Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Alles wat je moet weten over misselijkheid tijdens de zwangerschap

Voor veel aanstaande mama’s zijn de scherpe reukzin en vlagen van misselijkheid de eerste tekenen dat er een kleine onderweg is. En hoewel misselijkheid tijdens zwangerschap regelmatig voorkomt, maakt het dat niet leuker of gemakkelijker. In dit blog behandelen we alles wat je moet weten over misselijkheid tijdens de zwangerschap en geven we tips hoe je ermee om kunt gaan.

Lees verder onder de afbeelding

Alles wat je moet weten over misselijkheid tijdens de zwangerschap

Onderwerpen in dit artikel

 • Misselijkheid & zwangerschap - wat kun je verwachten?
 • Wanneer begint het?
 • Wat veroorzaakt misselijkheid tijdens zwangerschap?
 • Wat helpt tegen misselijkheid tijdens zwangerschap?
 • Wat is gezonde voeding tijdens de zwangerschap?
 • Tot slot

Misselijkheid & zwangerschap – wat kun je verwachten?

Misselijkheid tijdens de zwangerschap komt veel voor en beschouwen we als normaal. Buiten misselijkheid komen ook symptomen als braken en een afkeer voor bepaalde voedingsmiddelen voor. Van de zwangeren meldt tussen de 50 en 80 procent een zekere mate van (extreme) misselijkheid en 50 procent moet ook daadwerkelijk overgeven.1

Ondanks de naam ochtendmisselijkheid kan de misselijkheid op elk moment van de dag voorkomen. Bij 80 procent van de zwangeren komen de symptomen de hele dag voor, minder dan 2 procent ervaart ze alleen in de ochtend.

Misselijkheid & zwangerschap – wanneer begint het?

Symptomen van zwangerschap misselijkheid beginnen meestal tussen week vijf en zes van de zwangerschap en vrijwel altijd vóór week negen. Verlichting komt doorgaans aan het einde van het eerste trimester. Bij ongeveer 90 procent van de zwangeren zijn de symptomen na 20 weken verdwenen.2,3

Een klein percentage van de aanstaande moeders ervaart misselijkheid en braken gedurende de gehele zwangerschap.

Wanneer is het hoogtepunt van misselijkheid bij de zwangerschap?

Het piek van misselijkheid bij de zwangerschap is voor elke persoon anders. Gemiddeld genomen ligt de piek rond week 9.

Wat veroorzaakt misselijkheid tijdens zwangerschap?

De specifieke oorzaak van ochtendmisselijkheid is onbekend, maar er zijn verschillende theorieën. Aangenomen wordt dat een stijging van zwangerschapshormonen, waaronder humaan choriongonadotrofine (hCG) en oestrogeen, er aan bijdraagt.

In het blog Hormonen & zwangerschap: wat gebeurt er in je lichaam? Lees je alles over wat er in je lichaam gebeurt tijdens zwangerschap.

Hoewel de redenen niet helemaal duidelijk zijn, kunnen de volgende factoren de kans op ochtendmisselijkheid verhogen:4,5

 • Zwanger zijn van een meisje;
 • Vertraagde spijsvertering;
 • Een lage bloedsuikerspiegel;
 • Een hoog stresslevel;
 • Bestaande spijsverteringsproblemen;
 • Voorgeschiedenis van ernstige hoofdpijn of misselijkheid tijdens het gebruik van oestrogeen (bijvoorbeeld door het slikken van de anticonceptiepil);
 • Genetische aanleg, bijvoorbeeld wanneer je moeder of zus last had van misselijkheid en/of overgeven tijdens de zwangerschap;
 • Persoonlijke geschiedenis van reisziekte of ochtendmisselijkheid bij een eerdere zwangerschap;
 • Zwanger zijn van een meerling (d.w.z. tweelingen, drielingen, enz.). 

Wat helpt tegen misselijkheid tijdens zwangerschap?

Er is helaas geen one size fits all manier om ochtendmisselijkheid te voorkomen. Dat gezegd hebbende zijn er gelukkig wel genoeg dingen die je kunt doen om eventuele misselijkheid te verminderen.
 

Tips bij ochtendmisselijkheid

 • Drink genoeg water, liefst met een snufje Keltisch zeezout. Ook kan lauwwarm water met wat citroensap of appelazijn je spijsvertering te ondersteunen bij het verteren van eten en drinken.
 • Eet de hele dag door kleine maaltijden, liefst rijk aan hoogwaardige eiwitten en goede vetten. Zowel eiwit als vet (cholesterol) zijn essentieel voor de aanmaak van hormonen die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap en mogelijk misselijkheid helpen verminderen.9 Lees in dit blog welke voeding de meeste eiwitten bevat.
 • Iets eten voordat je ’s ochtends opstaat. Een lege maag kan een gevoel van misselijkheid verergeren. Leg bijvoorbeeld wat ongebrande noten op je nachtkastje zodat je wat bij de hand hebt zodra je wakker wordt.
 • Drink thee van verse gember en citroen. Gember staat bekend om de eigenschap dat het misselijkheid vermindert en ook (het ruiken) van citroen is aangetoond dat het ochtendmisselijkheid terugdringt.7
 • Vitamine B6 vermindert misselijkheid tijdens zwangerschap.8 De vitamine zit in biologisch grasgevoerde lever, zonnebloempitten, pistachenoten, vette vis (zoals zalm), kalkoen en zilvervlies rijst.
 • Neem je zwangerschapssupplementen in de middag en avond, in elk geval na een maaltijd.
 • Doe dutjes en rust vaak uit.
 • Lucht je huis en werkruimte regelmatig om intense geuren te voorkomen en frisse lucht je huis binnen te laten.

Dit kun je beter niet doen bij ochtendmisselijkheid:

 • Eten van heel pittig eten.
 • Eten van hele grote, zware maaltijden.
 • Drinken tijdens het eten.
 • Bereiden van sterk ruikend voedsel 

Wat is gezonde voeding tijdens de zwangerschap?

Tussen de golven van misselijkheid en vreemde cravings in is het genoeg en gezond eten binnenkrijgen soms een uitdaging voor de meeste vrouwen. Toch is het belangrijk dat je voor, tijdens en na je zwangerschap voor gezonde en volwaardige voeding kiest om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Nutriëntrijke voeding ondersteunt de ontwikkeling van je kindje.

Daarnaast helpt het jou om gezond en met genoeg energie de bevalling en lactatieperiode in te gaan. Qua producten kun je denken aan biologisch grasgevoerd vlees, eieren, vette vis, noten, zaden, en genoeg fruit en groene bladgroenten.

  

 

Tot slot

Misselijkheid en andere zwangerschapskwaaltjes zijn niet per se de onderdelen van een zwangerschap waar je naar uitkijkt. Het is dan ook fijn te weten dat het – over het algemeen − van tijdelijke aard is en er genoeg mogelijkheden zijn om klachten te verminderen. Wees altijd voorzichtig tijdens de zwangerschap en neem bij twijfel contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

We zijn dan ook benieuwd naar jouw ervaringen en tips met betrekking tot misselijkheid bij zwangerschap. Heb jij tips voor aanstaande moeders? Deel ze dan vooral met ons via Instagram of Facebook.

Advies nodig over misselijkheid tijdens de zwangerschap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Committee on Practice Bulletins-Obstetrics (2018). ACOG Practice Bulletin No. 189: Nausea And Vomiting Of Pregnancy. Obstetrics and gynecology, 131(1), e15–e30.
 2. Niebyl, J. R. (2010). Nausea and vomiting in pregnancy. New England Journal of Medicine, 363(16), 1544-1550.
 3. Gadsby, R., Ivanova, D., Trevelyan, E., Hutton, J. L., & Johnson, S. (2021). The onset of nausea and vomiting of pregnancy: a prospective cohort study. BMC pregnancy and childbirth, 21(1), 10.
 4. Smith, J. A., Fox, K. A., & Clark, S. M. (2018). Patient education: Nausea and vomiting of pregnancy (Beyond the Basics).
 5. Fejzo, M. S., Sazonova, O. V., Sathirapongsasuti, J. F., Hallgrímsdóttir, I. B., Vacic, V., MacGibbon, K. W., ... & Mullin, P. M. (2018). Placenta and appetite genes GDF15 and IGFBP7 are associated with hyperemesis gravidarum. Nature communications, 9(1), 1-9.
 6. Lee, N. M., & Saha, S. (2011). Nausea and vomiting of pregnancy. Gastroenterology Clinics, 40(2), 309-334.
 7. Safajou, F., Shahnazi, M., & Nazemiyeh, H. (2014). The effect of lemon inhalation aromatherapy on nausea and vomiting of pregnancy: a double-blinded, randomized, controlled clinical trial. Iranian Red Crescent Medical Journal, 16(3).
 8. Babaei, A. H., & Foghaha, M. H. (2014). A randomized comparison of vitamin B6 and dimenhydrinate in the treatment of nausea and vomiting in early pregnancy. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 19(2), 199.