Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hormonen & zwangerschap: wat gebeurt er in je lichaam?

Midden op de dag in slaap vallen, misselijkheid, pijnlijke borsten en vergeetachtigheid. Hormonen spelen een hoofdrol tijdens de maandelijkse cyclus, bevruchting en zwangerschap. In dit artikel lees je welke hormonen betrokken zijn bij een zwangerschap én wat ze doen met jouw lijf.

Lees verder onder de afbeelding

Hormonen & zwangerschap: wat gebeurt er in je lichaam?

Onderwerpen in dit artikel

  • De voorbereiding van je lichaam
  • De ups en downs van hormonen
  • 1. Progesteron zwangerschap
  • 2. Oestrogeen
  • 3. hCG
  • 4. Relaxine
  • 5. Prolactine
  • 6. Oxytocine
  • 7. Melatonine zwangerschap
  • Tot slot

Tijdens een zwangerschap verandert je hormoonhuishouding en dat merk je aan alle kanten! Hoewel die dikke buik meer dan welkom is, zorgen hormonen voor verschillende zwangerschapskwaaltjes die je liever kwijt dan rijk bent. Toch hoort het er allemaal bij en helpt het jou om een gezond kindje op de wereld te zetten. 

De voorbereiding van je lichaam

Elke maand bereidt het lichaam van een vrouw zich voor op een mogelijke zwangerschap. Vóór de bevruchting spelen de hormonen oestrogeen en progesteron een hoofdrol. Oestrogeen zorgt voor het in gang zetten van de eisprong. Progesteron bereidt het baarmoederslijmvlies voor op een innesteling. Het bevruchten van een eicel betekent de start van een bijzondere reis. De eicel gaat zich delen en je lichaam gaat de productie van verschillende hormonen verhogen of verlagen. En dat ga je merken! 

De ups en downs van hormonen

Om een zwangerschap tot een goed einde te brengen, vindt er een goed gecoördineerd samenspel tussen hormonen plaats. Op het juiste moment pieken en dalen de hormonen oestrogeen, progesteron, hCG, prolactine, relaxine en oxitocine. Dit komt allemaal ten goede van een gezonde baby, maar tijdens de zwangerschap kun je er ook wat hindernis van ervaren. We zetten de belangrijke hormonen met hun ups en downs voor je op een rijtje.

Hormonen & zwangerschap: wat gebeurt er in je lichaam?

1. Progesteron zwangerschap

De aanmaak van progesteron blijft na de bevruchting ontzettend belangrijk. Het voorkomt dat je lichaam het embryo afstoot, zorgt ervoor dat de baarmoeder in optimale conditie blijft en dat de groei van borstklieren wordt gestimuleerd. De productie stopt bij ongeveer 10 tot 12 weken zwangerschap en neemt weer toe na 32 weken. 

Vermoeidheid zwangerschap

Progesteron zorgt voor een kalmerend effect, omdat het GABA-receptoren stimuleert.1 Dit zorgt voor passiviteit en rust in je lichaam. En het remt seksuele verlangens. Niet zo gek dus dat vermoeidheid aan het begin van de zwangerschap veel voorkomt. Ook verklaart het dat je even geen zin hebt in actie in de slaapkamer.

Het belang van foliumzuur 

Het creëren van een nieuw leventje kost veel energie en progesteron draagt bij aan rust in je lijf. Wil je goed voor jezelf en je kindje zorgen, maar ook je energie op peil houden? Dan is foliumzuur  van groot belang. Dit is een nutriënt met verschillende gezondheidsbevorderde effecten en wordt daarom aanbevolen door verloskundigen. Dankzij foliumzuur verklein je onder andere de kans op afwijkingen in de begin van de zwangerschap.2 En het draagt bij aan wat extra energie tijdens vermoeidheid.

2. Oestrogeen zwangerschap

Oestrogeen speelt een cruciale rol bij het voldragen van de zwangerschap.3  Zo zorgt dit hormoon onder andere voor de groei van goede bloedvaten in en rondom de placenta en de baarmoeder. Later in de zwangerschap helpt ook oestrogeen samen met progesteron en prolactine om je borsten voor te bereiden op borstvoeding.

Daarnaast zorgt de groei van bloedvaten voor een hoger bloedvolume in je lichaam. Dit kan zorgen voor die vervelende misselijkheid, pijnlijke borsten en spataderen. Ook de slijmvliezen in je neus kunnen opzwellen, wat kan zorgen voor een verstopte neus. Er zijn gelukkig ook voordelen: de toegenomen bloedstroom kan zorgen voor méér zin in seks én de welbekende zwangerschapsgloed in het gelaat. Helaas kan niet iedereen zich gelukkig prijzen met een dergelijk stralend gelaat. Acne en puisten gedurende zwangerschap zijn ook veelvoorkomend. 

Hormonen & zwangerschap: wat gebeurt er in je lichaam?

3. hCG

Na de bevruchting gaan cellen in de placenta het hCG hormoon (humaan choriongonadotrofine) produceren. De hCG-niveaus verdubbelen aan het begin van de zwangerschap zelfs elke 72 uur en het hoogtepunt ligt in de eerste 8-11 weken van de zwangerschap. Daarna vlakt het af voor de rest van de zwangerschap.

Dat extra streepje op de zwangerschapstest? Dat heb je te danken aan hCG!  Dit hormoon is ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevruchting aanwezig in de urine. Met een simpele urinetest weet je binnen een paar minuten of je zwanger bent. hCG kan helaas ook vervelende bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, rusteloosheid en vermoeidheid. Neem je rust en luister naar je lichaam. Probeer ook zo gezond mogelijk te eten. Wil je daar meer over weten? Lees dan ons blog 10 x gezonde voeding voor tijdens de zwangerschap

4. Relaxine

Het hormoon relaxine wordt de gehele zwangerschap geproduceerd om alles goed te laten verlopen. Het helpt om het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op de innesteling en om vroeggeboorte te voorkomen. Ook draagt het bij aan het rijpen van de baarmoederhals en het vergemakkelijken van de bevalling. Relaxine maakt ook de spieren in je bekkenbodem slapper, waardoor je tijdens de bevalling die spieren kunt ontspannen.

Slappere spieren vergroten de kans op gewrichtspijnen en rugpijn. Ook kan het zorgen voor brandend maagzuur. Dit komt omdat het de maag ontspant waardoor maagzuur in de voedselpijp kan komen.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

5. Prolactine

Prolactine stimuleert de groei van melkkliertjes en melkkanaaltjes in je borsten en zorgt voor het verslappen van bindweefsel. De hoeveelheid prolactine neemt dan ook toe tijdens de zwangerschap, zodat tegen het einde van de zwangerschap de niveaus 10 tot 20 keer hoger zijn. Het hormoon wordt vóór de bevalling echter nog onderdrukt door een hoge progesteronspiegel. Na de bevalling daalt progesteron en kom de melkproductie onder invloed van prolactine op gang

Bekend met kraamtranen? Zelfs dit heeft een functie. Een overschot aan prolactine raak je kwijt door te huilen. Huilbuien kort na je zwangerschap zijn dus nuttig en helemaal niet erg!

6. Oxytocine

Ga je voor een natuurlijke bevalling? Dat kan dankzij de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon zorgt namelijk voor de rijping van de baarmoederhals en voor de samentrekkingen van de baarmoeder om het bevallingsproces te versnellen.4,5 Ook bevordert oxytocine na de bevalling de binding met jouw kindje en ondersteunt het de melkproductie.

7. Melatonine zwangerschap

Melatonine is een lichaamseigen hormoon die in verband staat met onze biologische klok. Ook heeft het een belangrijke functie tijdens de zwangerschap, zo heeft het onder andere invloed op de vorming en differentiatie van de hersenen.6 

Tot slot

Een zwangerschap is voor elke vrouw voor een bijzondere periode in haar leven. Je hele lijf staat in het teken van het creëren van een nieuw leventje en dat zorgt voor veel veranderingen. Zo kan de blijdschap die je voelt flink overschaduwd worden door zwangerschapskwaaltjes. Vaak zijn deze kwaaltjes het gevolg van een sterk veranderende hormoonhuishouding. Vervelend, maar bedenk dat alle ups en downs bijdragen aan het op de wereld zetten van een gezonde baby. En die gedachte is vaak al een hele geruststelling.

Advies nodig over hormonen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur
 

 

Referenties
  1. Mostallino MC, Sanna E, Concas A, Biggio G, Follesa P. (2009). Plasticity and function of extrasynaptic GABA(A) receptors during pregnancy and after delivery. Psychoneuroendocrinology, 34, 74-83.
  2. Molloy, A. M., Kirke, P. N., Brody, L. C., Scott, J. M., & Mills, J. L. (2008). Effects of folate and vitamin B12 [...] during pregnancy on fetal, infant, and child development. Food and Nutrition Bulletin, 29(2), 101-111.
  3. Dhawan Bajaj, Archana. (2018). Role of Estrogen in Pregnancy. Firstcry Parenting.
  4. Chiras, DD. (2012). Human Biology Sudbury, 262. 
  5. Human Evolutionary Biology. (2010). Cambridge University Press, 282.
  6. Sagrillo-Fagundes L, Assunção Salustiano EM, Yen PW, Soliman A, Vaillancourt C. (2016). Melatonin in Pregnancy: Effects on Brain Development and [...]. Current Pharmaceutical Design, 22(8), 978-986. 
  7. Zorginstituut Nederland. (z.d.). Farmacotherapeutisch Kompas Geneesmiddelen. Geraadpleegd op 27-1-2022.