Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe herken ik het beste viscollageen?

Rianne Tanis

Rianne

MSc. Nutrition & Health 17 nov. 2022Bijgewerkt: 26 sep. 20236 min. leestijd

Een vaststaand gegeven in het leven is dat je aftakelt. Je ziet de eerste fijne lijntjes in je gezicht en de structuur van je huid verandert. Collageen speelt in dit proces een sleutelrol!

Lees verder onder de afbeelding

Hoe herken ik het beste viscollageen?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is collageen?
 • Welke soorten collageen zijn er?
 • Kop die kort beschrijft waar de alinea over gaat
 • Conclusie

Collageen is een eiwit en beslaat ongeveer 30 procent van al het eiwit in ons lichaam. De eerste 25 jaar van ons leven is er geen vuiltje aan de lucht; de collageenproductie draait op volle toeren. Na je 25e levensjaar neemt de aanmaak van deze proteïne echter drastisch af. Een collageensupplement kan dan ondersteuning bieden. Al bestaan er ook weer talloze soorten collageen, waaronder bijvoorbeeld viscollageen. In dit blog bespreken we hoe jij het beste viscollageen herkent. 

Wat is collageen?

Collageen kennen we dus als eiwit dat overal in ons lichaam aanwezig is.1 Het brengt de structuur aan in weefsels, waaronder in onze huid.1,2,3 Je zou daarmee kunnen stellen dat het eiwit verantwoordelijk is voor de stevigheid en kwaliteit van je gezicht.4 

Welke soorten collageen zijn er?

We kennen verschillende types collageen, 28 in totaal. De bekendste zijn type 1, 2 en type 3 en komen ook het meest voor in het lichaam. Vergeleken met type 2 en 3 springt type 1 collageen er bovenuit, gezien we deze soort het meeste zien in onze weefsel. In combinatie met type 3 zijn ze verantwoordelijk voor ongeveer 90 procent van al het collageen in ons lichaam.2 De proteïne kan door middel van voeding een boost krijgen, maar voor extra ondersteuning kun je kiezen voor collageen poeder. 

Lees hier meer over in ons blog 10 x voeding voor een collageen boost.

Hydrolysatie en collageen peptides 

Bij het maken van collageenpoeder extraheert men het eiwit uit restproducten van dieren. Zo kan de huid van rund gebruikt worden of de graten van vissen. Uit deze winning verkrijgen we eerst gelatine, welke verder bewerkt wordt met verschillende natuurlijke enzymen (hydrolysatie). Dit proces knipt lange aminozuurketens (eiwit bouwstenen) in kleine stukjes tot collageenpeptides. Deze collageenpeptiden nemen we uiteindelijk als poeder in en nemen onze darmen goed op. Collageen is verkrijgbaar uit verschillende dierlijke bronnen en de types collageen vind je in verschillende delen: 

 • Collageen type 1: huid, haar, pezen, nagels, gewrichtsbanden, botten, bloedvaten en hoornvlies 
 • Collageen type 2: kraakbeen, gewrichten, strottenhoofd, ribben, neus en tusselwervelschijven 
 • Collageen type 3: huid en bloedvaten

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Runder collageen

Runder collageen is de meest gebruikte bron voor collageen supplementen en bevat vooral type 1 en 3 collageen uit de restproducten van koeien. Voordat de productie van collageen kan beginnen wordt eerst het vlees zorgvuldig uit het karkas gehaald. De huiden, pezen en botten belanden vervolgens in het hydrolysatie proces waar de eiwitten afgebroken worden tot kleine, makkelijk verteerbare brokjes. 

Lees meer over hoe je het beste collageenpoeder supplement (rund) herkent in ons blog.

Vis collageen

We zien collageen uit vis steeds meer als mooi alternatief op rund collageen. Vis collageen wordt gemaakt van visrestproducten (huid, schubben, graten), een beetje hetzelfde principe als de rundervariant. Daarom is ook de verwerking tot het eindproduct vrijwel identiek. 

Tijdens de verwerking van vis worden de graten, schubben en botten overigens vaak gebruikt voor vismeel of laagwaardige olie. En dit is zonde, de delen die we daarmee onderwaarderen zijn krachtige bronnen van eiwitten, mineralen en vitamines. Voor het maken van vis collageen krijgt dit ‘restafval’ dus een betere bestemming, ook in het kader van duurzaamheid. 
 

Hoe herken je het beste viscollageen poeder?

De collageen industrie is volop in ontwikkeling en continue zoekende naar innovatie, duurzaamheid en producten die écht werken. Collageen poeder uit vis is daarbij een veelbelovende ontwikkeling.5 Daarvoor is het belangrijk dat de vis die gebruikt wordt voor het collageen product, van goede afkomst is. Maar waar moet je dan op letten?

1. Zuiver viscollageen

Viscollageen staat bekend als een van de zuiverste vormen van collageen. Ons lichaamscollageen bestaat vooral uit type 1 collageen, net als viscollageen. Mede daardoor zijn er vaak geen onnodige toevoegingen nodig. Desondanks blijft het belangrijk de puurheid van het product te controleren.  

De puurheid van de viscollageen heeft onder andere te maken met de toevoeging van geur-, kleur- en smaakstoffen. Een zuivere collageen hoeft niet opgefleurd te worden met kleuren en smaken. 

Hoe weet je nu precies of jij een puur collageen supplement hebt? Neem maar eens een kijkje op het etiket. Wanneer er geen percentage vermeldt staat, is de kans groot dat het collageen poeder niet erg zuiver is. Onze viscollageen heeft een puurheid van 99 procent, het hoogst haalbare! 

2. Krachtige combinatie met andere nutriënten 

In ons lichaam werken stoffen altijd samen voor een krachtiger resultaat. Dit is ook het geval met collageen in combinatie met vitamine C, van belang voor een gezonde huid.* Naast dat de vitamine van belang is voor het behoud van sterke tanden, tandvlees, de samenstelling van sterke botten, is het ook van belang voor een gezonde huid.* 

Hier is zink ook een belangrijke factor. Het waardevolle spoorelement vinden we terug in het hele lichaam en door de sterke antioxidantwerking helpt het bij de verzorging van de huid van binnenuit.* Daarnaast houdt zink je haren sterk en het is goed voor de nagels.* 

Lees meer over collageen en de huid in ons blog Wat is het beste collageen supplement voor de huid?

3. Duurzaamheid

Ook is het belangrijk dat de vis wildgevangen is. Wanneer vis in Europese wateren gevangen is, zie je dat er vaak meer regulering op aquacultuur en duurzame visserij is. 

Zo zijn er, om overbevissing te voorkomen, keurmerken opgericht die zorg dragen voor complete wateren. Bijvoorbeeld het Friend of the Sea certificaat, wat als een van de weinige certificaten voor duurzame visserij wereldwijd erkent wordt. Deze organisaties houden scherp in de gaten hoe de visstand is en dat de visserij geen schade toegebrengt aan de zee. 

4. Compleet aminozuurprofiel 

Eiwitten kennen we als een ketting van aan elkaar geregen aminozuren. Collageen is een bron van eiwit en zou over het best beschikbare aminozuurprofiel moeten beschikken. In totaal zijn er 22 aminozuren, waarvan collageen er 18 van bezit. Proline, glutamine en glycine hebben hierin het grootste aandeel (ongeveer 45,6 procent). De belangrijkste bestandddelen van het beste vis collageen poeder zijn daarom glycine, proline, glutamine en hyproxyproline. 

Daarnaast is het belangrijk dat viscollageen in ieder geval een groot deel van de essentiële aminozuren bevat. 

Voordelen product
 • Viscollageen gewonnen uit wildgevangen Noorse kabeljauw
 • Met streng duurzaamheidskenmerk Friend of the Sea
 • Voor behoud van de stevigheid, zachtheid en elasticiteit van de huid
Viscollageen
Viscollageen 130  gram

Conclusie

Zowel rund- als vis collageen bieden voordelen waar jouw huid van gaat stralen. Een mogelijkheid is zelfs om twee soorten te combineren. Het hangt voornamelijk af van persoonlijke voorkeuren en bepaalde beperkingen in het dieet. Wanneer rund geen onderdeel is van jouw eetpatroon, is vis collageen in jouw geval een perfecte optie. Welke collageen past het best bij jou?

Advies nodig over viscollageen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

 • Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen, voor de samenstelling van sterke botten, het behoud van sterke tanden en tandvlees en voor een gunstige werking van de bloedvaten 
 • Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid
 • Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen
 • Vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
 • Vitamine C is een antioxidant die een bijdrage levert aan het wegvangen van vrije radicalen en daarmee gezonde cellen en weefsels helpt beschermen
 • Vitamine C is belangrijk voor de huid en helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht
 • Vitamine C is belangrijk voor het energiemetabolisme en ondersteunt de vermindering van vermoeidheid en moeheid 
Referenties
 1. Jafari, H., Lista, A., Siekapen, M. M., Ghaffari-Bohlouli, P., Nie, L., Alimoradi, H., & Shavandi, A. (2020). Fish collagen: extraction, characterization, and applications for biomaterials engineering. Polymers, 12(10), 2230.
 2. Faocd, D. O., & Kathy, L. A. (2020). Clinical Evidence of the […] of a Collagen Peptide Nutraceutical Drink on the Skin. J Drugs Dermatol, 19, s5-s10.
 3. Mays, P. K., McANULTY, R. J., Campa, J. S., & Laurent, G. J. (1991). […] in collagen synthesis and degradation in rat tissues. Importance of degradation of newly synthesized collagen in regulating collagen production. Biochemical Journal, 276(2), 307-313.
 4. Moragas, A., GarcÌa-BonafÈ, M., Sans, M., Torán, N., Huguet, P., & Martín-Plata, C. (1998). Image analysis of dermal collagen changes during […]. Analytical and quantitative cytology and histology, 20(6), 493-499.
 5. Alves, A. L., Marques, A. L., Martins, E., Silva, T. H., & Reis, R. L. (2017). Cosmetic potential of marine fish skin collagen. Cosmetics, 4(4), 39.