Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Pistachenoten: gezond of niet?

Pistachenoten zijn overladen met voedingsstoffen die gezond zijn voor ons lichaam. Toch heeft deze noot wel een streepje voor omdat ze weinig calorieën bevat, maar juist wel nutriëntrijk zijn. Kortom, pistachenoten verdienen een plek binnen jouw voedingspatroon!

Lees verder onder de afbeelding

Pistachenoten: gezond of niet?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is de pistachenoot?
  • Zijn pistachenoten gezond?
  • Pistachenoten boom: hoe groeien pistachenoten?
  • De groene kleur van pistache
  • Tot slot

In ons eerder verschenen artikel De wonder wereld van de walnoot behandelen we alles wat je moet weten over de walnoot. 

Wat is de pistachenoot?

De pistache behoort officieel tot dezelfde familie als de walnoot en luistert ook wel naar de naam pimpernoot, hoewel die naam minder gebruikelijk is in Nederland. De pistache komt van nature voor in Azië, maar tegenwoordig groeien de pistachebomen in Afghanistan, Pakistan, India, Iran, Turkije, Griekenland, Italië en de VS. 

Dat ze zoveel verbouwd worden is ook wel terecht, ze zijn heerlijk om uit het vuistje te eten als tussendoortje, maar ook ideaal om te verweken in een salade, avondmaaltijd, muesli, ijs of bijvoorbeeld in een (zelfgemaakte) saus.1 Maar hoe gezond is deze pistache plant? 

Zijn pistachenoten gezond?

We zullen er niet omheen draaien; pistachenoten zijn ontzettend gezond! Om te beginnen zijn ze van alle noten één van de ‘slankste’ soorten, ze bevatten een stuk minder calorieën dan andere soorten noten. Per 100 gram bevatten ze ongeveer 560 calorieën, een stuk minder dan bijvoorbeeld bij pecannoten waarmee je per 100 gram 717 calorieën binnenkrijgt. Om je nog meer te overtuigen hebben we een aantal soorten in onderstaande tabel gezet: 

Noten

Calorieën per 100 gram

Macadamia

733

Pecannoten

717

Hazelnoten

667

Amandelen

609

Cashewnoten

591

Pistachenoten

560

De pistachenoot krijg ook wel de naam ‘The skinny nut’, en je begrijpt nu waarom! De calorieën uit de pistachenoot komen overigens uit vetten en eiwitten waarvan de vetten voornamelijk uit onverzadigde vetzuren bestaan. Naast deze energieleverende stoffen zitten er tal van andere voedingsstoffen in, denk aan: antioxidanten, vezels, vitamine B1, B2, B6, B11, C en E, en de mineralen kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium. 

En of dit nog niet genoeg is, ook zitten er veel fytonutriënten in zoals caroteen en polyfenolen. Je begrijpt nu, met zo’n breed assortiment aan voedingsstoffen is het niet vreemd dat deze noot toch wel een bijzondere noot genoemd mag worden. Pistachenoten gezond? Ja zeker!2,3 

Pistachenoten: gezond of niet?

Pistachenoten boom: hoe groeien pistachenoten?

Pistachenoten groeien aan een pistacheboom, een kleine woestijnboom waaraan de vruchten groeien. En hoewel het officieel een boom is, lijkt het wel veel meer op een struik. De pistachenoten groeien in trossen aan de boom en de vruchten zijn omgeven door een dunne harde dop met daaromheen een schil. Gedurende het rijpingsproces groeit de noot uit zijn dop waarbij de kleur verandert van groen naar geel; een teken dat de vruchten rijp zijn! Ze splitten vervolgens open (vaak met een luide ‘plop’) en dan worden de zaden zichtbaar. 

Niet iedere boom kan trouwens een vrucht dragen, dit komt doordat binnen de pistacheboom een ‘mannetje’ en een ‘vrouwtje’ voorkomen waarbij het stuifmeel van de mannetjes de vrouwtjes moeten ‘bestuiven’. Slechts eens in de twee jaar geeft de boom een volledige oogst, het andere jaar is dat slechts voor de helft. 

Bij een goede oogst – en als de noot rijp is – wordt de pistachenoot van de boom verwijderd en opgevangen in een soort deken. De noot gaat een bewerking door en wordt ontdaan van zijn zachte schil en vervolgens gedroogd. Veel van de pistachenoten worden geroosterd nadat ze in een zoutbad zijn geweest. In Nederland zijn pistachenoten vaak eerst gebrand in olie en daarna gezout.

De groene kleur van pistache

De pistachenoot heeft een licht groen/bruine kleur, en die kleur komt door de aanwezigheid van de xanthofylle kleurstof luteïne én zeaxanthine. Waar luteïne een geeloranje kleurstof is, is zeaxanthine een meer oranje kleurstof. Van alle noten komen deze kleurstoffen het meeste voor in pistachenoten. Kleurstoffen zijn dus niet altijd toegevoegd door de voedselindustrie zelf; ze komen van nature voor in ons voedsel!

Tot slot

In dit artikel hebben we verteld dat pistachenoten één van de slankste noten zijn; ze bevatten de minste calorieën per 100 gram. Dat betekent niet dat ze niet voedzaam zijn, integendeel zelfs! Ze zijn zo gezond als wat en bevatten een breed assortiment aan voedingstoffen. Een bijzondere noot vinden wij en je doet je gezondheid er absoluut goed aan dit regelmatig te eten! 

Advies nodig over pistache noten?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties

1.     DietCetera. (z.d.). Pistachenoot [...]. Geraadpleegd op 14 april 2022. 
2.     Promovendum. (2020). Verzekeringen voor hoger opgeleiden. Pistachenoten: gezond tussendoortje om mee af te vallen! Geraadpleegd op 14 april 2022. 
3.     De Notenkoerier. (z.d.). Zijn pistachenoten gezond? Geraadpleegd op 14 april 2022.
4.     Ripley Believes. (z.d.). Waar komen pistachenoten vandaan? Geraadpleegd op 14 april 2022.
5.     Theburningofrome.com. (2020). Waar komen pistachenoten vandaan? Geraadpleegd op 14 april 2022.