Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Lockdown in december: zo blijf je deze periode in balans

Sinds tien maanden lijkt het alsof we in een gekke Hollywood film beland zijn. Van groepsimmuniteit, een ‘softe lockdown’, naar volledige lockdown tijdens de feestdagen. Een plot dat in Hollywood misschien zelfs zou worden weggewoven als ongeloofwaardig. Deze onwerkelijke werkelijkheid maakt de huidige winterperiode tot een bijzonder uitdagende tijd.

Meer lezen over mentaal welzijn? Bekijk onze gezondheidspagina Gemoedstoestand.

Lees verder onder de afbeelding

Lockdown in december: zo blijf je deze periode in balans

Onderwerpen in dit artikel

 • Blijf actief en ga naar buiten
 • Begin en eindig je dag met dankbaarheid
 • Mediteer
 • Ga bosbaden of 'forest bathing' (shiinrin-yoku)
 • Plan wat extra 'me-time' in
 • Neem een Social Detox
 • Tot slot: houd hoop en zorg goed voor jezelf en je naasten

Los van de strenge maatregelen en het niet samen kunnen komen tijdens de feestdagen, is de winter traditiegetrouw een donkere tijd. Om een beetje licht te bieden in deze uitdagende periode hebben we daarom een aantal tips verzameld. Met deze handvatten kun je hopelijk de stress rondom de feestdagen, de alledaagse ruis en die innerlijke zelfcriticus goed de baas zijn. En begin je zo goed in balans aan 2021.

Blijf actief en ga naar buiten

Ondanks de gesloten sportscholen en het weinig uitnodigende buitenklimaat, blijft het ontzettend belangrijk dat je in beweging blijft.

Ga dagelijks even lekker naar buiten. Maak een mooie boswandeling of fiets een route die je nog nooit eerder gefietst hebt. Ga op avontuur. Juist nu is het belangrijk om de frisse lucht op te zoeken – en waar je kan – met je snoet de zon op te zoeken voor de natuurlijke vitamine D-aanmaak. Daarbij is bewegen en de frisse buitenlucht opzoeken bevorderlijk voor onze slaapkwaliteit.

Lockdown in december: zo blijf je deze periode in balans

Begin en eindig je dag met dankbaarheid

Onze dagen vullen zich al snel met allerlei dingen die we nog moeten doen, waardoor we vergeten om even stil te staan bij alles wat we al hebben. Neem ’s ochtend en ‘s avonds een paar minuten de tijd om na te denken over alles waar je dankbaar voor bent, klein of groot. Dankbaarheid tonen vermindert stress en laat je met een fijn gevoel je dag beginnen én eindigen.

[vitamine_test full]

Mediteer

Mocht je nog wachten op een signaal om met mediteren te beginnen, dan is dit jouw teken! Juist in deze uitdagende tijd is het ontzettend waardevol om dagelijks even bewust je hoofd leeg te maken. Daarbij zijn de grootse voordelen van meditatie wetenschappelijk bewezen.

Zo toonde onderzoek in de afgelopen twee decennia aan dat het zogenoemde mindfullness, ofwel het-leven-zin-gevend mediteren, gunstige effecten heeft op fysiek welzijn, mentale gezondheid en cognitieve prestaties. Meditatie is daarnaast bewezen gunstig:

 • Voor de emotionele balans1
 • Voor je immuunsysteem2
 • Voor het verlagen van de bloeddruk3
 • Bij de behandeling van aanhoudende neerslachtigheid4
Lockdown in december: zo blijf je deze periode in balans

Bij meditatie gaat het niet om hoe lang je zit. Je kunt ook korte meditatiemomentjes pakken gedurende de dag of meditatie vinden in je dagelijkse bezigheden. Uiteindelijk is het aan jou om een manier te vinden die jij prettig vindt en bij je ritme past. Vind je het lastig om te beginnen met mediteren? Er zijn tal van gratis apps en YouTube-filmpjes die je kunnen helpen een begin te maken:

Ga bosbaden of ‘forest bathing’ (Shinrin-yoku)

In 1982 creëerde het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij de term shinrin-yoku, wat zich vertaalt naar 'bosbaden' of 'het absorberen van de bosatmosfeer'. Het doel van bosbaden is om in het huidige moment te zijn, terwijl je jouw zintuigen onderdompelt in de bezienswaardigheden, geur en geluiden van een natuurlijke omgeving. Het wordt beschouwd als een krachtig tegengif voor de dagelijkse prikkels en stress.

Bosbaden is niet hetzelfde als wandelen of hardlopen; het is meer een mindfulness-oefening. Het kan worden beoefend door iedereen, er is geen niveau van fysieke fitheid voor nodig en kan in principe overal waar bomen aanwezig zijn.

Lockdown in december: zo blijf je deze periode in balans

Plan wat extra ‘me-time’ in

Of je dit nu doet door middel van een lekker magnesiumbad, een lange wandeling, extra mediatiemomentjes of door het lezen van een goed boek. Kwalitatieve tijd voor en met jezelf is buitengewoon belangrijk in stressvolle tijden!

Neem een Social Detox

Nu we meer thuis zitten en minder met vrienden en familie kunnen afspreken, is de kans groot dat je schermtijd omhoog is geschoten. Betrap jij jezelf ook steeds vaker op het doelloos door Instagram of Facebook scrollen? Dan wordt het tijd voor een scherm detox. Overigens ben je niet de enige, tijdens de eerste lockdown verdubbelde het aantal weergaven op Instagram Live in één week tijd, meldde Facebook een toename van 70% in videogesprekken in Messenger-groepen en zag WhatsApp het gebruik met 40% oplopen. Wellicht niet verrassend, maar belangrijk om te benoemen; social media zou verantwoordelijk zijn voor het verergeren van psychische problemen.5

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Tot slot: houd hoop en zorg goed voor jezelf en je naasten

Het is een uitdagende tijd voor iedereen. Al is het ook de uitgelezen tijd voor onszelf om eens na te gaan waar onze mentale en fysieke gezondheid wat ondersteuning zou kunnen gebruiken.

 

Referenties
 1. Desbordes, G., Negi, L. T., Pace, T. W., Wallace, B. A., Raison, C. L., & Schwartz, E. L. (2012). Effects of mindful-attention and compassion meditation training on amygdala response to emotional stimuli in an ordinary, non-meditative state. Frontiers in human neuroscience, 292.
 2. University Of Wisconsin Study Reports Sustained Changes In [...] And [...] Function After Meditation. (2003, 4 februari). ScienceDaily. Geraadpleegd op 3 juni 2022
 3. Meditation Can Lower [...], Study Shows. (2008, 15 maart). ScienceDaily. Geraadpleegd op 3 juni 2022.
 4. Marchand, William R., MD Mindfulness-Based Stress Reduction, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, and Zen Meditation for [...], [...], [...], and [...], Journal of Psychiatric Practice®: July 2012 - Volume 18 - Issue 4 - p 233-252
 5. Karim F, Oyewande AA, Abdalla LF, Chaudhry Ehsanullah R, Khan S. Social Media Use and Its Connection to Mental Health: A Systematic Review. Cureus. 2020;12(6):e8627. Published 2020 Jun 15.