Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Teveel omega 3: hoe herken je het?

Gezondheidsdeskundigen benadrukken continue het belang van omega 3 ter ondersteuning van onder ander het hart, de hersenen en de ogen.* Veel mensen kiezen daarom voor een supplement. En baat het niet dan schaadt het niet, of toch wel? Wat gebeurt er als je teveel omega 3 binnenkrijgt?

Lees meer over het belang van deze vetzuren op onze categoriepagina Omega 3 (visolie).

Lees verder onder de afbeelding

Teveel omega 3: hoe herken je het?

Onderwerpen in dit artikel

  • Waarom neem je extra omega 3?
  • Wanneer neem je teveel omega 3?
  • Teveel omega 3: bijwerkingen en symptomen
  • Is teveel omega 3 schadelijk?
  • Tot slot: ook in gezonde vetzuren is ‘te’ nooit goed

Waarom neem je extra omega 3?

Omega 3 vetzuren behoren tot de essentiële nutriënten wat betekent dat ons lichaam het zelf niet produceert. We zijn daarom aangewezen op voeding om er voldoende van binnen te krijgen. Hoewel je lichaam wel de vetzuren DHA en EPA (komen met name voor in vis) uit ALA (de plantaardige omega 3 variant) aanmaakt, verloopt deze omzetting helaas minder efficiënt dan gewenst.1 

Vis is maar weinig vertegenwoordigd in het westerse dieet. Daarom adviseert de Gezondheidsraad ons in het algemeen meer omega 3 vetzuren te consumeren.2,3 EPA en DHA hebben (bij een dagelijkse inname van 3 gram) immers een gunstige werking op het hart en de bloeddruk.* DHA ondersteunt de conditie van het oog en is goed voor de hersenen.* En ALA is (bij een dagelijkse inname van 2 gram) goed voor het cholesterol.* Veel mensen kiezen daarom vaker voor een supplement. Maar wat gebeurt er als je inname al adequaat is en je toch ondersteuning zoekt in de vorm van suppletie?

Wanneer neem je teveel omega 3?

Voor het bepalen van onze inname kijken we over het algemeen naar de richtlijnen van de Gezondheidsraad. In geval van omega 3 adviseren zij een dagelijkse inname van 450 mg omega 3 vetzuren (eerder was dit 200 mg). Ook zou je voldoende binnenkrijgen wanneer er minstens tweemaal per week vette vis op je menu staat. 

Deze adviezen gaan echter altijd uit van de minimale hoeveelheid die je nodig hebt voor het handhaven van je gezondheid. Dat is dus niet hetzelfde als de optimale dosering om te profiteren van de voordelen. Zo spreekt de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) zelfs over een inname van minimaal 2 gram per dag om de toegezegde effecten te bereiken.4



Toch zijn ze het nog niet eens met de wetenschappelijke data om op dit moment een veilige bovengrens te stellen voor omega 3.4 De FDA (Food and Drug Administration) waarschuwt consumenten echter niet meer dan 3 gram EPA en DHA te consumeren, waarvan 2 gram uit supplementen. Er zouden aanwijzingen zijn dat een hogere inname de bloedstolling kan beïnvloeden.5

Dit houden wij dan ook aan bij de ontwikkeling van onze formules. Zo is de Visolie 1400 TG met D3 ons hoogst gedoseerde supplement met daarin 560 mg EPA en 420 mg DHA. De vegan variant, op basis van algenolie, bevat 500 mg DHA per capsule. 

Voordelen product
  • Zeer hoge omega 3-concentratie van >80%
  • Maar liefst 1.120 mg(!) omega 3-visolie per capsule
  • Natuurlijke en beste opneembare triglyceride-vorm

Wil je weten hoe je het beste supplement kiest? Dit lees je in ons blog Hoe herken ik de beste omega 3 visolie? Speciaal voor veganisten schreven we het blog Wat is de beste vegan omega 3 algenolie?

Voordelen product
  • Maar liefst 500 mg omega 3 per softgel
  • Milieuvriendelijk door minimale CO2-uitstoot bij productieproces
  • Natuurlijke en beste opneembare triglyceridevorm
Vegan Omega-3 1000 TG
Vegan Omega-3 1000 TG 60  softgels

Teveel omega 3: bijwerkingen en symptomen

Van een aantal nutriënten is bekend dat we bij een hoge inname een overschot gewoon weer uitplassen. Dit is bijvoorbeeld bij wateroplosbare vitamines het geval, zoals vitamine B12 en C. Je lichaam slaat omega 3 op in onder andere de celmembranen van weefsel, waaronder het vetweefsel, maar niet als voorraad die je later kunt aanspreken wanneer je inname wat lager is.6,7

Teveel omega 3 symptomen en bijwerkingen die in de literatuur genoemd worden, zijn:

  • Onrustige buik
  • Visachtige oprispingen
  • Dunnere ontlasting
  • Misselijkheid8,9

Deze symptomen hebben niet per se te maken met teveel omega 3 en kunnen dus ook gewoon bijwerkingen zijn. Mocht je het idee hebben dat je deze bijwerkingen ervaart, bespreek dan eens met een deskundige wat je daaraan kunt doen.

Advies nodig over je omega 3-inname?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan


Is teveel omega 3 schadelijk?

De EFSA meldt dat er geen schadelijke gevolgen zijn waargenomen in studies waarbij deelnemers meerdere jaren 2 tot 4 gram omega 3 vetzuren consumeerden. Ook zeggen ze dat er geen reden tot zorgen is bij een dagelijkse inname tot 5 gram. De waargenomen inname van de vetzuren uit voeding en supplementen is binnen de EU significant lager dan 5 gram per dag. Wij adviseren uit voorzorg om het advies van maximaal 3 gram per dag van de FDA aan te houden om teveel omega 3 te voorkomen. 

Tot slot: ook in gezonde vetzuren is ‘te’ nooit goed

Tot op heden is er geen duidelijke bovengrens vastgesteld door een gebrek aan wetenschappelijke data. Daarom gaan we uit van de studies waarin geen gevolgen zijn waargenomen om een betekenis te geven aan teveel omega 3. Daaruit concluderen we dat het verstandig is niet meer dan 3 gram per dag in te nemen, waarvan 2 gram uit supplementen. Heb je nog vragen over teveel omega 3, herken je symptomen of wil je iets anders weten? Je kunt altijd terecht voor gratis advies op maat bij een van onze orthomoleculaire therapeuten.

Advies over (teveel) omega-3?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

*EPA en DHA ondersteunen het hart
*EPA en DHA hebben een gunstige werking op de bloeddruk.
*DHA ondersteunt de conditie van het oog en is goed voor de hersenen.
*ALA is nodig voor een gezond cholesterol.
Bij een dagelijkse inname van 2 gram ALA. 
Bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA en DHA.

Referenties
  1. Plourde, M., & Cunnane, S. C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition, and metabolism (Physiologie Appliquee, Nutrition et Metabolisme), 32(4), 619–634.
  2. RIVM. (2015). Vergelijking met normen macronutriënten. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  3. Gezondheidsraad (2015). Richtlijnen goede voeding 2015.
  4. EFSA. (2012). EFSA Assesses […] Long-Chain Omega-3 Fatty Acids. 
  5. FDA. (2014). FDA Announces Qualified Health Claim for Omega-3 Fatty Acids. 
  6. Liou, S. (2010). Omega-3 Fatty Acids. Huntington’s Outreach Project for Education, at Stanford. 
  7. Lin, D. S., & Conner, W. E. (1990). Are the n-3 Fatty Acids from Dietary Fish Oil Deposited in the Triglyceride Stores of Adipose Tissue?. The American Journal of Clinical Nutrition, 51(4), 535–539.
  8. Yashodhara, B.M., Umakanth, S., Pappachan, J.M., Bhat, S.K., Kamath, R. Choo, B.H. (2008). Omega-3 Fatty Acids: a Comprehensive Review of their Role in Health […]. Postgraduate Medical Journal, 85, 84–90.
  9. Fulghum Bruce, D. (2021). Omega-3 Fish Oil Supplements […].