Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Is afvallen na/tijdens zwangerschap verstandig?

Het vrouwenlichaam is ontzettend bijzonder en krachtig. In negen maanden kan het van enkele cellen een compleet mensje creëren. In die periode gebeurt er veel in je lijf en neemt ook je gewicht logischerwijs toe. Afvallen na de zwangerschap is dan ook voor veel vrouwen een ding. 

Hoe je dat op een verstandige manier doet en of afvallen tijdens zwangerschap ook mogelijk is, vertellen we je in dit blog.

Lees verder onder de afbeelding

Is afvallen na/tijdens zwangerschap verstandig?

Onderwerpen in dit artikel

  • Afvallen tijdens zwangerschap: wel of niet?
  • Afvallen tijdens borstvoeding
  • Afvallen na zwangerschap
  • Afvallen na zwangerschap lukt niet
  • Tot slot

Goed voor jezelf zorgen tijdens en na de zwangerschap is essentieel. Je lichaam is namelijk hard aan het werk om je baby gezond te maken en te houden. Daarbij is jouw eigen gezondheid van groot belang en hier hoort ook een gezond gewicht bij. Heb je ook de wens rondom de zwangerschap af te vallen? Lees dan eerst even verder.

Afvallen tijdens zwangerschap: wel of niet?

Even voor de goede orde: het is heel normaal dat je aankomt tijdens de zwangerschap. Het gewicht dat erbij komt is voornamelijk van de baby zelf, maar onder andere ook de baarmoeder, het vruchtwater, extra bloed en vet zorgen voor meer gewicht. Hoeveel dat precies is, verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van je startgewicht. Hoe lager je BMI (Body Mass Index), hoe groter de verwachte gewichtstoename.In onze BMI calculator bereken je heel gemakkelijk je BMI.

De grootste toename vindt plaats tijdens het tweede trimester. In het eerste trimester is er zelfs een afname in gewicht mogelijk. Afvallen tijdens zwangerschap gebeurt dus regelmatig onbewust, meestal wegens (ochtend)misselijkheid of door verhoogde stress. Wanneer je geen hap door je keel krijgt en regelmatig net op tijd de wc weet te bereiken, kan het namelijk zijn dat je te weinig voeding binnenkrijgt en hierdoor afvalt. Meestal maak je dit in het tweede en derde trimester echter wel weer goed en is er dus niks aan de hand.

Maar hoe zit het dan als je bewust wil afvallen tijdens je zwangerschap? Dit raden we in principe niet aan. Om je baby goed te laten ontwikkelen, zijn voldoende voedingsstoffen nodig. Daarnaast heb jij al je krachten nodig om straks de bevalling sterk te kunnen doorstaan. Als je gefocust bent op het kwijtraken van gewicht bestaat de kans dat je te weinig binnenkrijgt voor zowel jezelf als je kindje. Ook wanneer je zwanger bent en reeds overgewicht hebt, is het verstandig om niet te gaan afvallen, wegens mogelijke risico’s.2

Daarentegen wil je ook niet te veel aankomen. Extra calorieën zijn zeker wel nodig, maar eten voor twee is toch echt een fabeltje! Zorg vooral dat je kiest voor gezonde voeding voor tijdens de zwangerschap, zodat jullie beide niks tekortkomen. Lees ook ons blog over sporten tijdens de zwangerschap voor tips over hoe je in beweging kunt blijven tijdens deze spannende 9 maanden.

Afvallen tijdens borstvoeding

Als je borstvoeding aan je kindje kan geven is dat geweldig. Hier zitten namelijk vele voordelen aan voor moeder en kind, zowel op korte als lange termijn.4 Je ondersteunt hiermee de verdere groei en ontwikkeling van je kleine wondertje. Zo versterkt borstvoeding bijvoorbeeld het immuunsysteem en de darmflora van je kleintje.

Wist je dat afvallen door borstvoeding geven ook mogelijk is?5,6 Je zet je lichaam namelijk flink aan het werk om de groei van je baby te voorzien. Tevens is de kans op het ontwikkelen van overgewicht bij zowel moeder als kind bewezen kleiner door borstvoeding.4

Wil je bewust extra afvallen bij borstvoeding, hou er dan rekening mee dat je ook nog voldoende energie nodig hebt. In feite mag je dus extra calorieën binnenkrijgen om deze energie weer door te kunnen geven via de borstvoeding. Wanneer je veel afvalt komen er gifstoffen vrij die zaten opgeslagen in de vetcellen. Deze vrijgekomen gifstoffen kunnen ook in de moedermelk terecht komen. Loop dus niet te hard van stapel, maar doe dit op een verantwoorde en geleidelijke manier.

Afvallen na zwangerschap

Na de zwangerschap wil je de overtollige kilo’s waarschijnlijk maar al te graag weer kwijt. De zwangerschap is vaak een tijd van bewustwording. Je wordt bewust van je lijf, wat je binnenkrijgt en je leefomstandigheden. De periode na de zwangerschap is dan ook een prima moment om die bewustwording door te zetten naar een gezondere leefstijl.3

Niet alleen gezonde voeding, maar ook voldoende beweging en ontspanning zijn hierbij essentieel. Een crashdieet is sowieso geen goed idee. Dit geeft eventueel snel resultaat, maar verhoogt ook het risico op een ontoereikende inname en de kans dat je erna juist weer aankomt. Hou liever een gezond, lekker en hanteerbaar voedingspatroon aan, met de focus op verse en zo min mogelijk bewerkte voeding.

Probeer ook vooral vóór je gewenste zwangerschap te werken aan een gezond gewicht. Dit heeft vele voordelen, want je vergroot de kans op een zwangerschap en je creëert betere omstandigheden voor tijdens je zwangerschap.7,8

Afvallen na zwangerschap lukt niet

Het kan zomaar zijn dat je moeite hebt om die kilo’s weer kwijt te raken. Als afvallen na zwangerschap niet goed lukt, wees dan niet te hard voor jezelf. Je moet niet vergeten dat je lichaam behoorlijk wat verandering heeft ondergaan in de afgelopen tijd. Het heeft hard moeten werken en is flink flexibel geweest om te zorgen dat jouw kindje een warm en veilig thuis had om zich in te ontwikkelen.

Neem daarom ook de tijd om weer op je oude gewicht te komen. En onthoud: het gaat om progressie, niet perfectie. Leer te wennen aan de veranderingen in je lijf en leven. Zorg vooral ook  goed voor jezelf, want jouw fysieke en mentale gezondheid is van net zo groot belang als je nieuwe gezinslid!  

Tot slot

Afvallen tijdens de zwangerschap is over het algemeen geen goed idee. Probeer voorafgaand aan de conceptie al aan je gewicht te werken voor een gezondere zwangerschap. Wil je afvallen na de zwangerschap, dan is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen. Als je hier wat hulp bij kan gebruiken, neem dan contact op met een van onze therapeuten.

Advies nodig over afvallen na zwangerschap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Verloskundigen Amsterdam Zuid. (z.d.). Geraadpleegd januari 2023. 
  2. Kapadia, M. Z., Park, C. K., Beyene, J., Giglia, L., Maxwell, C., & McDonald, S. D. (2015). Weight loss instead of weight gain […]. PloS One, 10(7).
  3. McKinley, M. C., Allen-Walker, V., McGirr, C., Rooney, C., & Woodside, J. V. (2018). Weight loss after pregnancy: challenges and opportunities. Nutrition Research Reviews, 31(2), 225-238.
  4. Binns, C., Lee, M., & Low, W. Y. (2016). The long-term public health benefits of breastfeeding. Asia Pacific Journal of Public Health, 28(1), 7-14.
  5. Lambrinou, C. P., Karaglani, E., & Manios, Y. (2019). Breastfeeding and postpartum weight loss. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 22(6), 413-417.
  6. Jarlenski, M. P., Bennett, W. L., Bleich, S. N., Barry, C. L., & Stuart, E. A. (2014). Effects of breastfeeding on postpartum weight loss among US women. Preventive Medicine, 69, 146-150.
  7. Clark, A. M., Ledger, W., Galletly, C., Tomlinson, L., Blaney, F., Wang, X., & Norman, R. J. (1995). Weight loss results in significant improvement in pregnancy and ovulation rates in anovulatory obese women. Human Reproduction, 10(10), 2705-2712.
  8. Schummers, L., Hutcheon, J. A., Bodnar, L. M., Lieberman, E., & Himes, K. P. (2015). […]. Obstetrics and gynecology, 125(1), 133.