Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

4 gezonde lente recepten met seizoensgroenten

Iedere maand kent haar eigen seizoensgroenten en -fruit. Dit zijn de groente- en fruitsoorten die in Nederland in die maand groeien. Producten van het seizoen zijn over het algemeen minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa. Daarbij kunnen groenten en fruit die lokaal geoogst en verkocht worden langer doorgroeien omdat ze geen lange reis over de oceaan voor de boeg hebben.

Lees verder onder de afbeelding

4 gezonde lente recepten met seizoensgroenten

Onderwerpen in dit artikel

  • Seizoensgroenten juni
  • Seizoensfruit juni
  • 4 lente recepten met de seizoensgroenten van juni
  • Roerbak met broccoli, peultjes, zilvervliesrijstnoedels en korianderyoghurt
  • Romige venkelsoep met saffraan
  • Salade van chioggiabiet, geitenkaas, waterkers & pistachenoten 
  • Groene lentesalade met asperges en radijsjes

Na een bijzonder koel en grijs voorjaar lijkt juni eindelijk het startschot te geven voor aangenamere temperaturen en meer zonneschijn. Juni is dan ook de maand waarin de meteorologische zomer begint én de maand die de langste dag kent. De groenten en fruit die bij juni ‘in seizoen’ zijn lichten we graag voor je uit. Bovendien hebben we er vier gezonde recepten bij gezocht!

Seizoensgroenten juni

  • Aardappel
  • Andijvie
  • Artisjok
  • Asperge
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Doperwt
  • Groene selderij
  • Koolrabi
  • Kropsla
  • Paddenstoelen
  • Paksoi
  • Peultjes
  • Prei
  • Prinsessenboon
  • Raapjes
  • Radijs
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Savooikool
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Tomaat
  • Tuinboon
  • Ui
  • Venkel
  • Warmoes
  • Waterkers
  • Wortel

Seizoensfruit juni

  • Aardbei
  • Abrikoos
  • Blauwe bes
  • Framboos
  • Kers
  • Nectarine
  • Perzik
  • Rabarber
  • Rode bes
  • Zwarte bes

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

4 lente recepten met de seizoensgroenten van juni

Het fijne aan deze recepten is dat je eventueel ook ingrediënten kunt vervangen voor andere seizoensgebonden producten. Voel je dan ook vrij om zelf te experimenteren met de smaakmakers!

Roerbak met broccoli, peultjes, zilvervliesrijstnoedels en korianderyoghurt

Ingrediënten voor 3-4 personen

  • 1 middelgrote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 600 g broccoli
  • 1 à 2 el kokosolie
  • 1 tl Chinese 5 kruidenmix
  • 200 g verse peultjes
  • 75 g ongebrande cashewnoten
  • 1 limoen
  • 15 g verse koriander
  • 250 g Griekse yoghurt (kan vervangen worden voor een plantaardige variant)
  • 225 g Thaise zilvervliesrijst noedels

Zo maak je het

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Schil de stronk en snijd in kleine stukjes. Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak de ui, knoflook, broccoli en Chinese 5 kruidenmix zes minuten op en schep regelmatig om. Voeg de peultjes toe en bak nog vier minuten mee. Breng op smaak met peper.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de cashewnoten op middelhoog vuur in drie minuten goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak grof. Boen de limoen schoon. Rasp de groene schil van een helft van de limoen en pers deze helft uit. Snijd de andere helft van de vrucht in partjes. Snijd de koriander fijn. Meng de yoghurt met een ½ tl limoenrasp (per vier personen), een ½ el limoensap (per vier personen) en de helft van de koriander. Breng op smaak met peper.
  3. Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Voeg de rijstnoedels en de rest van de koriander toe aan de groente en schep om. Verdeel over diepe borden en bestrooi met de cashewnoten. Serveer met de korianderyoghurt en een partje limoen.
4 gezonde lente recepten met seizoensgroenten

Romige venkelsoep met saffraan

Ingrediënten 

  • 1 liter groentebouillon
  • 1 el kokosolie of olijfolie om te bakken
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 2 stuks venkel
  • 2 aardappels
  • Sap van een halve citroen
  • 1 tl saffraan
  • 2 stuks steranijs
  • 1 dl plantaardige kookroom
  • Peper & zout

Zo maak je het

  1. Versnipper de knoflook en snij de ui en venkel in grove stukken. Hou (een deel van) de fijne groene venkelblaadjes apart. Dit gebruiken we later als garnering.
  2. Verwarm wat kokos- of olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui en de venkel. Doe dit op middelhoog vuur en roer alles goed om, zodat de ui niet verbrandt. Voeg de knoflook toe en bak heel even mee. Voeg in een kopje het citroensap en de saffraandraadjes samen en roer dit door. Giet het mengsel bij de groenten.
  3. Maak ondertussen de groentebouillon en blus hiermee de groenten af. Voeg ook de steranijs toe. Schil en snijd de aardappels en voeg deze ook bij de soep. Doe de deksel op de pan en laat de soep 45 tot 60 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
  4. Haal de steranijs uit de soep en mix de soep met een staafmixer of in een blender. Breng de soep op smaak met wat zwarte peper en (Keltisch zee)zout. Serveer de soep in kommen en garneer dit met fijne takjes venkelgroen en wat plantaardige kookroom. 

Recept geïnspireerd door theveganeffect.nl

Salade van chioggiabiet, geitenkaas, waterkers & pistachenoten 

Ingrediënten

  1. 25 g pistachenoten
  2. 1 stronk witlof
  3. 2 Chioggia bieten
  4. 125 g pitloze rode druiven
  5. 25 g biologische waterkers
  6. 150 g geitenkaas 45+
  7. 2 el balsamicoazijn
  8. 2 el extra vierge olijfolie

Nodig: dunschiller

Zo maak je het

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten vier minuten op middelhoog vuur. Neem uit de pan, laat afkoelen en hak grof.
  2. Snijd ondertussen de onderkant van de stronk witlof en halveer in de lengte. Verwijder de harde kern en snijd in de lengte in dunne repen.
  3. Schil de bieten en halveer ze. Schaaf met de dunschiller op de snijkant in dunne plakjes, zodat het mooie patroon van het binnenste van deze bieten goed zichtbaar is. Halveer de druiven en verwijder de harde stelen van de waterkers.
  4. Verdeel de biet, het witlof en de waterkers over de borden. Verdeel de geitenkaas erover. Bestrooi met de pistachenoten, versgemalen peper en eventueel grof zeezout. Besprenkel met de balsamicoazijn en olie.

Recept geïnspireerd door ah.nl

4 gezonde lente recepten met seizoensgroenten

Groene lentesalade met asperges en radijsjes

Ingrediënten

  • 100 g groene asperges
  • 1/2 komkommer
  • 50 g waterkers
  • 50 g biologische verse spinazie
  • 1/2 bosje radijsjes
  • 2 stengels biologische bleekselderij
  • 1 lente-ui
  • 1/2 bosje verse peterselie
  • 1/2 bosje verse munt
  • 50 g zonnebloempitten
  • Tuinkers of broccolikiemen

Dressing

  • 2 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • Sap van 1/2 limoen
  • Snuf zeezout
  • Versgemalen peper

Zo maak je het

  1. Snijd de radijsjes en komkommer in dunne plakjes en de lente uit in fijne ringetjes. Snijd de bleekselderij met een juliennesnijder in reepjes of snijd heel fijn met een mes. Hak de peterselie en muntblaadjes grof.
  2. Verhit een koekenpan (zonder olie) en rooster de zonnebloempitten kort tot ze bruin kleuren.
  3. Doe de waterkers en spinazieblaadjes in een grote schaal. Doe de verse kruiden, groenten en geroosterde zonnebloempitjes erbij en schep door elkaar. Meng de ingrediënten door de dressing en giet over de salade. Meng het geheel vervolgens goed door elkaar. Knip de groentekiemen over de salade en serveer met de dressing.

Eet smakelijk! Probeer jij één van bovenstaande recepten? Maak een foto en tag ons op Facebook of Instagram.