Vitakruid
Gratis verzending boven €40
Vandaag besteld, zaterdag in huis
Klanten beoordelen ons met een 9.3
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Monnikspeper (Vitex Agnus Castus) kopen? Waar moet je op letten?

Monnikspeper (Vitex Agnus Castus) kopen? Waar moet je op letten?

Staat Monnikspeper kopen ook al op jouw to-do lijstje? De botanical die al volop gebruikt werd in de Middeleeuwen heeft zijn populariteit nog niet verloren in de 21e eeuw. Hoewel het vroeger in trek was bij de heren, is het nu de beurt aan de vrouwen om de werkzaamheid te ontdekken. Waarom dat zo is? 

Dit besje is een goede optie bij ongemakken rondom de menstruatie.** We starten bij de roots van deze plant; waar komt Vitex Agnus Castus vandaan?

Inhoudsopgave

 • Monnikspeper: wat is de oorsprong?
 • Vitex Agnus Castus als supplement
 • Formule met aucubine en agnuside
 • Waar moet je bij suppleren op letten?
 • Tot slot


Monnikspeper: wat is de oorsprong?

Monnikspeper, ook wel bekend als kuisboom of Vitex Agnus Castus, vinden we in meerdere gebieden zoals het Middellandse Zeegebied, Centraal-Azië en Noord-Amerika. Dit plantje behoort tot de Verbana-familie en kan het beste groeien rondom vochtige plekken, zoals rivieroevers. De kleur bloemen van de plant variëren van roze tot paars, en de daaronder hangende bessen zijn donkerpaars. De vruchten bevatten zogenoemde iridoïden (aucubine en agnuside), flavonoïden en oliën.1,2 Iridoïden vinden we in verschillende plantensoorten en zijn vaak gebonden aan glucose; iridoïden glycosiden. Ze hebben een beschermende werking voor planten tegen gevaarlijke stoffen van buitenaf, als een soort gif dat de plant beschermt.

Hoe dit plantje aan zijn naam komt? Daarvoor blikken we even terug naar de middeleeuwen, waar de monniken het in hun kloostertuinen kweekten. Het kruid zou het gemakkelijker maken voor de monniken om zich aan de kuisheidsbelofte te houden. Hiervoor bedekte ze de bedden met bladeren en de vruchten werden vervolgens gebruikt ter vervanging van peper in gerechten. Dit maakte monnikspeper het symbool voor het leven van de monnik.4,5

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest
Vitaminetest

Vitex Agnus Castus is een Latijnse benaming. ‘Vitex’ komt van het woord ‘vitilium’, wat vlechtwerk betekent. De takken van de monnikspeper waren namelijk geschikt als materiaal om in te vlechten, waaronder hekwerk. ‘Agnus Castus’ betekent zuiver of kuis, wat betrekking heeft op de kuisheidsbelofte van de monniken.6 Het werd namelijk gebruikt om de seksuele verlangens van de monniken te verminderen.

Vitex Agnus Castus als supplement 

Uit de geschiedenis leren we dat het gebruik van deze plant al voor een langere tijd geliefd is. Vroeger maakte het de monniken minder genadig om met vrouwen tussen de lakens te duiken. Nu wordt dit kruid gebruikt om vrouwen bij de menstruatie en overgang te ondersteunen.7** Door deze onderbouwde werking is de populariteit van monnikspeper als supplement gestegen, maar dat wil niet zeggen dat alle supplementen op de markt van hoge kwaliteit zijn. Waar dien je precies op te letten wanneer je dit kruid in suppletievorm wil kopen?Formule met aucubine en agnuside

Supplementen van Vitex Agnus Castus zijn niet moeilijk te vinden op het internet. Het is echter wél uitdagend om supplementen te vinden waar de essentiële werkzame stoffen op zijn gedeclareerd: aucubine en agnuside, de stoffen die zich bevinden in iridoïden glycosiden. Volgens onderzoek dient een supplement van 200 mg monnikspeper extract minimaal 0,5 procent gestandaardiseerde agnuside en aucubine te bevatten om de werkzaamheid te waarborgen.8 De aanbevolen dosering verschilt per doeleinde; wij adviseren 1-2 capsules per dag. Twijfel je welke dosering voor jou van toepassing is? Vraag gratis advies aan bij een van onze orthomoleculaire therapeuten. 

Voordelen product
 • Bij ongemakken rondom de menstruatie**
 • Hoge werkzaamheid door 0,5% agnuside en 0,6% aucubine
 • Draagt bij aan een normale hormoonhuishouding**
 • Maar liefst 200 mg per capsule
 • Ondersteunt het overgangsproces**
Vitex Agnus Castus 200 mg Monnikspeper
60  vegan capsules
€ 19,90
Bekijk product


Waar moet je bij suppleren op letten?

Vitex Agnus Castus kan heel behulpzaam zijn bij ongemakken rondom de menstruatie.** Volgens dit onderzoek kan het extract van monnikspeper ook de melkproductie van de vrouw verbeteren. Los van deze studie is er echter te weinig onderzoek verricht op het gebied van borstvoeding en zwangerschap. Hierdoor raden we het wel af om Vitex Agnus Castus in te nemen indien je zwanger bent of borstvoeding geeft. Houd je daarnaast aan de aanbevolen hoeveelheid en dan kan ook jij de werkzaamheid van dit supplement ervaren! 

Advies nodig over monnikspeper?
Zoek een therapeut bij jou in de buurt.
Pos

Tot slot

Producten die vroeger in trek waren bestempelen we al gauw als ‘uit de mode’. Vitex Agnus Castus is echter een plant die zijn naam te danken heeft aan zijn middeleeuwse toepassing. Al gebruikt de monnik het kruid niet meer om zijn gelofte aan god te bewaren, in de eeuwen daarna ontdekten we een stuk nuttigere toepassing. Zo is het supplement aan te raden bij overgangsverschijnselen en kan de jongere vrouw het kruid gebruiken bij ongemakken rondom de menstruatie.** Val je in een van de twee categorieën? Waag je dan aan dit tijdloze supplement!

Referenties

 
 1. Chaste Tree - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center. (z.d.). University of Rochester Medical Center. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=ChasteTree
 2. Hajimehdipoor, Et Al., H. (2011). A Validated HPTLC-Densitometric Method for Assay of Aucubin in Vitexagnus-castusL. PubMed Central (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813080/
 3. Ludwiczuk, A. (2017). Iridoid - an overview | ScienceDirect Topics. ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/iridoid
 4. D.E. Webster, J.Lu, S.-N.Chen, N.R. Farnsworth, Z.Jim Wang: Activation of the μ-opiate receptor by Vitex agnus-castus methanol extracts: Implication for its use in PMS, Journal of Ethnopharmacology. Band 106, Nr. 2, 2006, S. 216-221D.E.
 5. Webster, Y.He, S.N. Chen, G.F. Pauli, N.R. Farnsworth, Z.J. Wang: Opioidergic mechanisms underlying the actions of Vitex agnus-castus L., Biochemical Pharmacology, Band 81, Nr. 1, 1. Januar 2011, D. 170-177 (bron 3 & 4 https://www.ewalia.nl/ewalia-magic-tips/monnikspeper)
 6. Vitex agnus castus, in de naam van. . ..Monnikenpeper. (z.d.). InfoNu. https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/mythologie/32316-vitex-agnus-castus-in-de-naam-vanmonnikenpeper.html
 7. Schellenberg, R. (2001). Treatment for the premenstrual syndrome with agnus castus fruit extract: prospective, randomised, placebo controlled study. Bmj, 322(7279), 134-137.
 8. wholehealthchicago. (2021, 23 maart). Chasteberry. https://wholehealthchicago.com/blog/2009/05/11/chasteberry
 

**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating van Vitex Agnus Castus


menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest