Vitakruid
Gratis verzending boven €40
Vandaag besteld, dinsdag in huis
Klanten beoordelen ons met een 9.3
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan
Doe de vitaminetest!

De veiligheid van vitamine B6

Rogier Nederlof

Rogier Nederlof

Coordinator Research & Development 3 nov. 2020Bijgewerkt: 6 dec. 20215 min. leestijd

Al jaren krijgen we vragen over de veiligheid van vitamine B6. De vitamine zou in hoge doseringen neuropathische schade aanrichten, resulterend in gevoelloosheid en tintelingen in handen, voeten of andere lichaamsdelen. Nu vinden wij dat veel media onvolledig berichten over dit fenomeen. Aan ons vandaag het hele verhaal te vertellen!

Lees verder onder de afbeelding

De veiligheid van vitamine B6

Onderwerpen in dit artikel

  • Neuropathie niet door B6, maar door pyridoxine
  • Veiligheid van B6: de onderzoeksresultaten
  • Onze vorm (P-5-P) heeft nog nooit neuropathie veroorzaakt

Neuropathie niet door B6, maar door pyridoxine

Pyridoxine is slechts één vorm van vitamine B6. Er bestaan talloze vormen van de vitamine; pyridoxamine, pyridoxaal, pyridoxaal-5-fosfaat en pyridoxamine-5-fosfaat scharen we allemaal onder de noemer vitamine B6. Jammer genoeg begrijpen -of willen bepaalde media niet begrijpen- dat je niet over vitamine B6 kan praten als zijnde een synoniem van pyridoxine. We citeren uit een artikel van neuropathie.nu:

‘Pyridoxine of vitamine B6 is giftig voor de zenuwen en dat kan de oorzaak zijn van een acute sensorische neuropathie.’

De website presenteert pyridoxine als zijnde vitamine B6. Ook lezen we het volgende:

‘Maar eerst kort iets over B6 en de chronische zenuwbeschadiging die daardoor kan ontstaan. Dat komt waarschijnlijk omdat teveel B6 leidt tot een tekort aan functioneel B6, de zogenaamde B6 paradox (Vrolijk et al., 2017).’

Het valt ons op dat eigenlijk alle artikelen over B6 en neuropathie het onderzoek van Vrolijk et al., 2017 aanhalen. Laten we het genoemde onderzoek eens nader bekijken; een klinische studie uitgegeven in een gerenommeerd academisch tijdschrift. Niks mis mee dus. We geven een samenvatting van de onderzoeksresultaten.

Advies nodig over vitamine B6?
Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Avatar

Iris

Orthomoleculair Therapeut

Veiligheid van B6: de onderzoeksresultaten

In de studie wordt de neurotoxiciteit van verschillende vormen van vitamine B6 getest op bepaalde cellen. Cellen werden gedurende 24 uur blootgesteld aan pyridoxine, pyridoxamine, pyridoxaal, pyridoxaal-5-fosfaat of pyridoxamine-5-fosfaat, waarna de levensvatbaarheid van de cellen werd gemeten. Het effect van de vormen op twee pyridoxaal-5-fosfaatafhankelijke enzymen werd ook getest.

Pyridoxine induceerde celdood op een concentratieafhankelijke manier in de zogenoemde SHSY5Y-cellen. De andere vormen hadden geen invloed op de levensvatbaarheid van cellen. Bovendien werden beide pyridoxaal-5-fosfaat-afhankelijke enzymen geremd door pyridoxine.

Concluderend geeft de huidige studie aan dat de neuropathie die wordt waargenomen na het nemen van een relatief hoog gedoseerd vitamine B6-supplement, te wijten is aan pyridoxine. De inactieve vorm pyridoxine remt namelijk competitief het biologisch actieve pyridoxal-5′-fosfaat. Bijgevolg zijn de symptomen van vitamine B6-suppletie vergelijkbaar met die van vitamine B6-tekort.

Onze vorm (P-5-P) heeft nog nooit neuropathie veroorzaakt

Wij gebruiken in al onze supplementen het biologisch actieve pyridoxaal-5-fosfaat (p-5-p). Deze vorm heeft nog nooit neuropathie veroorzaakt, en wanneer we het onderzoek van Vrolijk et al., 2017 analyseren lijkt dat ook heel aannemelijk. Het jammere is dat de gezondheidsraad geen onderscheid maakt in vormen van vitamines, terwijl dat fundamenteel is bij het vormen van een advies. Blijkt één vorm onveilig in een bepaalde dosering? Dan wordt het advies voor alle vormen van de vitamine aangepast. Wees daar zelf bewust van, voordat je onnodig een vitamine met vele gezondheidseffecten uit je dieet elimineert.

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest!
Referenties
  1. Vrolijk, M. F., Opperhuizen, A., Jansen, E. H., Hageman, G. J., Bast, A., & Haenen, G. R. (2017). The vitamin B6 paradox: supplementation with high concentrations of pyridoxine leads to decreased vitamin B6 function. Toxicology in Vitro, 44, 206-212.
menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan
Doe de vitaminetest!