Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Top vijf ‘gezonde’ voedingsmiddelen die je wil vermijden

Onze gezondheid betaalt een hoge prijs voor wat we eten en drinken. Voedingsmiddelen die beweren ’gezond’ te zijn blijken soms in praktijk het tegenovergestelde. Daarom nemen we in dit artikel vijf ‘gezonde’ voedingsmiddelen onder de loep.
 

Lees verder onder de afbeelding

Top vijf ‘gezonde’ voedingsmiddelen die je wil vermijden

Onderwerpen in dit artikel

  • Betekent 'light' gezond?
  • Gesuikerde granen
  • Mueslirepen
  • Dranken met vruchtensap
  • Suikerrijke sportdranken
  • Tot slot

1. Betekent ‘light’ gezond? 

Een heersende opvatting over lightproducten is dat het producten zijn die een gezond karakter hebben. Toch is dit vaak niet waar en zijn er meestal betere (vergelijkbare) keuzes te vinden in de supermarkt. De term light betekent niet dat iets per se gezonder is, het betekent ‘verlaagd’. Een product bevat ten minste 30 procent minder van iets dan een vergelijkbaar product. Bijvoorbeeld minder suiker, (verzadigd) vet of bijvoorbeeld natrium (zout). Ook kan het betekenen dat het aantal calorieën in het product met minimaal 30 procent verlaagd is.

Een product krijgt dus de stempel light als er 30 procent minder vet, suiker of calorieën in zit dan de gewone variant. Het komt echter vaak voor dat een product weliswaar minder vet bevat maar niet minder calorieën. Doordat de term breed toepasbaar is, zie je veel voorbeelden waarbij het product weliswaar 30 procent minder vet bevat, maar de fabrikant dat ‘opvult’ met suiker om er smaak aan te geven. Je denkt dat je een gezond product koopt, maar in werkelijkheid bevat het een gelijke hoeveelheid of zelfs meer calorieën. Er hangt hierdoor een tikkeltje misleiding rondom dit soort producten. Verse en onbewerkte producten, die zijn uiteindelijk het gezondst.1

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest


2. Gesuikerde granen

Als er één product is dat je vandaag nog uit huis moet gooien is het deze: gesuikerde granen! Bij gesuikerde granen kun je denken aan allerlei ontbijtgranen zoals cornflakes, krokante cruesli, of zoete ontbijtgranen speciaal voor kinderen. Ze zijn te vinden in allerlei vormen en maten; schappen in de supermarkt staan er vol mee. De één nog mooier dan de andere en allemaal erg aantrekkelijk om mee te nemen. 

Hoewel er veel verschillende soorten zijn lijken ze allemaal op elkaar, namelijk: vol met toegevoegde suikers. Lees het etiket en je ziet allerlei suikervarianten staan zoals: suiker, sucrose, sacharose, fructose, dextrose, maltose, fruitsuiker, ahornsiroop, honing, agavesiroop, rietsuiker of kokosbloesemsuiker. 

Al deze schuilnamen komen op hetzelfde neer. Je krijgt veel snelle koolhydraten binnen waardoor je in korte tijd veel energie krijgt, gevolgd door een piek in je bloedsuikerspiegel. Echter daalt deze ook snel, waardoor je energielevel daalt en je eerder vermoeid raakt en juist weer zin krijgt in eten. Gesuikerde granen geven op korte termijn plezier, op lange termijn putten ze juist uit; ze werken NIET verzadigend en bevatten geen nuttige voedingsstoffen.2 Lees hier meer over snelle koolhydraten en in welke producten je deze vindt


3. Mueslirepen

De term mueslireep klinkt natuurlijk erg gezond, en dat is wat fabrikanten je maar al te graag willen laten geloven. Voeg daar een component ‘biologisch’ of ‘raw’ aan toe en we geloven er helemaal in. Toch zijn veel van deze mueslirepen echt niet zo gezond te noemen, ze zitten namelijk vol met suikers. Net als bij de gesuikerde granen is het wijs om eerst het etiket van het voedingsmiddel te lezen. 

En het maakt dus niet uit of er gewone suiker in zit, honing of agavesiroop, suiker is suiker en geeft jouw lichaam onnodig veel calorieën. Neem je een mueslireep als tussendoortje laat het dan maximaal 110 kilocalorieën bevatten, meer is echt niet nodig.3

Top vijf ‘gezonde’ voedingsmiddelen die je wil vermijden

4. Dranken met vruchtensap

Vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank zijn dranken gemaakt van fruit, maar niet van 100 procent fruit. Ze bevatten weliswaar sap van fruit maar vaak ook toegevoegde suikers, hulpstoffen, citroenzuur en eventueel aroma’s. Het probleem zit in de bereiding van het sap waarbij veel voedingsstoffen uit het fruit verloren gaan. 

Sap bevat zeker wel wat vitamines, maar die krijg je in grotere hoeveelheden binnen als je een los stuk fruit neemt. De voedingsvezels zijn in sap zo goed als verdwenen en terwijl die juist heel gezond zijn. Daarnaast bevatten deze sappen – door versgeperst fruit en toegevoegde suikers – veel calorieën. In sappen zit net zoveel suiker als in frisdrank. In een glas cola zitten ongeveer 7 suikerklontjes. In 1 glas appelsap of sinaasappelsap zitten bijvoorbeeld ook zo’n 7 suikerklontjes, wat neerkomt op ongeveer 110 kilocalorieën. 

Door het gebrek aan voedingsvezels voel je je niet snel verzadigd, dat heb je bij het eten van een stuk fruit wel. Je krijgt dus ongemerkt via sap erg veel (onnodige) calorieën binnen. Daarnaast zorgen de zuren in vruchtensappen ervoor dat het tandglazuur over grote oppervlakken wegslijt, dat zorgt voor tanderosie. Te veel vruchtensap is dus ook niet goed voor je gebit.4


5. Suikerrijke sportdranken

Sportdrankjes zijn er in allerlei soorten en maten en beloven ons geregeld verbeterde prestaties. Vooral wanneer het etiket een ingewikkelde handeling van een atleet demonstreert. Wanneer we een blik op het etiket werpen is het echter snel duidelijk dat het oppeppende gevoel te danken is aan de grote hoeveelheid suiker die het drankje betreft.  

En daar zitten veel nadelen aan. Neem bijvoorbeeld suiker dat op vloeibare manier snel in je bloedbaan komt, wat een groot effect heeft op de stijging van je bloedsuikerspiegel. In feite werkt de sportdrank dus averechts: je krijgt een stoot energie, maar snel daarna weer een dip.5


Tot slot

Het is belangrijk om scherp te blijven op de ‘gezonde’ producten die overal verkrijgbaar zijn. Tal van producten komen op de markt omringd met een gezond imago terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet zijn. In dit artikel hebben we vijf voedingsmiddelen opgenoemd die als buitenbeetjes beschouwt kunnen worden binnen een gezond voedingspatroon. Weet wel: één enkel voedingsmiddel bepaalt nooit of jij ongezond eet of drinkt. Het geheel is altijd meer dan de som der delen. Wees je bewust van wat je tot je neemt en kies voeding die goed is voor jou!

Advies over gezonde voeding?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Consumentenbond. (2021, juni 11). Hoe gezond is light?
  2. EVMI. (2021, augustus 23). Gezonde mueslireep niet zo gezond. EVMI
  3. Foodwatch. (2012, juli 13). Stimulerende stoffen in energiedrankjes en snoep. Foodwatch.
  4. QUEST. (2019, december 28).Voedselmythe: vruchtensap gezond. quest.
  5. Twerda, C. (2022, januari 31). Ontbijtgranen, welke zijn gezond? Gezondheid en co.