Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

De veiligheid van vitamine B6

Rogier Nederlof

Rogier

Coordinator Research & Development 3 nov. 2020Bijgewerkt: 13 okt. 20225 min. leestijd

Al jaren krijgen we vragen over de veiligheid van vitamine B6. De vitamine zou in hoge doseringen fysieke problemen veroorzaken, specifiek in handen, voeten of andere lichaamsdelen. Nu vinden wij dat veel media onvolledig berichten over dit fenomeen. Aan ons vandaag om het hele verhaal te vertellen!

Kijk voor meer informatie op onze categoriepagina Vitamine B.

Lees verder onder de afbeelding

De veiligheid van vitamine B6

Onderwerpen in dit artikel

  • Problemen niet door B6, maar door pyridoxine
  • Veiligheid van B6: de onderzoeksresultaten
  • Onze vorm (P-5-P) heeft nog nooit deze problemen veroorzaakt

Problemen niet door B6, maar door pyridoxine

Pyridoxine is slechts één vorm van vitamine B6. Er bestaan talloze vormen van de vitamine; pyridoxamine, pyridoxaal, pyridoxaal-5-fosfaat en pyridoxamine-5-fosfaat scharen we allemaal onder de noemer vitamine B6. Jammer genoeg begrijpen – of willen bepaalde media niet begrijpen – dat je niet over vitamine B6 kan praten als zijnde een synoniem van pyridoxine. We citeren uit een artikel:

‘Pyridoxine of vitamine B6 is giftig [...].’

De website presenteert pyridoxine als zijnde vitamine B6. Ook lezen we het volgende:

‘Maar eerst kort iets over B6 en de [fysieke problemen, red.] die daardoor kan ontstaan. Dat komt waarschijnlijk omdat teveel B6 leidt tot een tekort aan functioneel B6, de zogenaamde B6 paradox (Vrolijk et al., 2017).’

Het valt ons op dat eigenlijk alle artikelen over B6 en deze problematiek het onderzoek van Vrolijk et al., 2017 aanhalen. Laten we het genoemde onderzoek eens nader bekijken; een klinische studie uitgegeven in een gerenommeerd academisch tijdschrift. Niks mis mee dus. We geven een samenvatting van de onderzoeksresultaten.

Wil je zien welke supplementen voor jou geschikt zijn?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

De veiligheid van vitamine B6

Veiligheid van B6: de onderzoeksresultaten

In de studie wordt de toxiciteit van verschillende vormen van vitamine B6 getest op bepaalde cellen. Cellen werden gedurende 24 uur blootgesteld aan pyridoxine, pyridoxamine, pyridoxaal, pyridoxaal-5-fosfaat of pyridoxamine-5-fosfaat, waarna de levensvatbaarheid van de cellen werd gemeten. Het effect van de vormen op twee pyridoxaal-5-fosfaatafhankelijke enzymen werd ook getest.

Pyridoxine induceerde een zeer negatief effect op een concentratieafhankelijke manier in de zogenoemde SHSY5Y-cellen. De andere vormen hadden geen invloed op de levensvatbaarheid van cellen. Bovendien werden beide pyridoxaal-5-fosfaat-afhankelijke enzymen geremd door pyridoxine.

Concluderend geeft de huidige studie aan dat de fysieke kwalen die worden waargenomen na het nemen van een relatief hoog gedoseerd vitamine B6-supplement, te wijten is aan pyridoxine. De inactieve vorm pyridoxine remt namelijk competitief het biologisch actieve pyridoxal-5′-fosfaat. Bijgevolg zijn de problemen van vitamine B6-suppletie vergelijkbaar met die van vitamine B6-tekort.

Onze vorm (P-5-P) heeft nog nooit deze problemen veroorzaakt

Wij gebruiken in al onze supplementen het biologisch actieve pyridoxaal-5-fosfaat (p-5-p). Deze vorm heeft nog nooit problemen veroorzaakt, en wanneer we het onderzoek van Vrolijk et al., 2017 analyseren lijkt dat ook heel aannemelijk. Het jammere is dat de gezondheidsraad geen onderscheid maakt in vormen van vitamines, terwijl dat fundamenteel is bij het vormen van een advies. Blijkt één vorm onveilig in een bepaalde dosering? Dan wordt het advies voor alle vormen van de vitamine aangepast. Wees daar zelf bewust van, voordat je onnodig een vitamine met vele gezondheidseffecten uit je dieet elimineert.

Advies nodig over vitamine B6?
Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Avatar

Iris

Orthomoleculair Therapeut

 

Referenties
  1. Vrolijk, M. F., Opperhuizen, A., Jansen, E. H., Hageman, G. J., Bast, A., & Haenen, G. R. (2017). The vitamin B6 paradox: supplementation with high concentrations of pyridoxine leads to decreased vitamin B6 function. Toxicology in Vitro, 44, 206-212.