Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

De veiligheid van vitamine B6

Al jaren krijgen we vragen over de veiligheid van vitamine B6. De vitamine zou in hoge doseringen fysieke problemen veroorzaken, specifiek in handen, voeten of andere lichaamsdelen. Nu vinden wij dat veel media onvolledig berichten over dit fenomeen. Aan ons vandaag om het hele verhaal te vertellen!

Kijk voor meer informatie op onze categoriepagina Vitamine B.

Lees verder onder de afbeelding

De veiligheid van vitamine B6

Onderwerpen in dit artikel

  • Problemen niet door B6, maar door pyridoxine
  • Veiligheid van B6: de onderzoeksresultaten
  • Onze vorm (P-5-P) heeft nog nooit deze problemen veroorzaakt

Problemen niet door B6, maar door pyridoxine

Pyridoxine is slechts één vorm van vitamine B6. Er bestaan talloze vormen van de vitamine; pyridoxamine, pyridoxaal, pyridoxaal-5-fosfaat en pyridoxamine-5-fosfaat scharen we allemaal onder de noemer vitamine B6. Over vitamine B6 kan je dus niet praten als zijnde een synoniem van pyridoxine. We citeren uit een artikel:

‘Pyridoxine of vitamine B6 is giftig [...].’

De website presenteert pyridoxine als zijnde vitamine B6. Ook lezen we het volgende:

‘Maar eerst kort iets over B6 en de [fysieke problemen, red.] die daardoor kan ontstaan. Dat komt waarschijnlijk omdat teveel B6 leidt tot een tekort aan functioneel B6, de zogenaamde B6 paradox (Vrolijk et al., 2017).’

Het valt ons op dat eigenlijk alle artikelen over B6 en deze problematiek het onderzoek van Vrolijk et al., 2017 aanhalen. Laten we het genoemde onderzoek eens nader bekijken; een klinische studie uitgegeven in een gerenommeerd academisch tijdschrift. We geven een samenvatting van de onderzoeksresultaten.

De veiligheid van vitamine B6

Veiligheid van B6: de onderzoeksresultaten

In de studie wordt de toxiciteit van verschillende vormen van vitamine B6 getest op bepaalde cellen. Cellen werden gedurende 24 uur blootgesteld aan pyridoxine, pyridoxamine, pyridoxaal, pyridoxaal-5-fosfaat of pyridoxamine-5-fosfaat, waarna de levensvatbaarheid van de cellen werd gemeten. Het effect van de vormen op twee pyridoxaal-5-fosfaatafhankelijke enzymen werd ook getest.

Pyridoxine induceerde een zeer negatief effect op een concentratieafhankelijke manier in de zogenoemde SHSY5Y-cellen. De andere vormen hadden geen invloed op de levensvatbaarheid van cellen. Bovendien werden beide pyridoxaal-5-fosfaat-afhankelijke enzymen geremd door pyridoxine.

Concluderend geeft de huidige studie aan dat de fysieke kwalen die worden waargenomen na het nemen van een relatief hoog gedoseerd vitamine B6-supplement, te wijten is aan pyridoxine. De inactieve vorm pyridoxine remt namelijk competitief het biologisch actieve pyridoxal-5-fosfaat. Bijgevolg zijn de problemen van vitamine B6-suppletie vergelijkbaar met die van vitamine B6-tekort.

Conclusie: vitamine B6 als pyridoxaal-5-fosfaat (P-5-P) is veilig

Wij gebruiken in al onze supplementen het biologisch actieve pyridoxaal-5-fosfaat (p-5-p). Deze vorm heeft nog nooit problemen veroorzaakt, en wanneer we het onderzoek van Vrolijk et al., 2017 analyseren lijkt dat ook heel aannemelijk. Het jammere is dat de Gezondheidsraad op dit moment nog geen onderscheid maakt in vormen van vitamines, terwijl dat fundamenteel is bij het vormen van een advies.

Advies nodig over vitamine B6?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. Vrolijk, M. F., Opperhuizen, A., Jansen, E. H., Hageman, G. J., Bast, A., & Haenen, G. R. (2017). The vitamin B6 paradox: supplementation with high concentrations of pyridoxine leads to decreased vitamin B6 function. Toxicology in Vitro, 44, 206-212.