jadelaan in Hoofddorp.

2014-2018: Productontwikkeling & Kennisdeling

Op 8 augustus 2014 vindt de officiële opening plaats van het nieuwe pand in Hoofddorp. Het pand is vijfmaal groter dan het oude pand in Nieuw Vennep. Het beschikt over een groot kantoor met ruime werkplekken, een vergaderzaal, een projectkamer, een kantine en een recreatieruimte. Het pand beschikt verder over een mooi ingerichte opleidingszaal met een luxe kantine waar we heerlijke maaltijden bereiden voor onze gasten. Tot slot is het magazijn ruim opgezet met een brede en overzichtelijke pickstraat.

Productontwikkeling & Kennisdeling blijkt een succesformule; excellerende producten ontwikkelen en de kennis die hieruit ontstaat delen met de professionele zorgverlener. Door middel van kennisbijeenkomsten leiden we therapeuten, die zich specialiseren op het productengamma van Vitakruid, op om de producten adequaat in te zetten. Als naslagwerk krijgen zij een overzichtelijk vademecum met uitgebreide referenties.

Het is onze missie de professionals altijd Vitakruid te laten voorschrijven. Dit doen wij door hun vertrouwen te winnen. Dit bereiken wij door bij de productontwikkeling de producten te laten excelleren op prijs, dosering, opneembaarheid en werkzaamheid, een heldere merkbelofte:

2015-2018: Overname door Bob van Inge

1 januari 2015 koopt Bob van Inge 50% van de aandelen van Vitakruid BV. Bob is als sinds de oprichting van Vitakruid nauw betrokken bij het bedrijf. Wat begon in 2000 met het ontwerpen van visitekaartjes en administratieve taken, groeide uit naar het opstellen van meerjarenplannen en de operationele leiding over het bedrijf. Sinds 2010 is Bob mede-verantwoordelijk voor de strategie die heeft geleid tot een forse groei van Vitakruid. Bob is sinds 11 maart 2016 Algemeen Directeur van Vitakruid. Op 1 januari 2018 neemt Bob nog een extra belang van 45% van de aandelen van Vitakruid BV over.

Met Bob als nieuwe aandeelhouder is er een stevig fundament gelegd voor de toekomst van Vitakruid.

Van de slaapkamer naar een duurzaam pand van 2.700 m²

Elly en Bob bij de eerste aandelentransactie eind 2014.

2018-2020: Kennis, Advies en Kwaliteit

Aan de tweede groeispurt die in 2010 werd ingezet staat een stabiele strategie ten grondslag. Het bedrijf verdrievoudigde in de periode 2010-2013 en vertienvoudigde in periode 2014-2020. De strategie wordt elk jaar iets bijgeschaafd en verder geperfectioneerd waar nodig. De organisatie van Vitakruid onderscheidt zich in toenemende mate op gebied van dienstverlening en product. Met als fundament: kennis.

De kennis die aanwezig is in de organisatie zelf, maar ook bij onze teamleden, zorgt voor een continue ontwikkeling van ons opleidingsgamma. Diezelfde kennis leidt daarnaast tot steeds betere adviezen die wij op individueel niveau kunnen geven, zowel aan een advies behoevende arts als aan een consument.

Wij staan elke dag op grote schaal in contact met professionals in het veld. Tevens blijven wij dagelijks op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken. Dit zet Vitakruid in een unieke positie om producten te ontwikkelen die het huidige aanbod op de Nederlandse markt ontstijgen op kwaliteit en prijs. Met als belofte: er mag nooit een rationele reden zijn om voor een ander voedingssupplement dan Vitakruid te kiezen.

Met dit als fundament kiest Vitakruid er ook bewust voor om geen verkoopafdeling te starten of accountmanagers in dienst te nemen. Een gezondheidsprofessional kiest voor Vitakruid op basis van rationele pijlers als kennis, biologische beschikbaarheid, dosering, werkzaamheid en prijs. Daar hoeft geen accountmanager tussen te zitten, wat weer scheelt in kosten en dat is terug te vinden in onze prijzen.

2020-Toekomst: verhuizing naar een nieuw hoofdkantoor

In maart 2020 heeft Vitakruid haar huisstijl en logo aangepast naar een uitstraling die past bij haar activiteiten die voortvloeien uit de strategie. Hierbij staan kennis, advies en kwaliteit nu ook centraal in het logo.

En dit heeft een derde groeispurt van het bedrijf ingezet. Om deze groei te faciliteren wordt er op bedrijvenpark De President in Hoofddorp een duurzaam bedrijfspand van 2.700 m2 met magazijn, opleidingsfaciliteit en kantoor gebouwd. Vanuit de nieuwe vestiging wordt aan ongeveer 2.000+ verkooppunten in Nederland geleverd.

Van de slaapkamer naar een duurzaam pand van 2.700 m²

Bob, Otis en Elly slaan de eerste paal

Duurzaam bedrijfsgebouw

Energiepositief, een term waar menig milieufanatiekeling de vlinders van in zijn buik krijgt. Maar wat betekent de mooie milieuterm voor ons nieuwe bedrijfspand? Duurzaamheid wordt de fundering van het nieuwe hoofdkantoor, dat betekent zelfvoorzienend en dus gasloos.

Zo installeren wij een warmtepomp, die warmte uit de grond wint. Vervolgens brengt het ingenieuze apparaat de vrijgekomen energie over naar een zogenoemd thermisch reservaat. Aardgas voor het verwarmen van de ruimte of tapwater is dan niet meer nodig. Volgens Milieu Centraal kan de CO2-besparing van een warmtepomp in verhouding tot een cv-ketel oplopen tot wel 60 procent.

Grote keerzijde van het gebruik van een warmtepomp is het enorm hoge stroomverbruik, wat uiteraard slecht voor het milieu is. Daarom installeren wij op het dak zonnepanelen, die naast de warmtepomp, ook de laadpalen voor auto’s die we op de parkeerplaats installeren voorzien van energie. Bovendien slaan we de gewonnen zonne-energie op, zodat het bedrijfspand ook zelfvoorzienend is wanneer de zon even niet meewerkt.

Educatie faciliteiten

Naast duurzaamheid vinden wij het ook heel erg belangrijk dat onze cursisten in ultiem comfort een opleiding kunnen volgen. Daarom hebben we gekozen voor een ruim leslokaal dat ruimte biedt aan 40 professionals en uitgerust is met de meest moderne audiovisuele apparatuur.

Bovendien zijn de overheerlijke orthomoleculaire maaltijden die de in voltijd aanwezige chef-kok verzorgt een gegronde reden om een opleiding bij Vitakruid te volgen. Daarom krijgt de groentekunstenaar in het nieuwe bedrijfspand een professionele keuken van maar liefst 45 m2 tot zijn beschikking. Naast de ruime open keuken kunnen we een luxe restaurant verwachten, waar de cursist de opgedane kennis in alle comfort kan laten bezinken.

Een prachtig bouwinitiatief, waardoor de scholingen bijna promoveren tot dagje uit. En de Vitakruid excursies zijn al eerder beschikbaar dan je zou aannemen. Want al staan we voorlopig nog met onze voetzolen in de modder, de oplevering van de het nieuwe hoofdkantoor staat al gepland voor maart 2021.

Bob van Inge:
‘’Zes jaar geleden maakte we een grote sprong, we verhuisden naar ons huidige pand aan de Jadelaan dat alweer zes keer groter is dan de vorige bedrijfsunit. We zeiden toen al gekscherend het te kopen voor vijf jaar, omdat we een plan hadden om te vertienvoudigen in vijf jaar, dus dan zou het te klein worden….

Helaas, die vijf jaar hebben wel zes hele jaren geduurd. Vertienvoudigd in zes jaar tijd. Terugkijkend, eigenlijk toch wel een fantastische prestatie!’’

Toekomst

De strategie van Vitakruid blijft ongewijzigd. Het product en de prijs mogen geen reden geven om voor een ander supplement dan Vitakruid te kiezen. De enige taak die dan nog bij Vitakruid ligt is om het woord hierover te verspreiden. Simpel toch?