Vitakruid
Gratis verzending boven €40
Werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Feiten en fabels over cholesterol

Feiten en fabels over cholesterol


Hoe lager je cholesterol hoe beter, toch? Nou… niet helemaal. Zonder cholesterol zouden we geen cellen hebben, geen botten, geen hormonen, geen spijsvertering, geen voortplantingssysteem, geen spieren, geen geheugen, geen beweging en geen hersenfunctie. Kortom, zonder deze cruciale vetachtige stof zou er geen menselijk leven bestaan.

Toch staat de antioxidant vaak in een negatief daglicht. Soms terecht, maar net zo vaak onterecht. Waarschijnlijk weet wat je kunt doen om je cholesterolwaarden onder controle te houden en wellicht ook dat hoge LDL-cholesterolwaarden kunnen leiden tot een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Maar daarmee is je kennis op dit gebied allesbehalve sluitend. Lees verder om je kennis op te vijzelen.

Inhoudsopgave

 • Feit: Ongeacht je lichaamstype en leeftijd; iedereen kan een te hoog cholesterol hebben
 • Fabel: Hoge cholesterolwaarden zijn altijd slecht.
 • Fabel: Al het vet is slecht voor je (cholesterol).
 • Fabel: Eieren kun je beter vermijden vanwege het hoge cholesterol.

Feit: Ongeacht je lichaamstype en leeftijd; iedereen kan een te hoog cholesterol hebben.

Overgewicht vergroot je kans op een te hoog cholesterol, maar wanneer je een gezond gewicht hebt betekent niet automatisch dat je cholesterolwaarden op peil zijn. Ongeacht je gewicht, dieet en conditie, is het daarom raadzaam de status van de vettransporteur in je lichaam op regelmatige basis te laten controleren.
Daarnaast ben je niet immuun wanneer je nog jong bent. Iedereen -kinderen inbegrepen- kan te hoge cholesterolwaarden hebben. In sommige families heerst een genetische aandoening, familiaire hypercholesterolemie genaamd, waarbij we zeer hoge LDL-niveaus vinden.

Omdat levensstijlkeuzes je cholesterolgehalte op elke leeftijd kunnen beïnvloeden, is het belangrijk om gezonde keuzes te maken. Ook -of beter gezegd- zeker in je jongere jaren!

Advies nodig over cholesterol?

Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.

Vraag gratis advies aan!
Avatar

Merel

Orthomoleculair TherapeutFabel: Hoge cholesterolwaarden zijn altijd slecht.

Er bestaan twee vormen van cholesterol: LDL(low-density lipoprotein) en HDL (high-density lipoprotein).  Tussen deze twee vormen bestaat een belangrijk verschil. 

LDL: LDL brengt het cholesterol daar waar het in het lichaam nodig is. Als er echter een teveel aan LDL-cholesterol in de bloedbaan zit, blijft het achter op de wanden van slagaders, waardoor een opeenhoping ontstaat die bekend staat als plaque. Na verloop van tijd zorgt deze opstapeling  van plaque ervoor dat de slagaders vernauwen. Dit kan in het meest catastrofale geval resulteren in een hartaanval of beroerte; de bloedstroom naar het hart of de hersenen wordt dan onderbroken. Hierdoor noemen we LDL-cholesterol ook wel het ‘slechte’ cholesterol.1

HDL: HDL noemen we het ‘goede’ cholesterol, omdat het overtollig cholesterol dat in de bloedbaan circuleert terugvoert naar de lever, waar ons lichaam het afbreekt en verwijdert. Een hoog gehalte aan HDL-cholesterol verlaagt het risico op het ontwikkelen van plaque in de bloedvaten en kan in tegensteling tot LDL-cholesterol beschermen tegen hartaandoeningen en beroertes.5

HDL werkt als schoonmaker. De conciërge van de bloedbaan voert het LDL-cholesterol weg van de slagaders en terug naar de lever. Hier breekt het orgaan LDL af, waarna de cholesterolvorm uit ons lichaam verdwijnt. Maar HDL-cholesterol elimineert de LDL variant helaas niet volledig. Slechts eenderde tot eenvierde van het cholesterol in het bloed wordt weggevoerd door HDL.


Fabel: Al het vet is slecht voor je (cholesterol).

In tegenstelling tot veelgehoorde voedingsadviezen die vetarme diëten promoten, toont recenter onderzoek aan dat gezonde vetten noodzakelijk en gunstig zijn voor de gezondheid.2,3,4,5

Vet is eigenlijk een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon zo blijkt. In plaats van het volgen van een vetarm dieet, is het eerder raadzaam je te concentreren op het eten van nuttige vetten en het vermijden van de schadelijke lipiden.

Goede onverzadigde vetten (meervoudig en enkelvoudig) verlagen het risico op hoog cholesterol. Voedingsmiddelen met veel goede vetten zijn onder andere plantaardige oliën (olijfolie, koolzaadolie, sojaolie, zonnebloempit olie, maïsolie), noten, zaden en vis.

Slechte vetten (transvetten) verhogen het risico op hoog cholesterol, zelfs wanneer je ze in kleine hoeveelheden nuttigt. Transvetten komen voor in bewerkte voedingsmiddelen die zijn gemaakt met transvet uit gedeeltelijk gehydrogeneerde olie. Een aantal voorbeelden: frituurvet, chips, snoep, koekjes, kant-en-klaar maaltijden. Maar ook vlees en melk -voor velen van ons onmisbaar- bevatten van nature een kleine hoeveelheid aan transvetten. Dit ‘’slechte’’ vet ontstaat in de maag met dank aan darmbacteriën.

Verzadigde vetten -hoewel niet zo schadelijk als transvetten- hebben in vergelijking met onverzadigde vetten een negatieve invloed op de gezondheid. Daarom adviseren we ook ze met mate te consumeren. Voedingsmiddelen die grote hoeveelheden verzadigd vet bevatten zijn onder meer rood vlees, boter, kaas en ijs. Sommige plantaardige vetten, zoals kokosolie en palmolie, zijn ook rijk aan verzadigd vet.

Vetten kunnen dus heel gezond zijn. Ons voorstel is dan ook rood vlees, koek en ijs bijvoorbeeld te vervangen voor vis, bonen of noten. Veel beter dan het graaien naar geraffineerde koolydraten. 

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest
VitaminetestFabel: eieren kun je beter vermijden vanwege het hoge cholesterol.

Eieren behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Ter illustratie, een ei bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om van een enkele cel een hele kip te maken! De ovaalvormige voedingsbommen hebben echter een slechte reputatie gekregen omdat de dooiers veel cholesterol bevatten. Maar het gezondheidslabel van de lipoproteïne werkt niet zo zwartwit; hoe meer cholesterolrijke voedingsmiddelen je eet, hoe minder je lichaam produceert. Hierdoor zal het eten van een paar eieren niet meteen een hoge cholesterolspiegel veroorzaken.

Ons lichaam zorgt ervoor dat er altijd voldoende cholesterol beschikbaar is. En omdat de vetachtige stof in voeding niet altijd voorhanden is, produceert onze lever voldoende om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.Wanneer je veel cholesterolrijk voedsel eet, begint je lever minder van de lipide stof te produceren om zo te voorkomen dat de cholesterolwaarden te hoog oplopen. 6,7 Als gevolg verandert de totale hoeveelheid cholesterol in je lichaam niet of nauwelijks. 8,9

In het geval van eierconsumptie lijkt de reactie van het individu af te hangen. Bij 70% van de mensen die participeerden in een wetenschappelijk onderzoek (Fernandez, M. L.,2006) hadden eieren immers geen effect op het totale of ‘slechte’ LDL-cholesterol. Desondanks ging Bij 30% van de mensen het LDL-niveau echter wel iets omhoog.10

Hoewel het eten van een paar eieren per dag bij sommige mensen de cholesterolwaarden in het bloed dus kan verhogen, moeten we ook de grootte van de LDL-deeltjes in acht nemen. Voor de mensen wiens LDL niveau steeg, veranderde de deeltjes namelijk van klein in groot.11,12 Personen met overwegend grote LDL-deeltjes hebben een lager risico op hartaandoeningen. Dus zelfs als eieren een lichte stijging van het totale en LDL-cholesterolgehalte veroorzaken, is dat vaak geen reden tot bezorgdheid.13,14,15

De wetenschap is duidelijk dat tot 3 hele eieren per dag volkomen veilig zijn voor gezonde mensen. Desalniettemin raden we af overmatige hoeveelheden cholesterol te verorberen wanneer je verhoogde bloedspiegels hebt. Een hoge inname kan immers een matige stijging van het cholesterolgehalte in het bloed veroorzaken.16,17

Eet bewust en blijf in beweging

Het cholesterol verhaal is vooralsnog verre van sluitend. Essentieel is het de waarde van de vetstof in perspectief te plaatsen. Ons advies? Gebruik je gezond verstand; eet bewust en blijf in beweging. Dan verklein je in ieder geval je kans de negatieve reputatie van cholesterol te ervaren.

Referenties

 1. American Heart Association. (2017, 30 april). HDL (Good), LDL (Bad) Cholesterol and Triglycerides. www.heart.org. https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/hdl-good-ldl-bad-cholesterol-and-triglycerides

 2. Siri-Tarino, P.W., et al., Saturated fatty acids and risk of coronary heart disease: modulation by replacement nutrients. Curr Atheroscler Rep, 2010. 12(6): p. 384-90.

 3. Hu, F.B., et al., Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med, 1997. 337(21): p. 1491-9.Ascherio, A., et al., Dietary fat and risk of coronary heart disease in men: cohort follow up study in the United States. BMJ, 1996. 313(7049): p. 84-90.

 4. Hu, F.B., J.E. Manson, and W.C. Willett, Types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a critical review. J Am Coll Nutr, 2001. 20(1): p. 5-19.

 5. Jones, P. J. H., Pappu, A. S., Hatcher, L., Li, Z.-C., Illingworth, D. R., & Connor, W. E. (1996). Dietary Cholesterol Feeding Suppresses Human Cholesterol Synthesis Measured by Deuterium Incorporation and Urinary Mevalonic Acid Levels. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 16(10), 1222–1228. https://doi.org/10.1161/01.atv.16.10.1222

 6. Shimomura, I., Bashmakov, Y., Shimano, H., Horton, J. D., Goldstein, J. L., & Brown, M. S. (1997). Cholesterol feeding reduces nuclear forms of sterol regulatory element binding proteins in hamster liver. Proceedings of the National Academy of Sciences, 94(23), 12354–12359. https://doi.org/10.1073/pnas.94.23.12354

 7. Fernandez, M. L. (2012). Rethinking dietary cholesterol. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 15(2), 117–121. https://doi.org/10.1097/mco.0b013e32834d2259

 8. Keys, A., Anderson, J. T., & Grande, F. (1965). Serum cholesterol response to changes in the diet. Metabolism, 14(7), 759–765. https://doi.org/10.1016/0026-0495(65)90002-8

 9. Fernandez, M. L. (2006). Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 9(1), 8–12. https://doi.org/10.1097/01.mco.0000171152.51034.bf

 10. Blesso, C. N., Andersen, C. J., Barona, J., Volek, J. S., & Fernandez, M. L. (2013). Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome. Metabolism, 62(3), 400–410. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2012.08.014

 11. Mutungi, G., Waters, D., Ratliff, J., Puglisi, M., Clark, R. M., Volek, J. S., & Fernandez, M. L. (2010). Eggs distinctly modulate plasma carotenoid and lipoprotein subclasses in adult men following a carbohydrate-restricted diet. The Journal of Nutritional Biochemistry, 21(4), 261–267. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2008.12.011

 12. Campos, H., Genest, J. J., Blijlevens, E., McNamara, J. R., Jenner, J. L., Ordovas, J. M., Wilson, P. W., & Schaefer, E. J. (1992). Low density lipoprotein particle size and coronary artery disease. Arteriosclerosis and Thrombosis: A Journal of Vascular Biology, 12(2), 187–195. https://doi.org/10.1161/01.atv.12.2.187

 13. Austin, M. A. (1988, 7 oktober). Low-density lipoprotein subclass patterns and risk of myocardial infarction. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3418853/

 14. Lamarche, B. ˆ., Tchernof, A. ´., Moorjani, S., Cantin, B., Dagenais, G. R., Lupien, P. J., & Despre´s, J.-P. (1997). Small, Dense Low-Density Lipoprotein Particles as a Predictor of the Risk of Ischemic Heart Disease in Men. Circulation, 95(1), 69–75. https://doi.org/10.1161/01.cir.95.1.69

 15. Cohen, D. E. (2008). Balancing cholesterol synthesis and absorption in the gastrointestinal tract. Journal of Clinical Lipidology, 2(2), S1–S3. https://doi.org/10.1016/j.jacl.2008.01.004

 16. Grundy SM. Does Dietary Cholesterol Matter? Curr Atheroscler Rep. 2016 Nov;18(11):68. doi: 10.1007/s11883-016-0615-0. PMID: 27739004.


menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest