Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

10 meest gestelde vragen over collageen

Collageen is meer dan een hype: als behoeder van de stevigheid en elasticiteit van de huid zorgt het namelijk voor een jonge huid. Met een rund, vis en vegan variant bieden we keuzes die aansluiten bij ieders individuele behoefte en voorkeur. In dit blog bundelen we de 10 meeste gestelde vragen over dit eiwit en geven we antwoord.

Lees verder onder de afbeelding

10 meest gestelde vragen over collageen

Onderwerpen in dit artikel

 • 1. Rund, vis of vegan? Wat is de beste vorm van collageen?
 • 2. Moet ik collageen altijd blijven innemen?
 • 3. Waarom 25 dagen aanhouden en 5 dagen pauze?
 • 4. Wat is het beste moment van inname?
 • 5. Wat is verschil met SilSolutions®  en mag het samen?
 • 6. Wat is het verschil tussen collageen type I, II en III?
 • 7. Kan collageen een interactie hebben met medicatie?
 • 8. Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?
 • 9. Kun je het innemen tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding?
 • 10. Heeft het innemen van collageen bijwerkingen?
 • Tot slot: kies jouw favoriet

Collageen is de eiwitsoort die het meest in het lichaam aanwezig is. We vinden het terug in onder andere de huid, botten, spieren en gewrichten. Zie het als de lijm die je lichaam bij elkaar houdt. Aangezien de hoeveelheid in ons lichaam met de jaren afneemt, is het aan te raden om extra collageen in te nemen. Hieronder vertellen we je de praktische zaken omtrent dit supplement.

1. Rund, vis of vegan? Wat is de beste vorm van collageen?

Voor suppletie kan men collageen winnen uit dierlijke bronnen, zoals rund of vis, en het is mogelijk om collageen vanuit plantaardige voedingsmiddelen na te bootsen. Het aminozuurprofiel van runder- en viscollageen verschilt enigszins van elkaar, maar de werkzaamheid is nagenoeg hetzelfde.

Voor een goede opname in het lichaam is het wel belangrijk om te kiezen voor een gehydrolyseerd collageen met een hoge puurheid. Bij gehydrolyseerd collageen zijn de vezels afgebroken tot peptiden waardoor ons lichaam het eiwit beter en sneller opneemt.

Voordelen product
 • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
 • Natuurlijke huidverjonging
 • Vitamine C draagt bij aan de collageenvorming, wat de huid verstevigt

Of jij voor collageen van runderen of vissen gaat ligt dus helemaal aan jouw persoonlijke voorkeur. Bij een allergie voor vissen of schaaldieren kies je logischerwijs voor de rundercollageen. Ben jij geen vleeseter? Dan is de viscollageen wellicht een optie.

Voordelen product
 • Viscollageen gewonnen uit wildgevangen Noorse kabeljauw
 • Met streng duurzaamheidskenmerk Friend of the Sea
 • Voor behoud van de stevigheid, zachtheid en elasticiteit van de huid
Viscollageen
Viscollageen 130  gram

Eet jij helemaal geen dierlijke producten of ben je geen fan van collageen in poedervorm? Dan is onze Vegan Collageen Booster geschikt. Officieel is dit geen collageen, maar deze plantaardige formule bootst het aminozuurprofiel van menselijk type 1 collageen perfect na. De eerste onderzoeken tonen aan dat het de lichaamseigen productie van collageen stimuleert. Lees ook de 8 meest gestelde vragen over Vegan Collageen.

Voordelen product
 • Voor behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid
 • VeCollal® verhoogt collageenproductie met 135%
 • Voedt de huid van binnenuit
Vegan Collageen Builder
Vegan Collageen Builder 90  tabletten

2. Moet ik collageen altijd blijven innemen?

Het innemen van collageen zorgt voor een aanvulling van de aminozuren in je lichaam. Je vult de cellen aan met een bepaalde hoeveelheid zolang je het supplement inneemt. Zodra je stopt met het gebruik zal ook de hoeveelheid in je lichaam weer gaan dalen. Afhankelijk van je situatie kun je het beste bepalen hoe lang het gebruik voor jou wenselijk is.

3. Waarom 25 dagen aanhouden en 5 dagen pauze?

Het advies is om collageen 25 dagen achtereen te gebruiken en daaropvolgend 5 dagen niet. Je wilt namelijk voorkomen dat je lichaam gewend raakt aan het collageen supplement. Door 5 dagen te stoppen met de inname spoor je het lichaam aan om zelf collageen te blijven produceren. Deze cyclus kan je blijvend herhalen, zo lang als gewenst.

Vegan Collageen Booster kan daarentegen wél regelmatig en consistent gebruikt blijven worden, omdat het de lichaamseigen productie van collageen stimuleert. 

4. Wat is het beste moment van inname?

Collageen kun je op elk gewenst moment van de dag innemen. Meng bijvoorbeeld collageen poeder door je favoriete drankje of neem een tablet samen met je andere supplementen. Meer inspiratie nodig? Lees dan het blog Collageen drank: 10 manieren om collageen te drinken (of eten!)

5. Wat is verschil met SilSolutions® en mag het samen?

SilSolutions® is een mineraal en dient ter ondersteuning van botten en kraakbeen.* Bovendien is het een ware beauty formule! SilSolutions® helpt het haarvolume te verbeteren en de elasticiteit en zachtheid van de huid te behouden.

Silicium is ook als hulpstof voor andere enzymen een bouwsteen voor collageen. Ook draagt de vitamine C in SilSolutions® bij aan de vorming van collageen.* Deze mag je dus zeker samen inzetten voor optimale resultaten! We schreven eerder al eens een blog over silicium & collageen.

Voordelen product
 • Helpt het haarvolume te verbeteren
 • Voor mooi, glanzend en stevig haar
 • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
SilSolutions®
SilSolutions® 500  milliliter

Aangezien vitamine C een perfecte partner is voor collageen, zit deze stof in al onze collageen producten. Daarnaast kunnen collageen en zink goed gecombineerd worden voor de verzorging van haren en nagels. Maar denk ook aan Hyaluronzuur, een product dat ingezet kan worden bij een droge huid en huidveroudering.

Voordelen product
 • Bij een droge huid
 • Anti-Aging formule (antiveroudering)
 • Gepatenteerd HyaMax® voor optimale opname
Hyaluronzuur 150
Hyaluronzuur 150 60  vegan capsules

6. Wat is het verschil tussen collageen type 1, 2 en 3?

Er zijn in totaal 28 typen collageen. Ongeveer 90 procent van het collageen in het lichaam betreft type 1 collageen. We vinden deze soort dan ook terug in een groot aantal lichaamsweefsels zoals huid, botten, spieren en pezen. Type 2 zit vooral in de gewrichten en type 3 in de huid, organen en bloedvaten. Wanneer je gaat suppleren is type 1 daarom wenselijk, zodat je de meeste gebieden aanpakt. 

7. Kan collageen een interactie hebben met medicatie?

Er zijn geen interacties bekend tussen het gebruik van collageen en medicijnen. Collageen bestaat uit een combinatie van aminozuren, zoals dit ook in voeding voorkomt. Ook met andere supplementen is collageen goed te combineren. Het tegelijk innemen van collageen met andere supplementen is dan ook geen probleem.

8. Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?

Hoe lang het duurt voor de resultaten zichtbaar zijn, is per persoon en situatie verschillend. We adviseren wel om collageen gedurende een langere periode te gebruiken. De meeste onderzoeken worden gedaan over een periode van 8 weken tot zelfs 12 maanden. Het kan dus enkele weken tot maanden duren voordat je iets merkt. Geef dus niet te snel op als je begint, want geduld is een schone zaak hierbij!

9. Kun je het innemen tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding?

Collageen is een lichaamseigen stof en komt van nature in voeding voor waardoor het geen problemen zou moeten opleveren. Bovendien hebben vrouwen tijdens de zwangerschap een hogere behoefte aan eiwitten, waaronder aminozuren. Er is echter weinig onderzoek beschikbaar naar het gebruik van collageen suppletie tijdens de zwangerschap en lactatie. Daarom wordt er aangeraden te overleggen met een arts of specialist om jouw specifieke situatie te bespreken.

10. Heeft het innemen van collageen bijwerkingen?

Er zijn over het algemeen geen bijwerkingen van collageen bekend. Het kan echter voorkomen dat je overgevoelig reageert op ingrediënten die toegevoegd zijn aan collageen. Kies daarom altijd voor een zo puur mogelijke variant van collageen!

Tot slot: kies jouw favoriet

Met ons brede aanbod aan collageen proberen we voor iedereen de meest geschikte variant samen te stellen. Welke het best past bij jou, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Je weet nu hoe en waarom je collageen kan inzetten. Kies dus jouw favoriete collageen supplement en ondervind zelf de positieve effecten van dit bijzondere nutriënt!

Advies nodig over collageen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

 • Vitamine C is goed voor de aanmaak van kraakbeen en ondersteuning van botten
 • Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen voor de huid
 • Vitamine C is voor het behoud van een sterk gebit
 • Vitamine C helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen