Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Pollenparty: 7 tips om het pollenseizoen door te komen

Het pollenseizoen komt eraan en daar staat lang niet iedereen om te springen. Want hoe lekker dat beginnende lentezonnetje ook is, het is wel zo prettig om nu een keer wél ongeschonden uit de strijd te komen. Daarom: 7 tips om het pollenseizoen – zo ongeschonden als mogelijk – door te komen.

Lees verder onder de afbeelding

Pollenparty: 7 tips om het pollenseizoen door te komen

Onderwerpen in dit artikel

 • 1 op de 5 Nederlanders
 • Maar pollen, wat zijn dat eigenlijk?
 • Wanneer komen de eerste pollen in de lucht?
 • Hoe kom je het pollenseizoen zo ongeschonden mogelijk door?
 • Advies voor de pollenperiode

1 op de 5 Nederlanders

Zie jij ieder jaar ook weer als een berg tegen de start van het pollenseizoen op? Schrale troost: je bent lang niet de enige, want naar schatting is 1 op de 5 Nederlanders overgevoelig voor het stuifmeel van grassen, kruiden en bomen. Bij hen ‘vecht’ het afweersysteem tegen pollen die door de lucht zweven en komt het stofje histamine vrij en daar zijn veel mensen overgevoelig voor. De grootste boosdoeners zijn de berk (die grofweg vanaf april bloeit) en de grassen, die vanaf (eind) mei voor problemen zorgen. 

Maar pollen, wat zijn dat eigenlijk?

Zodra de temperaturen stijgen, bloeien bomen, planten en grassen weer op. Wanneer een mannelijke bloem of plant begint te bloeien, veroorzaken ze de zogenoemde pollen; oftewel stuifmeel. Dit zijn voortplantingscellen van een mannelijke plant. De wind en insecten verspreiden de pollen die in de lucht dwarrelen.

Eenmaal verspreid is het de bedoeling dat ze op de goede plek belanden, namelijk de stamper: het vrouwelijke deel van een bloem of plant. Vervolgens kiemt het zich in het stempelvocht (afscheiding op de stempel) en vormt het zich tot een stuifmeelbuis. De stuifmeelbuis dringt zich door tot het vruchtbeginsel en voilà: hierdoor vindt de bevruchting plaats.

Wanneer komen de eerste pollen in de lucht?

Wanneer de eerste pollen precies ons luchtruim vullen hangt van meerdere factoren af. Het weer is één van de belangrijkste. Als de winter zacht is, begint het welbekende pollenseizoen ook eerder. Om je een idee te geven: meestal begint de eerste flora rond februari te bloeien.

Daarna komen de eerste stuifmeelkorrels in de lucht en dit duurt tot juni/juli. Je zou denken dat het daarna voorbij is, maar niets is minder waar. Nederland staat natuurlijk bekend als een land waar veel regen valt. Hierdoor blijven ook in juli en augustus veel pollen in de lucht hangen.

Hoe kom je het pollenseizoen zo ongeschonden mogelijk door?

7 tips voor tijdens én daarvoor…

 1. Eet dagelijks een theelepel rauwe honing van de lokale imker uit jouw omgeving.  
 2. Neem een douche voordat je gaat slapen om de pollen van je af te spoelen.  
 3. Smeer vaseline of kokosolie aan de binnenkant van en rondom je neus zodat de pollen je slijmvliezen moeilijker bereiken.  
 4. Vermijd histaminerijke voeding zoals zuivel, oude/belegen kaas, tomaten, spinazie, champignons, droge worst, varkensvlees en sojasaus.  
 5. Eet meer histamineverlagende voeding zoals wilde vis, verse biologische groenten en fruit, jonge kaas, eidooiers, kokosolie en glutenvrije granen.
 6. Check de pollenkalender. Hier kan je bijhouden wanneer de pollenplanten bloeien, hoe ze eruitzien en hoeveel stuifmeel er vandaag in de lucht is.
 7. Vermijd pollen/contact met stuifmeel zoveel mogelijk, zet een zonnebril op bij mooi weer zodat de pollen je ogen niet kunnen bereiken en ga een dagje naar het strand in plaats van naar het bos als het stuifmeel rondvliegt door de lucht.

Advies voor de pollenperiode

Ontdek voedings- en suppletieadvies voor en tijdens de pollenperiode om jouw lichaam tijdens de pollenperiode te ondersteunen. Van Gebufferde Vitamine C® en Quercetine 250 met Phytosome® tot Ribes Nigrum tinctuur en Symflora® Original. Wil je weten hoe je een pollenroutine opbouwt? Check het hier.

Meer advies nodig over het pollenseizoen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur